Dr Crippen, μια ιστορία φόνου με υπερατλαντική καταδίωξη – II

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Η δίκη, η καταδίκη και η εκτέλεση

Μετά τη σύλληψή τους, στις 31 Ιουλίου του 1910, ο Crippenκαι η Ethel επέστρεψαν φρουρούμενοι στην Αγγλία, με το S/SMegantic, και οδηγήθηκαν σε δίκη.Τόπος διεξαγωγής της το OldBailey, στο Λονδίνο.Οι δύο εραστές δικάστηκαν χωριστά.

Η δίκη του Crippenδιήρκεσε πέντε ημέρες και η κατηγορούσα αρχή έκανε τα πάντα για να αποδείξει την καταδίκη του.Η αλήθεια, όμως, είναι πως –πέρα από το πτώμα στο υπόγειο- όλα τα υπόλοιπα ανήκαν στη σφαίρα των εικασιών, καθώς δεν υπήρχαν ευρήματα που να τα τεκμηριώνουν.Οι ένορκοι, πάντως, άκουσαν τα εξής για το φόνο.

Μετά το πάρτυ της 31ης Ιανουαρίου, ο Crippen αποφασίζει πως αρκετά ανέχτηκε την Cora και πως είχε έρθει η ώρα να απαλλαγεί από αυτήν.Ρίχνει υπνωτικό στο ποτό της και –όπως απεδείχθη από την νεκροψία- την πυροβολεί για να είναι σίγουρος πως θα πεθάνει.Οι γείτονες θα καταθέσουν στη δίκη πως άκουσαν έναν κρότο που έμοιαζε με δυνατό κλείσιμο πόρτας ή μακρινό πυροβολισμό.

Στη συνέχεια κατεβάζει το πτώμα στο κελάρι και το διαμελίζει, το αποκεφαλίζει και το ξεκοιλιάζει, πριν το θάψει.Ο σχολαστικός τρόπος που τα έκανε όλα αυτά αναφέρεται λεπτομερώς στη δίκη.

Τα οστά και τα μέλη του σώματος αφαιρέθηκαν από το πτώμα με επαγγελματικό τρόπο και κάηκαν στη σόμπα της κουζίνας.Τα όργανα διαλύθηκαν σε οξύ στη μπανιέρα και το κεφάλι τοποθετήθηκε σε μια σακούλα και πετάχτηκε στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια ενός ημερήσιου ταξειδιού στη Dieppe της Γαλλίας.

Ο παθολογοανατόμος SirBernardSpilsbury, ο οποίος κλήθηκε να εξετάσει το μακάβριο εύρημα της οδού HilldropCrescent, δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει το πτώμα, ούτε καν να πει εάν επρόκειτο περί άντρα ή γυναίκας.Βρήκε όμως, ένα κομμάτι δέρματος από το υπογάστριο, το οποίο έφερε σημάδι από τομή, γεγονός που ταίριαζε με το ιατρικό ιστορικό της Cora.

Σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Crippenδεν έδειξε σημάδια μετάνοιας ή τύψεων και το μόνο για το οποίο ανησυχούσε ήταν η υπόληψη της ερωμένης του. Δεν παραδέχτηκε ποτέ την ενοχή του –αντίθετα φώναζε για την αθωότητά του- και επαναλάμβανε πως «κάποτε η αλήθεια θα λάμψει».

Αν και χωρίς ατράνταχτες αποδείξεις, οι ένορκοι πείστηκαν για την ενοχή του Crippen.Τους χρειάστηκαν μόλις 27 λεπτά για να τον κηρύξουν ένοχο.Καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού και εκτελέστηκε (από τον δήμιο JohnEllis) στη φυλακή Pentonville του Λονδίνου, τον Νοέμβριο του 1910.Η EthelLeNeve απαλλάχτηκε των κατηγοριών.

Ο Crippenθάφτηκε στο προαύλιο της φυλακής.Τελευταία του επιθυμία ήταν να τοποθετηθεί η φωτογραφία της Ethel στο φέρετρό του και να θαφτεί μαζί του.Ο τάφος του δεν φέρει ταφόπλακα αλλά, σύμφωνα με την παράδοση, μια τριανταφυλλιά φυτεύτηκε πάνω του, λίγο μετά την ταφή.

Η Ethel, μετά την απαλλαγή της, άλλαξε το επίθετό της σε Nelson και μετακόμισε στον Καναδά.Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Αγγλία και παντρεύτηκε τον λογιστή StanleySmith, oοποίος πέθανε αρκετά νέος από έμφραγμα, έχοντας προλάβει να κάνει δυο παιδιά με την Ethel, ένα γιο και μια κόρη.Δεν έμαθε ποτέ για το παρελθόν της γυναίκας του.Η EthelLeNeve (Nelson) Smithπέθανε το 1967, σε ηλικία 85 ετών.

Πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση

Τον Οκτώβριο του 2007, υπήρξαν συγκλονιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του DrCrippen, 97 ολόκληρα χρόνια μετά την εκτέλεσή του!

Τα αποτελέσματα εξέτασης DNAπου έγιναν σε γενετικό υλικό του πτώματος που βρέθηκε στο κελάρι του και σε αυτό απογόνων της CoraCrippen, και συγκεκριμένα δύο ανηψιών της, απέδειξε πως τα απομεινάρια στο υπόγειο δεν ήταν δικά της!Οπότε προκύπτει το εύλογο ερώτημα: σε ποιόν ανήκε το πτώμα;

Ήδη από την εποχή του φόνου, αλλά και όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους αναφορικά με την ενοχή του Crippen.Αν υποθέσουμε πως είχε δηλητηριάσει την Cora, δεν είχε λόγο να την τεμαχίσει, και μάλιστα με αυτόν τον πολύπλοκο τρόπο.Ο τεμαχισμός του θύματος δεν ανταποκρίνεται στο προφίλ των δηλητηριαστών, όπως συμφωνούν εγκληματολόγοι από όλο τον κόσμο.

Το 1981, oHughRhysRankinισχυρίστηκε πως είχε συναντήσει την EthelLeNeveστην Αυστραλία, τη δεκαετία του 1930.Η Ethelυποτίθεται πως του ομολόγησε πως ο Crippenείχε σκοτώσει την Cora επειδή έπασχε από σύφιλη.

Μια άποψη, που είχε διατυπωθεί και από τον EdwardMarshalHall, αρχικά συνήγορο του Crippenπου όμως, αργότερα, εγκατέλειψε την υπόθεση, ήταν πως ο Crippen χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο υπνωτικό, ίχνη του οποίου βρέθηκαν στο πτώμα, ως κατευναστικό των αυξημένων σεξουαλικών ορέξεων της Cora. Το βράδυ του φόνου μια εσφαλμένη υπερδοσολογία κατέληξε στο θάνατό της.Ο Crippenπανικοβλήθηκε και προχώρησε στον τεμαχισμό του πτώματος, προκειμένου να το εξαφανίσει.

Οεπιφανής συγγραφέας RaymondChandler, σχολιάζοντας την υπόθεση, είπε πως ήταν επιεικώς ηλίθιο –και επομένως απίθανο και απίστευτο- ο Crippen, έχοντας καταφέρει να απαλλαγεί επιτυχώς από τα μέλη, τα οστά και το κεφάλι του θύματος, να θάψει τον κορμό στο υπόγειό του.

Ένας άλλος συγγραφέας, ο DornfordYates, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τη δίκη του Crippen ως νεαρός ασκούμενος δικηγόρος, είπε ότι ο Crippenείχε προσπαθήσει να εξαφανίσει και τον κορμό του θύματος, χρησιμοποιώντας ασβέστη.Όμως, ενώ ο ξηρός ασβέστης διαλύει και, συνεπώς, καταστρέφει, αν του προστεθεί νερό διατηρεί.Και αυτό ήταν το σφάλμα του Crippen.

Ο άνθρωπος που έθεσε σε αμφισβήτηση την ενοχή του Crippen, είναι ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημίου του MichiganDavidForan.Με βάση αυτή την ανακάλυψη ο απόγονος του Crippen, PatrickCrippen, ξεκίνησε αγώνα για την αποκατάσταση του ονόματος του γιατρού, ζήτησε την εκταφή του από το προαύλιο της φυλακής και τη μεταφορά της σωρού στον οικογενειακό τάφο.

Εντούτοις, ακόμα και αν το πτώμα δεν ανήκε στην Cora, είναι σίγουρο πως στο κελάρι υπήρχαν τα απομεινάρια ενός ανθρώπου δηλητηριασμένου και διαμελισμένου.Οι εικασίες είναι πλέον πολλές:

 • Ο Crippen να είναι κατά συρροή δολοφόνος και να είχε σκοτώσει και άλλο άτομο εκτός από την Cora.
 • Το πτώμα να βρισκόταν στο κελάρι πριν οι Crippenκατοικήσουν στο σπίτι.
 • Ο Crippen, ως γιατρός μεν, χωρίς άδεια εξάσκησης επαγγέλματος στην Αμερική δε, να πραγματοποιούσε παράνομες αμβλώσεις, και κάποια από αυτές να μην είχε αίσια κατάληξη.

Είναι άγνωστο αν θα ανακαλυφθεί ποτέ η απόλυτη αλήθεια.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

*Οι εφημερίδες της εποχής για την υπόθεση

*Βιβλία

*Θέατρο

*Ταινίες

*Αφίσσα από παράσταση στην οποία συμμετείχε η Cora, ως BelleElmore. Αμερική, 1902.

*Ο τάφος της Cora Crippen

*Το ομοίωμα του DrCrippen, στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της MadameTussaud.

*Πηγές

-Τhe SS Laurentic and the SS Montrose: a story of murder, disguise and a trans-atlantic chase (Mark M. Nichol)

-The New Murderer’s Who’s Who (J.H.H. Gaute, Robin Odell)

-London Murders: Doctor Crippen

-Camden New Journal

-BBC News

13 σκέψεις σχετικά με το “Dr Crippen, μια ιστορία φόνου με υπερατλαντική καταδίωξη – II”

 1. Και για μια ακόμα φορά προκύπτει το γνωστό ερώτημα για το αμετάκλητο της θανατικής ποινής… Απλά φανταστείτε να ήταν αθώος… Η ιδέα μου προκαλλεί φρίκη.
  Αλλά πάλι, πόσο αθώοος μπορεί να ήταν; Φαντάζομαι πως θα μείνω με την απορία…

 2. @Ioanna, για να δικαστεί και να καταδικαστεί κάποιος σε φόνο, είναι απαραίτητη η ύπαρξη πτώματος. Έχουν υπάρξει, βέβαια, και καταδίκες χωρίς να έχει βρεθεί το πτώμα, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Το σίγουρο στην υπόθεση Κρίππεν είναι πως το πτώμα, βάσει του οποίου καταδικάστηκε, δεν ήταν του θύματος για το φόνο του οποίου δικάστηκε!

 3. Απίστευτο το ντι εν έι…ούτε μια συγκάληψη της προκοπείς δεν μπορείς να κάνεις (αν είχε συγκαλήψει κάτι ο Κρίπεν.Μπορεί και να μην είχε καμία σχέση με όλο το μπακράουντ του πτώματος.Ποιός ξέρει;

  Καλησπέρες

 4. Wow!

  Απίθανη ιστορία – πώς να μη γίνει ταινία? Όσο για το DNA, όσο και να βοηθάει, δεν ξέρω, εμένα με φρικάρει η ιδέα..

 5. @Island, αφήστε τα! Ούτε ένα φόνο της προκοπής δεν μπορούμε να διαπράξουμε ανενόχλητοι και ασφαλείς, πλέον! 😛

  @Railduck, σοβαρά τώρα, ξέρετε πόσοι αθώοι βρήκαν το δίκηο τους χάρη σε αυτή την εξέταση;

  @Αλεξάνδρα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ήταν της γυναίκας του!

 6. γεια σου Νίνα.Θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις τι έχει γίνει με την ίστορία του δολοφόνου που απέδρασε από τις ελληνικές φυλακές με τη βοήθεια της ελληνίδας ψιχιάτρου που τον μεταμφίεσαι και αποδράσανε μαζι.ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 7. @Γιάννη, μιλάς προφανώς τια τον Πήτερ Σέντομ, τον λιβανεζοαμερικανό κακοποιό που απέδρασε μεταμφιεσμένος από τον Κορυδαλλό το Μάιο του 2003, με τη βοήθεια της 45χρονης ψυχιάτρου των φυλακών Όλγας Ατζαμόγλου που τον είχε ερωτευτεί. Ήταν μέλος της σπείρας Γρηγοράκου. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια επειδή δολοφόνησε τη 21χρονη φίλη του, για να μην τον προδώσει ότι διακινούσε κοκαΐνη. Ένα χρόνο πριν δραπετεύσει, δολοφόνησε στο κελί του τον Αλβανό Κονσταντίν Πάπα.

  Παραμένει στο top 10 των εν Ελλάδι καταζητουμένων και όχι μόνο: εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα και τον καταζητά και η Interpol.

 8. Νομιζω προσφατα ο Σεντομ εντοπιστηκε-αλλα δεν παιρνω κι ορκο. Θα το ψαξω και θα σου πω

 9. Νινα και Γιαννη, μολις βρηκα στοιχεια για τον ΣΕντομ στο pathfinder και σας τα παραθετω:
  Ο Πήτερ Σέντομ, που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τον Μάιο του 2002, όταν απέδρασε με την βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείτο για ανθρωποκτονίες και σωρεία άλλων εγκλημάτων, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στη Βενεζουέλα

  Ένα από τα τελευταία μέλη της ομάδας εκβιαστών της οικογένειας Γρηγοράκου που ξεκληρίστηκε στον πόλεμο των «μπράβων» της Ηλιούπολης, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για τον Αμερικανό Πήτερ Σέντομ, που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τον Μάιο του 2002, όταν απέδρασε με την βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείτο για ανθρωποκτονίες και σωρεία άλλων εγκλημάτων.

  Στον Σέντομ, ο οποίος κατεζητείτο με διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ, όπως ενημερώθηκε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από το αντίστοιχο αρχηγείο της Βενεζουέλας, ανήκει το πτώμα ενός άνδρα που είχε βρεθεί νεκρός στις 11 Ιανουαρίου από χρήση ναρκωτικών σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου διέμενε.

  Σημειώνεται ότι η ψυχολόγος Όλγα Ατζαμόγλου, με την οποία ο κακοποιός είχε συνάψει σχέσεις στις φυλακές, είχε βρεθεί νεκρή επίσης μετά από χρήση ναρκωτικών τον Οκτώβριο του 2002 στην Κολομβία.

  ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

 10. Για καποιο λογο εφυγε ο γιατρος απο τις ΗΠΑ και για καποιο αλλο λογο δεν μπορουσε να επιστρεψει.
  Υπαρχει σοβαρη περιπτωση κατι να κρυβει.
  Αν – ακομα υπαρχουν τα ιατρικα και πολιτικα του αρχεια ισως οδηγησει σε κατι…ποιος ξερει? Το DNA κατι εκανε, δε συμφωνητε?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s