Η δολοφονία της Grace Brown II

Προηγούμενο

gracenchester.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Το τελευταίο ταξείδι της Grace

Ο Brandonαναφέρει ότι η Graceσυνάντησε τον Chesterστο DeRuyter το επόμενο πρωί και αρκετοί πιστεύουν ότι περίμενε πως θα τον παντρευόταν σε μιαν ανεπίσημη τελετή, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξειδιού.

Το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουλίου, επιβιβάστηκαν στο τραίνο και έφτασαν στην πόλη Utica, αργότερα την ίδια μέρα.Ο Chester έκλεισε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ως “CharlesGordon και σύζυγος, εκ Νέας Υόρκης”.

Την επόμενη μέρα, πριν συνεχίσουν, ο Chesterπαρέδωσε μερικά από τα ρούχα του σε ένα τοπικό καθαριστήριο, με την εντολή να του τα αποστείλουν, όταν θα ήταν έτοιμα, στην πόλη του OldForge.Χρησιμοποίησετοπραγματικότουόνομα.Επέστρεψε στο ξενοδοχείο, πήρε τη Grace και έφυγαν να προλάβουν το τραίνο, χωρίς να πληρώσει το λογαριασμό, γνωρίζοντας πως τα ίχνη του φανταστικού CharlesGordon δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν.

gracebrown.jpgΑργά το απόγευμα της Τρίτης έφθασαν στο χωριό του TupperLake και αυτή τη φορά το όνομα που δήλωσε ο Chester στο ξενοδοχείο που κατέλυσαν ήταν CharlesGeorgeκαι σύζυγος.Εκείνες τις μέρες η Graceέστειλε μια αόριστη κάρτα στην οικογένειά της,που έλεγε ότι περνάει καλά και πως θα τους έγραφε προσεχώς με λεπτομέρειες.Η οικογένεια υπέθεσε πως, όταν άφησε το σπίτι τους, είχε επιστρέψει στο Cortland και εξεπλάγησαν που διάβασαν ότι ταξίδευε.Δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν η Grace να μην τους έχει ενημερώσει για τα σχέδιά της.

Έστειλε και ο Chesterμια κάρτα, αλλά για διαφορετικό λόγο: ζήτησε από το λογιστήριο του εργοστασίου να του στείλουν 5£, ως προκαταβολή μισθού, στο EagleBay, της Νέας Υόρκης.

Το πρωί της Τετάρτης 11 Ιουλίου, ο ενθουσιασμός της Grace για το ταξείδι είχε ήδη αρχίσει να ξεφτίζει.Οι Brownellκαι Eno αναφέρουν στο βιβλίο τους ότι μετά το πρόγευμα, η Grace αναλύθηκε σε δάκρυα, σε τέτοιο βαθμό ώστε η σερβιτόρα τη βοήθησε να αποσυρθεί από την τραπεζαρία.

Αφού ξαναβρήκε την αυτοκυριαρχία της, η Grace έφυγε με τον Chester για το OldForge (όπου ο Chester θα παραλάμβανε τα ρούχα του).Καθ΄ οδόν αποφάσισαν να σταματήσουν στο BigMooseLake, ένα δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο.Η Graceείχε στείλει το μπαούλο της να την περιμένει στο OldForge και ρωτούσε στις πληροφορίες του σταθμού τα δρομολόγια της μέρας για να συνέχιζαν για το OldForge, μετά τη στάση στο BigMooseLake.Παρόλο που δεν θα διανυκτέρευαν στο χωριό, ο Chesterέκλεισε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Glenmore με το όνομα CarlGrahmαπό το Albany, αλλά έδωσε το πραγματικό όνομα της Graceκαι τον τόπο καταγωγής της οικογένειάς της, το SouthOselic.

Η ημέρα ήταν ωραία, είχαν χρόνο στη διάθεσή τους και ο Chester (με τη βαλίτσα και τη ρακέτα του τένις), οδήγησε τη Graceστις όχθες της λίμνης και στο λεμβοστάσιο για να νοικιάσουν μια βάρκα και να απολαύσουν τα βαρκάδα στο καλοκαιρινό απομεσήμερο.

gillette.gif

Γάτα και ποντίκι

Ο Brandon πιστεύει ότι στο σκοτάδι της νύχτας της 11ης Ιουλίου του 1906, ένας άντρας αναδύθηκε από τα νερά της λίμνης του BigMoose, κουβαλώντας μια βαλίτσα και μια ρακέτα του τένις.Τα ρούχα του ήταν μούσκεμα αλλά στέγνωσαν σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς πήγε περπατώντας μέχρι το μικρό χωριό Inlet, όπου κατέλυσε στο ξενοδοχείο Arrowhead με το πραγματικό του όνομα: ChesterGillette.

Δεν είχε πια τη ρακέτα του.

Γνωρίζοντας ότι τα καθαρά ρούχα του είχαν σταλεί στο OldForge, ζήτησε από τον καπετάνιο ενός ατμόπλοιου να τα πάρει όταν θα προσέγγιζε το OldForge και να του τα φέρει.

Αργότερα, αρκετοί άνθρωποι που τον είχαν συναντήσει στο Inlet, δήλωσαν πως δεν παρουσίαζε σημάδια άγχους ή ανησυχίας.

Μέχρι το Σάββατο, 14 Ιουλίου, τα νέα του θανάτου της Grace υπήρχαν στις τοπικές εφημερίδες.Μια προκαταρκτική αναφορά του ιατροδικαστή έκανε τον Εισαγγελέα GeorgeW. Wardνα υποπτευθεί τον “CarlGrahm” και έφυγε μαζί με τους άνδρες του για το BigMooseLake.

7-2-d-a-george-ward.jpgΣυμπτωματικά, όταν έφθασαν στο σταθμό του Utica, ένας νεαρός άνδρας που ονομαζόταν BertGross, πλησίασε τον Wardκαι την ομάδα του και τους ρώτησε αν είχαν πληροφορίες για τον ChesterGillette.OGross ήταν επίσης υπάλληλος στο εργοστάσιο Gillette, διάβασε για τον θάνατο της Graceστις εφημερίδες και ανησυχούσε μήπως και ο Chester είχε πέσει θύμα.Περιέγραψε τον Chester και οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν ότι η περιγραφή ταίριαζε στον CarlGrahmWard ρώτησε τον Gross αν είχε καμιά ιδέα για το πού μπορεί να βρισκόταν ο Gilletteκαι ο Gross, έχοντας δει στο εργοστάσιο την κάρτα που είχε στείλει ο Chester, απάντησε ότι είχε ζητήσει να του σταλούν χρήματα στο EagleBay.

OGross, oWardκαι κάποιοι από τους άντρες του πήγαν γρήγορα στο EagleBay, αλλά σε κανένα ξενοδοχείο δεν βρέθηκε καταχωρισμένο το όνομα ChesterGilletteή CarlGrahmWard προβληματίστηκε, αλλά αποφάσισε να ελέγξει και το ταχυδρομείο για να δει αν είχαν εισπραχθεί τα χρήματα ή αν είχαν προωθηθεί κάπου αλλού.

Ο διευθυντής του ταχυδρομείου τους είπε ότι δεν είχε φτάσει αλληλογραφία για τον Chester, αλλά ο Chesterτους είχε στείλει μια επιστολή, ζητώντας να του προωθήσουν τυχόν αλληλογραφία του στο ξενοδοχείο Arrowhead, στο Inlet.

2-2-chester-gilletted-17.jpg

Φθάνοντας στο Arrowhead, ο Ward και η ομάδα του έκαναν διάφορες ερωτήσεις, όταν ο Chester βγήκε από την τραπεζαρία, έχοντας μόλις τελειώσει το πρόγευμά του.Εξεπλάγη που είδε τον Grossεκεί, αλλά πλησίασε να τον χαιρετίσει.Όταν ο Bert τον ρώτησε αν είχε πληροφορηθεί το θάνατο της Grace έδειξε σοκαρισμένος.OWard επενέβη στη συζήτηση και ζήτησε το λεπτομερές δρομολόγιο του Chester κατά τις τελευταίες ημέρες και, καθώς δεν έμεινε ευχαριστημένος από τις απαντήσεις, τον συνέλαβε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του άρχισαν να συσσωρεύονται όταν το μπαούλο της Grace, το οποίο είχε προωθηθεί στο OldForge, ψάχτηκε και μια στοίβα γράμματα του Chesterανακαλύφθηκε στα περιεχόμενά του.Όταν ρωτήθηκε γι αυτά ο Chester παραδέχθηκε πως ήταν δικά του και, σύμφωνα με τους Brownellκαι Enos, εξέπληξε τον Ward λέγοντάς του ότι όσα γράμματα του είχε στείλει η Grace βρίσκονταν στο δωμάτιό του στο Cortland.

OWard έστειλε έναν από τους άνδρες του να φέρει τα γράμματα και η έντονη ανάκριση άρχισε.Τελικά ο Chester παραδέχτηκε ότι πήγε βαρκάδα με τη Graceστη λίμνη BigMoose, αλλά επέμεινε ότι ο πνιγμός της ήταν ατύχημα.

Ο Ward δεν τον πίστεψε και, ενώ ο Chester βρισκόταν υπό κράτηση στη φυλακή της Κομητείας του Herkimer, 6-1-herkimer-county-jail.jpgάρχισε εξονυχιστικό έλεγχο με επίκεντρο την αλληλογραφία του ζεύγους και τη ρακέτα του τένις του Chester, η οποία είχε εξαφανιστεί, που ο Ward πίστευε πως ήταν το όπλο του εγκλήματος και υπεύθυνη για τα κοψίματα που έφερε η Graceστο πρόσωπο.

Τα νέα για τη δυσχερή θέση του Chester έφθασαν γρήγορα στην οικογένειά του και απογοητεύτηκε όταν διαπίστωσε ότι ο πλούσιος θείος του Noah δεν ήταν διατεθειμένος να τον βοηθήσει.Κατά τη δίκη αναγκάστηκε να αποδεχθεί τον δικηγόρο που του όρισε το δικαστήριο, μια και δεν ήταν σε θέση να πληρώσει κάποιον άλλον.

Η Δίκη

Τα στοιχεία εναντίον του Chester ήταν επαρκή και συμπεριλάμβαναν την ύποπτη χρήση εκ μέρους του διαφορετικών ονομάτων καθώς και τη συμπεριφορά του μετά το θάνατο της Grace.Χωρίς, όμως, ομολογία ή αυτόπτες μάρτυρες, ο Ward γνώριζε ότι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν περιστασιακά και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τα ενισχύσει.

trial1.jpg

trial2.jpg

Η δίκη του Chester άρχισε στις 12 Νοεμβρίου του 1906, στο Δικαστήριο της Κομητείας Herkimer.Το κοινό συνωστίζονταν στην αίθουσα, καθώς η σύλληψη 7-1-harriet-benedict.jpgτου Chester και η έρευνα γύρω από το θάνατο της Grace είχαν ξεσηκώσει μια θύελλα κουτσομπολιού στην τοπική κοινότητα.Μια από τις ιστορίες που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα ήταν ότι κάποια δεσποινίς HarrietBenedict, μια γνωστή του Chester που οι εφημερίδες παρουσίασαν ως την “άλλη γυναίκα”, ήταν αυτή για χάρη της οποίας ο Chester εγκατέλειψε τη Grace.HHarriet αρνήθηκε αυτή την υπόθεση με σθένος και, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δηλώσει επίσημα στις εφημερίδες τα εξής:

“Ουδέποτε υπήρξα αρραβωνιασμένη με τον ChesterE. Gillette…Η γνωριμία μας υπήρξε πολύ σύντομη και καμία συζήτηση δεν έγινε ανάμεσά μας για οποιουδήποτε είδους δέσμευση”.

OWardστην εισαγωγική του αγόρευση, παρουσίασε όλες τις αποδείξεις και έθεσε αρκετά ερωτήματα: Γιατί ο Chester χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμενου ταξειδιού;Πού βρίσκονταν η ρακέτα που είχε μαζί του κατά την άφιξή του στο BigMoose αλλά όχι στο Inlet;Εάν είχε υπάρξει μάρτυρας του τραγικού ατυχήματος της Grace, όπως ισχυριζόταν, γιατί ήταν τόσο ξένοιαστος τις ημέρες που ακολούθησαν;Είχε επίτηδες επιλέξει να κωπηλατήσει σε ένα καθόλου πολυσύχναστο σημείο της λίμνης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μάρτυρες κατά τον προμελετημένο φόνο της Grace;

Εάν όλα αυτά είχαν συμβεί, ο κατηγορούμενος έκανε λάθος, είπε ο Ward, και υποσχέθηκε να παρουσιάσει, αργότερα στη δίκη, έναν αυτόπτη μάρτυρα.Αυτήsentence.gif η ανακοίνωση ξεσήκωσε νέα θύελλα υποθέσεων στις εφημερίδες και στο ακροατήριο της δίκης.

Ο Ward παρουσίαζε μάρτυρες που κατέθεταν για κάθε κίνηση του Chester σ΄εκείνο το ταξείδι.Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώμα της Grace, κατέθεσε πως είχε πεθάνει ή πνιγεί, από χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι και στο πρόσωπο.Εντούτοις, ο μάρτυρας που είχε υποσχεθεί ο Wardαπογοήτευσε το ακροατήριο, καθώς επρόκειτο για μια γυναίκα η οποία ισχυρίστηκε πως είχε ακούσει μια κραυγή από τη λίμνη, κάποια στιγμή το βράδυ της 11ης του μηνός.

Η υπεράσπιση παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα και, χρησιμοποιώντας την απελπισία που εκφραζόταν στα τελευταία γράμματα της Grace, ισχυρίστηκε πως η νεαρή γυναίκα είχε αυτοκτονήσει.Όταν κατέθεσε ο Chester, ενίσχυσε την ιδέα αυτή, λέγοντας ότι ενώ στη βάρκα είπε στη Grace ότι επιθυμούσε να ενημερώσει την οικογένειά της για το μωρό, η Grace, η οποία δεν ήξερε κολύμπι, πανικοβλήθηκε στην ιδέα και ρίχτηκε στα νερά της λίμνης.Στην προσπάθειά του να τη σώσει, η βάρκα αναποδογύρισε και έτσι κολύμπησε μέχρι την ακτή.

Επίσης κατέθεσε πως είχε τη βαλίτσα του μαζί στη βάρκα, επειδή περιείχε το γεύμα που εκείνος και η Grace μοιράστηκαν εκείνη την ημέρα και ότι είχε θάψει τη ρακέτα του καθ΄ οδόν προς το Inlet, επειδή φοβήθηκε ότι θα τη συσχέτιζαν με το θάνατο της Grace.Πράγματι, η ρακέτα βρέθηκε από έναν τοπικό σερίφη.Διασώζεται μέχρι σήμερα και πέρυσι αποτέλεσε έκθεμα σε μιαν έκθεση που διοργανώθηκε στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την υπόθεση.

tennisracket.jpg

Η αδύναμη κατάθεση του Chester ενισχύθηκε από κάποιους μάρτυρες που επικαλέστηκαν τον εξαίρετο και έντιμο χαρακτήρα του και η υπεράσπιση ολοκλήρωσε το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου.Οι ένορκοι αποσύρθηκαν και όλοι περίμεναν πως η έκδοση ετυμηγορίας θα αργούσε πολύ.

jury.jpg

Προ έκπληξή τους, όμως, μετά από μόνο έξι ώρες επέστρεψαν με την ετυμηγορία τους.Ο Chester τηλεγράφησε αμέσως στην οικογένειά του: “Καταδικάστηκα.Θα σας γράψω”.

journal2.gif

Τελευταία ευκαιρία και κατάληξη

Οι διαδικασίες προχωρούσαν γοργά και η εκτέλεση του Chesterπρογραμματίστηκε για την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη.Αλλά πάραυτα ασκήθηκε έφεση και οι δημοσιογράφοι άρχισαν να πιέζουν τον Chester για μιαν ομολογία την οποία δεν έδινε.Η μητέρα του Louise έστειλε ένα τηλεγράφημα στο οποίο τον παρακαλούσε να ομολογήσει και να μετανοήσει.Ο Chester της έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο εξέφραζε την απογοήτευσή του που η ίδια του η μητέρα επέλεξε να πιστέψει τις εφημερίδες αντί εκείνον.

Η Louise, μετά από αυτό, αναθεώρησε την άποψή της περί ενοχής του Chester, και άρχισε να αναζητά πόρους για την έφεση του γιου της που εκκρεμούσε.

Η εφημερίδα TheDenverTimesαποφάσισε να εκμεταλλευτεί το πάθος της Louise και την έστειλε στη Νέα Υόρκη για να καλύψει, με το δικό της τρόπο, την υπόθεση του Chester.Η Louise δέχτηκε με χαρά τα χρήματα που της προσέφεραν και αύξησε τα έσοδά της δίνοντας διαλέξεις για την κατάσταση του Chester σε ομάδες ανθρώπων που ήταν πρόθυμες να την ακούσουν.Όμως, αποτυγχάνοντας να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Colorado.

chestertestifies.gifΤελικά η έφεση εκδικάστηκε στις αρχές του 1908 και απορρίφθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου.Η εκτέλεση του Chester προγραμματίστηκε εκ νέου για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Η Louise ξανάρχισε τις προσπάθειες για να σώσει τη ζωή του Chester.Έφθασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Graceυπέφερε από επιληπτικές κρίσεις και κατά τη διάρκεια μια τέτοιας, έπεσε από τη βάρκα και πνίγηκε.Ταξίδεψε εκ νέου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συναντήσει τον Κυβερνήτη και να του ζητήσει να απονείμει χάρη στον Chester, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της ζωής του, ο Chesterμίλησε αρκετές φορές με τη μητέρα του και με έναν παπά (γεγονός που έκανε τις εφημερίδες να ελπίζουν για μιαν ομολογία) και το πρωί της 30 Μαρτίου του 1908 πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα.Θάφτηκε σε έναν τάφο χωρίς σήμανση, κοντά στο Auburn της Νέας Υόρκης.

chair.jpg

Η θλιβερή ιστορία της GraceBrownκαι οι αμφισβητούμενες ενέργειες του ChesterGillette, θα είχαν ασφαλώς λησμονηθεί με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν ήταν ο συγγραφέας TheodoreDreiser, ο οποίος διάβασε όλα τα πρακτικά της δίκης και άρχισε να γράφει ένα βιβλίο, βασισμένο στην υπόθεση.Το βιβλίο, με τον τίτλο AnAmericanTragedy, τον καθιέρωσε ως έναν από τους εξαιρετικούς μυθιστοριογράφους της Αμερικής, φέρνοντας την ιστορία ξανά στο προσκήνιο το 1925 που κυκλοφόρησε και παραμένοντας στη λίστα των πιο δημοφιλών βιβλίων μέχρι σήμερα.

Ιστορικοί και φιλόλογοι συζήτησαν επί μακρόν κατά πόσον ο Dreiser είχε μείνει πιστός στα πραγματικά γεγονότα, όταν διηγήθηκε την ιστορία του ClydeGriffths (ChesterGillette) και της RobertaAlden (GraceBrown). Ο Dreiserαναπαρήγαγε το δημοφιλές “ερωτικό τρίγωνο”, εμπλέκοντας στην ιστορία την SondraFinchley (HarrietBenedict) κάτι που μάλλον δεν ίσχυε στην πραγματικότητα.

Βιβλία, ταινίες, θεατρικά έργα κ.λ.π.

1. Βιβλίαβασισμένασταπραγματικάγεγονότα

-Murder in the Adirondacks, Craig Brandon, 1986

-Grace Brown’s Love Letters, 1906

-History of the Gillette Murder Trial and Grace Brown’s Love Letters, 1907

-Adirondack Tragedy, Joseph Brownell, 1986

-Death Was the Bridegroom, Charles Samuels, 1955

2. Μυθιστορήματα

-An American Tragedy, Theodore Dreiser, 1925

dreiser.jpg

-A Northern Light, Jennifer Donnelly, 2003

donnellybook.jpg

3. Θεατρικάέργα

-An American Tragedy, Patrick Kearny, 1927

-An American Tragedy: The trial of Clyde Griffiths, Erwin Piscator, 1936

-Chester and Grace, Glenn Allen Smith, 1991

-People vs. Gillette, Jack Sherman, 2006

-My Dear Chester, Jack Sherman, 2006

4. Κινηματογραφικέςταινίες

-An American Tragedy, Paramount Pictures, 1931

-A Place in the Sun, Paramount Pictures, 1951

placeinsun.jpg

Σκηνή από την ταινία A place in the sun, με τους Elizabeth Taylor και Montgomery Klift

5.Τηλεοπτικάπρογράμματα

-Murder at Big Moose?, for PBS, 1988

-Grace’s Ghost, Unsolved Mysteriew, 1996

-Crimes in Time, The History Channel, 1997

6. Τραγούδια

-The Ballad of Big Moose Lake, folk song, 1910

-Entreating, Maude E. Gould of Ilion, 1907

-Grace Brown, Gene Clayton and Spare Parts, 2006

7. Όπερα

-An American Tragedy, Tobias Picker – Gene Scheer, 2005

7 σκέψεις σχετικά με το “Η δολοφονία της Grace Brown II”

 1. Την πάτησε , δεν το οργάνωσε καλά το έγκλημα. 🙂 Αναμένω τα επόμενα 😉 (στην ώρα τους, ξέρω! )

 2. Μάλλον το να τη σκοτώσει του πρόκυψε καθ’ οδόν.
  Το εντυπωσιακό για μένα είναι πως κάποιοι καταφέρνουν να ξαναγράψουν τις πληροφορίες στο μυαλό τους με τον τρόπο που θέλουν αυτοί και να θεωρούν πια τις εγγραφές αυτές ως πραγματικές.
  Ίσως σε διάφορα εγκλήματα ο θύτης να πιστεύει «πραγματικά» πως δεν έχει κάνει αυτός το έγκλημα.

 3. @Ρενάτα, έτσι!

  @Μαρία, απ’ ότι έχω καταλάβει, τα πάντα είναι εν δυνάμει φονικά όπλα!

  @Νίκο, καλώς ορίσατε! Vous avez bien aimé Paris? 😉

 4. isos kai to ‘match point’ tou woody allen na exei mia basi apo autin tin istoria.mou ti thimise poli:anepithimiti egkimosini,piesi apo tin kopela na parei mia apofasi,tenis kai sto telos dolofonia gia na apollagei apo tis eythines tou..krima i kopela foberi istoria,tragiki katalhksi.alli mia katapliktiki metafora apo esena Nina,thanks!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s