Γιόζεφ Φριτσλ: Όταν ο πατέρας συναντά το βάναυσο εγκληματία

του Κώστα Λεϊμονή,

φοιτητή Νομικής Σχολής Αθηνών

Απρίλιος 2008. Η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την αποκάλυψη ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην ιστορία. Το όνομα του φερόμενου ως δράστη (καθώς λειτουργεί υπέρ του μέχρι τη δικαστική απόφαση το τεκμήριο αθωότητας) Γιόζεφ Φριτσλ, ετών 73. Γεννήθηκε στο Αμστετεν της Αυστρίας, εκεί επίσης όπου φέρεται ότι τελούσε επί 24 χρόνια το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού κατά της κόρης του, Ελίζαμπεθ, την οποία είχε εγκλεισμένη κρυφά στο υπόγειο του σπιτιού του, ζώντας παράλληλα με την υπόλοιπη οικογένειά του.

Η Ελίζαμπεθ, σε ηλικία 15 ετών, πριν τον εγκλεισμό της στο μπουντρούμι

Μαζί της είχε αποκτήσει 7 παιδιά, ένα εκ των οποίων πέθανε αμέσως μετά τη γέννα, και όπως αποδείχθηκε, το έκαψε ο ίδιος στη ξυλόσομπα. Τέλος, ο Φριτσλ είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν και για άλλα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ο βιασμός μιας 24χρονης γυναίκας στην πόλη Λιντς το 1967 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών.

Σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία, ο Φριτσλ πρέπει να σχεδίαζε και να προγραμμάτιζε την αιχμαλωσία της κόρης του Ελίζαμπεθ ήδη από το 1978, όταν το κορίτσι ήταν μόλις 12 ετών. Σύμφωνα με δηλώσεις της, ο πατέρας της άρχισε να την κακοποιεί από ηλικίας 11 ετών, ενώ τη φυλάκισε το 1984. Επίσης, στο ανήλιαγο μπουντρούμι είχαν τοποθετηθεί οχτώ πόρτες που διασφάλιζαν ότι η νεαρή και τα παιδιά της δεν θα είχαν την παραμικρή πιθανότητα να δραπετεύσουν.

Η ώρα μηδέν της αποκάλυψης ήλθε, όταν η μεγαλύτερη κόρη της Ελίζαμπεθ αρρώστησε βαριά και ο Φριτσλ αναγκάστηκε να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν πείστηκαν από τα ψέματα που τους είπε, κάλεσαν την αστυνομία και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Όπως αποδείχθηκε, ο Φριτσλ απειλούσε τους αιχμαλώτους (κόρη/θύμα και παιδιά του) ότι εάν του συνέβαινε τίποτα, θα διοχέτευε στο υπόγειο διαμέρισμα δηλητηριώδη αέρια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ενός ενοίκου του σπιτιού, την υπόγεια φυλακή επισκεπτόταν και ένας δεύτερος άνδρας. Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επιστολή που είχε επάνω του ο Φριτσλ κατά τη στιγμή της σύλληψης υποδεικνύει ότι ίσως ο πατέρας σχεδίαζε να αφήσει την κόρη του και τα παιδιά της ελεύθερα.

Το λεγόμενο «Σπίτι του Τρόμου»

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι κοινωνικοί λειτουργοί είχαν επισκεφτεί αρκετές φορές το σπίτι, αλλά δεν είχαν ανακαλύψει τίποτα παράξενο. Είχαν μάλιστα αναφέρει ότι η κυρία Φριτσλ φρόντιζε τα παιδιά, τα οποία έπαιζαν μουσικά όργανα και ήταν κοινωνικά στο σχολείο. Οι γείτονες δεν είχαν υποψιαστεί ότι συνέβαινε κάτι παράξενο στο «σπίτι του τρόμου», αν και έβλεπαν με απορία την οικογένεια να προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες τροφίμων, τις οποίες ο πατέρας αποθήκευε στο κελί το βράδυ. Ο Φριτσλ αντιμετωπίζει μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη αν καταδικαστεί για βιασμό και 20 χρόνια αν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για το θάνατο του παιδιού που πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος στην τοπική αστυνομία «δεν είμαι ο τύπος που κακοποιώ σεξουαλικά παιδιά» και σημείωσε ότι εθίστηκε στην αιμομιξία, όπως έγραφε το τοπικό περιοδικό News, επικαλούμενο το δικηγόρο του Φριτσλ, Ρούντολφ Μάγερ.

«Η επιθυμία μου να κάνω σεξ με την Ελίζαμπεθ γινόταν όλο και πιο δυνατή», είπε. «Ήξερα ότι η Ελίζαμπεθ δεν ήθελε να κάνω αυτό που της έκανα. Το ήξερα ότι την πλήγωνα (…) Ήταν σαν εθισμός (…) Στην πραγματικότητα ήθελα παιδιά μαζί της», σημείωσε. Τρία από τα έξι παιδιά του είχαν μείνει φυλακισμένα με τη μητέρα τους στο υπόγειο και δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου μέχρι την αποκάλυψη της ιστορίας. Ο Φριτσλ είπε ότι έκλεισε την κόρη του στο υπόγειο, για να την προστατεύσει από τον έξω κόσμο, όταν αυτή άρχισε να «μην τηρεί κανέναν κανόνα» την περίοδο της εφηβείας. «Η Ελίζαμπεθ πήγαινε σε μπαρ, κατανάλωνε οινοπνευματώδη ποτά και κάπνιζε», είπε ο Φριτσλ, σημειώνοντας ότι «το είχε σκάσει επίσης από το σπίτι κάποιες φορές». Τα λόγια του Φριτσλ, όσο πεζά και αν ακούγονται, δεν δημιουργούν παρά απορία για το πώς ένας άνθρωπος, αν αποδειχθεί ένοχος, θα μπορούσε να διαπράττει τέτοιες πράξεις. Ο δικηγόρος του Φριτσλ έχει επικαλεστεί ψυχική νόσο. «Ο Φριτσλ», δηλώνει, «είναι ασθενής, είναι άνθρωπος και όχι τέρας. Χρειάζεται να πάει στο ψυχιατρείο και όχι στη φυλακή. Δεν πρόκειται, άλλωστε, να τύχει δίκαιης δίκης εξαιτίας των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει στον Τύπο της χώρας η υπόθεση».

Αστυνομικός ερευνά το σπίτι-φυλακή

Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε τα εξής λόγια του Φριτσλ: «Προσπάθησα να τη βγάλω [αναφέρεται στην κόρη του-γυναίκα των παιδιών του Ελίζαμπεθ] από αυτόν τον βάλτο, της διοργάνωσα μαθήματα για να γίνει σερβιτόρα. Χρειαζόμουν να πάρω μέτρα προφύλαξης, χρειαζόμουν να δημιουργήσω αν μέρος στο οποίο θα μπορούσα σε κάποιο βαθμό να την κρατήσω μακριά από τον έξω κόσμο, ακόμη και με τη βία αν ήταν αναγκαίο.» Μετά τον εγκλεισμό της κόρης του στο υπόγειο, ο Φριτσλ βρέθηκε παγιδευμένος σε έναν κύκλο χωρίς διαφυγή και ως εκ τούτου, είπε στη σύζυγό του ότι η Ελίζαμπεθ είχε γίνει μέλος μιας αίρεσης. Παράλληλα, μπορούσε να εμφανίζεται ως κηδεμόνας των παιδιών που απέκτησε με την κόρη του, αφού τα παρουσίαζε σαν τα εγγόνια που εγκατέλειψε η τελευταία. «Ήξερα όλο τον καιρό, καθ’ όλη τη διάρκεια των 24 ετών, ότι αυτό που έκανα δεν ήταν σωστό, ότι πρέπει να είμαι τρελός που κάνω κάτι τέτοιο», είπε αναφερόμενος στην «αυτοκρατορία» του, με την οποία εννοούσε τον κόσμο της Ελίζαμπεθ στο υπόγειο. (…) «Ωστόσο, έγινε ρουτίνα για μένα το να έχω μια δεύτερη ζωή στο υπόγειο του σπιτιού μου». Ο αιμομίκτης πατέρας περιέγραψε, εξάλλου, τον εαυτό του ως άνθρωπο που εκτιμάει την αξιοπρέπεια και τους καλούς τρόπους και ισχυρίστηκε ότι μπορεί να επηρεάστηκε στη ζωή του από την έμφαση που δινόταν στην πειθαρχία την περίοδο των Ναζί, κατά την οποία μεγάλωσε. «Παρ’ όλα αυτά, δεν είμαι το τέρας που περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης. Όταν πήγαινα στο υπόγειο, πήγαινα λουλούδια στην κόρη μου και βιβλία και παιγνίδια στα παιδιά και έβλεπα περιπέτειες στο βίντεο μαζί τους, την ώρα που η Ελίζαμπεθ μαγείρευε το αγαπημένο μας φαγητό. (…) Και τότε καθόμασταν όλοι μαζί στο τραπέζι και τρώγαμε», κατέληξε ο Φριτσλ. Ο Μάγερ, δικηγόρος του Φριτσλ, σημείωσε ότι ο πελάτης του πρέπει να υποβληθεί σε ψυχολογικά τεστ, για να κριθεί αν μπορεί να δικαστεί. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Φριτσλ, κατά τον αυστριακό ποινικό νόμο, είναι για βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, στέρηση της ελευθερίας, όπως επίσης, για φόνο εξ αμελείας του προαναφερθέντος νεογνού. Σε περίπτωση που δεν κριθεί ένοχος για το τελευταίο, ο 73 ετών κατηγορούμενος θα μπορούσε να βρεθεί ξανά ελεύθερος σε 15 χρόνια. Γράφει η «Κυριακάτικη Bild”.

Το μπουντρούμι

Επομένως, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Άλφρεντ Γκούζενμπάουερ εξήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα. «Δεν μπορούν να γίνονται συμβιβασμοί στο ζήτημα της βίας κατά των παιδιών», τόνισε ο καγκελάριος. Με τα νέα μέτρα, όσοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα δεν θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά ή να εργάζονται με ανηλίκους. Επίσης, οι υποθέσεις θα παραμείνουν αρχειοθετημένες για 30 χρόνια έναντι των 15, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις αρχές του 2009.

Το πρώτο τους μήνυμα προς το κοινό δημοσιοποίησαν τα θύματα του 73χρονου Γιόζεφ Φριτσλ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη δημόσια υποστήριξη. Ο 18χρονος γιος της Ελίζαμπεθ που βρισκόταν αποκλεισμένος στο υπόγειο και δεν είχε αντικρίσει ποτέ τον ήλιο, αναφέρει στο μήνυμα πόσο του αρέσει ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και η φύση.

Ενώ διαρκώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για το ειδεχθές έγκλημα του Γιόζεφ Φριτσλ, μια νέα στατιστική του αυστριακού Κέντρου Πρόληψης Βίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη της χώρας. Όπως ανακοίνωσε η Σάρλοτ Άικερ, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ένα σε κάθε έξι κορίτσια και ένα σε κάθε εννέα αγόρια της Αυστρίας πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Μάλιστα, ο αριθμός των περιστατικών σοβαρής σεξουαλικής κακοποίησης αυξήθηκε 20% κατά την περίοδο 2006-2007.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ένα, μα φλέγον: Είναι η Αυστρία η μόνη χώρα, στην οποία συνέβη ένα τέτοιο ειδεχθές έγκλημα ή αποτελεί τη λιωμένη σταγόνα ενός παγκόσμιας διάστασης παγόβουνου, για το οποίο η κοινή γνώμη είναι ενήμερη μόνο της μυτερής κορυφής του;

Ειδησεογραφικές διαδικτυακές πηγές:
http://www.in.gr
http://www.kathimerini.gr
http://www.enet.gr
http://www.zeit.de
http://www.welt.de
http://www.bild.de
http://www.spiegel.de
http://www.reuters.com
http://www.timesonline.com
http://www.bbc.co.uk
http://www.ap.org

Αναδημοσίευση από το Όγδοο Τεύχος του The Art Of Crime

U P D A T E   U P D A T E   U P D A T E

Ισόβια καταδίκη για τον Γιόζεφ Φριτσλ

19 Μαρτίου 2009, 17:20


Τη βαρύτερη των ποινών επέβαλαν οι δικαστές στον Αυστριακό Γιόζεφ Φριτσλ για τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε στη διάρκεια των 24 χρόνων που κρατούσε αιχμάλωτη την κόρη του και απέκτησε μαζί της εφτά παιδιά μέσω βιασμών.

Ο 73χρονος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, όπως για αυτή του βιασμού, της αιμομιξίας, της ανθρωποκτονίας και της αιχμαλωσίας.

Ο κατηγορούμενος άκουσε ψύχραιμα την απόφαση και είπε ότι τη δέχεται και δεν θα ασκήσει έφεση.

Μιλώντας νωρίτερα στο δικαστήριο είπε: «Μετανιώνω από τα βάθη της καρδιάς μου για ότι έκανα στην οικογένειά μου. Δυστυχώς, δεν μπορώ να τα πάρω πίσω. Μπορώ μόνο να προσπαθήσω να μειώσω τη ζημιά που προκάλεσα όσο καλύτερα μπορώ».

Ο αρμόδιος ψυχίατρος που εξέτασε τον Γιόζεφ Φριτσλ πρότεινε τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική.

Έτσι, ο Φριτσλ θα οδηγηθεί πρώτα σε ψυχιατρείο ή σε φυλακή που θα διαθέτει αντίστοιχο τμήμα και όταν οι γιατροί κρίνουν ότι αποθεραπέυτηκε από τις «σεξουαλικές διαστροφές» με τις οποίες διαγνώστηκε, θα πάρει εξιτήριο ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη φυλακή.

Με αυτόν τον τρόπο, έρχεται η δικαίωση για την 42χρονη πλέον κόρη του Ελίζαμπεθ και για τα τρία από τα έξι παιδιά της, που βίωναν μαζί της, έναν καθημερινό εφιάλτη σε ένα στενό κελάρι στο Αμστέτεν της Αυστρίας. Το 7ο παιδί που απέκτησε με τον πατέρα της, πέθανε κατά τις πρώτες μέρες της γέννησής του λόγω ελλιπούς φροντίδας και μετά ο Φριτσλ το έκαψε στο φούρνο.

Ο Φριτσλ αρχικά είχε αρνηθεί τις κατηγορίες της αιχμαλωσίας και της δολοφονίας, αλλά άλλαξε την απολογία του αφού είδε τη βιντεοσκοπημένη κατάθεση της κόρης του Ελίζαμπεθ.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Ρούντολφ Μάγιερ, τα λόγια του παιδιού του, τον έκαναν να δει για πρώτη φορά τις συνέπειες των πράξεών του.  Ο Φριτσλ βίασε την κόρη του περισσότερες από 3.000 φορές μέσα στο σκοτεινό κελάρι, μπροστά στα μάτια των τρομαγμένων παιδιών του.

Ντυμένος με το γνωστό γκρι κοστούμι και μπλε γραβάτα, ο Φριτσλ έφτασε στο κακουργιοδικείο της πόλης Σανκτ Πέλτεν με το πρόσωπο ακάλυπτο, συνοδευόμενος από αστυνομικούς γύρω στις 10.00 το πρωί.

(Πηγή: http://www.zougla.gr)

34 σκέψεις σχετικά με το “Γιόζεφ Φριτσλ: Όταν ο πατέρας συναντά το βάναυσο εγκληματία”

 1. Omorfh douleia, eixa hdh lavei anaytikh plhroforhsh gia to en logw thema ala panta mia deuterh anagnwsh einai euprodekth;)

  Keep going:)

 2. Πολύ καλό υλικό, ωραίο ρεπορτάζ.
  Έχουνε σηκωθεί οι τρίχες του κεφαλιού μου…
  Παίρνω ανάποδες όποτε ακούω για τέτοια εγκλήματα.
  Καλά ρε παιδιά είναι σοβαρός ο δικηγόρος του καθάρματος και θέλει λέει να τον βάλουνε σε ψυχιατρείο για να τον εξετάσουν και να τον βοηθήσουν? Μα είμαστε με τα καλά μας τώρα? Δεν του αξίζει να υπάρχει. Είτε στη φυλακή ισόβια ή μπάμ και κάτω!
  Αυτός δε λογίζεται άνθρωπος αλλα απάνθρωπος.
  Τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά!

 3. Τέτοιο εφιάλτη δεν μπορώ να τον διανοηθώ, πραγματικά. Εδώ έχουμε ένα έγκλημα κατά όλων των αθώων θυμάτων του.
  Η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών αυτών κι οι διαταραγμένες παραστάσεις τους πάνω στις οικογενειακές και κοινωνικές δομές, με γεμίζει ανησυχία και φόβο στην περαιτέρω εξέλιξή τους στον ψυχολογικό τομέα.

  Όσο για τον ίδιο, παραδειγματική δια βίου τιμωρία.

 4. ELGRECO epistrofh sth diafwnia:P
  Kai vevaia h timwria me «mpam kai katw» einai pio apanthrwph ap tis arrwstes kai protofaneis gia tis monternes koinwnies prakseis tou 73xronou Germanou.
  Psyxiatrio dia viou tha htan h idanikoterh timwria kat eme.

  Filika, The MiRRor.

 5. Poli kali douleia 😀
  Na grapseis kai alla ar8ra:)

  Pws mporei enas an8rwpos na fer8ei etsi stin idia tou tin kori ??
  M sikonetai i trixa pou to skeftomai
  Kai poios xerei posa akoma tetoia 8imata iparxun ? 8a einai polla perisotera apo oso pistevume oloi mas

 6. Μανιανα: Περυσι, ως φοιτητρια στο πρωτο ετος του ΠΜΣ Ποινικων και εγκληματολογικων επιστημων στην Κομοτηνη, ειχα κανει μια εργασια με θεμα τη συγκεντρωση και τον σχολιασμο ολων των υποθεσεων αιμομιξιας που απασχολησαν τα ελληνικα δικαστηρια από το 1950 ως σημερα. Τι παρατηρησα; Μεσα σε 57 ετη (1950-2007) οι υποθεσεις αιμομιξιας που δικαστηκαν ηταν ΜΟΝΟ 45. Συζητωντας με τον καθηγητη μου αλλα και με διαφορους γνωστους και φιλους (την κοινη γνωμη που λενε…)συνειδητοποιησα οτι αυτο συμβαινει για ενα και μονο λογο. Το θυμα ντρεπεται να καταγγειλει αυτο που του συνεβη (συνηθως μαλιστα ειναι τοσο μικρο που φοβαται να το κανει) ενω σημαντικο ρολο παιζει κι η ηλιθια νοοτροπια που θελει το θυμα σεξουαλικης επιθεσης να φταιει παντα
  Οσο για το πως μπορει ενας ανθρωπος να φερθει ετσι στην ιδια του την κορη, η απαντηση συνοψιζεται στη φραση ενος τετοιου δραστη που, στην Πτολεμαιδα πριν 16 χρονια, καταδικαστηκε για τον επι τρια χονια βιασμο των δυο κοριτσιων του, ηλικιας 11 και 9 χρονων κατα την εκδικαση. Οταν η αδελφη του, στην οποια εξομολογηθηκαν τα παιδια τι ακριβως συνεβαινε (η μανα ηταν διανοητικα καθυστερημενη και δεν μπορουσε να αντιδρασει) τον ρωτησε αν ειναι αληθεια, αυτος απαντησε «παιδια μου ειναι, τα κανω ο,τι θελω»! Τα συμπερασματα δικα σου
  El Greco σχεδον όλοι οι δραστες ειδεχθων εγκληματων επικαλουνται παρανοια για να εξασφαλισουν ατιμωρησια η επιεικεστερη μεταχειριση. Ωστοσο το «μπαμ και κατω» δεν ειναι η καταλληλη τμωρια. Ειναι πολυ ανθρωπινη σε σχεση με το κτηνωδες μαρτυριο στο οποιο υπεβαλε την κορη του και τα παιδια της. Το καλυτερο θα ηταν ισοβια, αλλα να τον αφησουν ερμαιο στα χερια των συγκρατουμενων του. Να νιωσει απο πρωτο χερι πως ειναι να εισαι φτλακισμενος και να υφιστασαι καθημερινα ταπεινωσεις. Κριμα μονο που λογω φυλου δεν μπορει να μεινει εγυος…

 7. Me thn Aleksandra tha diafwnhsw mono se ena shmeio.
  To oti kapioi koinoi egklhmties epikalountai paranoia, den kathista tous paranoikous koinous egklhmaties.
  Thelw na pw pws oti kai na epikaleitai kaneis, den isxyei mexri na apodeixthei. An kai efoson apodeixthei ofeiloume na ton antimetwpisoume san asthenh, giati peri tinos tha prokeitai.
  An oxi, na sapisei stis fylakes opws eipes, kamia antirish.

  To tmhma ths egklhmatologias einai ap ta wraiotera pragmata pou yparxoun sth sygxronh ekpaideush:D
  Kalo ypoloipo.

  The MiRRor

 8. Δεν έγινε καμία αναφορά στη μητέρα της Ελίζαμπεθ.Πως αντέδρασε όταν έμαθε όλα αυτα; Πιστέυετε οτι δεν είχε υποψιαστεί έστω το παραμικρό; Κάτω απο το σπίτι της;! με έναν άντρα που έζησε τόσα χρόνια;! Δεν είχε καταλάβει έστω και στο ελάχιστο με τι άνθρωπο κοιμόταν κάθε βράδυ;! Κααααααατι τέλος πάντων να μη της αρέσει σε αυτόν; Κ αν ήταν έτσι.Αν πραγματικά δεν κατάλαβε τίποτα,εγω παιδιά αν ήμουν στη θέση της θα του έσκιζα το λαρύγγι και θα το έτρωγα με τα χέρια μου.Κ αυτά που ακούω για πολιτισμένες αντιδράσεις με τρελαίνουν! ρωτήστε αυτή τη μάνα να δούμε. Να μαθαίνει πως το παιδί της θάφτηκε ζωντανό εκει κάτω!!

 9. «…είναι άνθρωπος και όχι τέρας…» νομίζω ατυχές σχόλιο μια και αυτά τα δύο είναι πολύ κοντά απ’ ότι φαίνεται…
  Ανεξάρτητα από αυτό, η θέση μου, είναι ότι χρειάζεται γιατρό, ούτε φυλακή, ούτε εκτέλεση. Άλλωστε δεν νομίζω ότι θα καταλάβει ποτέ το τι προκάλεσε…

  Lykos

 10. Δεν ξέρω αν σας έχω πει ποτέ πόσο καμαρώνω για τους αναγνώστες αυτού του βλογ, αλλά μπορώ να σας το πω τώρα: καμαρώνω ΠΟΛΥ! 😀

  Μερικές σκέψεις, τώρα, πάνω στα σχόλιά σας.

  El Greco, στο θέμα της θανατικής ποινής διαφωνούμε κάθετα. Για την τιμωρία, ακόμα και την αυστηρή, δεν θα διαφωνήσω, αρκεί να επιτυγχάνει το σκοπό της, που πρέπει να είναι ο σωφρονισμός του εγκληματία και η επανένταξή του στην κοινωνία.

  Τόνια, δυστυχώς η εμπειρία έχει δείξει πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποίησης παιδιού από γονιό, και συγκεκριμένα τον πατέρα, η μητέρα γνώριζε ή -έστω- είχε ισχυρότατες υποψίες.
  Συνήθως εθελοτυφλεί για πολλούς και διαφόρους λόγους (προσωπική ανασφάλεια, φόβος για κοινωνική απομόνωση, φόβος για κακοποίηση της ίδιας, άρνηση να αποδεχθεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο ίδιο της το σπίτι). Φυσικά, κανείς από αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρός ή σοβαρός, προκειμένου να γίνει αποδεκτός.

  Μανιάνα, δεν είναι δικό μου το άρθρο, είναι αναδημοσίευση από το The Art of Crime.

 11. Το χουμε συζητήσει ήδη αρκετές φορές και έχουμε αντίθετες απόψεις στο θέμα της τιμωρίας (Θανατική ποινή).
  Η μοναδική άλλη πρέπων τιμωρία για τον πιο πάνω ΑΠΑνθρωπο, θα τανε όντως η δια βίου φυλάκιση (όπως πολύ σωστά είπε η Αλεξάνδρα)χωρίς περίπτωση αναστολής. Έτσι για να τον «φτιαξουνε» οι υπόλοιποι κατάδικοι αφού έτσι του πρέπει…
  Όσο για όσους υποστηρίζουνε οτι θα πρεπε να τον μελετήσουν και να τον βάλουνε σε ψυχιατρείο, θα διαφωνήσω αφού θα χει την ευκαιρία να ‘ενοχλήσει’ κι άλλους (είτε τρόφιμους, είτε πολίτες αν βρεί τρόπο να την κάνει…) Πώς θα τιμωρηθεί, με ψυχοφάρμακα ρε παιδιά;

 12. Καταρχάς, συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις στο blog σου, είτε με δικά σου κείμενα είτε με αναδημοσιεύσεις. Η παρουσίαση στο εν λόγω θέμα ήταν από τις πιό άρτιες που έχω δει ως σήμερα.
  Ως προς το θέμα τώρα, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι τα εγκλήματα του ανθρώπου αυτού είναι κατι παραπάνω από ειδεχθή. Προσωπικά με σοκάρει η φυλάκιση στην οποία εξανάγκασε τα παιδιά του…όχι ότι τα υπόλοιπα εγκλήματα είναι ασήμαντα! Απλά, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι στερούσε από τους ανθρώπους αυτούς αυτό που εμείς το θεωρούμε δεδομένο: μια βόλτα, τον ήλιο, τον αέρα, τον άλλο κόσμο…Ο βιασμός που τα υπέβαλε δεν ήταν μόνο σωματικός, ήταν κυρίος ψυχικός…και πραγματικά δεν ξέρω ποιά ποινή αρμόζει σε έναν τέτοιο εγληματία,αν το δούμε από την πλευρά της «ανταποδοτικής» ποινής. Αλλά υποτίθεται ότι το νόημα της ποινής δεν είναι αυτό, οπότε ας συμβιβαστούμε με ισόβια χωρίς αναστολή. Είναι άλλωστε πολύ μεγάλος για να ελπίζει να βγει…
  Τώρα, ως προς το αν είναι ή όχι ψυχοπαθής, για μένα, ένας άνθρωπος που προβαίνει σε κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι και πολύ στα καλά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει ατιμώρητος: ας κλειστεί ισόβια σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. Δεν νομίζω ότι εκεί είναι καλύτερα απ ότι σε φυλακές.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 13. Το είχα δει το θέμα στις ειδήσεις. Στην αρχή μου φάνηκε απίστευτο, νόμιζα ότι παράκουσα. Όταν τα δελτία πια το είχαν σαν ένα απ’τα πρώτα θέματα των εξωτερικών ειδήσεων κάθισα και είδα τα ρεπορτάζ. Ακόμη δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας τέτοιος άνθρωπος, πα-τέρας, έκανε τέτοιο κακό στην κόρη του και δημιούργησε οικόγεινα μαζί της…

  Μια ξανθιά απορεί: δηλαδή τα παιδιά του πατέρα της που τα’χει κάνει μαζί της είναι και αδέρφια της και παιδιά της; Δηλαδή τα παιδιά τον έχουν και πατέρα και παππού;

  Συγγνώμη αλλά ήταν μια αναλαμπή για μαύρο χιούμορ! 😆

 14. Για την Τονια: Η μητερα της Ελιζαμπεθ πασχει απο νοητικη υστερηση, οποτε δε νομιζω να καταλαβαινε και πολλα πολλα
  Για τον φιλτατο Mirror:Μαλλον εγινε καποια παρανοηση. Δεν ταυτισα ποτε τον παρανοικο και τον εγκληματια. Απλα ανεφερα πως ειναι η ευκολη λυση για επιεικη μεταχειριση των ειδεχθων εγκληματιων: επικληση παρανοιας,ψυχωσης, εν γενει καποιας νοητικης δυσλειτουργια που επιδρα στον καταλογισμο. Οι περιπτωσεις πλεον στις οποιες το δικαστηριο κανει δεκτο κατι τετοιο ανερχονται σε ποσοστο 50% (και αν…)

 15. Πρώτα απ’όλα συγχαρητήρια για το άρθρο. Τέτοια θέματα πραγματικά αξίζει να τα παρακολουθούμε και να τα σχολιάζουμε.
  Τώρα, όσον αφορά τη γνώμη του καθενός, οι απόψεις διίστανται.
  Μερικοί είναι υπερ του να κλειστεί σε ψυχιατρείο ο εγκληματίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα απαντήσω. Με την ίδια λογική, ο καθένας ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου(ανεξάρτητα αν κατηγορείται για κλοπή, για φόνο, για τρομοκρατική ενέργεια, για ληστεία, επίθεση ή βιασμό ακόμη και ανηλίκου) θα μπορούσε να ισχυριστεί ψυχολογικές διατραραχές ώστε να γλιτώσει τη φυλάκιση. Σαν αποτέλεσμα, θα είχαμε άδειες φυλακές, μπορεί να ακούγεται ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα θα είχαμε όλες τις ψυχιατρικές κλινικές γεμάτους εγκληματίες. Η άποψή μου είναι να καταδικάζονται σε ίσοβια κάθειρξη χωρίς αναστολές. Να μην καταδικάζονται ισόβια και να μη βγαίνουν μετά από 7 χρόνια(όπως οι περισσότεροι) λόγω καλής συμπεριφοράς κ.α με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν »σκουπίδια» σαν κι αυτά αναμέσά μας και να πράττουν ξανά τα ίδια εγκλήματα και να ξαναμπαίνουν φυλακή και αποφυλακιζονται αργότερα υπο όρους να ξανακάνουν το ίδιο έγκλημα να ξαναμπούν μέσα, να ξαναβγούν κ.ο.κ. Ισόβια και τέρμα! Ας βρει το θάνατο εκεί μέσα…και όσοι κατάλαβαν κατάλαβαν

 16. Μόλις σήμερα το πρωί άκουσα στο ραδιόφωνο, στο δρόμο για το γραφείο, πως ο Φριτσλ κρίθηκε ψυχικά υγιής. Μετά από αυτό θα δικαστεί χωρίς ελαφρυντικά και μπορούμε να ελπίζουμε σε μιαν αυστηρή ποινή.

 17. Δικαιη ποινη κυριως- δεν ταυτιζεται παντα με την αυστηρη!

 18. Προσωπικά μου κάνει φοβερή εντύπωση η δήλωση του μικρού που δεν είχε ποτέ δει τον ήλιο….κια πόσο τώρα του αρέσει…και πως μπορεί να νιώθει αυτό το παιδί στον καθαρό αέρα…και πόσο πολύ μου θυμίζει τα μεταναστόπουλα που είναι φυλακισμένα εξίσου άδικα [παράνομη είσοδος στη χώρα] σε κρατητήρια αυτής της χώρας, και κάνουν να δουν ήλιο τόσους μήνες…λόγω επαγγέλματος έχω συνοδεύσει πολλά απ΄αυτά στις πρώτες στιγμές τους έξω από τα κρατητήρια…τα θαμπωμένα από τον ήλιο μάτια τους δε θα τα ξεχάσω ποτέ…ΝΑ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ, ΟΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ FRITZL…συγγνώμη για την υπερβολή…αλλά προσωπικά δεν με αφορά η τιμωρία του ατομικού εγκληματία αλλά θεωρώ ακράδαντα ότι κάθε έγκλημα είναι κοινωνιογενές και ότι το μεγαλύτερο εγκλήμα (με κάθε έννοια) είναι η οργανωμένη κρατική βία …η ψυχή του ανθρώπου είναι μια άβυσσος, αλλά η πύλη της αβύσσου μένει ανοιχτή λόγω κοινωνικών συνθηκών. Ακόμα και στην περίπτωση του Fritzl….
  ωραίο blog, κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό είναι ότι δε λες βλακείες, και στην εποχή μας είναι πλέον έπαινος αυτό….

 19. @Φωνακλά, καλωσόρισες. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που γράφεις. Πιστεύω πως κανένα έγκλημα δεν είναι ασύνδετο με την κοινωνία, το χρόνο και την πολιτική κατάσταση στον τόπο στον οποίο διαπράττεται, και αυτό προσπαθώ πάντα να φαίνεται μέσα από τα κείμενά μου.

  Συμφωνώ κι εγώ πως «δεν λέω βλακείες», η δουλειά πίσω από αυτό το μπλογκ είναι τόσο σοβαρή, όσο χρειάζεται για να τις αποτρέπει. 😀

  Περιμένω με χαρά το σχολιασμό σου και σε άλλα κείμενα.

 20. @Φωνακλά, καλωσόρισες. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που γράφεις. Πιστεύω πως κανένα έγκλημα δεν είναι ασύνδετο με την κοινωνία, το χρόνο και την πολιτική κατάσταση στον τόπο στον οποίο διαπράττεται, και αυτό προσπαθώ πάντα να φαίνεται μέσα από τα κείμενά μου.

  Συμφωνώ κι εγώ πως «δεν λέω βλακείες», η δουλειά πίσω από αυτό το μπλογκ είναι τόσο σοβαρή, όσο χρειάζεται για να τις αποτρέπει. 😀

  Περιμένω με χαρά το σχολιασμό σου και σε άλλα κείμενα.

 21. kalispera diavasa ta arthra kai ta vrika poli endiaferonta.diavazo episis poli sixna to the ar of crime alla den mporo na vro pouthena an anagrafetai kapou o minas pou dimosievetai kathe tefxos..ksero oti »kikloforei» kathe 4 mines.an mporuse kapoios na mou pei.thanks

 22. @Θάλεια, καλωσόρισες! Μπορείς να μπαίνεις κατά διαστήματα στο site του The Art of Crime και να ελέγχεις αν έχει ανέβει το καινούριο τεύχος. Εγώ, τουλάχιστον, αυτό κάνω! 🙂

 23. nai thanks katalava apla ithela na elekso kati.kserete mipos na m peite pote kikloforise t teleftaio tefxos-9 an thimaste.

 24. απλά μόλις τον βάλουν στη φυλάκα θα πάθει μια από τα ίδια από τους φυλακισμένους ο Φλιντζ, και θα γεννήσει και 7 παιδιά μαζί τους. Απλά πράγματα.

 25. Μέχρι την Πεμπτη θα εχει βγει η αποφαση. Χτες ομολογογησε οχι μονο τους βιασμους και την αιμομιξια, αλλα και οτι σκοτωσε το ενα απο τα παιδια. Απορω γιατι το εκανε βεβαια, γιατι στο αυστριακο δικαιο δεν υπαρχει plea-bargaining (ελαφροτερη ποινη αν ομολογησεις ενοχη δηλαδη). Αν παντως τον καταδικασουν και για φονο, θα φαει ισοβια. Αλλιως περι τα 15 χρονια

 26. Δε συμφωνώ με την εμμονή που παρατηρείται στα κείμενα πολλών σχετικά με το ποιά ποινή θα πρέπει να επιβληθεί. Νομιζώ πως αυτό είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Δε πιστεύω πως και η πιο βαρειά και απάνθρωπη ποινή θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά έστω και για έναν άνθρωπο που εμφανίζει τέτοιες τάσεις. Βέβαια, η ιστορία είναι εντελώς ακραία, ξεφεύγει από τις <> ιστορίες αιμομιξίας και τπ σοκ που προκαλεί στον καθένα είναι αρκετό για να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις σκοτεινότερες πτυχές του. Νομίζω πως τελικά του επιβλήθηκαν ισόβια, για την ιστορία. Ε και; Μας κάνει αυτό να νιώθουμε καλύτερα, πως έτσι δείχνουμε την ανωτερότητα της δυτικής κοινωνίας και της δημοκρατίας μας; Το τραγικο αυτό γεγονός χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.

 27. παιδια εχω ξανα εκφρασει τη γνώμη μου για παιδεραστες βιαστες κτλ.
  αυτοι οι ανθρωποι εφοσον εχουν «δηλητηριάσει» το μυαλό τους με τέτοιες πράξεις-φαντασιώσεις δεν γίνεται να γινει επανενταξη στην κοινωνία γιατι για να γίνει αυτό θα πρέπει να του κάνουν ελεκτροσοκ στο κεφαλί για να του φυγουν αυτες οι φαντασιωσεις,πραγμα το οποιο δεν γίνεται. Ψηφίζω ηλεκτρική καρέκλα.
  Για κάποιους θα ακούγομαι υπερβολική αλλά ξέρω πως αυτοι οι άνθρςποι απλά δεν γιατρεύονται.πείτε κάποιον παιδόφιλο που μπήκε φυλακή ή σε ψυχιατρική κλινική και δεν ξανα βίασε παιδί όταν βγήκε.

 28. poli mikres poines g viasmo…akou 18 mines g tn proigumeni fora?eprepe n htan isovia gt einai xeirotero eglima apo t dolofonia….

 29. Ο… κυριος θα επρεπε να μεινει για λιγο καιρο σε ενα κελαρι, χωρις ηλιο, αερα και οσα πραγματα στερησε απο την κορη του. Θα επρεπε να τον βιαζουν καθημερινα, να του στερησουν καθε »αξιοπρεπεια», παρολο που αμφιβαλλω αν του εχει μεινει καθολου. Επισης υπαρχουν ωραιοτατα βασανιστηρια για κατι τετοιες περιπτωσεις. Δεν βλεπω το λογο να χαθει ενα τετοιο κομματι του… πολιτισμου μας. Μολις το μονο που θα εχει απομεινει θα ειναι ενα κελυφος, να θανατωθει με τον μαρτυρικοτερο τροπο. Αυτο μονο αρμοζει σε καθε ειδους αρρωστο καθαρμα παιδεραστη ή βιαστη ή δολοφονο. Αρνουμε να θεωρησω αυτα τα τερατα ανθρωπους. Το μονο που αξιζουν ειναι ο θανατος.

 30. πόσο στρεβλωμένα αναπτύσσονται κάποιοι άνθρωποι, τι ηθικούς κώδικες πλάθουν ή δεν πλάθουν. ποιά είναι η κοινωνική ευθύνη, η κρατική ευθύνη , και η ατομική ευθύνη -του καθενός που τόσο εύκολα γυρίζει το κεφάλι από την άλλη βάζοντας αμυνες και άλλοθι για να μην ασχοληθεί ούτε με όσα περνάνε δίπλα του και πόσο αβίαστα αναθέτει την ευθύνη-. Είμαι κατά της θανατικής ποινής γιατί στην ανθρώπινη κοινωνία που θα θελα να οικοδομηθεί δε νοώ την αφαίρεση της ζωής όσο κι αν το πρωταρχικό συναίσθημά μου είναι ψόφος και θάνατος στον εγκληματία. θα ήθελα να υπάρχει μία κοινά αποδεκτή παραδοχή/νόμος που θα με απέτρεπε από το να κουβαλάω το βάρος μίας δολοφονίας. θα θελα ακόμα να φτάσουμε στον πραγματικό σωφρονισμό, έως κάποτε μακρια στο μέλλον να μην χρειάζονται ούτε φυλακές ούτε σωφρονιστήρια γιατί δεν θα υπάρχει η ανάγκη τους. έχει πολύ μαυρίλα αυτός ο κόσμος κι αντί για αισθήματα μισανθρωπισμού θα όφειλε να γεννάει συναισθήματα αγωνιστικά. μήπως και φτάσει ο άνθρωπος να εκπολιτιστεί και να λογίζεται ο ανθρωπος που νομίζει ότι ήδη είναι. τέλος, αυτή η ανάγκη για εξουσία και κυριαρχία που συναντιέται στο είδος μας, τόσο ποικιλότροπα την συλλογίζομαι συχνά ενώ δεν σταματά να με εκπλήσσει, να με τρομάζει και να με αφήνει με ερωτήματα κάθε φορά.

 31. Τρομακτική ιστορία και πολύ πλήρες το ρεπορτάζ. Είναι λογικό να η πρώτη αντίδραση ενάντια σ’ ένα τόσο θηριώδες έγκλημα να είναι η σκέψη θανατικής ποινής αλλά αυτό δεν θα βοηθούσε ούτε τα θύματα ούτε και την κοινωνία. Αυτό που θα ήταν ενδιαφέρον θα ήταν να μελετηθεί η ψυχοσύνθεση του δράστη. Αυτό θα μπορούσε να λύσει την απορία ΄τι τον ώθησε να διαπράττει αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, αλλά θα μπορούσε να ωφελήσει και την κοινωνία, ως αφορμή να παρθούν μέτρα και να προσεχθούν οι κοινωνικές συνθήκες ώστε να μην δημιουργηθούν καινούριοι Φριτσλ.
  Αυτό που με φρικάρει είναι τι ψυχικά τραύματα θα πρέπει να έχουν τα θύματα! Άραγε θα μπήκαν στη διαδικασία θεραπείας κι επανένταξης στην κοινωνία με τη βοήθεια ψυχολόγων και οργανώσεων προστασίας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά; Ελπίζω ότι ναι, καθώς η Αυστρία είναι οργανωμένη χώρα. Χωρίς αυτές τις διαδικασίες, ότι ποινή και να υποστεί ο δράστης θα ‘ναι δώρον άδωρον, καθώς η απονομή της δικαιοσύνης αφορά διόρθωση-όσο είναι δυνατό-του κακού που έχει γίνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s