Οι ερωμένες των γκάνγκστερς – 4. Judith Exner, από το λημέρι στο Οβάλ Γραφείο

judith-exner.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Η δημοσιογράφος σε κουτσομπολίστικα έντυπα, Liz Smith, αποκάλεσε κάποτε την Judith Campbell Exner ως «έναν από τους πιο παρεξηγημένους ανθρώπους στην αμερικανική ιστορία». Σε μια συνέντευξή της στο Larry King, η Smith μίλησε για τη γυναίκα που γκρέμισε το μύθο του ιππότη που περιέβαλε τον Πρόεδρο John F. Kennedy, περιγράφοντάς τη ως «ένα παραπλανημένο 25χρονο κορίτσι, ερωτευμένο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Καθόλου χαζή, αλλά απίστευτα πολύ παρεξηγημένη, συκοφαντημένη, δυσφημισμένη. Είπε πολλά ψέματα, είναι η αλήθεια, αλλά το έκανε επειδή φοβόταν για τη ζωή της. Και αυτό που οι περισσότεροι ξεχνούν για τη Judith Exner είναι ότι ουδέποτε άνοιξε το στόμα της για να μαρτυρήσει ή να κομπάσει, και όταν το έκανε ήταν επειδή την ανάγκασαν. Και αυτοί που την ανάγκασαν ήταν μια κυβερνητική επιτροπή».

hill52.jpg

Πολύ πριν το σεξουαλικό σκάνδαλο του Clinton, δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι η Exner είχε μια ερωτική σχέση με έναν από τους πιο κοσμαγάπητους προέδρους της Αμερικής, που οδήγησε μια κυβερνητική επιτροπή να εκδώσει μια κλήση στο όνομά της και να την καλέσει να καταθέσει, σπάζοντας έτσι τη σιωπή της. Ο κύριος λόγος ήταν ότι η Exner ήταν ο διαμεσολαβητής μεταξύ του Kennedy και ενός από τους πιο φοβερούς αρχηγούς του υποκόσμου, του επικεφαλής του συνδικάτου στο Σικάγο: του Sam «Momo» Giancana. Και αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν το γεγονός πως όταν η Exner συνευρισκόταν ερωτικά με τον Kennedy στο Οβάλ Γραφείο, ήταν ακόμα ερωμένη του Momo.

6-sam-giancana.jpg

Η ιστορία της Exner αρχίζει το 1960, όταν ο Frank Sinatra, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω των διασυνδέσεων του πρώην συζύγου της με το Χόλυγουντ, την προσκάλεσε στο Las Vegas, όταν γύριζε το πρωτότυπο «Oceans 11». Ενώ ήταν εκεί, η κοπέλα που έμοιαζε στην Elizabeth Taylor,και που τότε ήταν γνωστή ως Judith Campbell, συνάντησε έναν ανερχόμενο γερουσιαστή από τη Massachusetts, ο οποίος είχε μόλις ανακοινώσει πως θα διεκδικούσε το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σχέση της Exner και του Kennedy άρχισε τότε στο Las Vegas και η Judith είπε στους δημοσιογράφους πως επειδή βρισκόταν συνεχώς μαζί του για τόσες μέρες, δεν είχε καταλάβει πως ήταν παντρεμένος, αλλά το πληροφορήθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες.

exner.jpg

Ήταν ο Frank Sinatra που έφερε στη σκηνή και την τρίτη πλευρά αυτού του τριγώνου, γνωρίζοντας τη Judith στο Sam Giancana, ο οποίος της συστήθηκε ως Sam Flood. Η Exner υποστήριξε πως δεν είχε σχέση ταυτόχρονα με τους Kennedy και Giancana, αλλά πως διατηρούσε μια πλατωνική σχέση με το Momo, την εποχή που ο Kennedy κυνηγούσε την υποψηφιότητα. Είπε επίσης πως δεν γνώριζε τίποτα για τους δεσμούς του Giancana με τη Μαφία όταν τους σύστησαν αλλά, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ο Kenendy προφανώς γνώριζε.

exne1r.jpg

Είπε η ίδια στον Larry King, σε μια συνέντευξη το 1992: «Μιλούσαμε για την καμπάνια του και προς το τέλος του δείπνου ο Jack μου ζήτησε να του κανονίσω μια συνάντηση με τον Sam. Ευχαρίστως, του είπα, αλλά γιατί; Γιατί νομίζω πως μπορεί να με βοηθήσει με την καμπάνια, μου απάντησε».

hill42.jpg

Το βράδυ που ο Kennedy ζήτησε από τη Judith να του κανονίσει τη συνάντηση με τον Sam, της έδωσε, όπως ισχυρίζεται, ένα σακίδιο γεμάτο χρήματα, το οποίο παρέδωσε στον Momo. Χρόνια αργότερα έμαθε πως τα χρήματα αυτά πήγαν στη West Virginia, όπου συνεργάτες του Giancana τα χρησιμοποίησαν για να βοηθήσουν τον Kennedy να καταφέρει ένα πισώπλατο πλήγμα στον Hubert Humphrey, κερδίζοντας έτσι μια πρώτη μάχη για την κατάκτηση της προεδρίας. Για όσο η Judith διατηρούσε τη σχέση της με τον Kennedy, ενήργησε πολλές φορές ως μεσάζων μεταξύ Kennedy και Giancana και αποκάλυψε πως παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες για τον Fidel Castro, τις οποίες ο Giancana χρησιμοποίησε για να στήσει μιαν αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του.

exner2.jpg

Η σχέση της Exner με τον Kennedy έληξε το 1962, λίγο μετά από τότε που ο Διευθυντής του FBI J.Edgar Hoover, παρουσίασε ένα εμπιστευτικό υπόμνημα στον Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Στο υπόμνημα ο Hoover έκανε αναφορά στην ερωτική σχέση των ExnerKennedy.

H Judith είχε δώσει απρόθυμα στον Hoover τα στοιχεία που του χρειάζονταν, προκειμένου να εκβιάσει τον Πρόεδρο. Όταν ήταν μακριά του, η Judith συχνά τηλεφωνούσε στον Πρόεδρο από το σπίτι του Giancana στο Chicago, χωρίς να γνωρίζει πως ο Hoover παρακολουθούσε όλα τα τηλεφωνήματα και τα μαγνητοφωνούσε. Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Hoover, που δεν έκρυβε την αποδοκιμασία του για τους αδελφούς Kennedy, ενημέρωσε τον Πρόεδρο πως ήταν γνώστης της σχέσης του με την Exner. Η επίπτωση ήταν άμεση, καθώς ο Hoover πήρε αυτό που ήθελε και, μεταξύ άλλων, την «άδεια» να θέσει υπό παρακολούθηση τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Martin Luther King, Jr., ο οποίος –όπως ισχυρίστηκε- είχε κομμουνιστικές διασυνδέσεις.

hill602.jpg

Καθώς η σχέση με τον Kennedy έφθινε, η Exner είχε μια σύντομη σχέση με τον Momo, η οποία τελείωσε άδοξα, όταν εκείνος της πρότεινε γάμο κι εκείνη αρνήθηκε.

Το 1974 κλήθηκε να καταθέσει σε μιαν επιτροπή που ερευνούσε τις δολοφονίες και, αφού ορκίστηκε, κατέθεσε για τη σχέση της με τον Jack Kennedy. Δεν είπε όμως, όλα όσα γνώριζε, καθώς αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της. Έχοντας υπάρξει ταυτόχρονα στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος, η Judith είχε κάθε λόγο να κρατά το στόμα της κλειστό. Όλοι γύρω της είχαν δολοφονηθεί: ο Giancana, ο «λοχαγός» του Johnny Rosselli, η Marilyn Monroe, αμφότεροι οι αδελφοί Kennedy. Η Judith φοβόταν για τη ζωή της.

hilll02.jpg

Κατά πάσα πιθανότητα, η Judith Campbell Exner και τα πεπραγμένα της, θα είχαν θαφτεί σε ένα απόρρητο φάκελο, αν ο Thomasson, ο συνεργάτης του Dan Wyngaard και αργότερα ο Safire, δεν είχαν προσέξει μιαν υποσημείωση στην αναφορά της Επιτροπής του 1974, που ανέφερε τη σχέση του Kennedy με τη Μαφία και έκανε αρκετές αναφορές σε «κάποιον φίλο του Προέδρου», που ενεργούσε ως ταχυδρόμος για την ανταλλαγή πληροφοριών. Ενώ η επιτροπή είχε εγγυηθεί στη Judith την ανωνυμία της, κάποιος ξέθαψε το όνομά της και άρχισε να κυκλοφορεί η ιστορία της.

Φοβούμενη ότι η Μαφία θα έστελνε τους εκτελεστές της εναντίον της, αν μιλούσε, η Exner στην αρχή αρνιόταν οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά όταν διαπίστωσε πως το όνομά της δεν ήταν πια κρυφό, αποφάσισε να μιλήσει. Αν και δεν ήταν πια στόχος της Μαφία, η δημοσιότητα την κατέστρεψε.

hill72.jpg

«Το κοινό, που αγαπά τους μύθους, δεν της συγχώρεσε πως κατέρριψε την εικόνα του άψογου Προέδρου. Ο τύπος τη σταύρωσε. Το αποτέλεσμα ήταν η Exner να αναφέρεται ως «η ερωμένη της Μαφία» και να πολιορκείται από το FBI και τους δημοσιογράφους», έγραψε η Liz Smith στη νεκρολογία της Exner.

Ακόμα και μετά την παραδοχή της σχέσης από το περιβάλλον του Kennedy, οι υποστηρικτές του συνέχιζαν να υποτιμούν τη Judith. Στη νεκρολογία της που δημοσιεύτηκε στους New York Times, η επικεφαλίδα ήταν «Η Judith Exner νεκρή στα 65 – Ισχυριζόταν πως είχε δεσμό με τον Kennedy» και συμπεριλάμβανε και το ακόλουθο σχόλιο από το περιβάλλον του Kennedy: «πρώην βοηθοί του Προέδρου υποστηρίζουν πως η ο Kenendy δεν είχε δεσμό με την κ. Exner, τότε Judith Campbell. Ο Dave Powers, ένας από τους βοηθούς του Προέδρου για τον οποίον η κ. Exner είχε πει πως κανόνιζε τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο, δήλωσε: «Η μόνη Campbell που γνωρίζω είναι η λαχανόσουπα στην κονσέρβα».

hill31.jpg

Τρεις μέρες αργότερα οι Times δημοσίευσαν την ακόλουθη διόρθωση:

«Το άρθρο ανέφερε ότι οι βοηθοί του Προέδρου, του Dave Powers συμπεριλαμβανομένου, αρνήθηκαν την ύπαρξη δεσμού. Αλλά θα έπρεπε να αναφέρει επίσης και την τεκμηριωμένη άποψη πολλών επιφανών ιστορικών και συγγραφέων, που υποστηρίζουν πως ο δεσμός ήταν υπαρκτός, όπως προκύπτει από μια σειρά αποδείξεων, μεταξύ των οποίων είναι τα απομαγνητοφωνημένα τηλεφωνήματα του Λευκού Οίκου καθώς και τα υπομνήματα του J. Edgar Hoover».

Η Judith Exner είχε δηλώσει πως καταστράφηκε από την εμπλοκή της ως αγγελιαφόρου ανάμεσα στις παράλληλες δυνάμεις της κυβέρνησης και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμα και στο τέλος, που οι αποδείξεις και ο τύπος βοήθησαν στο να γίνουν αποδεκτά τα προσωπικά συναισθήματα ενός Προέδρου, εκείνη συνέχισε να πληρώνει ένα ακριβό τίμημα επειδή ερωτεύτηκε δυο ισχυρούς άνδρες.

14847587.jpg

13 σκέψεις σχετικά με το “Οι ερωμένες των γκάνγκστερς – 4. Judith Exner, από το λημέρι στο Οβάλ Γραφείο”

 1. Αυτός ο Hoover δεν τρώγεται με τίποτα.

  Υ.Γ:Πολύ ωραία γυναίκα…
  Υ.Γ.2:Α ρε JFK κερατούκλη…

 2. opa o jfk… k apistos
  afti i kopela poli wraia…
  wraio story
  brvo alli mia fora

 3. @ΜvsR, σκέπτομαι να κάνω ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Hoover.

  @Maniana, και δεν ήταν η μοναδική απιστία του Προεδρου. Μην ξεχνάμε τη Marilyn Monroe, που την πάσαρε στη συνέχεια στο μικρό του αδελφάκι, μέχρι που τη βρήκαν «αυτοκτονημένη»… Κατά τα λοιπά, οι αμερικανοί ήταν αρκετά υποκριτές ώστε να εξοστρακίσουν τη Τζάκυ για το γάμο της με τον δικό μας τον Αρίστο…

 4. Βαφτισαν τη μικροαστικη υποκρισια τους ηθικη, Νινα μου. Εδω ο Κλιντον εφαγε χειροτερο κραξιμο για την π..α με τη Μονικα παρα για το βομβαρδισμο στη Γιουγκοσλαβια!

 5. θέλει γερό στομάχι να επιβιώσεις σε τέτοιους κύκλους και κυρίως να μην κάνεις το λάθος να ερωτευτείς. Η καημένη η Marylin που έκανε ο λάθος αφού το είχε τόση ανάγκη να την αγαπήσουν, βρέθηκε ¨αυτοκτονημένη».

 6. Βρε το Τζακ! Εκτός από όμορφος άντρας και μεγάλος μπήχτης ήταν κι ανακατεμένος με τη Μαφία? Α πα πα… 😀

 7. Αφήστε τους ανθρώπους
  να ζούνε έντονα
  τα πάθη και τις ενοχές τους

  Γιατί όποιος στη ζωή και τον έρωτα
  είναι θεατής
  Δεν είναι αθώος.

 8. Γεγονός είναι ότι η εξουσία «ομορφαίνει» αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Όλες αυτές οι κυρίες θα τους κοιτούσαν αν αυτοί οι κύριοι δεν κατείχαν την θέση που είχαν; Αποχτούν μια αίγλη (ας το πούμε έτσι) που δεν θα την είχαν ως απλοί πολίτες. Και αφελείς οι πιτσιρίκες ελκύονται από αυτό που δήθεν λάμπει, ελπίζοντας να πλησιάσουν λίγο την απατηλή του λάμψη και να την καρπωθούν κι αυτές, περιστρεφόμενες γύρω των όπως τα μυγάκια στο φως.
  Αλλά στο τέλος καίγονται.
  Όσον αφορά το «ερωτεύτηκε» που τελειώνει το άρθρο.. δεν νομίζω ότι αυτό το ρήμα πάει πακέτο με κομπίνες, χρήματα, λοβιτούρες κλπ. Ή εκτός αν διεφθαρμένοι άνθρωποι διεφθαρμένα το αισθάνονται ακόμα κι αυτό…
  Και η ανηθικότητα εξαπλώνεται σαν επιδημία. Όχι έρωτας, ο έρωτας είναι μια ιδιωτική υπόθεση, δεν ανακατεύεται με όλα αυτά. Πάθη, ναι. Το πάθος μπορεί να είναι ακόμα και πάθος για κέρδος, για φήμη, για ευτελή πράγματα. Και φυσικά εξουθενώνει γιατί γίνεται έξις.
  Θλιβερές ιστορίες…

 9. @Renata, γνωστότατο αυτό!

  @Μonody, για κάποιον περίεργο και ανεξήγητο (έως και ανησυχητικό) λόγο, συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μαζί σας…

  @Ignis, δεν σας έχει τύχει να ερωτευθείτε κάποιον «παντελώς ακατάλληλο»; Εμένα ναι. Μπορεί, επομένως, να ισχύουν αυτά που λέτε, αλλά μπορεί και όχι. Μπορεί να ήταν συμφέρον, αλλά μπορεί -εξίσου- να ήταν και έρωτας. Ποιός ξέρει…

 10. Θα συμφωνήσω μαζί σας κ.Κουλετάκη. Έτσι είναι. Τα λάθη έχουν συμβεί σε όλους, κι εγώ δεν υπήρξα εξαίρεση του κανόνος. Ίσως διότι ερωτευόμαστε τον ίδιο τον έρωτα κοιτώντας να ταιριάσουμε τα πρόσωπα σε αυτόν.
  Αλλά τα λάθη και η εμμονή μας σε ακατάλληλους, ανήκουν κυρίως στα νεανικά χρόνια. Με την πάροδο των ετών ο άνθρωπος εάν ωριμάζει (και δεν μιλώ ηλικιακά, διότι η ζωή έχει αποδείξει ότι μερικοί -άντρες κυρίως- γερνούν μεν, δεν ωριμάζουν δε….. ) μαθαίνει και να ελκύεται από το αληθινά ωραίο (δεν μιλώ για ομορφιά). Οπότε το ακατάλληλο ελέγχεται κατάλληλα, στο αν μας ωφελεί αυτή η έλξη ή μας μειώνει. Και ανάλογα πια δρούμε. Η προσήλωση, βασικό συστατικό του έρωτα, απομένει μόνον για το ωραίο, αυτό που μας πηγαίνει σε άλλες «σφαίρες» (σφαίρες κι όχι σε …βλήματα!!! )
  Ο ώριμος άνθρωπος ποδηγετεί και τα πάθη του ακόμα, αν αυτά τον οδηγούν στο να μην τα απολαμβάνει (η απόλαυση δεν είναι το ζητούμενο; ), να μην χαίρεται την ζωή που απλώνεται μπροστά του. Κάθε πράγμα πρέπει να σου αφήνει μια καλή γεύση, αν όχι, προς τι;
  Σε αυτήν την ιστορία μου φάνηκε ότι ήταν μια μικρή πεταλουδίτσα που έκαψε τα φτερά της, γιατί δεν πρόσεξε. Ή ένα μικρούτσικο ψαράκι που το έκανε χαψιά ένα μεγάαααλο και δυνατό. Συχνά συμβαίνει..

  Συγγνώμη για το υπερμέγεθες σχόλιο, ρέπω σε κάτι τέτοια, δυστυχώς
  (καθένας και τα βίτσια του!!!! )

 11. @Ignis, λέτε «ερωτευόμαστε τον ίδιο τον έρωτα κοιτώντας να ταιριάσουμε τα πρόσωπα σε αυτόν» και έχετε απόλυτο δίκηο, έτσι ακριβώς είναι. Γιατί τα δημιουργούμενα συναισθήματα είναι τόσο δυνατά, θετικά και αρνητικά, που μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε ζωντανοί και πως αυτό είναι πολύ καλό, τελικά. Τα υπόλοιπα, περί ωρίμανσης και σωστών επιλογών, θα έπρεπε να είναι έτσι, δεν είναι όμως πάντα. Και αυτό συμβαίνει όταν του ορθολογισμού επικρατεί το συναίσθημα. Με την ωριμότητα της ηλικίας μου σας λέω ευθαρσώς πως θα έδινα το δεξί μου χέρι για να ήμουν περισσότερο ορθολογίστρια. 🙂

 12. Κι εγώ (αν και θα προτιμούσα κάτι λιγότερο ζημιογόνο από την απώλεια του χεριού, ας ήταν και το αριστερό! ) αν ήταν να είμαι λιγότερο παρορμητική, και….-θεέ είναι και πρόσφατο!- να μην παροτρύνομαι σε επιδείξεις «κοίτα τώρα θα σου αποδείξω τι μπορώ να κάνω, μην τύχει και τολμήσεις να νομίσεις ότι κωλώνω να κάνω ό,τι μου’πες»
  Και είναι φοβερό να ξέρεις μέσα στην παραζάλη σου τι είναι το σωστό και να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Συνειδητά.
  Μάλλον ο έρωτας δένει τα μάτια στη λογική. Μετά την δένει χειροπόδαρα και την πάει βόλτα.
  Θέλω να πιστεύω ότι εκεί που την πάει βόλτα, η λογική είναι τόσο πολυδιάστατη, και σαν την θεά Κάλι έχει κι άλλο ένα χέρι, βγάζει κάποια στιγμή (έστω και την ύστατη) το σκίαστρο και δεν πέφτει τον γκρεμό.
  Θέλω να πιστεύω…
  (η ωρίμανση που λέγαμε! )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s