Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα III

Προηγούμενο

first01.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Γερμανός ο συγγραφέας των σημειωμάτων

Η εξέταση των σημειωμάτων των λύτρων από ειδικούς γραφολόγους, κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση ότι όλα τα σημειώματα είχα γραφεί από το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ήταν Γερμανός που είχε ζήσει κάποια χρόνια στην Αμερική.Ο Condon, που είχε περιγράψει τον “John” ως Σκανδιναβό και πίστευε πως μπορούσε να τον αναγνωρίσει, πέρασε αρκετό χρόνο εξετάζοντας φωτογραφίες κακοποιών στα γραφεία της αστυνομίας.Οι σκιτσογράφοι, βασισμένοι στις περιγραφές του Condonκαι του JosephPerrone, του ταξιτζή που είχε παραδώσει ένα από τα σημειώματα του απαγωγέα, έφτιαξαν το σκίτσο του John.

johnsketch.jpg

Προσπαθώντας να ανακαλύψουν το άτομο που είχε παραλάβει τα λύτρα, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Condon να καταγράψει λεπτομερώς όλες τις συνομιλίες που είχε μαζί του στις 12 Μαρτίου και στις 2 Απριλίου του 1932, ημερομηνίες κατά τις οποίες ο Condonσυνάντησε τον John, με σκοπό να διαπραγματευτεί την επιστροφή του παιδιού και την παράδοση των λύτρων.Οι συνομιλίες αυτές ηχογραφήθηκαν λεπτομερώς από τον Condon σε φωνόγραφο και, κατά την ηχογράφηση, μιμήθηκε την προφορά και τη διάλεκτο που χρησιμοποιούσε ο John.Με αυτό τον τρόπο η εθνικότητα, η μόρφωση, η νοοτροπία και ο χαρακτήρας του απαγωγέα ξεκαθάρισαν και διαφυλάχθηκαν με ασφάλεια για μελλοντική χρήση.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι έρευνες για την ανακάλυψη του απαγωγέα, ήταν η σκάλα που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα.Ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για μια πρόχειρη κατασκευή φτιαγμένη, όμως, από κάποιον εξοικειωμένο με το ξύλο και την χρήση εργαλείων για την επεξεργασία του.Η σκάλα εξετάστηκε ενδελεχώς για δακτυλικά αποτυπώματα και επιδείχθηκε σε οικοδόμους, ξυλουργούς και γείτονες των Lindbergh, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Σκλήθρες από τη σκάλα αναλύθηκαν και αναγνωρίστηκε το είδος του ξύλου από το οποίο ήταν φτιαγμένη.Σκέφτηκαν ότι μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη της σκάλας από κάποιον ειδικό, να έριχνε φως στην υπόθεση, έτσι, στις αρχές του 1933, ο ειδικός κλήθηκε.Επρόκειτο για τον ArthurKoehler της Δασικής Υπηρεσίας, του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

ladder.jpg

Ο Koehler διέλυσε τη σκάλα και, μετά από προσεκτική εξέταση, αναγνώρισε τα είδη ξύλου από τα οποία την είχαν κατασκευάσει.Παρατήρησε, επίσης, τα σημάδια από παλιά καρφιά που υπήρχαν και αντιλήφθηκε ότι κάποια από τα κομμάτια της, είχαν χρησιμοποιηθεί πριν για κάποια εσωτερική κατασκευή.Επισκέφθηκε το σπίτι των Lindbergh και αρκετά εργοστάσια, προκειμένου να ανακαλύψει την προέλευση των ξύλων.Για όλα αυτά έκανε μια λεπτομερέστατη αναφορά, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της δίκης του απαγωγέα.

Ο εντοπισμός του απαγωγέα: BrunoRichardHauptmann

Μετά την εμφάνιση σε τράπεζες των πρώτων ομολόγων χρυσού, που ανήκαν στα λύτρα, συστάθηκε μια ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία επισκεπτόταν τα υποκαταστήματα, κάθε φορά που κάποιο ομόλογο έκανε την εμφάνισή του.Έτσι, διαπίστωσαν ότι οι περιγραφές των υπαλλήλων για το άτομο που τα είχε καταθέσει, ταίριαζαν απόλυτα με την περιγραφή που είχε κάνει ο Condonγια τον περιβόητο John.Συνειδητοποίησαν επίσης, ότι η εξαργύρωση των ομολόγων δεν γινόταν, συνήθως, στις τράπεζες, αλλά σε συνοικιακά καταστήματα τα οποία, με τη σειρά τους, εξαργύρωναν τα ομόλογα σε κάποια τράπεζα.

money.jpg

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1934, ο υποδιευθυντής της CornExchangeBankandTrustCompany στη Νέα Υόρκη, εντόπισε ένα ομόλογο αξίας $10 το οποίο είχε παραδώσει σε έναν από τους ταμίες της τράπεζας, λίγο πριν, ο ιδιοκτήτης ενός βενζινάδικου.Όταν ρωτήθηκε κατέθεσε ότι το είχε πάρει από έναν πελάτη του, ο οποίος είχε βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητό του και έδωσε στους αστυνομικούς τον αριθμό των πινακίδων του.Εξακριβώθηκε ότι το αυτοκίνητο ανήκε στον BrunoRichardHauptmann, που διέμενε στο Bronx της Νέας Υόρκης.

hauptmannpolice.jpg

Γεννημένος το 1899 στη Γερμανία, ο Hauptmann υπηρέτησε στο Τάγμα Εφήβων Πυροβολητών, στο δυτικό μέτωπο.Έχασε δυο αδελφούς στον πόλεμο.Στη μεταπολεμική Γερμανία (μιλάμε, βέβαια, για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο), η ανεργία ήταν μάστιγα και η τροφή σπάνιζε.Έχοντας μόλις οκτώ χρόνια γενικής εκπαίδευσης και δύο τεχνικής (όπου διδάχτηκε ξυλουργική και μηχανική), ήταν πολύ δύσκολο για τον Hauptmann να βρει κάποια δουλειά που να μπορέσει να τον συντηρήσει.ΤονΜάρτιοτου 1919, στράφηκεστηνπαρανομία.

mug.jpg

Με τη βοήθεια ενός φίλου, του FritzPetzold, ο Hauptmannδιέρρηξε τρία σπίτια.Κατά τη διάρκεια μιας πιο τολμηρής ληστείας, μέρα μεσημέρι, οι δυο τους πλησίασας δυο γυναίκες που έσπρωχναν τα καροτσάκια με τα μωρά τους και, με την απειλή όπλου, τους έκλεψαν τα δελτία τροφίμων τους.Σύντομα ο Hauptmann συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση.Βγήκε με αναστολή μετά από τέσσερα χρόνια. Λίγο μετά την αποφυλάκισή του συνελήφθη εκ νέου, επειδή έκλεψε μερικές δερμάτινες ζώνες.Ενώ περίμενε να ορισθεί η ημερομηνία της δίκης, ο Hauptmann κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή.Άφησε τη στολή της φυλακής όμορφα διπλωμένη στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου με ένα σημείωμα στο οποίο έγραφε “Τις καλύτερες ευχές μου στην αστυνομία”.

brunoh.jpg

Στη συνέχεια πραγματοποίησε δυο αποτυχημένες απόπειρες να μεταναστεύσει παράνομα στις Η.Π.Α. Συνελήφθη και απελάθηκε αμέσως.Την τρίτη φορά, τον Νοέμβριο του 1923 τα κατάφερε, όντας μεταμφιεσμένος και χρησιμοποιώντας μια κλεμμένη κάρτα αποβίβασης.

annah.jpgΤην επόμενη άνοιξη γνωρίστηκε με την Anna Schoeffler, μια γερμανίδα μετανάστρια που ζούσε στο Queens της Νέας Υόρκης, με την οποία και παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1925. Οι Hauptmann είχαν αρκετά καλή ζωή στη Νέα Υόρκη. Η Anna εργαζόταν σε έναν φούρνο και ο Hauptmann ήταν ξυλουργός. Ζούσαν σε ένα άντετο σπίτι στο Bronx.

Μετά την αποκάλυψη των στοιχείων του η αστυνομία στήθηκε έξω από το σπίτι του Hauptmann το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 1934 μέχρι τις 9.00 π.μ. το επόμενο πρωί, που ένα άτομο, το οποίο έμοιαζε πολύ στο σκίτσο που είχε φιλοτεχνηθεί από την περιγραφή του Condonγια τον John, και που ταίριαζε στην περιγραφή του βενζινοπώλη, βγήκε από το σπίτι και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του που ήταν παρκαρισμένο εκεί κοντά.Ήταν ο Hauptmannο οποίος και συνελήφθη.

nph-cachecam47899.jpg

Κατά την ανάκριση παραδέχτηκε την αγορά βενζίνης, καθώς και άλλες, που είχε πραγματοποιήσει με ομόλογα από τα λύτρα. Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου αναγνωρίστηκε θετικά από τον ταξιτζή JosephPerrone, στον οποίο είχε παραδώσει ένα από τα σημειώματα για τον Condon.

lindsusp.jpg

Πάνω του βρέθηκε ένα ομόλογο αξίας $20 και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία.Ένα ζευγάριtincan.jpg παπούτσια που είχαν αγοραστεί με ομόλογα των λύτρων, ομόλογα αξίας $15.000 μέσα σε ένα τενεκεδένιο κουτί, που ήταν κρυμμένο στην αποθήκη του σπιτιού, ένα χαρτί με το όνομα και τη διεύθυνση του Condonσε ένα ντουλάπι της κουζίνας.Ακολούθησε η αναγνώριση από τον Condon, που στο πρόσωπο του Hauptmannξαναείδε τον John.Επίσης το αυτοκίνητό του, μια Dodge σεντάν, αναγνωρίστηκε από γείτονες των Lindbergh που την είχαν δει κοντά στο σπίτι την προηγούμενη της απαγωγής.

hupt-car.jpg

handwrit.jpg

Μετά την επίσημη αναγνώριση, δείγματα γραφής του Hauptmann στάλθηκαν στα εργαστήρια του F.B.I., στη WashingtonD.C.Συγκρίθηκαν με εκείνα του απαγωγέα στα σημειώματα και οι ειδικοί γραφολόγοι αποφάνθηκαν ότι επρόκειτο για το ίδιο άτομο.Επίσης επιβαρυντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Hauptmann, που όπως είπαμε εργαζόταν ως ξυλουργός, λίγο μετά την 1η Μαρτίου του 1932, ημερομηνία της απαγωγής, άρχισε να ασχολείται με το χρηματιστήριο και δεν ξαναεργάσθηκε.

Στις 19 Οκτωβρίου του 1934 ο Hauptmannοδηγήθηκε στη φυλακή Hunderdon, στο Flemington του New Jersey,αναμένοντας την ημερομηνία της δίκης του, που ορίστηκε για τις 3 Ιανουαρίου του 1935.

hauptmann_in_jail.jpg

image001.jpg

Συνεχίζεται

16 σκέψεις σχετικά με το “Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα III”

 1. Σσυντονισμένη επιστημονική έρευνα δηλαδή(από μεριά τους)!Πολύύύ ενδιαφέρον! 🙂 Μπράβο, κούκλα! 😀

 2. Ενδιαφέρουσα υπόθεση. Πρέπει να’ χεις ρίξει πολλή δουλειά Νίνα!

 3. Καλά, οργάνωσε ολόκληρη απαγωγή μόνος του; Δε γίνεται! Κάπου πρέπει να υπάρχει κάποιος συνεργός…

 4. Καλά, δεν ντρέπεσαι να μου λες «τι φωνάζεις, καλέ», σήμερα;;;
  😀

  Φαντάζομαι ότι βλέπεις φανατικά CSI και βρίσκεις και τον ένοχο πριν τον βρουν εκείνοι, έτσι;

 5. @Renata, για τη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε τεράστια κινητοποίηση εκ μέρους των αρχών. Ο Charles Lindbergh ήταν εθνικός ήρωας, το θύμα ήταν ένα μωρό, το λαϊκό αίσθημα απαιτούσε ικανοποίηση και οι πολιτικές διασυνδέσεις των οικογενειών των γονέων ήταν ισχυρότατες. Όσο για το δράστη δεν ήταν παρά ένας λαθρομετανάστης. Τι ποιο βολικό και «αυτονόητο»;

  @Αλεπού, το υλικό εδώ ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, ακόμα και αυτό που δεν σχετίζεται άμεσα με το συγκεκριμένο έγκλημα.

  @Μεγαλειοτάτη, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στην ιστορία, όπως θα διαβάσετε προσεχώς…

  @Artanis, είμαι θρασυτάτη! 😛 Κατά τα λοιπά, CSI δεν έχω δει (ακόμη), όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο!!!

  @W.U., αρκετό. Βλέπεις όλη η βιβλιογραφία και το σχετικό υλικό χρήζει μετάφρασης, μια και στα ελληνικά δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Επίσης, στις πρόσφατες, σχετικά, υποθέσεις, απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα, για να ενημερωθείς για τις τρέχουσες εξελίξεις.

 6. Λοιπόν, επειδή θα αναχωρήσω σύντομα και δε θα προλάβω να διαβάσω τα υπόλοιπα post, ιδού η απάντηση στο ψυχολογικό τεστ που παρουσίασα στο πρώτο post αυτής της σειράς. Υπένθυμίζω το τεστ:

  The main character in the story is this girl. When she was at the funeral of her own mother, she met this guy who was also there, but she did not know who he was.
  Well….
  This guy happened to fit her bill of her dream guy, so she fell in love with him at once; love at first sight etc…
  A few days later, the girl killed her own sister. When the cops asked her why she did that, she gave a very shocking answer…
  Do you know what her motive for killing her sister is?

  Answer:

  She was hoping that the guy would appear at the funeral again. She wanted to see him.

  Please, if you answered this correctly, go to the cops and tell them to lock you up, ok?

  This was a test by famous American psychologists used to test if one has the same mentality as a killer.

  In fact, a lot of arrested serial killers took part in this test and had answered it correctly.

  If you didn’t answer correctly, good for you; If your friends hit the jackpot, please stay away from them; If you answered correctly, stay away from me.

  Η γνωστή σεσημασμένη CD δήλωσε πως απάντησε σωστά όταν της τέθηκε το ερώτημα. Εσείς;

  Καλό καλοκαίρι

  Υ/Α

 7. @Goudaki, οσονούπω…

  @W.U., καλά να περάσεις και καλή επάνοδο!

  @Όνειρα γλυκά, υπομονή δυο μερούλες ακόμη! 🙂

 8. Πάντως, το τεστάκι του WU δεν πρέπει, αρχικά, να έχει κάποια σχέση με δολοφονίες. Βασίζεται σε μια περίπτωση που αναφέρει ο Φρόιντ στην ερμηνεία των ονείρων, για ένα κορίτσι που συνάντησε έναν ελκυστικό άντρα στην κηδεία της μητέρας της. Κατόπιν, χρόνια μετά, ίσως, ονειρεύτηκε το θάνατο και την κηδεία της αδερφής της΄, γιατί ευχόταν να ξανασυναντήσει τον τύπο αυτόν και το υποσεινήδητό της νόμιζε ότι μόνο σε κάποια κηδεία συγγενή θα μπορούσαν να συναντηθούν.
  Αυτά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s