Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα II

Προηγούμενο

fbiposter.gif

Της Νίνας Κουλετάκη

Σημειώματα από τους απαγωγείς

Ένα δεύτερο σημείωμα στάλθηκε στον Lindbergh, στις 6 Μαρτίου του 1932.Είχε ταχυδρομηθεί από το Brooklyn της Νέας Υόρκης, δυο μέρες πριν.Σε αυτό τα λύτρα είχαν αυξηθεί και ανέβαιναν στο ποσό των $70.000.Ο Κυβερνήτης συγκάλεσε μια ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στην οποία συμμετείχαν εισαγγελείς, αξιωματούχοι της αστυνομίας και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.Ο HenryBreckenridge, δικηγόρος των Lindbergh, είχε προσλάβει και ιδιωτικούς ντετέκτιβς.

Το τρίτο σημείωμα παρελήφθη από τον δικηγόρο των Lindbergh, στις 8 Μαρτίου και έγραφε πως ένας ενδιάμεσος, που θα είχε ορισθεί από τους Lindbergh, δεν θα γινόταν αποδεκτός και ζητούσε η συνεννόηση να γίνει μέσω κάποιας εφημερίδας.Την ίδια μέρα, ο JohnF. Condon, condonne.jpgαπό το Bronx της Νέας Υόρκης, ένας συνταξιούχος διευθυντής σχολείου, δημοσίευσε μιαν αγγελία στην εφημερίδα «BronxHomeNews», σύμφωνα με την οποία αναλάμβανε να ενεργήσει ως διαπραγματευτής και ενδιάμεσος, μεταξύ των απαγωγέων και των Lindbergh, και προσέθετε άλλα $1.000 στο ποσό των λύτρων.Την επόμενη μέρα έλαβε ένα σημείωμα από τους απαγωγείς, στο οποίο του κοινοποιούσαν την απόφασή τους να τον αποδεχθούν ως ενδιάμεσο.Εξίσου αποδεκτός έγινε και από τον Lindbergh και στις 10 Μαρτίου του 1932 ο Condonέλαβε $70.000 μετρητά, τα λύτρα, και άρχισε αμέσως τις διαπραγματεύσεις μέσω αγγελιών στις εφημερίδες, χρησιμοποιώντας το κωδικό όνομα «Jafsie».

Στις 8.30 το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, μετά από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, ο Condon παρέλαβε από έναν οδηγό ταξί, τον JosephPerrone, το πέμπτο σημείωμα των απαγωγέων, ο οποίος το είχε παραλάβει από έναν άγνωστο.Το σημείωμα τους παρέπεμπε σε ένα άλλο, το οποίο θα έβρισκαν κάτω από μια πέτρα, 100 μέτρα από την έξοδο ενός σταθμού του μετρό.Αυτό το σημείωμα, το έκτο της σειράς, το βρήκε ο Condon, ακολουθώντας τις οδηγίες.Σύμφωνα με τις υποδείξεις σε αυτό, ο Condonσυνάντησε έναν άγνωστο άνδρα στο νεκροταφείο του Woodlawn, ο οποίος του συστήθηκε ως John.Συζήτησαν την πληρωμή των λύτρων και ο John συμφώνησε να προσκομίσει μιαν απόδειξη ώστε να βεβαιωθεί η ταυτότητα του παιδιού.Ο Condon συνοδευόταν από έναν σωματοφύλακα σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, εκτός από τις στιγμές που συνομίλησε με το John.Τις επόμενες ημέρες ο Condon συνέχισε να δημοσιεύει τις αγγελίες του, στις οποίες ζητούσε επιπλέον επαφή με τους απαγωγείς και δήλωνε την πρόθεσή του να πληρώσει τα λύτρα.

lindbergh_trial_evidence_01.jpg

Μια μωρουδίστικη πυτζάμα, ως απόδειξη ταυτότητας, και ένα έβδομο σημείωμα, στάλθηκαν στον Condon στις 16 Μαρτίου.Η πυτζάμα παραδόθηκε στον Lindberghκαι αναγνωρίστηκε: ανήκε στον μικρό Charles.Ο Condon συνέχισε τις δημοσιεύσεις του.Το όγδοο σημείωμα παρελήφθη στις 21 Μαρτίου, απαιτούσε πλήρη συμμόρφωση και έλεγε πως η απαγωγή είχε σχεδιαστεί ένα χρόνο πριν.

Στις 29 Μαρτίου, η BettyGow, η γκουβερνάντα, βρήκε τη συσκευή που φορούσε ο μικρός Charles στο χέρι του τη νύχτα της απαγωγής(μια μεταλλική συσκευή, που εμπόδιζε το μωρό από το να πιπιλάει τον αντίχειρά του), κοντά στην είσοδο του κτήματος.

thumb.jpg

Την επόμενη μέρα ο Condon έλαβε το ένατο σημείωμα, που απειλούσε ότι θα ανέβαζε τα λύτρα στις $100.000 και αρνιόταν να απαντά μέσω εφημερίδων χρησιμοποιώντας κάποιο κωδικό όνομα.Το δέκατο σημείωμα, το οποίο έλαβε ο Condon την 1η Απριλίου του 1932, του έδινε οδηγίες να έχει τα χρήματα έτοιμα την επόμενη νύχτα.ΟCondonσυμφώνησεμέσωμιαςαγγελίαςστηνεφημερίδα.Στις 2 Απριλίου, ο Condonέλαβε, πάλι από έναν ταξιτζή, το ενδέκατο σημείωμα, το οποίο τον καθοδηγούσε πώς να βρει το δωδέκατο κάτω από μια πέτρα, μπροστά από ένα θερμοκήπιο στο Bronx.

123.jpg

Το ίδιο βράδυ, ακολουθώντας τις οδηγίες του σημειώματος, ο Condonσυνάντησε εκ νέου τον John, κατάφερε να κατεβάσει το ποσό των λύτρων στις $50.000 και έλαβε έναν δέκατο τρίτο σημείωμα, στο οποίο υπήρχαν οδηγίες για το πώς θα εύρισκαν το μωρό σε ένα σκάφος με το όνομα «Nellie», στην περιοχή Martha’sVineyard, στη Μασσαχουσέτη.Στη συνέχεια ο ξένος έφυγε.Την επόμενη μέρα οι έρευνες στο σημείο που είχε υποδειχθεί απέβησαν άκαρπες.Ο Condon ήταν σίγουρος πως θα αναγνώριζε τον John οπουδήποτε.

Αποτρόπαιη ανακάλυψη

19320513_lindbergh_baby_dead.jpg

linddead.jpg

7_kidnapping.jpg

Στις 12 Μαΐου του 1932, το πτώμα του απαχθέντος παιδιού ανακαλύφθηκε τυχαία. Μισοθαμμένο και σε προχωρημένη αποσύνθεση, 4,5 μίλια μακριά από το σπίτι των Lindbergh, 45 μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, κοντά στο MountRoseτου NewJersey.Το πτώμα ανακάλυψε ο WilliamAllen, συνοδηγός στο φορτηγό που οδηγούσε ο OrvilleWilson.Το κεφάλι ήταν συντετριμμένο, υπήρχε μια οπή στο κρανίο και κάποια μέλη του σώματος έλειπαν.

crimescene.jpg

baby1.jpg

Τα απομεινάρια αναγνωρίστηκαν θετικά από την γκουβερνάντα του παιδιού, η οποία είχε ράψει το φανελάκι που φορούσε, με μπλε μεταξωτή κλωστή.Η αστυνομία της έδειξε το φανελάκι που βρέθηκε στο πτώμα και η BettyGow το αναγνώρισε.Ο Lindbergh, που απουσίαζε κατά την ανακάλυψη του πτώματος, επέστρεψε εσπευσμένα και επέμεινε στο να αναγνωρίσει το πτώμα.Του χρειάστηκαν μόνο 90 δευτερόλεπτα.Μέτρησε τα δόντια και εξέτασε, στο πόδι του μωρού, τα δαχτυλάκια που επικάλυπταν το ένα το άλλο (κύκλος στο συγκεκριμένο σημείο στη φωτογραφία).Η νεκροψία έδειξε ότι το μωρό είχε πεθάνει πριν από περίπου δύο μήνες και ως αιτία θανάτου, ο ιατροδικαστής Dr. CharlesH. Mitchell, ανέφερε το κάταγμα στο κρανίο.

Η αστυνομία υπέθεσε ότι το μωρό πρέπει να έπεσε, κατά λάθος, την ώρα που ο απαγωγέας κατέβαινε από την προχειροφτιαγμένη σκάλα, που βρέθηκε σπασμένη και ακουμπισμένη στον τοίχο του σπιτιού, κάτω από το παράθυρο του δωματίου του μωρού.

Με αντίγραφα της συγκεκριμένης κατασκευής, πραγματοποιήθηκαν πολλές δοκιμές από την αστυνομία.Κάθε φορά η σκάλα έσπαγε κάτω από το βάρος ενός άντρα που κουβαλούσε ένα σάκο στο βάρος του μωρού.

policeladdertest.jpg

Μετά από τη θετική αναγνώριση το πτώμα αποτεφρώθηκε στο Trenton, στις 13 Μαΐου του 1932.

Οι έρευνες συνεχίζονται: 1932 – 1934

Στις 13 Μαΐου του 1932, ο Πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις ερευνητικές υπηρεσίες να τεθούν στη διάθεση της Πολιτείας του NewJerseyμέχρι την ανακάλυψη των ενόχων.Το FBI θα έπαιζε ρόλο συντονιστή στην όλη επιχείρηση και θα εξέταζε ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που θα προέκυπταν από την έρευνα.Άρχισε η αναζήτηση για τα λύτρα.

Στις 26 Μαΐου, ανακοινώθηκε αμοιβή $25.000 για όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη και την καταδίκη του απαγωγέα ή των απαγωγέων.Η ανακοίνωση προωθήθηκε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα των Η.Π.Α.

sharpe.jpgΣτις 19 Ιουνίου του 1932, η VioletSharpe, τραπεζοκόμος στο σπίτι των Morrow, γονέων της AnneLindbergh, για την οποία ερευνούσε η αστυνομία, αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι θα την ανέκριναν ξανά.Όμως οι κινήσεις της το βράδυ της απαγωγής είχαν εξετασθεί πολύ διεξοδικά και είχε επιβεβαιωθεί ότι δεν συνδέονταν με την απαγωγή.

Στα τέλη του 1933 ο Πρόεδρος FranklinD. Roosevelt αποφάσισε την επιστροφή στο Θησαυροφυλάκιο του Κράτους όλου του χρυσού και των ομολόγων χρυσού, που υπήρχαν στα χέρια πολιτών.Αυτό αποτέλεσε σημαντική βοήθεια για την υπόθεση, καθώς τα $40.000 από τα λύτρα ήταν σε ομόλογα χρυσού. Έτσι η έρευνα εστιάστηκε σε αυτό το σημείο.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1934, μια επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.Τους έδινε τους αύξοντες αριθμούς των ομολόγων των λύτρων και τους εφιστούσε την προσοχή στο να ελέγχουν ενδελεχώς όλα τα ομόλογα.Ελέγχθηκαν και όσα ομόλογα είχαν κατατεθεί στις τράπεζες μετά την απαγωγή και πριν από την απόφαση Roosevelt.

lindbergh_baby_photo_19321.jpg

Στις 2 Μαΐου του 1934, η FederalReserveBankτης Νέας Υόρκης, ανακάλυψε 296 ομόλογα των 10 $ και 1 των 20 $, που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα σε μία και μόνη συναλλαγή.Όλα ανήκαν στα ομόλογα των λύτρων.Η κατάθεση είχε γίνει την 1η Μαΐου του 1933 από κάποιον J.J. Faulkner, που είχε δηλώσει ως διεύθυνση τον αριθμό 537 της Δυτικής 149ης Οδού.Παρ΄ όλες τις προσπάθειες της αστυνομίας, ο καταθέτης δεν βρέθηκε ποτέ.

Κατά τα λοιπά, στα γραφεία του F.B.I. συνέρεαν καθημερινά χιλιάδες στοιχεία, τα οποία εξετάζονταν με σχολαστικότητα στο σύνολό τους.Εκατοντάδες υπόπτων ανακρίθηκαν, είτε ήταν μέλη γνωστών, στην αστυνομία, συμμοριών (όπως αυτά της “PurpleGang” του Detroit), είτε μεμονωμένοι ύποπτοι.Όλοι, ο ένας μετά τον άλλον, απαλλάσσονταν.

002.jpg

Έγιναν ακόμη πολυάριθμες έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους “Nellie”, στο οποίο υποτίθεται ότι θα βρισκόταν ο μικρός Charles.Ούτε αυτό απέδωσε καρπούς.Επειδή η συναντήσεις του Condon με τον απαγωγέα ή τον εκπρόσωπό τους, τον σκιώδη John, λάμβαναν χώρα στο νεκροταφείο, εξετάστηκαν όλοι οι μόνιμοι και εποχιακοί υπάλληλοι όλων των νεκροταφείων της Νέας Υόρκης, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Όλες οι ελπίδες είχαν, πλέον, στηριχτεί στην τύχη και στη βεβαιότητα του Condonπως θα αναγνώριζε σίγουρα το John.Για το σκοπό αυτό του επιδείχτηκαν χιλιάδες φωτογραφίες κακοποιών, όλων των ειδών, αλλά χωρίς να αναγνωρίσει κάποιον.

1.jpg

Συνεχίζεται

13 σκέψεις σχετικά με το “Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα II”

 1. Κρίμα για το μωρό ! Έχεις κάνει φοβερή δουλειά, κούκλα μου! 😉 Φιλιάά

 2. Πω, πω… Ο ρυθμός των αναρτήσεων είναι αργός, βασανιστικός και τελετουργικός – αν συνυπολογίσουμε και την εμμονή στη λεπτομέρεια -, όπως ακριβώς μεταχειρίζονταν κάποιοι από τους εγκληματίες που παρουσιάζονται σ’ αυτό το blog τα θύματά τους. (Υπονοώ κάτι;) Σχολίασες στο πρώτο μέρος, «Έχω αρκετό υλικό και για τα πέντε επεισόδια». Μπρρρ… Τρόμαξα όταν το διάβασα. Ήλπιζα πως κατάλαβα λάθος. Δυστυχώς (ή ευτυχώς, ανάλογα από ποια οπτική το δει κανείς). Γκρρρρρρρρρρ………..

  ΥΓ Πολύ καλή δουλειά.

 3. Συνήθωε προτιμώ να ανέβει όλη η ιστορία για να τη διαβάσω μονορούφι αλλά αυτή είναι συγκλονιστική, περιμένω με αγωνία το Part III

 4. @Renata, φιλιά και από εδώ! Ναι, το ξέρω για την Όλια, εκτός απροόπτου θα είμαστε εκεί!

  @W.U., ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλα δυστυχώς δεν γίνεται να ανεβαίνουν περισσοτερα από ένα ποστ την εβδομάδα, είναι καθαρά θέμα χρόνου προετοιμασίας του θέματος.

  @Μεγαλειοτάτη, υπομονεύετε κι εσείς! :p

 5. Όατν το διάβαζα έλεγα «κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…». Τώρα θυμήθηκα! Από αυτήν την υπόθεση δεν εμνεύστηκε η Άγκαθα Κρίστι το «Έγκλημα στο Οριεντ Εξπρές»;

 6. Πέντε επεισόδια; Πέντε επεισόδια;;;;
  Τι λέτε, αγαπητή μου;
  Α πα πα!
  Δεν αντέχω!
  Πότε θα έρθει το παρτ θρι;;;

  Είχα δια βάσει την ιστορία κάπου, περιληπτικά βέβαια, αλλά δεν είχα δει την φωτογραφία με το σωματάκι του μωρού…
  Απίστευτο!

  ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΤ ΘΡΙ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s