Burke και Hare: Προμηθευτική Πτωμάτων Ε.Π.Ε.

burknu.gif

bandh.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, οι William Burke και William Hare δεν ήταν ληστές τάφων. Παρόλο που αυτό ήταν κοινή πρακτική της εποχής, το να ξεθάβει κάποιος πτώματα για να τα ληστέψει είχε πενιχρά αποτελέσματα. Οι δύο συνεταίροι έψαχναν πτώματα –όσο πιο φρέσκα τόσο πιο καλά- και τα πουλούσαν στον καθηγητή Robert Knox, ο οποίος δεν έκανε ποτέ «αδιάκριτες» ερωτήσεις για την προέλευσή τους…

spl-2621.jpg

william_hare.jpg

3403489.jpg

Οι δυο ιρλανδοί μετανάστες μετοίκησαν στο Εδιμβούργο για να εργαστούν στο Union Canal, αλλά δεν είχαν συναντηθεί μέχρι που ο Burke μετακόμισε από το Leith σε μια πανσιόν στο Tanners Close του West Port, μαζί με τη συνεργάτιδά του Helen McDougal.

burke-aamp-hare-house.jpg

burkeandhare-tenaments.jpg

Η πανσιόν Logs Lodgings διευθυνόταν από τη Margaret Laird και τον William Hare. Το όνομά της το όφειλε στον μακαρίτη σύζυγο της Margaret, η οποία απολάμβανε τους κόπους του μαζί με τον εραστή της, με τον οποίο ζούσαν σαν παντρεμένο ζευγάρι.

d01-002.jpeg

Το 1827, όταν ένας ένοικος του Hare που λεγόταν Donald, πέθανε από φυσικά αίτια, αφήνοντας ένα χρέος για ενοίκια της τάξης των 4 λιρών, ο Hare βρήκε έναν τρόπο να εισπράξει τα χρεωστούμενα: γνωρίζοντας την ανάγκη για πτώματα που υπήρχε στα ανατομεία, σκέφτηκε τη λύση για να εισπράξει το χρέος του Donald. Τη ίδια μέρα της κηδείας του, με τη βοήθεια του Burke, ξέθαψε το πτώμα του Donald και το παρέδωσε στον καθηγητή Knox, στην Surgeon Square, αντί του ποσού των 7 λιρών και 10 σελινιών.

drknox.jpg

Ενθουσιάστηκαν με τα μετρητά που εξασφάλισαν με τόσο γρήγορο και εύκολο τρόπο, αλλά δυστυχώς αυτά ξοδεύτηκαν γρήγορα. Έτσι, όταν ένας άλλος νοικάρης του Hare, ο Joseph, αρρώστησε (αν και όχι βαριά), ο Burke και ο Hare αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να τον απαλλάξουν από τα βάσανά του. Έτσι άρχισε η δολοφονική τους σταδιοδρομία.

first_xlarge.jpg

Η μέθοδος που προτιμούσαν για τους φόνους τους ήταν να προκαλούν στο θύμα ασφυξία, κλείνοντάς του, ο ένας, το στόμα και τη ρινική κοιλότητα, ενώ ο άλλος το κρατούσε ακινητοποιημένο. Πρόσεχαν πολύ να μην αφήσουν ύποπτα σημάδια στο πτώμα και προμήθευαν τους φοιτητές ιατρικής με φρέσκα και σε άριστη κατάσταση πτώματα. Η μέθοδος αυτή αργότερα έγινε γνωστή ως «Burking».

bnh-fp.jpg

Δολοφόνησαν τουλάχιστον 16 άτομα σε διάστημα μικρότερο του χρόνου, πριν συλληφθούν, αν και πιστεύεται πως ο αριθμός των θυμάτων τους είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Στην αρχή παραμόνευαν για άτομα που δεν θα τα αναζητούσαν οι οικείοι τους μα, στη συνέχεια, η απληστία τους για εύκολο χρήμα σε συνδυασμό με την έμφυτη τεμπελιά τους, τους οδήγησε στην πτώση. Πριν περάσει πολύς καιρός, οποιοσδήποτε συναντούσαν αποτελούσε πιθανό θύμα τους. Έφτασαν μέχρι του σημείου να συζητήσουν και να αποφασίσουν να σκοτώσουν και τις συντρόφους τους Helen και Margaret, στην περίπτωση που δεν εμφανιζόταν άλλο θύμα στον ορίζοντα και είχαν ξεμείνει από χρήματα!

74408441.jpg

Η Mary Paterson ήταν μια έφηβη πόρνη η οποία, παρέα με τη φίλη της Janet Brown, παρασύρθηκαν από τους δύο άντρες στο σπίτι του αδελφού του Burke, στο Gibbs Close του Canongate. Η Mary λιποθύμησε από το ποτό, και η Janet, που έπρεπε να φύγει, της κράτησε το χέρι και της υποσχέθηκε να γυρίσει γρήγορα. Όταν επέστρεψε να την αναζητήσει, ο Hare της είπε πως είχε βγει έξω με τον Burke. Η Janet αποφάσισε να μείνει και να περιμένει τη Mary. Όμως, η σπιτονοικοκυρά της, Mrs Lawrie, έστειλε ανήσυχη έναν υπηρέτη να τη φωνάξει. Αυτό έσωσε τη ζωή της Janet, καθώς η Mary βρισκόταν νεκρή μέσα στο σπίτι.

burke-e-hare-copia.gif

Ένα από τα θύματά τους, η Ann McDougal, ήταν συγγενής της φίλης του Burke, Helen, και παρόλο που ο ίδιος δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να τη δολοφονήσει, εντούτοις ζήτησε από τον Hare να αναλάβει τον συγκεκριμένο φόνο.

greed7.jpgΗ Mary Halden, μια ακόμη πόρνη, απήχθη και οδηγήθηκε στην πανσιόν του Hare. Όταν η κόρη της Peggy ανησύχησε γι αυτήν, την αναζήτησε στην πανσιόν, καθώς είχε θεαθεί τελευταία φορά με τον Hare. Και οι δύο γυναίκες κατέληξαν δολοφονημένες και πουλήθηκαν στον καθηγητή Knox για 10 λίρες η κάθε μια.

Η Mary και η Peggy ήταν γνωστές φυσιογνωμίες και οι φήμες γύρω από την εξαφάνισή τους άρχισαν να οργιάζουν. Αντί να λουφάξουν για λίγο καιρό, οι Burke και Hare έγιναν πιο απρόσεκτοι και δολοφόνησαν έναν πασίγνωστο διασκεδαστή παιδιών, τον James Wilson, γνωστό ως «Daft Jamie». Ο Wilson είχε μιαν αναπηρία στο πόδι και αναγνωρίστηκε από τους φοιτητές του Knox. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι το πτώμα στον πάγκο της ανατομίας ανήκε στον Wilson, όμως ξεκίνησε το μάθημα καταστρέφοντας το πρόσωπό του.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Halloween του 1828, η Mary Docherty, 16ο και τελευταίο θύμα, μια ηλικιωμένη Ιρλανδή, πείστηκε από τους Burke και Helen πως ήταν μακρινή συγγενής τους και πήγε να μείνει μαζί τους. Την περίοδο εκείνη το ζευγάρι είχε εγκαταλείψει την πανσιόν του Hare, μετά από μια φιλονικία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Burke εξέφρασε τις υποψίες του ότι ο Hare και η Margaret πουλούσαν πτώματα στον Knox πίσω από την πλάτη του. Οι Burke τώρα έπαιρναν νοικάρηδες για λογαριασμό τους, όπως τον James και την Ann Gray.

buke-hare.jpg

Ενώ η Mary έμεινε στους Burke τη βραδιά του Halloween, οι Grays φιλοξενήθηκαν στην πανσιόν των Hare. Την επόμενη μέρα που η Ann επέστρεψε στους Burke, ρώτησε πού ήταν η Mary, η οποία είχε εξαφανιστεί, και έλαβε την απάντηση ότι την έδιωξαν γιατί έδειξε «ιδιαίτερα φιλική διάθεση προς τον Burke». Στην πραγματικότητα όμως, βρισκόταν δολοφονημένη κάτω από το κρεβάτι ενός περισσευούμενου δωματίου, καλυμμένη με άχυρο.

Ο James και η Ann Gray άρχισαν να υποψιάζονται τον Burke, λόγω της επιμονής του να τους κρατά μακριά από το περισσευούμενο δωμάτιο. Κάποια στιγμή που έμειναν μόνοι στο σπίτι ανακάλυψαν το πτώμα της Mary και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τη Helen, η οποία πανικοβλήθηκε και τους προσέφερε 10 λίρες με αντάλλαγμα τη σιωπή τους.

Οι Grays αρνήθηκαν και έφυγαν για να αναφέρουν την ανακάλυψή τους στην αστυνομία. Η Helen πρέπει να ειδοποίησε με κάποιον τρόπο τον Burke, γιατί το πτώμα της Mary μεταφέρθηκε στο ανατομείο του Knox, πριν την άφιξη της αστυνομίας στο σπίτι. Ανακαλύφθηκε αργότερα από την αστυνομία και αναγνωρίστηκε από τον James Gray.

74417268.jpg

Ο Burke και η Helen συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν χωριστά, πέφτοντας σε αντιφάσεις. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Burke κατηγόρησε τον Hare και ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε τίποτα για την εγκληματική του δραστηριότητα. Οι Hares συνελήφθησαν επίσης

Μετά από έναν μήνα ανακρίσεων η αστυνομία είχε ελάχιστες αποδείξεις για να στηρίξει μια κατηγορία, και ο Δημόσιος Κατήγορος, Sir William Rae, πρόσφερε στον Hare ασυλία, προκειμένου να δώσει αποδείξεις και να καταθέσει εναντίον του Burke και της Helen. Όπως και έγινε.

threeofakind.jpg

H σύντομη δίκη έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1828 και ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Burke και η Helen κατηγορήθηκαν για το φόνο της Mary Docherty. O Burke κρίθηκε επίσης ένοχος για τους φόνους της Mary Paterson και του James Wilson και καταδικάστηκε σε θάνατο δι΄ απαγχονισμού. Η συμμετοχή της Helen στους φόνους δεν αποδείχτηκε και αφέθηκε ελεύθερη.

burkexgd2_jpg.jpg

Στις 28 Ιανουαρίου του 1829, πάνω από 25.000 άτομα παραυρέθηκαν και ζητωκραύγαζαν στον δημόσιο απαγχονισμό του William Burke, στο Lawnmarket. Από ειρωνεία της τύχης, το σώμα του κατέληξε σε ανατομείο και κάποιοι φοιτητές αφαίρεσαν τμήματα από το δέρμα του και έδεσαν με αυτά ένα βιβλίο, πάνω στο οποίο τύπωσαν με χρυσά γράμματα τον τίτλο «Δέρμα του Burke 1829».

thumb_burke.gif

Πριν παραδοθεί στο ανατομείο, το γυμνό σώμα του Burke εκτέθηκε σε δημόσια θέα και χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν να το δουν. Ο σκελετός του βρίσκεται μέχρι σήμερα στο μουσείο του Surgeons Hall, μαζί με τη νεκρική του μάσκα και αυτή του Hare, που έγινε όσο ήταν ζωντανός.

burkes-skeleton.jpg

burkehare.jpg

Η λαϊκή κατακραυγή που ο Hare είχε διαφύγει την καταδίκη ήταν μεγάλη και παρά τις προσπάθειες της μητέρας του James Wilson να τον φέρει και αυτόν ενώπιον της δικαιοσύνης, αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 1829 και διέφυγε στην Αγγλία για να γλιτώσει από το μένος του κόσμου. Οι διαδόσεις λένε πως η ταυτότητά του έγινε γνωστή και κάποιοι τον έριξαν μέσα σε ένα λάκκο με ασβέστη και τελείωσε τη ζωή του στο Λονδίνο τυφλός και ζητιάνος.

74408284.jpg

Ο κόσμος κατεδίωκε και τις συντρόφους τους Helen και Margaret. Η Helen διέφυγε στην Αυστραλία, όπου και πέθανε το 1868, ενώ η Margaret, μετά από μιαν επίθεση του όχλου στη Γλασκώβη, έφυγε για την Ιρλανδία.

mdougall.gif

Αν και είναι αλήθεια πως ο καθηγητής Knox ενθάρρυνε τους δύο δολοφόνους να του προμηθεύουν όλο και περισσότερα πτώματα, χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί για την προέλευσή τους, απηλλάγη των κατηγοριών. Η φήμη του, όμως, είχε ήδη αμαυρωθεί και ήταν αδύνατον να συνεχίσει να διδάσκει στο Εδιμβούργο. Τελικά μετακόμισε στο Λονδίνο.

4560023.jpg

4560025.jpg

Το 1829 ανακαλύφθηκε ένα σημειωματάριο μέσα σε ένα τσίγκινο κουτί, θαμμένο κάτω από μια πλάκα πεζοδρομίου, κοντά στο σπίτι του Burke. Εκεί ο ίδιος κρατούσε αρχείο των δολοφονιών καθώς και των χρηματικών ποσών που ελάμβαναν από τον Knox.

74417280.jpg


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Οι τάφοι των Hare, Burke και Knox

chautco_ballhl_burke_s.jpg

chautco_ballhl_burke_wm.jpg

knox_grave.jpg

2. «The Horrors Of Burke And Hare» – 1971. Ταινία σε σκηνοθεσία του Vernon Sewell. Στο video που ακολουθεί βλέπουμε τους τίτλους και την έναρξη της ταινίας. Ακούγεται το ομώνυμο τραγούδι του Roger Webb.

3. Βιβλία

bsnatchbook1.jpg

51rq0n7c48l_aa240_.jpg

burke-and-hare-320x240.jpg

22 σκέψεις σχετικά με το “Burke και Hare: Προμηθευτική Πτωμάτων Ε.Π.Ε.”

 1. Όπως το ΄πες , κανονική εταιρεία με λογιστικά βιβλία! Τελικά οι δόλιες οι πόρνες αποτελούσαν συνήθη λεία δολοφόνων (Αυτοί, ο Αντεροβγάλτης κ.α.)! Μπρρ…

 2. Εχμμμμ…. η πράσινη επαγγελματική καρτούλα που αναγράφει ότι είναι προμηθευταί μεταχειρισμένων χειρουργικών ειδών, είναι μούφα, ε;
  Δεν μπορεί, διάλε, να ‘χαν τηλέφωνο το 1827…

 3. Και τώρα ευδοκιμούν τέτοια επιχειρηματικά ventures. Στην Αφρική και την Ασία κατά προτίμηση.

 4. Καλή Χρονιά!Πολύ καλή δουλειά, πλήρης..
  Δεν γνωρίζω αν έχεις κάνει κάποια αναφορά στην Lizzie Borden,αν όχι
  νομίζω πως αξίζει τον κόπο..

 5. @Renata, πάντα οι γυναίκες ήταν η εύκολη λεία. Οι πόρνες ακόμη περισσότερο, μια και ήταν απόλυτα εκτεθημένες στους κινδύνους.

  @Βαλιακαλντόσκυλο, εννοείται!!! Κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, και είναι, υποτίθεται, χιουμοριστική. Οι «νυχτερινές παραλαβές και παραδόσεις» και η «εμπορία μεταχειρισμένων ειδών» το μαρυρούν.

  @MvwR, ακριβώς και όχι μόνο για προμήθεια των πανεπιστημιακών ανατομείων. Η εμπορία οργάνων σας λέει κάτι;

  @Chris, καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ. Για τη Lizzie Borden έχω γράψει από τον Σεπτέμβρη του 2006, ρίξτε μια ματιά στις 4 συνέχειες του άρθρου, πιστεύω πως θα σας ικανοποιήσει. 🙂

 6. Από τώρα και στο εξής θα βλέπω τον Πελοπίδα με άλλο μάτι…

  (Πελοπίδας= ανθρώπινος σκελετός που είχε κρεμμασμένο πίσω από την πόρτα του -εκεί που ο νορμάλ κόσμος βάζει τα παλτά- ο αδερφός μιας φίλης μου, φοιτητής ιατρικής)

 7. ΓΕΙΑ!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»!!
  ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ…ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΗ «ΔΥΣΚΟΛΗ» ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ…
  ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΑΝ!!

 8. Αυτό ακριβώς εννοούσα…

  Άλλωστε τα πτώματα σήμερα έχουν χάσει την αξία τους λόγω υπερπροσφοράς.

 9. Το βρήκα!Μόλις τελείωσα την ανάγνωση,εκτενέστατο το αφιέρωμα, και πάλι μπράβο!!!

 10. Ο Ντα Βίντσι άραγε απο που ψώνιζε;
  Πάντως 200 χρόνια πριν τον καθηγητή Knox μεγαλουργούσε στο Άμστερνταμ ο καθηγητής ανατομίας Nicolaes Tulp.Λέγεται πως ήταν σπουδαίος.Δεν ξέρω τι θέση κατέχει στην ιστορία της ιατρικής (ούτε απο που ψώνιζε) αλλά έγινε διάσημος γενικώς και στην ιστορία της τέχνης ειδικώς, διότι η συντεχνία των χειρουργών του Άμστερνταμ παράγγειλαν το 1632 ένα ομαδικό πορτραίτο με τους εαυτούς τους να παρακολουθούν Το μάθημα ανατομίας του καθηγητή Tulp
  Και φυσικά ‘εμειναν όλοι στην αιωνιότητα -και το πτώμα- διότι ο ζωγράφος που έκανε το ομαδικό πορτραίτο ήταν ο Ρέμπραντ.
  Προσέξτε στον πίνακα πως ο καθηγητής διδάσκει το μάθημα της ανατομίας του βραχίονα.

  Υ.Γ. μ’ άρεσε η φράση πως»η αξία των πτωμάτων έχει πέσει σήμερα λόγω υπερπροσφοράς»!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Σα να λέμε «Νεκρικός Καπιταλισμός»!!!

 11. Καλημέρα σας!Θα μπορούσα να κάνω μια πρόταση;Απο την στιγμή που υπάρχει τέτοια πληθώρα απο αφιερώματα, και απο ό,τι διαπίστωσα δε σας ξεφεύγει τίποτα, μήπως, λέω μήπως και αν είναι εφικτό, να χρησιμοποιούσατε την εντολή «Αναζήτηση μέσα στο site or blog;

 12. @Μεγαλειοτάτη, κούκλος ο Πελοπίδας, φαντάζομαι… 😀

  @Gia, καλή χρονιά και σ’ εσάς!

  @ΜvsR, έχετε απόλυτο δίκηο…

  @Αλέξανδρε, πολύ γνωστός ο πίνακας. Επίσης, τί τη θέλετε την τεχνολογία; Σας ζαλίζει, αφού! 😛

  @Chris, αν δείτε στο πλάι, κάτω από τα links και πάνω από το ημερολόγιο, υπάρχει η «αναζήτηση στο blog». Είναι μαύρη, είναι νύχτα και δεν πολυφαίνεται, όμως υπάρχει! 🙂

 13. Ωραία… Μετά απ’ αυτό μου μπήκαν ιδέες ν’ αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό! Γιατί να κάθομαι να παιδεύομαι για 800,00€; :p
  Πάντως δεν φταίνε μόνο αυτοί που το έκαναν. Φταίει κι ο γιατρός που «για χάρη της επιστήμης» δε μπήκε στη διαδικασία να μάθει που έβρισκαν τα πτώματα κι ακόμα χειρότερα όταν έμαθε που δεν αναφέρθηκε στις αρχές. Αλλά βέβαια θα τον έπαιρνε κι αυτόν η μπάλα!

 14. Σαν γιατρός πάντως ζηλεύω του φοιτητές του δρος Knox για τις γνώσεις ανατομίας που απέκτησαν. Όσο θυμάμαι την δική μου εμπειρία ως φοιτητής οπου έπρεπε να συνωστιζόμαστε 20 άτομα πάνω από ένα πτώμα ηλικίας 17 ετών χωρίς να παρακολουθούμε τίποτα στην ουσία, μιας και το πτώμα ήταν μουμιοποιημένο, τόσο περισσότερο τους φθονώ. Ίσως φαίνεται μακάβριο αυτό σε κάποιους, αλλά είναι αλήθεια πως η καλή γνώση της ανατομίας αποκτάται μόνο έτσι. Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση δεν επικροτώ το οτι ο καθηγητής αδιαφορούσε ή και συγκάλειπτε την προέλευση των πτωμάτων.

 15. Οι πόρνες είναι πάντα μια εύκολη λύση για τους δολοφόνους. Η πασιον Log‘s Lodgings υπάρχει ακόμη? Ή έχει κατεδαφιστη?

 16. Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων.

 17. @Giota, η εξεύρεση πτωμάτων για ιατρική χρήση (μελέτη και διδασκαλία ανατομίας) ήταν πάντα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε πολλές χώρες τα πτώματα των άτυχων αστέγων, καθώς και τα αζήτητα του νεκροτομείου, παραδίδονται στις ιατρικές σχολές, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της ανατομίας. Η κλοπή πτωμάτων από τα νεκροταφεία, δεν ήταν επίσης άγνωστο φαινόμενο. Έτσι δεν έφτιαξε και ο Δρ. Φράνκεστάιν το Τέρας του; Ε, οι δύο κύριοι της υπόθεσης το παρατράβηξαν λίγο!

  @ΤΕΟ, ναι, έτσι είναι. Ίσως η λύση να βρισκόταν στο να ξεπεράσουμε τα χριστιανικά κατάλοιπα και να αποδεχθούμε το σώμα μας να προσφέρεται στην επιστήμη μετά θάνατο.

  @Hello, το κτήριο υπάρχει, μπορείτε να το δείτε στην έγχρωμη φωτογραφία μέσα στο κείμενο.

  @Monntag, !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s