Μέθοδοι εκτέλεσης: 2. Κολάρο στραγγαλισμού

garotte.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Το κολάρο στραγγαλισμού (garrotte ή garotte), ήταν ο κατ΄ εξοχήν τρόπος εκτέλεσης στην Ισπανία. Η χρήση του ξεκίνησε το 1812/13, στην αρχή της βασιλείας του Φερδινάνδου του 7ου, για να αντικαταστήσει τον άτεχνο τρόπο απαγχονισμού που χρησιμοποιούταν πριν. Τουλάχιστον 736 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 16 γυναίκες, εκτελέστηκαν με αυτόν τον τρόπο στην Ισπανία, τον 19ο αιώνα. Τα αρχεία της εποχής ήταν σαφώς λεπτομερέστερα των σημερινών.

big22.jpg

96 άνθρωποι, από τους οποίους οι 2 γυναίκες, στραγγαλίστηκαν μεταξύ 1900 και 1935 ενώ, μετά τον Εμφύλιο, ακολούθησαν άλλοι 110 άνδρες και 3 γυναίκες. Ταυτόχρονα γίνονταν εκτελέσεις δια πυροβολισμού, με εκτελεστικό απόσπασμα. Έτσι έγιναν οι τελευταίες εκτελέσεις στην Ισπανία. Η εκτέλεση δια πυροβολισμού ήταν συνηθέστερη στον στρατιωτικό χώρο, αν και χρησιμοποιήθηκαν και για πολίτες. Τα περισσότερα αδικήματα που επέφεραν θανατική ποινή ήταν δολοφονίες ή τρομοκρατικές πράξεις, αν και η ληστεία επίσης κατέληγε σε θανατική ποινή, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1950.

newes3.gif

65 άνδρες και 2 γυναίκες εκτελέστηκαν δια στραγγαλισμού μεταξύ των ετών 1950 και 1974, συμπεριλαμβανομένου και ενός άνδρα στη Las Palmas, στα Μεγάλα Κανάρια, όλοι καταδικασμένοι για φόνους, ληστείες ή μεγάλες τρομοκρατικές πράξεις. Την ίδια περίοδο 11 άνδρες πέθαναν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

biggarrot.jpg

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος ως τρόπος εκτέλεσης ήταν στις 2 Μαρτίου του 1974, όταν δυο άνδρες εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα. Την τελευταία χρονιά που εκτελέστηκε η θανατική ποινή στην Ισπανία, το 1975, η μέθοδος εκτέλεσης με κολάρο στραγγαλισμού δεν χρησιμοποιήθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους. Στην Ισπανία είχε απομείνει μόνο ένας δήμιος και οι μελλοθάνατοι βρίσκονταν σε διαφορετικές πόλεις. Έτσι, οι τελευταίες πέντε εκτελέσεις στην Ισπανία έγιναν με εκτελεστικό απόσπασμα.

bigcubangarotte.jpg

Οι εκτελέσεις με το κολάρο στραγγαλισμού γίνονταν δημόσια. Στήνονταν μια ψηλή εξέδρα και πάνω σε αυτήν τοποθετούσαν την “καρέκλα” με το ενσωματωμένο κολάρο στραγγαλισμού.

xil231546.jpg

Προφανώς το κολάρο στραγγαλισμού είναι “βελτίωση” του παλιού κινέζικου τρόπου εκτέλεσης με χορδή τόξου. Κατά την κινέζικη μέθοδο, ο μελλοθάνατος δενόταν σε έναν στύλο, ο οποίος είχε δυο τρύπες. Από τις τρύπες αυτές περνούσαν μια χορδή τόξου, τις άκρες της οποία τραβούσε ο δήμιος μέχρι να θανατωθεί ο καταδικασμένος. Κατά την ισπανική εκδοχή, ο μελλοθάνατος είναι καθισμένος και ακουμπά την πλάτη σε έναν κάθετο στύλο. Μια θηλιά σχοινιού περνάει γύρω από το λαιμό του και το στύλο, ενώ ο δήμιος, με ένα ξύλο που περνάει στη θηλιά, σφίγγει το σχοινί μέχρι τον στραγγαλισμό του καταδικασμένου.

pinsgart.jpg

Όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ισπανία, αναζητούσαν μια πιο ανθρωπιστική μέθοδο εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να γίνουν διάφορες βελτιώσεις στο κολάρο σταγγαλισμού.

bighavana.jpg

Ο επόμενος τύπος garrotte περιλαμβάνει μια γερή ξύλινη καρέκλα, στην οποία κάθεται ο καταδικασμένος δεμένος στους καρπούς, τους βραχίονες, το στήθος και τα πόδια. Στον κάθετο στύλο υπάρχει μια λεπίδα, ή ένα στεφάνι από λεπίδες. Κατά τη σύσφιξη του κολάρου, οι λεπίδες τρυπούν το λαιμό του καθισμένου ανθρώπου και τη σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε ο θάνατος να είναι ακαριαίος και να μην υποφέρει από τον σταγγαλισμό.

big1901.jpg

Σε άλλη εκδοχή της garrotte, χρησιμοποιούσαν δυο μπρούτζινα κολάρα. Το ένα ήταν στερεωμένο στο μοχλό, ενώ το άλλο στο στύλο. Και τα δύο προσαρμόζονταν στο ύψος του λαιμού του μελλοθάνατου. Κατά την εκτέλεση ο δήμιος τραβούσε με δύναμη το ένα κολάρο προς τα έξω, ενώ το άλλο έμενε σταθερό. Αν είχε γίνει σωστή εφαρμογή, ο λαιμός του καταδικασμένου έσπαγε, με αποτέλεσμα την άμεση αναισθησία και το θάνατο, όπως συμβαίνει με τη σύγχρονη μέθοδο του απαγχονισμού. Επειδή όμως με το κολάρο, ποτέ δεν είναι σίγουρη η αναισθησία, ο τρόπος αυτός εγκαταλείφθηκε ως αργός και απάνθρωπος, προς χάριν του απαγχονισμού.

180px-fomfr_garrote.jpg

Η garrotte, εκτός από την Ισπανία, χρησιμοποιήθηκε ευρέως και στις αποικίες της όπως η Κούβα, το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και οι Φιλιππίνες. Αποτέλεσε επίσης το επίσημο τρόπο θανάτωσης για κοινά εγκλήματα στην Πορτογαλία, μέχρι την κατάργησή της το 1867.

biggarotte2.jpg

13 σκέψεις σχετικά με το “Μέθοδοι εκτέλεσης: 2. Κολάρο στραγγαλισμού”

 1. Σεβαστή CD,
  γράφεις πως το κολάρο πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1812/ 13. Όμως στην ταινία ‘1492’ που περιγράφει την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο, σε σκηνές εκτέλεσης χρησιμοποιείται το κολάρο. Πρόκειται για αναχρονισμό ή μήπως το 1812 είναι απλώς η πρώτη πιστοποιημένη χρήση του κολάρου;

  Υ/Α

 2. W.U. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! 😀

  To κολάρο στραγγαλισμού (αν και όχι στη μορφή που παρουσιάζεται εδώ) ήταν γνωστή μέθοδος βασανιστηρίου και -καταληκτικά- θανάτωσης, από τον πρωτο π.Χ. αιώνα στη Ρώμη. Ένα είδος κολάρου στραγγαλισμού χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση των συνωμοτών κατά τη συνωμοσία του Κατιλίνα. Υπάρχουν, μάλιστα, σχετικές απεικονίσεις. Χρησιμοποιήθηκε, αν και όχι ευρέως, και κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Κατά την κατάκτηση της Λατινικής Αμερικής, ο λαός των Ίνκας δοκίμασε το θάνατο από το κολάρο.

  Από την ημερομηνία που αναφέρω και μετά, αποκτά την οριστική του μορφή και αποτελεί την κατ΄εξοχή μέθοδο εκτέλεσης στην Ισπανία και τις αποικίες της.

  Όλες οι μέθοδοι που θα περιγράψουμε εδώ (με εξαίρεση το θάνατο στο θάλαμο αερίων και τη θανατηφόρα ένεση), έκαναν την εμφάνισή τους από αρχαιοτάτων χρόνων. Ουσιαστικά μιλάμε για τρεις βασικές μεθόδους με παραλλαγές. Αποκεφαλισμός (με ξίφος, τσεκούρι ή γκιλοτίνα), στραγγαλισμός (με κολάρο ή αγχόνη) και πυροβολισμός. Ανάλογα τις εποχές και τις χώρες, κάποιες θεωρούνται πιο ανθρωπιστικές από τις άλλες και κερδίζουν, έτσι έδαφος.

  Καταληκτικά, δεν είναι αναχρονιστική η εμφάνιση του κολάρου στο 1492. Ο Κολόμβος ήταν σταλμένος από τους Ισπανούς μονάρχες, άρα δεν αποκλείεται σε μια από τις καραβέλλες του να κουβαλούσε και ένα κολάρο στραγγαλισμού.

 3. Α! να συμπληρώσω και το εξής: οι μέθοδοι εκτέλεσης που θα αναφέρω εδώ δεν αποτελούν και τις μόνες. Ο ανθρώπινος νους είναι εφευρετικότατος σε ότι αφορά σε βασανιστήρια και θανατώσεις συνανθρώπων του. Εδώ γίνεται αναφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν επίσημα (και με νομική υπόσταση) από κράτη και κυβερνήσεις ως τρόποι εκτέλεσης θανατοποινιτών. Πολλοί άνθρωποι εκτελέστηκαν στον τροχό, π.χ., ή κατακρεμνήστηκαν από βράχια, αλλά οι τρόποι αυτοί ουδέποτε αποτέλεσαν επίσημη μέθοδο εκτέλεσης.

 4. Μπρρρρρρρρ! Δεν ξέρω, μου φαίνεται πολύ σκληρή! 😕

  Καλημέρα! 🙂

 5. Μάλιστα! Αυτό θα πει ενδιαφέρον ιστολόγιο! Θα σας παρακολουθώ στενότερα (και κρίνοντας από το περιεχόμενο των αναρτήσεων είναι πιο ασφαλές από το να με παρακολουθείται εσείς!). Συγχαρητήρια πάντως για την προσπάθεια να μας σηκώσετε την τρίχα.

 6. @Renata, υπάρχουν και χειρότερα! 😛

  @Konidaris, δεν είμαστε τόσο κακοί όσο φαινόμαστε. Είμαστε πολύ χειρότεροι! 😀

  @Goudaki, the «Red Ripper» comes next!

 7. Ανατρίχιασα. Και μόνο στην σκέψη ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι σκέφτονταν τι τρόπο θανάτωσης να βρουν για συνανθρώπους με κάνει να ανατριχιάζω όσο κι η ιδέα πόσοι αθώοι πλήρωσαν τις λανθασμένες αντιλήψεις εκείνων των εποχών! 😦

 8. Ενδιαφέρουσα η άβυσσος της ανθρώπινης ψυχής…έτσι όπως προσπαθεί να επινοήσει τρόπους αφαίρεσης ζωής, δήθεν για τιμωρία ενόχων και προς παραδειγματισμό των επίδοξων συνεχιστών των, μόνον που στην πραγματικότητα μετονομάζει έτσι τα σκοτεινά και σαδιστικά της ένστικτα που δεν εκτονώνονται με άλλον τρόπο, μετονομάζοντάς τα σε δίκαιο! Αν είναι ποτέ δυνατόν να θεωρηθεί ηθικό να σκοτώνεις έτσι για να τιμωρήσεις…
  Αυτές οι μορφές εκτελέσεων είναι σχεδόν απεχθέστερες από τα ίδια τα εγκλήματα, μια και γίνονται προμελετημένα και με πλήρη συνείδηση του τι κάνεις…

  Ο χώρος σας πάντως έχει εξαιρετική δουλειά, τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτά όλα.
  Θα επιστρέφω…
  (στον τόπο του εγκλήματος!)
  🙂

 9. Eimaste pragmatika psycho emeis oi anthrwpoi… kai pali mpravo gia tin katapliktiki douleia sas kai na kserete oti mou xalate tin ygeia. meta apo kathe keimeno pou diavazw eimai toso sigklonismeni pou gia na sinelthw xreiazomai kana 2 tsigara apanwta na erthw sta isa moy. eimai fan omws, xalali!!!
  Filia

 10. Αυτή η σειρά με τις μεθόδους εκτέλεσης θα μπορούσε να τιτλοφορείται και «νόμιμες δολοφονίες», καθώς ότι και να είχε κάνει ο κατηγορούμενος, το θέμα είναι ότι πέθανε με βίαιο τρόπο ένας άνθρωπος. Και ορισμένες φορές μάλιστα, όπως στο προηγούμενο της σειράς, με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s