Murder, she baught! Δολοφονικά ενθύμια, μια τρέλα που διαρκεί

murdershebaught.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Είναι 24 Φεβρουαρίου του 1980. Δεμένος σφιχτά πάνω σε ένα γερό, ξύλινο φορείο στο θάλαμο εκτελέσεων, ο καταδικασμένος κατά συρροή δολοφόνος John Wayne Gacy ρωτήθηκε αν θέλει να πει τις τελευταίες του λέξεις σε τούτο τον κόσμο. Μ’ ένα χαμόγελο ο Gacy κάρφωσε τα μάτια του σ’ εκείνα του φύλακα που του έκανε την ερώτηση. «Ναι», απάντησε, «θα με θυμούνται και θα γίνω αθάνατος».

Έτσι και έγινε. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η σύριγγα και η βελόνα, που χρησιμοποιήθηκαν για τη θανατηφόρα ένεση που του έγινε, πωλήθηκαν αντί $120, από ένα website που έγινε δημοφιλής προορισμός για όλους όσοι είναι εκκεντρικοί συλλέκτες «δολοφονικών ενθυμημάτων» και που, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί τόπο διαμάχης των δικηγόρων των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Το συγκεκριμένο site πουλάει γυάλινες σφαίρες με χιόνι, συλλεκτικές κάρτες ακόμα και πίνακες, στους οποίους απεικονίζονται οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι όλων των εποχών. Κυρίως, όμως, εκποιεί αντικείμενα που ανήκαν σε αυτούς ή που είναι άρρηκτα δεμένα με τα εγκλήματά τους.

Ο δημιουργός του site, Paul J. Cross, ξεκίνησε τον ιστότοπο για να πουλήσει κάποια αντικείμενα που ανήκαν στην προσωπική του συλλογή και για να δώσει την ευκαιρία στους συλλέκτες να αποκτήσουν ενθύμια από φημισμένους δολοφόνους μέσω internet.

Ανάμεσα στα «δολοφονικά ενθύμια» υπάρχουν αρκετά από τους πιο «διάσημους» δολοφόνους της Αμερικής, όπως οι David Berkowitz (Γιος του Σαμ), Roy Norris, Charles Manson και Ted Bundy. Μερικά από τα πλέον περιζήτητα προέρχονται από τον Jeffrey Dahmer, βιαστή και δολοφόνο ανήλικων αγοριών, τη Lizzie Borden, που κατηγορήθηκε για τις αποτρόπαιες δολοφονίες των γονιών της με τσεκούρι τη δεκαετία του 1800 και του Τζακ του Αντεροβγάλτη, δολοφόνου πορνών στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1820.

Οι συλλέκτες τέτοιων αντικειμένων «είναι μέσοι άνθρωποι, που αρέσκονται σε ιστορίες εγκλημάτων», λέει ο Charles Staton, ένας συλλέκτης βιβλίων comic, που έχει αγοράσει αρκετά αντικείμενα από το site. Πιστεύει ότι τα «δολοφονικά ενθύμια» έλκουν αυτούς που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τη σκοτεινή αλλά σημαντική πλευρά της ανθρώπινης φύσης. «Ποιος άλλος τύπος ανθρώπου θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει τα ματωμένα σεντόνια της Borden, τούφες από τα μαλλιά του Bundy και αρθρωτές κούκλες που παριστάνουν τον Dahmer?», ρωτά ο Staton.

O Cross αποδίδει τη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία του site του στη μόδα των ταινιών φρίκης και των σχετικών βιβλίων. «Η σαγήνη που μας προκαλούν οι δολοφόνοι, φέρνει στην κινηματογραφική βιομηχανία δισεκατομμύρια, από ταινίες όπως οι «Ψυχώ», «Σιωπή των Αμνών», «Σχιζοφρενής Δολοφόνος Με Το Πριόνι» και οι σειρές του «Halloween». Κάθε χρόνο, οι χαρακτήρες αυτοί γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στη σημερινή κοινωνία», λέει ο Cross.

Αλλά δεν νοιώθουν όλοι αυτή την έλξη για τα «δολοφονικά ενθύμια». Ο Andy Kahan είναι δικηγόρος ενός θύματος από το Χιούστον, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά του συγκεκριμένου site. «Από τη μεριά του θύματος, δεν υπάρχει τίποτα πιο αρρωστημένο και αηδιαστικό, από τους ανθρώπους που κυνηγούν τέτοια αντικείμενα», δήλωσε σε μια συνέντευξη για το ABC News.

O Kahan, ο οποίος ξεκίνησε μια σειρά διαμαρτυριών κατά του site, πέτυχε την απαγόρευσή του στο Χιούστον και εμπόδισε τους κατά συρροή δολοφόνους να βγάζουν χρήματα από τις πωλήσεις στην Καλιφόρνια. Εντούτοις, οι συλλέκτες εξακολουθούν να αγοράζουν αντικείμενα από το site, παρά τις διαμαρτυρίες. Ένας άνδρας που μίλησε στους δημοσιογράφους με το ψευδώνυμο «Nicholson», δήλωσε πως κατέχει αντικείμενα αξίας $5.000, αγορασμένα από το site, και πως το βρίσκει απόλυτα φυσιολογικό.

«Αυτό είναι το hobby μου», είπε. «Οι άνθρωποι συλλέγουν γραμματόσημα, κάρτες του baseball και νομίσματα. Εγώ συλλέγω δολοφονικά ενθύμια. Τι το κακό υπάρχει σε αυτό.

Σύμφωνα με τον Kahan, το πρόβλημα με τους αγοραστές δολοφονικών ενθυμίων είναι ότι δεν έχουν ηθική. «Διαφορετικά δεν θα τα αγόραζαν», λέει.

Η ειρωνεία είναι πως ο Cross συμφωνεί με τον Kahan. «Είναι λυπηρό», λέει, «που τόσοι πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα για να αποκτήσουν έργα τέχνης και που ο μόνος λόγος που το κάνουν αυτό είναι το ότι ο δημιουργός τους έχει αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές». Ο αξιωματικός της αστυνομίας του San Francisco, Bill Pruschuck, ισχυρίζεται πως τα δολοφονικά ενθύμια δεν θα έπρεπε να πωλούνται από σεβασμό για τις οικογένειες των θυμάτων. «Συμπάσχω με τους γονείς θυμάτων, οι οποίοι βλέπουν τόσο κόσμο να «χειροκροτεί» τους δολοφόνους για τις πράξεις τους», λέει.

Ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος κατατρώγεται από τύψεις για τις πράξεις του, απαγόρευσε την πώληση αντικειμένων που συνδέονται με αυτόν ή τα εγκλήματά του, καθώς και την απεικόνιση του προσώπου του σε παντός είδους ενθύμια.

Ο David Berkowitz, γνωστός ως ο Γιος του Σαμ, που καταδικάστηκε για τις δολοφονίες γυναικών στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 1977, είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κατάργησης των δολοφονικών ενθυμίων.

«Η πώληση δολοφονικών ενθυμίων μου ραγίζει την καρδιά», λέει. «Λυπάμαι αφάνταστα για τα πράγματα που έκανα στο παρελθόν».

Παρά τις αντιρρήσεις ανθρώπων όπως οι Berkowitz και Kahan, το site εξακολουθεί να κερδίζει από τις πωλήσεις. Ο David Johnson, ένας γλύπτης από το Ντένβερ, κατασκευάσει αρθρωτές κούκλες δολοφόνων, οι οποίες πωλούνται στο site. Πριν λίγα χρόνια ήταν ένας καλλιτέχνης που αγωνιζόταν να πουλήσει τη δουλειά του. Αλλά όταν άρχισε τη συνεργασία με το site, κατασκευάζοντας κούκλες που απεικόνιζαν διάσημους κατά συρροή δολοφόνους, όπως οι Jeffrey Dahmer και John Wayne Gacy και τις πουλούσε μέσω internet, η καριέρα και τα έσοδά του απογειώθηκαν.

«Ναι, είναι πράγματι ντροπή», λέει. «Βγάζω χρήματα από όλους αυτούς τους αποτρόπαιους φόνους. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι ήταν αισχροί, πριν ακόμα εγώ καταπιαστώ μαζί τους. Τους έβλεπα, κάθε τόσο, στην τηλεόραση, τους άκουγα στα ραδιόφωνα, έβλεπα βιβλία να γράφονται γι αυτούς διαρκώς και άνθρωποι να βγάζουν χρήματα από αυτή τη δουλειά».

Οι κατά συρροή δολοφόνοι επίσης, συνδράμουν στις πωλήσεις δολοφονικών ενθυμίων. Γράφουν επιστολές, δίνουν προσωπικές φωτογραφίες και κάποιοι, όπως ο Gacy, ζωγραφίζουν και διαθέτουν τα έργα τους προς πώληση. Πολλοί από αυτούς εκποιούν τα ρούχα και τα παπούτσια τους, που οι συλλέκτες σπεύδουν να αποκτήσουν.

Ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στο χώρο των δολοφονικών ενθυμίων είναι το Ebay, το οποίο αναρτά τις δημοπρασίες δολοφονικών ενθυμίων ανελλιπώς, κρατά ένα ποσοστό από κάθε πώληση και δίνει στον πωλητή τα υπόλοιπα. Η θέση του Ebay είναι ότι «εφόσον είναι νόμιμο, θα αναρτώ τις δημοπρασίες και θα αφήνω την αγορά να αποφασίσει αν κάτι θα πουληθεί ή όχι».

Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα του site από τις πωλήσεις δολοφονικών ενθυμίων έχουν ξεπεράσει τις $300.000. Η Beth Terhue, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης και Διευθύντρια της Ιστορικής Κοινότητος του Fall River, πουλάει ενθύμια της Lizzie Borden και έχει κερδίσει πάνω από $20.000. Η Terhue έχει πουλήσει και τα δύο κρανία των γονιών της Lizzie, το τσεκούρι με το οποίο υποτίθεται πως έκανε τους φόνους καθώς και τις αναφορές της αυτοψίας για τους θανάτους.

Αν και οι πωλήσεις οι σχετικές με τη Borden πρέπει να έχουν επιφέρει τα περισσότερα κέρδη, τα ενθύμια που σχετίζονται με τον Gacy είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Έχουν φτάσει να πουλάνε ακόμα και χώμα από το κενό μέρος κάτω από το σπίτι του Gacy, όπου έθαβε τα θύματά του! Σύμφωνα με τον Cross, η ζήτηση που έχουν τα σχετικά με τον Gacy αντικείμενα, σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων του αλλά και με την ιδιότητα του κλόουν με την οποία διασκέδαζε παιδιά σε νοσοκομεία. Οι ζωγραφιές του με τους κλόουν είναι πολύ δημοφιλείς.

Πάντως οι διαμαρτυρίες και οι διαμάχες έχουν καταφέρει να κάνουν το site ακόμα πιο δημοφιλές. Με την Αμερική να αρέσκεται σε ταινίες φρίκης, γεμάτες αιματηρή δράση, τα δολοφονικά ενθύμια φαίνεται να ικανοποιούν τη διαρκώς αυξανόμενη περιέργεια του κοινού. «Εντυπωσιαζόμαστε όλοι από το πώς δουλεύει το μυαλό και από το τι οδηγεί κάποιους ανθρώπους να διαπράττουν τέτοια ειδεχθή εγκλήματα», λέει ο Cross. Επίσης δηλώνει ότι συμπάσχει με τις οικογένειες των θυμάτων και ότι μόλις πουλήσει όλα αυτά που έχει στην κατοχή του θα αποσυρθεί από το εμπόριο δολοφονικών ενθυμίων. «Θέλω να απαλλαγώ από όλα αυτά τα αντικείμενα που με στοιχειώνουν», λέει. «Κάποια μέρα θα κριθούμε από έναν ανώτερο κριτή και αυτός ο κριτής δεν είμαι εγώ».

Προς το παρόν, και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στο site, μεταξύ άλλων, εκτίθενται προς πώληση:

John Wayne Gacy: αυθεντικές φωτογραφίες, επιστολές, οικιακοί λογαριασμοί, ένα μικρό ραδιοφωνάκι, ένα ροζάριο, ένα φυλαχτό, ένα βιβλίο και διάφοροι πίνακες ζωγραφισμένοι από τον ίδιο.

Ted Bundy: μια χειρόγραφη επιστολή

Jeff Dahmer: αρκετά τεμάχια προσωπικής του αλληλογραφίας καθώς και εφημερίδες της εποχής της σύλληψής του.

Charles Manson και η «οικογένεια»: προσωπικές φωτογραφίες, δικές του και των μελών της «οικογένειας, χειρόγραφες επιστολές και καρτ ποστάλ, ηχογραφήσεις, τεμάχια ρουχισμού (με το περιεχόμενο που υπήρχε στις τσέπες!!!), πέτρες, κόκκαλα και δόντια ζώων από το Spahn Ranch, σκίτσα που φιλοτέχνησε ο Manson, διάφορα δικαστικά και αστυνομικά έγγραφα.

Herbert William Mullin: επιστολές και σκίτσα

Richard Ramirez: χειρόγραφες επιστολές, σκίτσα, βιβλίο με αφιέρωση, μέχρι και φωτοτυπίες του χεριού του, στο οποίο έχει ζωγραφίσει σατανιστικά σύμβολα!

Arthur John Shawcross: αλληλογραφία, ποιήματα και συνταγές!!!

Ottis Toole: κυρίως επιστολές και σκίτσα

Daniel Siebert: αρκετά σκίτσα που έκανε στην πτέρυγα μελλοθανάτων.

Howard Allen: επιστολή.

Susan Atkins: αλληλογραφία

Betty Bits: υπηρεσιακά έγγραφα της φυλακής

David Berkowitz: θρησκευτικό κείμενό του, υπογεγραμμένο.

Angelo Buono: χριστουγεννιάτικες κάρτες, αλληλογραφία, και κάποια χειροτεχνήματα που έφταξε στη φυλακή.

Lawrence Sigmond Bittaker: φωτογραφίες, σκίτσα καθώς και εκατοντάδες άλλων φωτογραφιών, εγγράφων, επιστολών και αλληλογραφίας γενικότερα, προσωπικών αντικειμένων και χειροτεχνημάτων από δεκάδες εγκληματίες.

10 σκέψεις σχετικά με το “Murder, she baught! Δολοφονικά ενθύμια, μια τρέλα που διαρκεί”

 1. Καθε φορα που διαβαζω οτι οι δολοφονοι γινονται συμπαθεις λογω των θριλερ και των βιβλιων τσεπης, τραβαω τα μαλλια μου. Τελοσπαντων.

  Για τα ενθυμια τωρα. Αυτοι που τα αγοραζουν ειναι ειτε ψυχοπαθεις ειτε ασχολουνται με διαφορα μεταφυσικα και πνευματιστικα.

  Αμα ητανε λατρεις των θριλερ δε θα βαζανε μαλλια πεθαμενου διπλα στο ξυπνητηρι τους, εκτος αν ηθελαν φασαριες, οποτε ειναι ψυχοπαθεις.

 2. Με αυτόν τον Charles Manson ασχολήθηκε το site? Αν ναι, που; (Βαριέμαι να ψάξω να το βρω μόνη μου, κάνει και ζέστη…)

 3. Αχούύύύ…δεν πάει καλά ο κόσμος! Έχουνε ξεφύγει! Σε λίγο θα ξεθάψουν και τους ίδιους για να πουλήσουν τα κόκκαλά τους! Έλεος!

 4. twra pou to skeftomai mipws xreiazomai kati…

  eimaste me ta kala mas tis oikogenies twn thimatwn tis skeftetai kanenas.
  ti allo tha doume…

 5. Κι όμως, σας πληροφορώ ότι αυτά τα αντικείμενα πωλούνται πανάκριβα και είναι περιζήτητα. Τα σχετικά sites δημοπρασιών ανανενώνονται διαρκώς και εμπλουτίζονται με νέο εμπόρευμα.

  Μεγαλειοτάτη, με τον Manson δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα, αλλά είναι στο πρόγραμμα.

 6. Εμ, πραγματικά δεν πάνε καλά οι άνθρωποι. Μάλιστα, πολύ έξυπνο αυτό που γίνεται στην Αμερική (νοτ): πρώτα εκτελούν τους δολοφόνους και μετά αγοράζουν αναμνηστικά τους, σαν να είναι σταρ!
  Αν και, κατά κάποιο τρόπο, παρόμοιο φαινόμενο είναι και κάποιος που διαβάζει ιστορίες αληθινών εγκλημάτων ή και αστυνομικά/τρόμου. Χωρίς να έχω σπουδάσει ψυχολογία, πιστεύω ότι και τα δύο έχουν να κάνουν με αβλαβή εξωτερίκευση της σκοτεινής πλευράς του κάθε ανθρώπου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s