Μέθοδοι εκτέλεσης: 10. Άλλες μέθοδοι εκτέλεσης και βασανισμού


homosexuality_spanish_inquisition.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Εισαγωγή

Ο ανθρώπινος νους ήταν και παραμένει ιδιαίτερα εφευρετικός όταν πρόκειται να ασχοληθεί με τρόπους βασανισμού και μεθόδους εκτέλεσης. Στην έρευνά μου για τις πιο διαδομένες μεθόδους εκτέλεσης, συνάντησα και άλλες που είτε έχουν πλέον εκλείψει, ή εφαρμόζονταν μόνο σε συγκεκριμένη χώρα και ιστορική περίοδο. Οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζονταν ως τρόποι βασανισμού. Ήταν, όμως, τόσο σκληρές, που ο βασανιζόμενος δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσει του μαρτυρίου, έτσι μπορούμε να τις εντάξουμε στις εκτελέσεις.

Είναι, πραγματικά, τρομακτικό να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με όλους αυτούς τους φριχτούς τρόπους βασανισμού και εκτελέσεων ανθρώπου από άνθρωπο. Το είδος μας, στην εξελικτική του πορεία, άφησε πίσω του ματωμένα χνάρια και τσακισμένα κορμιά.

Ας δούμε, όμως, αυτούς τους φριχτούς τρόπους βασανισμού και εκτελέσεων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

01. Βρασμός

01boiling.jpg

Αν και όχι τόσο διαδεδομένος όσο άλλες μέθοδοι εκτέλεσης, ο βρασμός έως θανάτου αποτελούσε κοινή πρακτική στην Ευρώπη και την Ασία τα τελευταία δύο με τρεις χιλιάδες χρόνια. Στην Αγγλία της εποχής του Ερρίκου του 8ου αποτελούσε νόμιμη μέθοδο εκτέλεσης, καθώς και στις Κάτω Χώρες το Μεσαίωνα. Στη σύγχρονη εποχή, ο Idi Amin της Ουγκάντα, καθώς και ο Islom Karimov του Ουζμπεκιστάν τον είχαν χρησιμοποιήσει για να θανατώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους.

Ο κρατούμενος, είτε ρίχνεται γυμνός μέσα σε υγρό που ήδη βράζει, είτε δένεται και τοποθετείται μέσα σε ένα μεγάλο μεταλλικό δοχείο γεμάτο με το υγρό. Στη συνέχεια ο εκτελεστής ανάβει φωτιά κάτω από το δοχείο μέχρι το υγρό να αρχίσει να βράζει και, συνεπώς, να πεθάνει ο καταδικασμένος. Το υγρό μπορεί να είναι, νερό, λάδι, οξύ, πίσσα ή ακόμα και υγρό μολύβι.

02. Μπρούτζινος ταύρος

02brazenbull.jpg

Ο μπρούτζινος ταύρος ήταν μια συσκευή βασανισμού/εκτέλεσης, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Επρόκειτο για ένα άγαλμα, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μπρούτζο, κούφιο εσωτερικά και με μια πόρτα στο πλάι. Ο καταδικασμένος κλεινόταν μέσα στον ταύρο, κάτω από τον οποίο άναβαν φωτιά. Το μέταλλο πύρωνε και ο έγκλειστος, κυριολεκτικά, ψηνόταν ζωντανός.

Εκτός από τους αρχαίους Έλληνες, τη μέθοδο αυτή χρησιμοποίησαν και οι Ρωμαίοι, κυρίως για να βασανίζουν και να εκτελούν χριστιανούς. Ο Άγιος Ευστάθιος μαρτύρησε με αυτόν τον τρόπο, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, επί αυτοκράτορος Αδριανού και η Αγία Πελαγία επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού.

03. Τροχός

03breakingwheel.jpg

Ο τροχός αποτελούσε μια μέθοδο βασανιστικής εκτέλεσης, αρχικά στην Αρχαία Ελλάδα, που είναι και ο τόπος έμπνευσής του, και κατόπιν στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Ρωσία.

Έμοιαζε με έναν μεγάλο τροχό κάρου, πάνω στον οποίο δενόταν, με ανοιχτά χέρια και πόδια ο κρατούμενος. Στη συνέχεια ο τροχός περιστρεφόταν αργά, ενώ o εκτελεστής με ένα σφυρί ή με έναν σιδερένιο λοστό έσπαζε τα κόκαλα του καταδικασμένου. Αν κάποιο από τα χτυπήματα, στο στήθος ή στο κεφάλι, δεν ήταν αρκετά δυνατό ώστε να τον σκοτώσει και να θέσει έτσι τέλος στο μαρτύριό του, ο άνθρωπος υπέφερε φρικτά για πολλές ώρες.

Μετά το θάνατο του καταδικασμένου, ο τροχός με τα υπολείμματά του στερεωνόταν σ’ έναν ψηλό στύλο, ώστε τα όρνια να φάνε ό,τι είχε απομείνει.

04. Ταφή (ζώντος, γνωστή και ως «το πηγάδι»)

04burial.jpg

Στην αρχαία Ρώμη, τις Εστιάδες που παραβίαζαν τους όρκους τους, τις «έθαβαν ζωντανές», κλείνοντάς τες σε μια σπηλιά με ελάχιστη τροφή και νερό. Σε περίπτωση που ήταν αθώες, η θεά Εστία θα φρόντιζε να τις απελευθερώσει!

Άλλος τρόπος ταφής ζωντανού ανθρώπου ήταν να ανοιχτεί απλά μια τρύπα στο έδαφος, να τον πετάξουν μέσα και να τη σκεπάσουν, στη συνέχεια, με χώμα. Αυτή η μέθοδος, γνωστή ως «το πηγάδι», χρησιμοποιήθηκε στη μεσαιωνική Ιταλία ως τρόπος εκτέλεσης των δολοφόνων και στη Ρωσία, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, όπου τιμωρούσαν έτσι τις γυναίκες που είχαν σκοτώσει τους συζύγους τους.

Στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιήθηκε ευρέως, κατά το τέλος του 1937 μέχρι τις αρχές του 1938, από τους Γιαπωνέζους κατά τη Σφαγή του Νανκίν, όπου έθαβαν ζωντανούς τους κινέζους πολίτες καθώς και τους αιχμαλώτους πολέμου.

05. Σταύρωση

05crucifiction.jpg

Η σταύρωση είναι ένας αρχαίος τρόπος εκτέλεσης, κατά τον οποίο ο καταδικασμένος δένεται ή καρφώνεται σε έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό ή πάσσαλο, και αφήνεται εκεί μέχρι να πεθάνει.

Αυτή η μέθοδος εκτέλεσης ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αρχαία Ρώμη και στους γειτονικούς μεσογειακούς πολιτισμούς και ήταν σε ισχύ μέχρι το 313 μ.Χ., οπότε ο Χριστιανισμός νομιμοποιήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έγινε γρήγορα η επίσημη θρησκεία του κράτους.

06. Σύνθλιψη

06crushing.jpg

Ο κρατούμενος πέθαινε κάτω από το βάρος βράχων που σωρεύονταν στο κορμί του ή του συνέθλιβαν το κεφάλι κάτω από το πόδι ενός ελέφαντα. Στην πρώτη περίπτωση ο θάνατος μπορούσε να είναι αργός και βασανιστικός, εάν οι βαριές πέτρες δεν ρίχνονταν επάνω του μονομιάς. Η εκτέλεση με σύνθλιψη είχε εφαρμογή σε πολλές χώρες και οι τεχνικές διέφεραν από τόπο σε τόπο.

07. Ξεκοίλιασμα

07disembowelment.jpg

Όταν εφαρμόζεται σε ζωντανό άνθρωπο τα αποτελέσματα είναι, αναπόφευκτα, μοιραία. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο παρελθόν ως τρόπος επιβολής της θανατικής ποινής σε πολλές δυτικές και ανατολικές χώρες. Τα τελευταία όργανα που αφαιρούνται είναι η καρδιά και οι πνεύμονες, έτσι ο καταδικασμένος διατηρείται στη ζωή για να υποφέρει από το αβάσταχτο μαρτύριο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

08. Διαμελισμός

08dismemverment.jpg

Ο διαμελισμός συνίσταται στο κόψιμο, σκίσιμο, τράβηγμα και, γενικά, αποκόλληση των μελών ενός ζωντανού ανθρώπου ή ζώου από το σώμα του. Στους ανθρώπους συμβαίνει είτε μετά από κάποιο ατύχημα, είτε ως αποτέλεσμα εκτέλεσης με αυτή τη βάρβαρη μέθοδο.

Ήταν πολύ διαδεδομένος τρόπος θανάτωσης κατά τον Μεσαίωνα, όπου ο κρατούμενος δενόταν σε τέσσερα άλογα, δύο για τα πόδια και δύο για τα χέρια. Στη συνέχεια τα άλογα έτρεχαν προς διαφορετική κατεύθυνση το καθένα με αποτέλεσμα τον διαμελισμό του άτυχου ανθρώπου. Υπήρχαν και αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι.

Στη σύγχρονη εποχή ο διαμελισμός έχει πάψει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος εκτέλεσης. Όμως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε περιπτώσεις δολοφονίας, ακόμα και κανιβαλισμού. Οι αμερικανοί κατά συρροή δολοφόνοι Albert Fish και Jeffrey Dahmer συνήθιζαν να διαμελίζουν (και να τρώνε) τα θύματά τους. Και στη σύγχρονη Ελλάδα είχαμε περιπτώσεις διαμελισμού, αν και όχι σε ζωντανό άνθρωπο. Οι διαμελισμοί του Δημήτρη Αθανασόπουλου και της Ζωής Φραντζή έγιναν για να μην αποκαλυφθούν οι φόνοι.

09. Γδάρσιμο

09flaying.jpg

Το γδάρσιμο ανθρώπου χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος βασανισμού ή/και εκτέλεσης, ανάλογα με το ποσοστό του δέρματος που αφαιρείται. Γίνεται όσο ο καταδικασμένος είναι ζωντανός, αν και υπάρχουν καταγραφές γδαρσίματος μετά θάνατον, κυρίως για βεβήλωση του σώματος του εχθρού ή για θρησκευτικούς λόγους. Μερικές φορές το δέρμα χρησιμοποιείται για τελετουργικούς σκοπούς ή και «διακοσμητικούς», όπως στην περίπτωση του κατά συρροή δολοφόνου Eddie Gain!

Το γδάρσιμο είναι μια πολύ αρχαία πρακτική. Υπάρχουν καταγραφές για τους Ασσύριους, που έγδερναν τους αιχμαλώτους πολέμου, για τους Αζτέκους του Μεξικού που έκαναν το ίδιο κατά τα τελετουργικά ανθρωποθυσιών, για τη μεσαιωνική Ευρώπη που χρησιμοποιούσε το γδάρσιμο σε περιπτώσεις προδοσίας. Στην Κίνα, γνωστό με το όνομα «θάνατος από χίλια κοψίματα», ήταν σε χρήση μέχρι το 1905.

10. Ανασκολοπισμός

10impalement.gif

Ο ανασκολοπισμός ήταν μια μέθοδος βασανισμού και, τελικά, εκτέλεσης κατά την οποία ένας αιχμηρός πάσσαλος εισάγεται στο σώμα του κρατουμένου μέσω των πλευρών, του πρωκτού, του κόλπου ή του στόματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης οδηγεί σε έναν ιδιαίτερα επώδυνο θάνατο. Ο πάσσαλος συχνά ήταν στερεωμένος στο έδαφος, αφήνοντας τον κατάδικο να πεθάνει κρεμασμένος.

Σε μερικές περιπτώσεις ανασκολοπισμού, ο πάσσαλος εισάγεται με τέτοιο τρόπο στο σώμα του καταδικασμένου, ώστε να αποτρέψει τον άμεσο θάνατο αφενός, και να λειτουργήσει ως «πώμα» που θα εμποδίσει την απώλεια αίματος αφετέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνει την επιθανάτια αγωνία του μελλοθάνατου έως και τρεις ημέρες. Μετά την κατάλληλη προετοιμασία του θύματος, η οποία συμπεριλαμβάνει δημόσιο βασανισμό και βιασμό, το θύμα γδύνεται και του κάνουν μια τομή στη βουβωνική χώρα, μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων. Ένας γερός και αμβλύς πάσσαλος εισάγεται στην τομή. Το στρογγυλεμένο του άκρο πιέζει τα ζωτικά όργανα προκαλώντας αβάσταχτο πόνο, χωρίς όμως να τα τρυπά και να επιφέρει το θάνατο, όπως γίνεται κατά την εισαγωγή αιχμηρού πασσάλου. Η έλευση του θανάτου, με αυτόν τον τρόπο, μπορούσε να καθυστερήσει αρκετές ημέρες.

Η χρήση του ανασκολοπισμού ως μεθόδου επιβολής της θανατικής ποινής ήταν κοινή σε περιοχές όπως η Αρχαία Εγγύς Ανατολή, η Αρχαία Ινδία κ.λ.π. Ο Ηρόδοτος εξιστορεί πώς ο βασιλιάς Δαρείος ανασκολόπισε 3.000 Βαβυλώνιους όταν κατέκτησε τη Βαβυλώνα. Επίσης ο ανασκολοπισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά το Μεσαίωνα σε Ασία και Ευρώπη. Ευρωπαίοι ηγεμόνες όπως ο Βλαντ Τέπες ο Τρίτος, που έμεινε στην ιστορία ως Δράκουλας, καθώς και ο Ιβάν ο Τρομερός τον εφάρμοζαν τακτικά για τους αιχμαλώτους. Το ίδιο έκαναν και οι μογγολικές ορδές.

Από τον 14ο μέχρι τον 18ο αιώνα, ο ανασκολοπισμός ήταν ο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης για προδοσία στην Κοινοπολιτεία Πολωνίας-Λιθουανίας. Την ίδια εποχή τον χρησιμοποιούσαν και στη Σουηδία. Οι Ζουλού της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιούσαν τον ανασκολοπισμό για να εκτελέσουν στρατιώτες που αποτύγχαναν στην εκτέλεση του καθήκοντός τους ή εξεδήλωναν δειλία. Τέλος, από ανασκολοπισμό πέθαναν πολλοί ιθαγενείς κατά τον αποικισμό της Χιλής από τους Ισπανούς.

11. Δηλητηρίαση

11poisoning.jpg

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, έγινε εντατική χρήση της δηλητηρίασης ως μεθόδου δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκτέλεσης. Η χρήση του δηλητηρίου ως μεθόδου εκτέλεσης, συνίστατο στον εξαναγκασμό του καταδίκου να καταπιεί το δηλητήριο, όπως έγινε με τον Σωκράτη στην Αρχαία Αθήνα. Στο Μεσαίωνα ήταν ένας προσφιλέστατος τρόπος για την εξόντωση εχθρών και αντιπάλων, αλλά και για αυτοκτονία σε περίπτωση κινδύνου. Είναι γνωστό ότι οι ευγενείς συνήθιζαν να φορούν δαχτυλίδια, μέσα στα οποία μετέφεραν ποσότητα δηλητηρίου ικανή να επιφέρει το θάνατο. Στη σύγχρονη εποχή η δηλητηρίαση βρίσκει εφαρμογή στο θάλαμο αερίων και στη θανατηφόρα ένεση.

12.Πριόνισμα

12sawing.jpg

Μέθοδος εκτέλεσης αρκετά διαδεδομένη στην Αρχαία Ρώμη. Λέγεται πως ο αυτοκράτορας Καλιγούλας ήταν ένθερμος υποστηρικτής της και πως ο προφήτης Ησαΐας εκτελέστηκε με αυτόν τον τρόπο.

Ο καταδικασμένος κρεμιέται ανάποδα και στη συνέχεια πριονίζεται στη μέση, αρχής γενομένης από τον καβάλο. Στη θέση που βρίσκεται και παρά τη σοβαρή αιμορραγία, μεγάλη ποσότητα αίματος συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο. Ο μελλοθάνατος παραμένει ζωντανός και με πλήρη συνείδηση μέχρι το πριόνι να πλήξει τις αρτηρίες της κοιλιάς και, μερικές φορές, περισσότερο. Στις ασιατικές χώρες, ο καταδικασμένος στηνόταν όρθιος και το πριόνισμα άρχιζε από το κεφάλι.

13. Λιθοβολισμός

13stoning.jpg

Ο λιθοβολισμός ήταν μια μέθοδος επιβολής της θανατικής ποινής, κατά την οποία ένα οργανωμένο πλήθος πετάει πέτρες στον καταδικασμένο, μέχρι αυτός να πεθάνει. Χρησιμοποιήθηκε –και ακόμη χρησιμοποιείται σε διάφορες χώρες- τόσο ως έκφραση τιμωρίας από την κοινωνία, όσο και ως νόμιμη μέθοδος εκτέλεσης. Λιθοβολισμούς συναντάμε στην ιστορία πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, καθώς και σε χριστιανικά, ιουδαϊκά και ισλαμικά κείμενα.

14. Λάκκος με φίδια

14snakepit.jpg

Οι λάκκοι με τα φίδια ήταν μια ιστορική ευρωπαϊκή μέθοδος επιβολής της θανατικής ποινής. Οι κατάδικοι ρίχνονταν σε ένα βαθύ πηγάδι γεμάτο με δηλητηριώδη φίδια, όπως οχιές. Πέθαιναν από το φαρμάκι των φιδιών που, ερεθισμένα από την παρουσία τους, τους επιτίθονταν.

Μια παρόμοια πρακτική εμφανίστηκε στην αρχαία Κίνα, όπου ο καταδικασμένος ριχνόταν σε ένα λάκκο με νερό, γεμάτο από δηλητηριώδη φίδια.

Εκτός από τα φίδια, πολλές φορές στην ιστορία χρησιμοποιήθηκαν ζώα για να εκτελεστούν άνθρωποι. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον βιβλικό «λάκκο των λεόντων», το κατασπάραγμα από σκυλιά, τα θηρία στις ρωμαϊκές αρένες, το ποδοπάτημα από ελέφαντες στη Μογγολία και άλλα.

15. Εκπαραθύρωση

15defenestration.jpg

Η εκπαραθύρωση ως μέθοδος εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε περισσότερο σαν εκδήλωση επαναστατών και αγριεμένου πλήθους, παρά σαν επίσημη μέθοδος εκτέλεσης. Κατά τη διάρκεια του Βρώμικου Πολέμου της Αργεντινής, πολλά θύματα πετάχτηκαν ακόμη και από αεροπλάνα, πάνω από τον ποταμό Rio de la Plata ή τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά τη διάρκεια των περίφημων «πτήσεων θανάτου» (vuelos de la muerte). Πτήσεις θανάτου είχαμε και κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας 1954-1962).

Στις σύγχρονες κοινωνίες, πολλά «ατυχήματα» κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα ή φυλακές, κυρίως σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, δεν είναι άλλο παρά εν ψυχρώ εκτελέσεις μέσω εκπαραθύρωσης.

Επίλογος

torture.jpg

Οι τρόποι που αναφέρονται πιο πάνω δεν είναι, ασφαλώς οι μόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο για να θανατώσει άλλους ανθρώπους. Υπήρξαν ακόμη πολλοί τρόποι επιβολής της θανατικής ποινής, όπως ο πνιγμός, το μαχαίρωμα, ο θάνατος από πείνα ή/και δίψα, η κατακρήμνιση και άλλοι.

Προκειμένου να βασανίσει και να σκοτώσει, ο άνθρωπος –σε κάθε εποχή της ιστορίας του- χρησιμοποίησε τις γνώσεις που είχε για να εφεύρει και να κατασκευάσει όργανα βασανισμού και θανάτωσης, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αποτρόπαια και ασύλληπτα στη φρικαλεότητά τους. Οι επιστήμες και η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκαν –και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται- γι αυτό το σκοπό.

Δυστυχώς το «homo homini lupus est», ισχύει πάντα.

63 σκέψεις σχετικά με το “Μέθοδοι εκτέλεσης: 10. Άλλες μέθοδοι εκτέλεσης και βασανισμού”

 1. Δεν κατάφερα να τελειώσω την ανάγνωση. Αφού διάβασα για τον ανασκολοπισμό μου ήρθε έντονη τάση λιποθυμίας. Αλήθεια λέω, πάω να ξαπλώσω.

 2. Κάποιοι από τους καταδικασμένους σε θάνατο μπορεί να είχαν διαπράξει τρομερά εγκλήματα αλλά και αυτοί που τους τιμωρούσαν έτσι…τι να πω!!
  Πάντως όλα αυτοί οι τρόποι τιμωρίας δεν απέχουν και πολύ από την κόλαση!!
  Μόνο που εδώ το βασανιστήριο σταματάει μόλις πεθάνει ο τιμωριμούμενος!
  Έχω σοκαριστεί!

 3. Να πω «καλώς σας βρήκα»; Με τι καρδιά; Κάποτε ο Κυριάκος Σιμόπουλος είχε βγάλει ένα βιβλίο που παρουσίαζε τα είδη βασανισμού μέσα στους αιώνες, αλλά δεν τόλμησα να το πάρω! Υπάρχει άλλο ζώο στη φύση που να μισεί τόσο πολύ τους όμοιούς του; Δεν νομίζω. Είμαστε το χειρότερο!

 4. Δεν καταλαβαίνω γιατί φρικάρουν οι αναγνώστες.
  Σινεμά δεν βλέπουν, βιβλία δεν διαβάζουν, φωτογραφίες απο στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν έχουν δει;
  Και τέλως πάντων κανείς δεν βλέπει τηλεόραση;
  Ας μη φρικάρουμε και ας ελπίζουμε: Σε 100.000 χρόνια το είδος μας θα είναι καλύτερο!
  (τι; δεν το πιστεύετε;)

 5. @MvwR, τρυφερούλι και ευαισθητούλι μου, εσείς! 😛

  @Salerosa, καλωσόρισες! Ξέρεις, πιστεύω πως έναν δολοφόνο δεν τον συνετίζεις και δεν τον διορθώνεις θανατώνοντάς τον. Πολύ περισσότερο δε, βασανίζοντάς τον πριν τον σκοτώσεις. Δεν είναι λίγο οξύμωρο να του λες «ο φόνος είναι κακό πράγμα» πριν τον δολοφονήσεις;

  @Μανιάνα, καλωσόρισες, ευχαριστώ πολύ!

  @Αλεπού, το επόμενο άρθρο είναι το πόνημά σας, χε χε χε…

  @Λωτοφάγε, καλωσόρισες! Μη φοβάσαι, είμαστε καλύτερα παιδιά απ’ ότι δείχνουμε! 😛

  @Αλέξανδρε, πες τα για να μην τα πώ! 😛

 6. Καλή βδομάδα!
  Και πώς να φτάσει κανείς στο τέλος της ανάγνωσης;

 7. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν σε κάθε μέθοδο βλέπουμε κι ένα τύπο πολιτικού εγκλήματος.

  Π.χ. Ταφή=Αντιγόνη,
  Σταύρωση =Σπάρτακος,
  Γδάρσιμο=Δασκαλογιάννης,
  Δηλητηρίαση-Ρωμαίοι αυτοκράτορες,

  Όσο για την εκπαραθύρωση φέρνει στο νου πρώτα το περιστατικό που αναφέρει ο Ντάριο Φο (Ο τυχαίος θάνατος κάποιοιου ανρχικού»).

  Ακόμα κι αν τα ξέρουμε, ποτέ δε θα τα συνηθίσουμε γμτ.

 8. Εμένα μ’αρέσει ο «μπρούτζινος ταύρος». Ειδικά εκεί που λέει ότι ψήσανε έναν χριστιανό μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Καλά τους κάνανε.
  ΖΗΤΩ ΡΩΜΑΙΟΙ.

 9. Καθόλου. Οι εβραιο-χριστιανοί είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες που υπάρχουν. Ευτυχώς που σταυρώσανε εκείνον τον μπάσταρδο.

 10. ειλικρινα δεν ντρεπεσαι γι’ αυτά που λες? τι να σου πω εισαι για γελια.

 11. Ψυραιμία, παιδιά! Αρκετό αίμα έχει το βλογ, μη χύσουμε κι άλλο! 😀

 12. @format, το τελευταίο σου σχόλιο ήταν εντελώς άκυρο. Ελπίζω να το αντιλαμβάνεσαι και να καταλαβάινεις γιατί το έσβησα. Επίσης τα, ενδεχομένως, διαπροσωπικά σας προβλήματα, δεν ενδιαφέρουν αυτό το μπλογκ, τη δημιουργό του και τους αναγνώστες του. Ευχαριστώ για την κατανόηση και το σεβασμό στην επιθυμία μου. 🙂

 13. Επιπλέον, μην κουράζεσαι να γράφεις πότε ως format και πότε ως manolis. Ο «ρουφιάνος» είναι πιο έξυπνος από σένα και σε μπλοκάρει. 🙂

 14. Αφου οι κωλοαναγνώστες σου δεν ενδιαφέροντα για τα διαπροσωπικα μας προβληματα γιατι σβηνονται μονο τα δικα μου σχολια; Θα σου πω εγω γιατι, Γιατι εισαι κοτα. Οι μισοι αναγνωστες σου ειναι λογαριασμοι που εφτιαξες μονη σου μπας και γινεις ποτε μπλογγερ. Γαμω το μπλογκ σου γαμω τους αναγνωστες σου και γαμω το κατσικισιο μουνι που σε ξερασε

 15. Ελα ρε Νινα, μην χαλιεσαι για τον τυπο. Οπως λένε κι οι Κινεζοι «Μην τα βαζεις ποτε μ’ ενα βλακα. Ειναι σιγουρο ότι θα χασεις»

 16. Οταν ο άνθρωπος γίνεται δούλος τον παθών του καταντάει χειρότερος και απο τα ζωα… τι να πω?Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας δίνει φώτιση γιατί η κόλαση είναι χειρότερη απο αυτά τα βασανιστήρια…

 17. Συγνωμη δεν με αφορα,μολις ειδα τα παραπανω σχολια.
  Ε ρε τι σου ειναι η παιδεια τελικα και τι σου ειναι η ελλειψη της ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ!!!

 18. @Θωμά, κατά πρώτον καλωσόρισες. Κατά δεύτερον, προσωπικά πιστεύω πως «εδώ είναι ο Παράδεισος κι η Κόλαση, εδώ», που λέει και το τραγουδάκι. 🙂

 19. @Mpatsono, που και που μας σκάει και κανένας τέτοιος, τι να κάνουμε… 😛

 20. Δε νομιζω πως υπαρχει αλλη λυση απο το να τον αγνοησουμε.
  Πιστευω οτι καθε σκεπτομενος ανθρωπος την ιδια αντιδραση θα ειχε.

 21. Ενας αλλος τροπος βασανιστηριου ειναι αυτος με την σταγονα. Ο καταδικασμενος δενεται και μια σταγονα νερου πεφτει πανω στο κεφαλι του καθε λιγα δευτερολεπτα. Φανταστειτε αυτο να φινεται για ενα μηνα… Ο καταδικος τρελενοταν μονο και μονο στην αναμονη της επομενης σταγονας που θα επεφτε στο ξυρισμενο κεφαλι του. Εχω ακουσει οτι μεχρι και τρυπα στο κρανιο γινοταν μετα απο πολλες μερες.
  Ακουστε τωρα το πιο ανατριχιαστικο!!! Εχω ακουσει για ενα βασανιστηριο στο οποιο καρφωναν μια βελονα στο ματι του καταδικου, υστερα την πυρακτωναν και ειχε σαν αποτελεσμα το ματι να γινει σαν βραστο αυγο και να εκραγει.
  ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ??? ΧΕ ΧΕ

 22. Εξισου επωδυνα ειναι και τα πνευματικα βασανιστηρια στα οποια υποβαλλει ο ανθρωπος τους ομοίους του.

  Και το κακο σε αυτη την περιπτωση ειναι οτι δεν πεθαινεις μεσα σε ωρες οι μερες…

 23. Ξεχάσατε την τριπλή εξεταστική με δουλειά και διάβασμα!Δεν το προτείνω σε κανέναν!

 24. τι να πω απλα φρικη… η περιγραφη με λογια εστω και οι εικονες δεν ειναι τιποτα, φανταστειτε ολα αυτα να γινοντουσαν στις μερες μας μπροστα στα ματια μας και το χειροτερο?… να τα ζουσαμε εμεις οι ιδιοι… ενα εχω να πω η μεγαλυτερη κολαση ειναι ο κοσμος μας… αυτος που ο ιδιος ο ανθρωπος δημιουργησε… ΕΜΕΙΣ…

 25. τα κοιτάω τα διαβάζω τα ξανακοιτάω και δεν πιστεύω το τι γινόταν εκείνη την εποχή… δηλαδή τι να πω… ο άνθρωπος έχει ένα πολύ άχρηστο ταλέντο ξέρει πάντα πως να κάνει κακό…

 26. @Θεόδωρε, μπορείς με την προϋπόθεση να αναφέρεις την πηγή και την συγγραφέα και εφόσον δεν σε ενοχλεί να χρησιμοποιήσεις εργασία κάποιας που δεν είναι χριστιανή και δεν είναι πατριώτισσα, τουλάχιστον με την έννοια που δίνει στον πατριωτισμό ο Πλεύρης, που τόσο εσύ θαυμάζεις και που εγώ βρίσκω γελοίο μεν, επικίνδυνο δε. 🙂

 27. Νινα αμα ερθεις Θεσσαλονικη θα κανουμε τεστ DNA. Τετοια ταυτιση απόψεων με ανησυχει (βρε μπας κι ειμαστε αδελφες και μας χωρισαν)…Αλλα και πάλι θα μου πεις, τον Πλευρη όλος σχεδον ο κοσμος ετσι τον βλεπει…

 28. Η αλήθεια είναι πως το άρθρο τούτο είναι άσχημο φτιάξιμο…Φυσικά υπάρχουν και τρόποι βασανισμού που δεν αφήνουν και πολλά ίχνη…Ορισμένα μάλιστα απο αυτά τα κάνουν οι άνθρωποι στον ίδιο τους τον εαυτό έτσι ξεκούδουνα,ίσως και τελετουργικά.

  Αρκετό ενδιαφέρον έχει το παρακάτω αρθράκι που επειδή είναι μεγάλο για επαναδημοσίευση εδώ θα παρέχω απλά το link του :

  http://www.fridge.gr/zb/1947/ultimate-pain/

 29. Pragmatika poli frixta kai poli epwdina ta perissotera apo auta pisteuw poios kapoios pou tou epibalontan enas tetoios tropos thanatwsis tha parakalouse na pethanei to grigorotero,skefteite na sou bgazoun tin kardia kai tous pneumones opws xaraktiristika anaferetai kai esy na exeis akomi pliri sineidisi kaì na ta blepeis me ta idia sou ta matia einai pragmatika frikaleo..:-S

 30. Mpa nina, se rixnei aneta o Zyklon B toy arthroy poy dinei h Datura pio panw.Se exei!

 31. Ουαου! Αυτο το αρθρο ειναι πηγή έμπνευσης! Εναν ανασκολοπισμο και ενα πριονισμο τον θελουν μερικα προσωπα της εξουσιας… Και να μην ξεχασουμε να βρασουμε τους ψευτες της Εκκλησιας, που μονο διαφθορα και ψευτοαγαπη ξερουν να προσφερουν στον κοσμο…

 32. Η αφαίρεση ζωής είναι βαρβαρότητα. Η καλύτερη ποινή είναι τα ισόβια. Αλλά όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια.

 33. Όσο τραγικά και να ήταν τα παραπάνω μέσα βασανισμού,έίναι πολύ ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς πόσο δημιουργικός μπορεί να είναι ο ανθρώπινος νους όταν πρόκειται αυτό να οδηγήσει στην ευχαρίστησή του! Διοτι προφανώς, όσοι το εφάρμοζαν είχαν «προηγούμενα» με τους προκείμενους θανάτου. Επίσης είναι δραματικό πόσοι ψυχανώμαλοι βασιλείς-ηγεμόνες έχουν περάσει από την ιστορία ενώ εντύπωση μου προκάλεσε πως η σοφή Ελλάδα του «μετρον άριστον» ‘ηταν και οι εφευρέτες πολλών απο τους προαναφερθέντες τρόπους βασανισμού! Δεν είναι οπότε και η Αρχαία Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση…

 34. Πραγματικά απίστευτα εφευρετικό το είδος μας στον βασανισμό του είδους του. Πόσος χρόνος σπαταλήθηκε προκειμένου να εφευρεθούν αυτές οι αποκρουστικές κατασκευές;; Δεν το διάβασα όλο ομολογουμένως …. όμως όσα σχετικά άρθρα έχω διαβάσει, παρατηρώ ένα δέος τόσο απο την πλευρά του συντάκτη του άρθρου, όσο και από την δική μου και των αναγνωστών! Δεν είναι παράξενο πως ενώ ο πόνος σαν γενικευμένη έννοια η σαν ειδικευμένη (‘οπως π.χ. μέσω των βασανισμών)μας είναι κατι αποκρουστικό, που μας φρικάρει συγχρόνως μας κινεί τόσο την περιέργεια;;

 35. πραγματικα! Εαν υπαρχουν τέτοια πραγματα σε αυτη τη ζωη απλα φανταστειται τι ειναι η κολαση..Φρικη..

 36. Το θέμα δεν είναι αν αυτοί που βασανίζονταν το άξιζαν ή όχι αλλά αν αυτοί που το εφάρμοζαν ανήκαν στο ανθρώπινο είδος…………(?)

 37. Όλα τα παραπάνω είναι σαφώς ειδεχθή και δείχνουν τι είμαστε εμείς οι άνθρωποι… Ο Θεός να μας φωτίσει… Πάντως για όποιον αντέχει ή θέλει να μάθει περισσότερα, υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο youtube σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα πειράματα καθώς και άλλες κουλτούρες βασανισμού όπως οι κινεζικες (θάνατος με χίλια κοψίματα). Αν και λένε ότι έχει απαγορευτεί, εντούτοις συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς είναι επικερδής επιχείρηση. Αφού μετά τα 1000 κοψίματα πεθάνει ο άνθρωπος, τα ζωτικά του όργανα πωλούνται αδρά ή δίδονται σε πλούσιους κομμουνιστές για μεταμόσχευση (βλέπε έγχρωμες φωτό στο youtube). Κρίμα… ακόμη και τα ζώα σέβονται τα άλλα ζώα και έχουν διαχωριστικές γραμμές συνύπαρξης. Εμείς οι άνθρωποι τίποτα…..

 38. Νίνα πολύ ενδιαφέρον, αν και φρικώδες θέμα. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει πως εκτελούσαν τους καταδίκους οι «πολιτισμένοι» Αθηναίοι του 6ου και 5ου π.Χ. αιώνα, ας ψάξει το θέμα του «αποτυμπανισμού». Είναι αρκετά φρικτό για να μπει στο top 10 ! Για το θέμα αυτό υπάρχει ένα βιβλίο του 1923, από τον αρχαιολόγο Δ. Καλλιμόπουλο (Έκδοση της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας).

 39. Eδιαφέρον άρθρο, είχα υπόψιν μου τους περισσοτέρους απ’ αυτούς τους τρόπους βασανισμού, τους είχα ήδη διαβάσει κι αλλού.
  Κάποιοι (όπως ο πριονισμός), ναι μεν ήταν «λογικό» να το σκεφτούμε ότι θα υπήρξε, απλά δεν είχα διαβάσει περί τούτου.

  Γενικά, είναι «ενδιαφέρον» να σκεφτεί κανείς, ότι ναι μεν η ανθρωπότητα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ πράγματα κατά την διάρκεια των χιλιετιών που ζει, αλλά ΚΥΡΙΩΣ «κατανάλωσε» την ευρηματικότητα και την ευφυΐα της, για την καταστροφή, το χάος και το κακό.
  Μπορεί να ακούγεται «ισοπεδωτικό», αλλά νομίζω ότι «σε γενικές γραμμές» ισχύει. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πια η ανθρωπότητα εξελίχθηκε τεχνολογικά και «μπορούσε» να κάνει (ΤΟΣΟ) κακό στο «σπίτι» της (πλανήτης, οικοσύστημα), το έπραξε και συνεχίζει να το πράττει με οδυνηρά αποτελέσματα. Και όσα όντα, ΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ κι αν περπάτησαν στην Γή, δεν συγκρίνονται ούτε στο ελάχιστο με το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ/ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΕΡΟ/ΑΙΜΟΣΤΑΓΗ/ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΤΕΡΟ ον: τον Άνθρωπο.

  Όπως λέει και ο Πράκτωρας Σμιθ στην σκηνή της ανάκρισης του Μορφέα («Μάτριξ»)… «έψαξα να βρω να σας κατατάξω σε κάποιο είδος, εσάς την ανθρωπότητα. Εσείς αυτο-κατατάσσεστε στα ‘Θηλαστικά’. Λάθος. Για την ακρίβεια, έχετε κοινό με μία μόνο μορφή ζωής: έναν Ιό! Όπως ένας ιός, όπως ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, έτσι και η ανθρωπότητα κατοικεί σε ένα μέρος, το απομυζά, το ‘ρουφάει’, το εξαντλεί, το καταστρέφει… και μετά μεταπηδά παραδίπλα να κάνει το ίδιο. Είστε το ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ αυτού του πλανήτη…»!

 40. Επίσης, έχουμε μια ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ άποψη/θεωρία ότι η ανθρωπότητα είμαστε «κατ’ εικόνα και ομοίωση» του… Δημιουργού. Και ότι επίσης «μας ανήκει» αυτό το «σπίτι» (η Γή), ότι ο Δημιουργός τα έφτιαξε αυτά και μετά τον άνθρωπο και του «τα έδωσε, τα χάρησε» (αυτό διδάσκουν οι περισσότερες θρησκείες). Πιο ΕΛΕΕΙΝΟ από αυτό, υπάρχει; Με ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΜΕΙΣ είμαστε «πολυτιμότεροι» από τα άλλα όντα; Πιο «δυνατοί» (λόγο μυαλού, ευφυίας), ναι είμαστε. Αλλά όχι πιο ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ, πιο ΑΞΙΟΙ.

  Και γενικά, δεν υπάρχει άλλο είδος ζωής που να ‘χει καταστρέψει τόσο πολύ το οικοσύστημα, τον ίδιο τον πλανήτη, άλλα όντα, όπως ο Άνθρωπος.
  Και όπως λέει και η «Νούμερο 6» Κύλωνας (Γκαλάκτικα): «Γιατί είσαστε τόσο σημαντικοί για να επιζήσετε;»…

 41. κι ελεγα κι εγω,εμεις ως χωρα τοσο αγιοι ειμασταν,δεν ειχαμε εφευρει κατι?! μεταλλικος ταυρος,μαλιστα!ειμασταν κι εμεις ομως…ανταξιοι των υπολοιπων!

 42. Νινα πολυ καλη αν και φρικιαστικη η δουλεια σου. Εδω βλεπουμε καθαρα οτι το χειροτερο κτηνος στη γη ειναι ο ανθρωπος……….οσο γι αυτον τον αθλιο φορματ …μην ασχολειαι δεν αξιζει

 43. Αν και μυθολογία…

  Ας θυμηθούμε τον Θησέα και τους ληστές

  Σίνης ο Πιτυοκάμπτης, Σκίρωνας, Κερκύονας, Προκρούστης…ο καθενας ειχε τον δικο του τροπο βασανισμου.

  Ο Προμηθέας και ο αετός που του ετρωγε το συκώτι.

  Ο Οδυσσέας και το καυτο ξύλο στο ματι του Κυκλωπα Πολύφημου

  Θεοί και αρχαιοέλληνες. Ισως οι πρωτοι διδαξαντες των βασανιστηρίων

 44. Ολα ξεκινάν απο το ξορκισμα του είναι καθέ ομάδας….πας μη Έλλην βάρβαρος…..καθέ μη χριστιανός άπιστος…..καθέ όχι δικός μας άλλος…αρα ας τον ξεφτιλισουμε να είμαστε εμείς Κάλα και αυτοεπιβεβαιουμενοι…. Η αλήθεια όμως είναι οτι τον κ@/λο όλοι πίσω τον έχουν….έκτος απο τους αριστοτελοσωκρατηδες υπηρχαν και δημοκριτοι επίκουροι και άλλοι…….

 45. Αγάπη = Δημιουργία ψυχοσωματικής ηρεμίας και γαλήνης.

 46. αδυνατω να πιστεψω οτι υπαρχουν ανθρωποι που διαπραττουν τετοια εγκληματα!

 47. eidika se afto me ton pasalo, eixa ‘petrosei’ kai den anepnea apo ti sastimara mou. kai ligo prin eniosa tin anagi na valo ta klamata me tis perigrafes aftes. DEN IPARXOUN ola afta, apla

 48. Τα αλογα τη τα θελανε για τη θανατηκη πινη και το σταυβρο και τα φιδια ελεος δεν ξερω τη να πο κρημα ελπιζω μετα απο αυτο να πεθενανε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s