Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα V

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Φήμες, διαδόσεις και ίντριγκες
Πολλοί πιστεύουν ότι η ηλεκτρική καρέκλα τον Απρίλιο του 1936 σκότωσε έναν αθώο άνθρωπο. Τον Bruno Hauptmann. Ο σκεπτικισμός αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι του είχαν υποσχεθεί ισόβια αντί θανάτου, αν ομολογούσε το έγκλημα. Πολλοί πίστευαν πως μόνο ένας αθώος άνθρωπος θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την προσφορά. Ακόμα προέκυψαν ερωτήσεις οι οποίες δεν απαντήθηκαν ποτέ. Υπήρξε συνεργός μέσα από το σπίτι; Πώς ακριβώς πέθανε το μωρό; Τι απέγιναν τα υπόλοιπα χρήματα των λύτρων; Είχε συνεργό ο Hauptmann;

011.jpg

Ο ίδιος κατέθεσε ότι όταν ο συνεταίρος του Isidor Fisch έφυγε για ταξίδι στη Γερμανία, του παρέδωσε προς φύλαξη ένα κουτί παπουτσιών. Ο Fisch πέθανε στη Γερμανία και ο Hauptmann, ανοίγοντας το κουτί, είδε πως ήταν γεμάτο χρήματα. Ισχυρίστηκε πως ο Fisch του χρωστούσε χρήματα και πως ξόδευε μόνο όσα ήταν τα οφειλόμενα. Είπε πως δεν παρέδωσε τα χρήματα γιατί δεν ήθελε μπλεξίματα με την αστυνομία, επειδή ήταν παράνομος μετανάστης. Η υπεράσπιση δεν κατάφερε να συνδέσει τον Fisch με το έγκλημα, αν και αρκετοί, ακόμη και σήμερα, πιστεύουν πως είχε σχέση.

Υπάρχουν και κάποιο που πιστεύουν πως το μωρό των Lindbergh είναι κάπου ζωντανό. Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν αρκετοί ενήλικες ισχυρίστηκαν πως ήταν το χαμένο παιδί, επικαλούμενοι τυχόν ομοιότητα με τους Lindbergh, συνωμοσίες που είχαν αποκρύψει την πραγματική τους ταυτότητα, φτάνοντας συχνά σε εξωφρενικές υπερβολές. Όπως αυτή μιας αφροαμερικανίδας, που ισχυρίστηκε πως ήταν το μωρό των Lindbergh και πως οι απαγωγείς την υπέβαλαν σε εγχείριση αλλαγής φύλου και της έβαψαν το δέρμα!

Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1993, γραμμένο από δυο αστυνομικούς, ισχυρίζεται πως ο ίδιος ο Charles Lindbergh, παίζοντας άγαρμπα με το παιδί, το έριξε κατά λάθος προκαλώντας έτσι το θάνατό του. Ενώ ένας συγγραφέας υποστηρίζει στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, ότι η μεγαλύτερη αδελφή της Anne, τρελή από ζήλεια που θα έχανε το δικό της παιδί την προσοχή και τη στοργή του Charles, σκότωσε το μωρό. Και στις δύο περιπτώσεις οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η απαγωγή ήταν ένα εύρημα για να γλιτώσει ο πραγματικός ένοχος, ο οποίος ανήκε στην οικογένεια.

Η σταυροφορία της Anna Hauptmann
Από τη μέρα που η αστυνομία πήγε στο σπίτι της και συνέλαβε τον άντρα που αγαπούσε, και για τα επόμενα 60 χρόνια, η Anna Hauptmann έλεγε, σε όποιον ενδιαφερόταν να την ακούσει, ότι ο άνδρας της ήταν αθώος.

021.jpg

Αρκετό καιρό μετά το θάνατο του Bruno στην ηλεκτρική καρέκλα, η χήρα του άρχισε τον αγώνα. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της προσπαθώντας να αποσείσει από πάνω του τη ρετσινιά ενός από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της Αμερικής και ενόχου για την απαγωγή και δολοφονία του μικρού γιου του αεροπόρου Charles Lindbergh.

03.gif

Το έγκλημα του αιώνα σε comic
Κατά τη διάρκεια της δίκης το King Features Syndicate κυκλοφόρησε ένα κόμικ με τον τίτλο “Το έγκλημα του αιώνα”. Το πρώτο επεισόδιο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1934 και ολοκληρώθηκε σε 24 συνέχειες. Συγγραφέας ήταν ο Lou Wedmar, δημοσιογράφος που είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την υπόθεση, και εικονογράφος ο Paul Frehm. Το κόμικ έδινε στους αναγνώστες τα στοιχεία της υπόθεσης και τους ενημέρωνε για τις εξελίξεις της δίκης.

Το 1935 ο αναλφαβητισμός ήταν ακόμα κοινό φαινόμενο στην Αμερική. Πολλοί μετανάστες εύρισκαν το κόμικ τον ενδεδειγμένο τρόπο για να ενημερωθούν για την υπόθεση, μια και δεν διάβαζαν αγγλικά. Επιπλέον τα σκίτσα της δίκης που δημοσίευαν οι εφημερίδες ήταν ανιαρά και χωρίς ενδιαφέρον. Το κόμικ ήταν ο σωστός τρόπος να ελαφραίνει μια σελίδα γεμάτη με λεπτομέρειες από τις ατελείωτες καταθέσεις για τις ομοιότητες στο γραφικό χαρακτήρα και τα διάφορα είδη ξύλου!

comic1.gif

comic2.gif

comic3.gif

comic4.gif

comic5.gif

comic6.gif

Charles και Anne
Η απαγωγή και η δολοφονία του πρωτότοκου παιδιού τους, καθώς και η δίκη που ακολούθησε, ήταν μια τραγωδία που όχι μόνο ανάγκασε τους Lindbergh να εγκαταλείψουν την Αμερική, αλλά οδήγησε τον Charles Lindbergh στο να αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της δημοκρατίας. Γι΄ αυτόν το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα της ηθικής παρακμής της Αμερικής. Δεν αισθανόταν πλέον ασφαλής στη χώρα του. Στις 31 Δεκεμβρίου του 1935, οι Lindbergh και το παιδί που είχαν ήδη αποκτήσει, έφυγαν για την Ευρώπη, όπου θα έμεναν για τρία χρόνια.

051.jpg

Ενώ βρίσκονταν στην Ευρώπη, ο Charles κλήθηκε να κάνει μιαν εκτίμηση της Γερμανικής Αεροπορίας. Εντυπωσιασμένος τόσο από τον γερμανικό στρατό αλλά και τον ίδιο το λαό, ο Charles επαίνεσε δημόσια τον Hitler, αποκαλώντας τον “σπουδαίο άντρα” και εκφράζοντας την επιθυμία του να μεταναστεύσει με την οικογένειά του στο Βερολίνο.

germany.jpg

Αν και εύρισκαν αρκετές όψεις του ολοκληρωτισμού γοητευτικές, οι Lindbergh αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αμερική, την άνοιξη του 1939, όταν διαπίστωσαν ότι ο πόλεμος στην Ευρώπη ήταν αναπόφευκτος. Με την επιστροφή τους, ο Charles έγινε ο κύριος δημόσιος ομιλητής της America First, μιας οργάνωσης που επεδίωκε την απομόνωση της Αμερικής, τη διατήρηση της ουδετερότητάς της και τη μη εμπλοκή της στον πόλεμο. Έτσι πραγματοποίησε πολλές ομιλίες σε συγκεντρώσεις κατά της εμπλοκής της Αμερικής στον πόλεμο, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης Roosevelt. Κατηγορήθηκε ως ηττοπαθής και προδότης και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Αεροπορία.

Charles Lindbergh – 11 Σεπτεμβρίου 1941 – Ομιλία στο Des Moines

Μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Pearl Harbor, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, ο Charles προσπάθησε να καταταγεί ξανά, χωρίς αποτέλεσμα. Τον έστειλαν, όμως, στο Νότιο Ειρηνικό, ως πιλότο δοκιμών. Εκεί, όχι μόνο δοκίμαζε αεροσκάφη και εκπαίδευε πιλότους, αλλά έλαβε μέρος και σε αερομαχίες, κερδίζοντας την εύνοια και το θαυμασμό του Στρατηγού Douglas MacArthur. Το φθινόπωρο του 1944 επέστρεψε στο New Jersey. Πριν περάσει χρόνος το Αμερικανικό Ναυτικό τον κάλεσε, προκειμένου να ταξιδέψει στη Γερμανία και να εκτιμήσει τα γερμανικά επιτεύγματα στον τομέα της αεροπλοΐας. Μετά τον πόλεμο ο Charles υπηρέτησε στην Αμερικανική Αεροπορία ως σύμβουλος.

Το 1953, ο Charles έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “The Spirit of St. Louis”, στο οποίο περιέγραφε –τι άλλο;- την ιστορική υπερατλαντική του πτήση. Για το βιβλίο αυτό βραβεύτηκε με Pulitzer. Τον επόμενο χρόνο, το 1954, επί προεδρίας Eisenhower, επέστρεψε στην Αμερικανική Αεροπορία και προήχθη σε Ταξίαρχο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Charles δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των Συντηρητικών, πιστεύοντας πως η ποιότητα της ζωής μπορούσε να βελτιωθεί μέσω μιας ισορροπίας ανάμεσα στην τεχνολογία και την παράδοση.

calandbird.jpg

Ακόμη αγωνίστηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των αυτόχθονων ιθαγενών των Φιλιππίνων και της Αφρικής και συμμετείχε σε καμπάνιες για την προστασία απειλουμένων με εξαφάνιση ειδών. Πέθανε στο Maui, στη Hawaii, στις 26 Αυγούστου του 1974, σε ηλικία 72 ετών.

lindbergh10.jpg

Από όλα της τα επιτεύγματα, η Anne Lindbergh είναι ευρύτερα γνωστή από τα βιβλία της, 13 συνολικά με γνωστότερο όλων το “Gift from the sea”, τα οποία περιλαμβάνουν νουβέλες, εντυπώσεις από τα ταξίδια με το σύζυγό της και τα προσωπικά της ημερολόγια. Η Anne, μετά το θάνατο του Charles, αποσύρθηκε στο Vermont, όπου και πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του 2001.

anne2.jpg

Οι Lindbergh απόκτησαν έξι παιδιά, τέσσερα από τα οποία βρίσκονται εν ζωή.

Βιβλία
Για τη ζωή των Lindbergh και την υπόθεση της απαγωγής έχουν γραφεί δεκάδες βιβλία και υπάρχουν αναφορές σε εκατοντάδες άλλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

books1.jpg

The Lindbergh Case – Jim Fisher
The Case That Never Dies: The Lindbergh Kidnapping – Lloyd C. Gardner
We – Charles A. Lindbergh
The Spirit Of St. Louis – Charles A. Lindbergh
The Wartime Journals – Charles A. Lindbergh
Diaries And Letters, 1933-1935 – Anne Morrow Lindbergh
Diaries And Letters, 1936-1939 – Anne Morrow Lindbergh
Diaries And Letters, 1940-1944 – Anne Morrow Lindbergh
Charles A. Lindbergh And The Battle Against American Intervention In World War II – Wayne S. Cole
Autobiography Of Values – Charles A. Lindbergh
Murder On The Orient Express– Agatha Christie
Crime Of The Century: The Lindbergh Kidnapping Hoax – Srephen R. Monier
Kidnap: The Story Of The Lindberg Case – George Waller
The Airman And The Carpenter: The Lindbergh Case And The Framing Of Richard Hauptmann – Ludovic Kennedy
The Thirties: A Time To Remember – Don Congdon
Corroborating Evidence – William T. Rasmussen
The Lindbergh Baby Kidnapping Trial: A Primary Source Account – Greg Roensch
The Ghosts Of Hopewell: Setting The Record Straight In The Lindbergh Case – Jim Fisher
Charles A. Lindbergh: A Human Hero – James Giblin
FBI Files On The Lindbergh Baby Kidnapping – Thomas Fensch
Violent Crime In North America – Louis A. Knafla
Lindbergh – Andrew Scott Berg

Ταινίες
Οι πιο κάτω ταινίες βασίστηκαν στην υπόθεση της απαγωγής Lindbergh:
Miss Fane’s Baby Is Stolen (1934) – Alexander Hall (Dorothea Wieck, Alice Brady, Baby Le Roy, George Barbier)

smwieck.jpg

Murder On The Orient Express (1974) – Sidney Lumet (Albert Finney, Lauren Bacall, Sean Connery, Ingrid Bergman, Michael York, Vanessa Redgrave, Jaqueline Bisset, Anthony Perkins, Richard Widmark)

443px-murder_on_the_orient_express_movie_poster.jpg

The Lindbergh Kidnapping Case (1976) – Buzz Kulik (Anthony Hopkins, Joseph Cotten, Martin Balsam, Denise Alexander)

115001.jpg

Crime Of The Century (1996) – Mark Rydell (Stephen Rea, Isabella Rossellini, J.T. Walsh)

lindbergh_4.jpg

12 σκέψεις σχετικά με το “Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα V”

 1. HATS OFF!
  (Εμότικον για τα χειροκροτήματα γιατί δεν έχει? )

  Υ.Γ.Δε θα ξεχάσω τη σκηνή που με το κομμάτι απ΄την καπελιέρα βρίσκει τον τρόπο να φανούν τα γράμματα στο καμένο σημείωμα. Αγαπημένη ταινία το έγκλημα στο Ορ. Εξπρές!!

 2. Καλά σήμερα έχω φάει όλη την ημέρα, διαβάζοντας το blog. Συγχαρητήρια, καταπληκτική δουλειά, φοβερό το blog.
  Για την υπόθεση τι να πω.. διατηρώ και εγω τις επιφυλάξεις μου, περί ενοχής του..όπως αφήνετε να εννοηθεί και στο τελευταίο μέρος…
  τέλος μια απόρία, δεν ξέρω κάπου το έχασα ίσως και δε μπορώ να συνδέσω την υπόθεση με το βιβλίο/ταινια murder on the orient express..

 3. @Renata, χαίρομαι που το απόλαυσες! 🙂

  @Narita, καλώς όρισες, ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Το βιβλίο της Agatha Christie, και στη συνέχεια η ταινία, είναι βασισμένα στην υπόθεση Lindbergh. Στο βιβλίο ονομάζεται Armstrong, είναι στρατιωτικός, του απάγουν το παιδί με τον ίδιο τρόπο, κάποια συμβάντα έχουν μείνει ακριβώς ίδια (η αυτοκτονία της καμαριέρας π.χ., ή ότι ο δράστης είναι ξένος -γερμανός μετανάστης στην Αμερική στην πραγματικότητα, αμερικανός γκάνγκστερ στην Αγγλία στο βιβλίο-). Από εκεί και πέρα η φαντασία της Christie συμπληρώνει τα υπόλοιπα, καθιστώντας το δράστη γνωστό και βάζοντας φίλους και συγγενείς της οικογένειας Armstrong να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο του μωρού.

 4. Χεχε ναι..είναι αλήθεια ότι το θυμόμουν αμυδρά το βιβλίο, με κύρια ανάμνηση τους πολλούς «εκδικητές»!:):) ευχαριστώ για διευκρίνηση.
  Ανυπομονώ για νέες υποθέσεις.

 5. δεν μπορω να θυμηθω πως βρηκα το site αλλα σιγουρα αποτελει ευτυχη συγκυρια.οφειλω να καταθεσω ειναι τα συγχαρητηρια μου για την επιμελη και ευστοχη συγγραφη των αρθρων.

 6. bainw arketo kairo site kai einai uperoxo perimemw ta sabbata gia thn kathe istoria!
  gia auth thn upothesi pandws kati den paei kala!
  uparxoun elleipi stoixeia!
  thn tainia den thn exw dei tha th dw!

 7. @Greg, ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι το κάνω με πολύ κέφι το μπλογκ.

  @Gia, ευχαριστώ κι εσάς! Την ταινία να τη δείτε, κυκλοφορεί στα βιντεοκλάμπς και την έχουν δώσει σε dvd αρκετές εφημερίδες.

 8. Καλά αυτό με το κόμικ είναι όλα τα λεφτά! Που το ξετρυπώσατε δαιμόνια κειμενογράφε;
  Άντε, Σάββατο αύριο, τι καλό μας έχετε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s