Η δολοφονία της Grace Brown I

chester-grace.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Η χαμένη βάρκα

Λίγες περιοχές στη Νέα Υόρκη είναι τόσο βουκολικές όσο τα Adirondacksστα βορειοανατολικά.Το τοπίο σου κόβει την ανάσα.Τα δασωμένα βουνά είναι προσφιλής τόπος προορισμού για πεζοπόρους, υπάρχουν γύρω στις 2.800 λίμνες μικρές και μεγάλες στην περιοχή, και αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για όλους όσοι επιθυμούν να ξεφύγουν από το άγχος της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων της Νέας Αγγλίας και να χαλαρώσουν για λίγο στην εξοχή.1-1-ny-adirondacks-mountain.jpg

Στην ανατολή του 20ου αιώνα τα Airondacks αποτελούσαν τον ενδεδειγμένο τόπο διακοπών για οικογένειες.Ήταν ένα μέρος κατάλληλο για δραπέτευση από τις ραγδαία βιομηχανοποιούμενες πόλεις και έδινε τη δυνατότητα για επιστροφή στη φύση, έστω και για λίγο.Η περιοχή ήταν πλούσια σε θηράματα και ήταν ιδανικό μέρος για κυνήγι και ψάρεμα.Δεν ήταν όμως, όπως θα διαπίστωνε ο ChesterGillette, ιδανική και για φόνο και για απόκρυψη του πτώματος.

glennmore.jpgΤο πρωινό της Τετάρτης, 11 Ιουλίου του 1906, ο RobertMorrison, ο οποίος νοίκιαζε βάρκες σε τουρίστες που ήθελαν να περάσουν ένα ηλιόλουστο απόγευμα στη λίμνη BigMoose, δέχτηκε την επίσκεψη ενός νεαρού ζευγαριού, που διέμενε στο κοντινό πανδοχείο GlenmoreInn.Ο νεαρός άνδρας του ζήτησε να τους νοικιάσει μια βάρκα.Ο Μorrison έβγαλε μια από το λεμβοστάσιο, το ζευγάρι μπήκε μέσα και ανοίχτηκε στη λίμνη.Στον Morrison, ο οποίος νοίκιαζε βάρκες καθημερινά, φάνηκε περίεργο που ο άνδρας πήρε μαζί του στη βάρκα μια βαλίτσα και μια ρακέτα του τένις.

Κατά τη διάρκεια του απογεύματος αρκετοί κωπηλάτες και άνθρωποι από την ακτή είδαν το ζευγάρι στη λίμνη και, μάλιστα, το είδαν να βγαίνει στη στεριά για πικ νικ τουλάχιστον μια φορά.Καθώς, όμως πλησίαζε το βράδυ, το σκοτάδι έπεσε και μέσα του χάθηκε σιωπηλά το νεαρό ζευγάρι.Όταν δεν επέστρεψαν τη βάρκα, ο Morrison δεν ανησύχησε.Μερικές φορές οι τουρίστες δεν υπολόγιζαν το μέγεθος της λίμνης, με αποτέλεσμα, όταν νύχτωνε, να διανυκτέρευαν σε ένα από τα πανδοχεία της ακτής και να επέστρεφαν την επόμενη μέρα.

Η Πέμπτη ξημέρωσε, αλλά το ζευγάρι και η βάρκα δεν επέστρεψαν.Ο Morrison, με κάποιους άλλους, επιβιβάστηκαν σε μιαν ατμάκατο και άρχισαν να ψάχνουν στη λίμνη.Τελικά, συνάντησαν μιαν αναποδογυρισμένη βάρκα.Μια εκδοχή είναι ότι την ανακάλυψε ο ίδιος ο Morrison, μια άλλη ότι την είδε ένα νεαρό κορίτσι και το ανέφερε στους άνδρες που έψαχναν.

Όπως και νάχει, το σωστικό συνεργείο έσπευσε στο σημείο που ήταν η βάρκα και ένας νεαρός, που εργαζόταν ως ταμίας στην ατμάκατο, παρατήρησε κάτι παράξενο στον πυθμένα της λίμνης και το έδειξε στους άλλους.Υπέθεσαν πως ήταν κάποιο σκουπίδι και δεν ασχολήθηκαν, όμως ο νεαρός επέμενε και με ένα κοντάρι προσπάθησε να ανασύρει το αντικείμενο.

Στο βιβλίο του “Φόνος στα Airondacks, 1-4-murder-in-the-adirondac.jpgο συγγραφέας CraigBrandonπεριγράφει τη μακάβρια ανακάλυψη: “το κεφάλι και το στήθος μιας νέας γυναίκας ήταν τα πρώτα που βγήκαν από το νερό”.Το σώμα της ανασύρθηκε στην ατμάκατο, η οποία έσπευσε προς την ακτή.Το πλήρωμα παρατήρησε πως η γυναίκα είχε τρομερά σχισίματα και πληγές στο μέτωπο και στο στόμα της.Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν ο σύντροφός της βρισκόταν επίσης στον πάτο της λίμνης.

Κλήθηκαν οι αρχές, οι οποίες ανακάλυψαν ότι το ζευγάρι έμενε στο Glenmore, έλεγξαν το βιβλίο των επισκεπτών και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τους CarlGrahmτου Albany και GraceBrownτου SouthOtselic.

Όπως συνέβαινε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1900, δημοσιογράφοι έσπευσαν να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο της και ανακάλυψαν ότι η GraceBrownεργαζόταν στο εργοστάσιο υφαντουργίας της οικογένειας Gillette, στο Cortlandτης Νέας Υόρκης.Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι κανείς από όλους όσοι γνώριζαν την Grace είχε ακούσει το παραμικρό για κάποιον CarlGrahm, όλοι όμως γνώριζαν ότι η Grace έβγαινε με τον ανιψιό του ιδιοκτήτη του εργοστασίου, τον ChesterGillette.

Hέρευνα για τον CarlGrahmσταμάτησε και άρχισε το κυνήγι για τον ChesterGillette.

Chester Gillette

2-2-chester-gillette-17.jpgΟ ChesterGilletteγεννήθηκε το 1883 στη Montana, και η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από πολλές μετακινήσεις, καθώς οι γονείς του ήταν μέλη του Στρατού τηςΣωτηρίας και μετακόμιζαν συχνά.Ο Chester και τα αδέλφια του ακολουθούσαν τους γονείς τους σε αποστολές στις πολιτείες Washington, Oregon, Wyoming, California και Hawaii.

Όσο μεγάλωνε ο Chester, οι γονείς του ανησυχούσαν για την εκπαίδευσή του, η οποία ήταν χαώδης, λόγω των συχνών μετακινήσεων.Είχαν εγκαταλείψει την περιουσία και τα επαγγέλματά τους όταν έγιναν μέλη του Στρατού της Σωτηρίας, και ήταν ο θείος του Charles, ο πλούσιος NoahHoraceGillette, που του έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσει στην προπαρασκευαστική ακαδημία του OberlinCollege, στο Ohio.

Ο Chesterήταν καλός φοιτητής, αλλά ουδέποτε αντιμετώπισε τις σπουδές του με ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την ακαδημία μετά από δύο χρόνια σπουδών, το 1903.2-1-gillette-family-circa-1.jpg

Στους επόμενους μήνες έκανε διάφορες δουλειές και εργάσθηκε στους σιδηροδρόμους του Chicago μέχρι το1905, οπότε και δέχτηκε την επίσκεψη του θειου του Noah.Ο Chester τον ακολούθησε στη Νέα Υόρκη και άρχισε να εργάζεται στη επιτυχημένη επιχείρηση του θείου του, το εργοστάσιο κατασκευής ενδυμάτων Gillette, την άνοιξη του 1905.

Grace Brown

Σύμφωνα με τον Brandon, η παιδική ηλικία της GraceBrown ήταν πολύ πιο ήρεμη από εκείνη του Chester.Γεννήθηκε σε μια3-1-grace-brown-school-pho.jpg απομακρυσμένη περιοχή της Νέας Υόρκης το 1886.Οι γονείς της ήταν αγρότες και η Grace είχε μια τυπική αγροτική παιδική ηλικία, με κύριους άξονες την οικογένεια, το σχολείο και την πλήξη.Όταν έγινε νεαρή γυναίκα, η ζωή της έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγει από τη ζωή του χωριού, όταν μετακόμισε στο Cortland, για να ζήσει με την οικογένεια της μεγαλύτερης αδελφής της, Ada.Η Grace τη βοηθούσε με το νεογέννητο μωρό της, αλλά έψαχνε και κάτι άλλο για να την κρατά απασχολημένη.Έτσι έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο του Gillette, δουλεύοντας άλλοτε στην παραγωγή και άλλοτε στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου.

Ο Chesterκαι η Grace, πιθανότατα δεν συναντήθηκαν αμέσως, μια και εργάζονταν σε διαφορετικά τμήματα και ορόφους.Μια ιστορία, μάλλον πολύ ρομαντική για να είναι αληθινή, λέει πως γνωρίστηκαν όταν το δαχτυλίδι της Grace έπεσε από το χέρι της, κύλησε στο πάτωμα και σταμάτησε μπροστά στο παπούτσι του Chester.

gillettefactory.jpg

Άσχετα από το πώς συναντήθηκαν, οι δυο τους άρχισαν να κάνουν παρέα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1905, φθάνοντας σε τέτοιο σημείο οικειότητας ώστε, όταν η Grace επισκέφθηκε τους γονείς της το φθινόπωρο, ο Chester να της γράφει:

“Δεν ξέρεις πόσο μοναχικά είναι εδώ… δεν έχω τίποτα να κάνω τα απογεύματα.Η Κυριακή ήταν η πιο ανιαρή μέρα της ζωής μου.Πήγα για ύπνο κατά τις 9, αλλά ξύπνησα δυο ώρες αργότερα και άρχισα να σκέφτομαι τα πάντα, κυρίως εσένα.Έλα γρήγορα πίσω, νοιώθω απίστευτη μοναξιά”

Παρόλο που σ΄αυτό το γράμμα διαφαίνεται όλη η στοργή που έτρεφε ο Chester για τη Grace την εποχή εκείνη, δεν ήταν η μόνη γυναίκα με3-2-adirondack-tragedy-boo.jpg την οποία έβγαινε.Στο βιβλίο τους AirondackTragedy”, οι JosephW. Broenellκαι PatriciaW. Enos, ισχυρίζονταν ότι ο Chester έβγαινε ραντεβού και με άλλα κορίτσια από το εργοστάσιο ή τη γειτονιά, τον καιρό που είχε σχέση με τη Grace.

3-3-noah-gillette-uncle.jpgΗ Grace, όμως, έβλεπε αποκλειστικά τον Chester, αν και γνώριζε –και ενοχλούνταν- από τις ιστορίες για τα “τσιλιμπουρδίσματά” του που κυκλοφορούσαν στο εργοστάσιο.Πολλές από τις νεαρές κοπέλες που συναναστρέφονταν ο Chester, η Grace, δεν τις γνώριζε, μια και με τη βοήθεια του θείου του, ο Chester κινούνταν και στους κόλπους της υψηλής κοινωνίας, όπου η Graceδεν είχε και δεν θα αποκτούσε ποτέ πρόσβαση.

Ο Chesterκαι η Graceδιατήρησαν σταθερό το δεσμό τους, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 1906, όταν η Grace ανακάλυψε πως είχε μείνει έγκυος. Οι Broenellκαι Enos θεωρούν ότι αυτό ήταν το σημείο που αποτέλεσε την αρχή της ρήξης της σχέσης τους, με τη Grace να πιέζει τον Chester να αναλάβει τις ευθύνες του και τον Chester απλά να αγνοεί το πρόβλημα, πιστεύοντας αφελώς ότι αν δεν το αντιμετωπίζει θα πάψει και να υπάρχει.

Κρίση

Η Grace επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της, αλλά κράτησε κρυφή την κατάστασή της και πίεζε τον Chesterνα πάρει μιαν απόφαση.Του έστειλε άπειρα γράμματα, τα οποία ξεκινούσαν με φιλικό τόνο αλλά σύντομα άρχισαν να κλιμακώνονται.

gilletteenv.jpg“Κατάφερες να με κάνεις να φύγω από το Cortland.Με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα το γεγονός ότι νομίζεις πως δεν κατάλαβα γιατί ήθελες να επιστρέψω στην οικογένειά μου… Δεν είμαι χαζή…. Σε παρακαλώ γράψε μου… και πες μου ότι δεν με σκέφτεσαι, ότι δεν σου λείπω και πως δεν θέλεις να γυρίσω πίσω’.

Η Grace είπε επίσης ότι αρκετοί γνωστοί τους της είχαν γράψει για να την ενημερώσουν για τη συμπεριφορά του Chester και για τις εξόδους του με άλλες γυναίκες, κατά τη διάρκεια της απουσίας της.

Ίσως ο Chester να έτρεφε την ελπίδα ότι η Graceθα αγανακτούσε από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του και θα επιθυμούσε να απαλλαγεί από αυτόν.Έτσι απάντησε στα γράμματά της με τον εξής τρόπο:

“Όσον αφορά στις διάφορες κατηγορίες σου, παραδέχομαι πως είναι όλες αληθινές, έτσι ίσως να είναι προτιμότερο να μην έλθω καθόλου εκεί (στο σπίτι των γονιών της).Νομίζω πως αυτό είναι το καλύτερο και για τους δυο μας.Ελπίζω να αισθάνεσαι καλύτερα όταν επιστρέψεις, αν και δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς να το κάνεις.Ελπίζω ότι αντιλαμβάνεσαι τους λόγους για τους οποίους σου γράφω με αυτόν τον τρόπο”.

Αλλά η Grace επέστρεψε στο Cortland, και καθώς προχωρούσε η άνοιξη και το καλοκαίρι του 1906, οι άλλοι παρατηρούσαν τον Ghester να της μιλά υψώνοντας τη φωνή του και τη Graceνα ξεσπά σε κλάματα, τόσο στο εργοστάσιο όσο και στα σπίτια τους. Η Grace εξακολούθησε να πιέζει τον Chester προκειμένου να πάρει κάποιαν απόφαση, ενώ εκείνος έβρισκε διάφορες προφάσεις για να αποφύγει τη δέσμευση και έδινε αόριστες υποσχέσεις για κάποιο ταξείδι που θα πραγματοποιούσαν σύντομα, παρέα.

Ενώ βρίσκοταν σε μιαν άλλη επίσκεψη στο πατρικό της και ελπίζοντας ότι το πιθανολογούμενο ταξείδι της με τον Chester, ενδεχομένως να περιελάμβανε και μια πρόταση γάμου, η Graceτου έγραψε, πιέζοντάς τον να ορίσει μιαν ημερομηνία για το ταξείδι.Όσο ο Chesterτο απέφευγε, η Graceέγινε αυστηρότερη, καταλήγοντας απειλητική.Δήλωσε ξεκάθαρα στον Chester ότι σκόπευε να ανακοινώσει την εγκυμοσύνη της και να υποδείξει τον πατέρα του παιδιού.

Προφανώς αυτό έφερε το επιθυμητό, για τη Grace, αποτέλεσμα και αποφάσισαν να συνατηθούν στη μικρή πόλη του DeRuyter, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στις 9 Ιουλίου.OChester έφθασε εκεί μια μέρα νωρίτερα και εγκαταστάθηκε σ΄ ένα ξενοδοχείο με το όνομα CharlesGeorge.Μαζί του είχε μια βαλίτσα και μια ρακέτα του τένις.

Συνεχίζεται

10 σκέψεις σχετικά με το “Η δολοφονία της Grace Brown I”

 1. Ωωωω! Και μετά, και μετά;
  Την σκότωσε;

  Όπως κατάλαβες, μας έχεις κάνει ψυχάκηδες με αυτές τις συνέχειες…

 2. @Artanis, υπομονεύετε, παρακαλώ! 😛

  @Καλέ Λύκε, γι΄αυτό έχετε εμάς, για να σας μαθαίνουμε πράγματα! 😛

 3. Χαιρεστε,
  CD, τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα του Ιουλίου, το CNN πρόβαλε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ για σύγχρονούς Αμερικανούς σχιζοφρενείς δολοφόνους. «Criminally Insane» τιτλοφορούνταν ή κάπως έτσι. Ελπίζω να το είδες. Όσο για το post, απολαυστική η διατύπωση «η Grace είχε μια τυπική αγροτική παιδική ηλικία, με κύριους άξονες την οικογένεια, το σχολείο και την πλήξη».
  Καλό απόγευμα
  Υ/Α

 4. Που τα βρίσκεις όλα αυτά, θα ‘θελα να ‘ξερα… Εύγε! Άντε, να μαθαίνουμε και τίποτα. Περιμένω κι εγώ τη συνέχεια, παρεμπιπτόντως.

 5. @Κακέ Λύκε, το διάλειμμα είναι απαραίτητο για να προλαβαίνει να προετοιμάζεται η δασκάλα, λέμε!

  @Ρενάτα, εσείς, ως μία εκ των παλαιοτέρων αναγνωστριών, θα έπρεπε να είχατε συνηθίσει την αναγκαία αναμονή! 😀

  @W.U., δυτυχώς το έχασα, αλλά έννοια σας, έχω δει πολλά παρεμφερή!

  @Γκουδάκι, χμμμ…, indeed! 😛

  @Μαρία, αναμείνατε στις οθόνες σας, τα καλύτερα έπονται! 🙂

 6. eimai sto krevati tou ponou kai simera pou se anakalipsa den exo katalavei pos perasan toses ores. se efxaristo poli!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s