Οι αιμοσταγείς Bender – II

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Modusoperandi

Στην καλύβα των Bender βρέθηκαν τα όπλα των εγκλημάτων: τρία σφυριά.Ένα ξυλόσφυρο τριών κιλών, ένα σφυρί αλσατού μπαλωματή και το τρίτο ένα κοινό σφυρί. Βρέθηκε, επίσης, ένα μαχαίρι, με ίχνη αίματος πάνω του.Ο Συνταγματάρχης York εξήγησε τον τρόπο δράσης των Bender.

Κάθε φορά που ένας ταξειδιώτης σταματούσε στο πανδοχείο και διαπίστωναν πως, για κάποιο λόγο, είχε πολλά χρήματα μαζί του, τον έβαζαν να καθίσει με την πλάτη γυρισμένη στην κουρτίνα από καραβόπανο, που χώριζε την καλύβα στα δύο.Ύστερα, ενώ η MaBender ετοίμαζε το φαγητό ή σερβίριζε τον ξένο, κάποιος, κατά πάσα πιθανότητα η Kate που ήταν όμορφη κοπέλα, αναλάμβανε να του αποσπάσει την προσοχή, εμποδίζοντάς τον έτσι να παρακολουθήσει τις κινήσεις του αδελφού ή του πατέρα της, που βρίσκονταν πίσω από την κουρτίνα.

Μόλις το θύμα έριχνε πίσω το κεφάλι, γελώντας –ίσως- με τα αστεία και τα καμώματα της Kate, δεχόταν κατακέφαλα μια σφυριά.Οι Bender άνοιγαν αμέσως την καταπακτή και έριχναν το πτώμα στο υπόγειο αφού πρώτα, για σιγουριά, του έκοβαν το λαιμό.Αργότερα, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να μην διακινδυνέψουν να γίνουν αντιληπτοί από κάποιον περαστικό, τραβούσαν το πτώμα έξω και το έθαβαν στο χωράφι τους.

Στο κτήμα των Bender βρέθηκαν θαμμένα δώδεκα πτώματα, όμως οι δολοφονίες που τους αποδίδονται είναι πολύ περισσότερες.Επίσημα καταγεγραμμένοι είναι οι πιο κάτω φόνοι:

Mr. Jones – το μοναδικό πτώμα που βρέθηκε εκτός αγροκτήματος, θαμμένο στο DrumCreek.Βρέθηκε με σπασμένο το κρανίο και κομμένο τον λαιμό.

2 άγνωστοι άνδρες – τα πτώματά τους βρέθηκαν θαμμένα στο αγρόκτημα, με σπασμένα κρανία και κομμένους λαιμούς.

HenryMcKenzie– το πτώμα του βρέθηκε διαμελισμένο, θαμμένο στο περιβολάκι της MaBender.Όταν εξαφανίστηκε είχε πάνω του 2.000 δολλάρια.

-BenBrown – βρέθηκε θαμμένος στο περιβολάκι.Είχε μαζί του 36 δολλάρια και αρκετά άλογα που είχε αγοράσει.

W.F. McCrotty – το πτώμα του ανακαλύφθηκε στο περιβολάκι.Όταν εξαφανίστηκε κουβαλούσε 2.600 δολλάρια, για να αγοράσει υλικά για την κατασκευή σπιτιού στον κλήρο που είχε πρόσφατα αποκτήσει.

GeorgeLoncher και η μικρή του κόρη – τα πτώματά τους βρέθηκαν σε κοινό τάφο, στο περιβολάκι της MaBender.Είχαν μαζί τους 38 δολλάρια, άμαξα και αρκετά καλά άλογα.

JohnnyBoyle – το πτώμα του βρέθηκε στο πηγάδι του αγροκτήματος.Όταν εξαφανίστηκε είχε πάνω του 1.900 δολλάρια, πιθανότατα για την απόκτηση κλήρου.

DrWilliamYork – το πτώμα του ήταν το πρώτο που ανακαλύφθηκε στο περιβόλι των Bender.Όταν εξαφανίστηκε είχε πάνω του 10 δολλάρια και ίππευε ένα εκπληκτικό άλογο κούρσας, η σέλα του οποίου κόστιζε 850 δολλάρια.Τα γυαλιά του York, βρέθηκαν μέσα στην εγκαταλειμμένη καλύβα των Bender.

JohnGreary – το πτώμα του ήταν θαμμένο στο περιβολάκι.Είχε μαζί του 1.900 δολλάρια, για να αγοράσει γη.

Μια άγνωστη γυναίκα και ένας άγνωστος άνδρας, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν, επίσης, στο περιβολάκι.Δεν αναγνωρίστηκαν και είναι άγνωστο το χρηματικό ποσό που είχαν μαζί τους.

-Σε τάφους στο περιβόλι βρέθηκαν επίσης τα διαμελισμένα πτώματα αρκετών θυμάτων, η αναγνώριση των οποίων ήταν αδύνατη.

Περίεργοι φωτογραφίζονται έξω από το σπίτι των Bender, μετά την εξαφάνισή τους

Οι αντιδράσεις

Η αποκάλυψη ότι για χρόνια, ανάμεσά τους ζούσε μια οικογένεια στυγερών δολοφόνων, είχε στους ανθρώπους της περιοχής ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα.Αμέσως μετά την περιγραφή του Συνταγματάρχη York για τον τρόπο που οι Bender δολοφονούσαν τα θύματά τους, κάποιος μπήκε στην καλύβα για να αναζητήσει κάτι και να το κρατήσει ως ενθύμιο.Τον μιμήθηκαν κι άλλοι.Πολύ σύντομα το κυνήγι των σουβενίρ κλιμακώθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε σε λίγες μέρες από το πανδοχείο δεν απόμεινε τίποτα.Ακόμη και τα δοκάρια και τα ξύλινα τραπέζια, κομματιάστηκαν και μοιράστηκαν στον κόσμο.Στο τέλος, το μόνο που απέμεινε από την καλύβα των Bender, ήταν μια τρύπα στο έδαφος, εκεί που βρισκόταν το κελάρι.Όταν πέρασε κι αυτή η τρέλα, το λιβάδι ξανάγινε σιωπηλό και έρημο, σαν να μην είχαν ζήσει ποτέ εκεί οι αιμοσταγείς Bender.Το μόνο που έμεινε ίδιο, ήταν ο λόφος που σήμερα φέρει το όνομά τους.

Η αναζήτηση για τους Bender, όμως, συνεχίστηκε για χρόνια.Ο άλλος αδελφός του DrYork, ο AlexanderM. York, δικηγόρος και γερουσιαστής που ζούσε στην Ιντιπέντενς, προσέφερε αμοιβή 1.000 δολλαρίων, για όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη των δολοφόνων του αδελφού του και των άλλων θυμάτων.Στις 17 Μαΐου, ο Κυβερνήτης ThomasOsborn, προσέθεσε άλλα 2.000 δολλάρια στην αμοιβή.Κανείς, ποτέ, δεν εισέπραξε αυτά τα χρήματα.

Επιμύθιο

Ο Pa, η Ma, ο JohnJr και η KateBender, έγιναν διάσημοι το 1873, όταν εξαφανίστηκαν από την Κομητεία Λαμπέτ.Έγιναν οι πρώτοι καταγεγραμμένοι κατά συρροή δολοφόνοι των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τους ένα μυστήριο που ποτέ δεν διελευκάνθηκε.

Η τύχη τους είναι άγνωστη.Κατά καιρούς κυκλοφορούσαν ιστορίες για το τι είχαν απογίνει οι Bender.Κάποιοι είπαν πως ένα από τα αποσπάσματα που τους έψαχναν, τους είχε βρει και τους είχε σκοτώσει, κάποιοι άλλοι πως είχαν συλληφθεί ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα νότια σύνορα της πολιτείας και είχαν λυντσαριστεί από το εξαγριωμένο πλήθος, και στη συνέχεια είχαν διαμελιστεί και τα μέλη τους ρίχτηκαν στα νερά του ποταμού Verdigris.Ποτέ, όμως, κανένα σχετικό εύρημα δεν ήρθε να υποστηρίξει αυτή την ιστορία.Υπήρξαν άνθρωποι που ισχυρίστηκαν πως είχαν σκοτώσει τους Bender, αφού είχαν ανταλλάξει πυροβολισμούς μαζί τους και τους είχαν θάψει σε ανώνυμους τάφους στο ίδιο τους το χωράφι, και κάποιοι άλλοι πως τους σκότωσαν ενώ είχαν κατασκηνώσει κάπου για να περάσουν τη νύχτα, έκαψαν τα πτώματά τους και μετέφεραν το κάρο και τα υπάρχοντά τους σε άλλη πολιτεία, ώστε να μην αναγνωρισθούν.Άλλες φήμες έφεραν την όμορφη Kate να έχει παντρευτεί έναν βαθύπλουτο κάτοικο του Σαν Φρανσίσκο ή, αντίθετα, να έχει καταλήξει σε οίκο ανοχής στη Μοντάνα.

Κάθε φορά που μια τέτοια ιστορία κυκλοφορούσε, οι εκπρόσωποι του νόμου έσπευδαν να διαπιστώσουν αν ήταν αληθινή, γυρίζοντας έτσι ολόκληρη την πολιτεία. Σε κάποια από τις έρευνές τους, ανακάλυψαν το κάρο των Bender, με τα λιμοκτονούντα άλογα ακόμα ζεμένα σε αυτό, και μια από τις φοράδες κουτσή.Το κάρο είχε εγκαταλειφθεί έξω από τα όρια της πόλης του Thayer.Η έρευνά τους απέδωσε τους εξής καρπούς: ο CaptainJamesB. Ransom, υπεύθυνος της επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Levenworth, Lawrence & GalvestonRailroad, επιβεβαίωσε τις περιγραφές των μελών της οικογένειας και κατέθεσε πως είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τραίνο με κατεύθυνση το Humboldt.Στο Chanute, ο John ο Νεώτερος και η Kate, κατέβηκαν και επιβιβάστηκαν στην MK & T αμαξοστοιχία, που κατευθυνόταν στην Κομητεία του Ρεντ Ρίβερ, στο Τέξας, όπου και τερμάτιζε το ταξείδι της.Από εκεί, οι νεαροί Bender, ενώθηκαν με μιαν αποικία παρανόμων, στο Τέξας ή στο Νιου Μέξικο.Η συγκεκριμένη αποικία και η περιοχή στην οποία βρισκόταν,θεωρείτο πολύ επικίνδυνη, για την ακρίβεια ήταν η πλέον επικίνδυνη περιοχή των ΗΠΑ, και αρκετοί εκπρόσωποι του νόμου είχαν χάσει τη ζωή τους, προσπαθώντας να εισχωρήσουν εκεί και να συλλάβουν τους παράνομους κατοίκους της.

Οι πρεσβύτεροι Bender συνέχισαν το ταξείδι τους μέχρι βόρεια του Κάνσας Σίτυ, όπου πιστεύεται πως αγόρασαν εισιτήρια για το Σαιν Λούις.Και αυτοί δεν συνελήφθησαν ποτέ, και η ιστορία τους επιζεί μέχρι σήμερα, ως ένα από τα άλυτα μυστήρια της Άγριας Δύσης.

Αποκαλύψεις

Η έρευνα για τους Bender, μπορεί να μην κατάφερε να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης, έφερε όμως στο φως την αλήθεια για την «οικογένεια».Οι μόνοι δεσμοί αίματος που υπήρχαν σε αυτή, ήταν εκείνη της Ma και της Kate, που ήταν πράγματι μητέρα και κόρη. HMa ήταν σύζυγος κάποιου GeorgeGriffith, με τον οποίο είχε αποκτήσει δώδεκα παιδιά.Το πραγματικό επώνυμο του Pa ήταν Flickinger και του John του Νεώτερου Gebhardt.Ο John και η Kate ήταν εραστές.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Μουσείο

Το 1961, ιδρύθηκε στο Τσέριβαίηλ ένα μουσείο αφιερωμένο στη δράση των Bender.Το κτήριο του Μουσείου δεν ήταν τίποτε άλλο από ανακατασκευή της καλύβας τους, με τους Bender και τα θύματά τους ως κέρινα ομοιώματα.

Τα έπιπλα και τα αντικείμενα της καλύβας ήταν αναπαραγωγές των πρωτότυπων, ενώ τα τρία σφυριά και το μαχαίρι ήταν τα αυθεντικά, αυτά που ανήκαν στη δολοφονική οικογένεια και είχαν αποτελέσει τα θανάσιμα όπλα της.Το Μουσείο λειτούργησε με διακοπές μέχρι το 1982, οπότε και διέκοψε εντελώς τη λειτουργία του.Τα σφυριά και το μαχαίρι μεταφέρθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο του Κάνσας.

2. Βιβλία

Για τους Bender έχουν γραφεί τα ακόλουθα βιβλία:

-1913: The Benders Of Kansas, John Towner James

-1939: A candle Of The Wicked, Manly Wade Wellman

-1960: The Bloody Benders, Robert H. Alderman

-1992: The Benders – Keepers Of The Devil’s Inn, Fern Morrow Wood

-2003: Cottonwood, S. Philip

-2004, Mass Murderers From The History Of Kansas, Troy Taylor

-2008: Death For Dinner, Phyllis de la Garza

Επίσης, έχει κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο κόμικς, το TheSagaOfTheBloodyBenders, του RickGeary.

3. Κινηματογράφος

-Το 1970, ο SamuelGoldwynJr., έχοντας επισκεφθεί το Μουσείο των Bender, εντυπωσιάστηκε από την ιστορία τους και αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου του Alderman.Η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ.

-To 2002 γυρίστηκε σε βίντεο η ταινία τρόμου BloodyBender, που επικεντρώνονταν κυρίως στον John τον Νεώτερο.Φτηνή και ανάξια λόγου παραγωγή, σε σκηνοθεσία του DanShimmer.

-Το 2003 γυρίστηκε, πάλι σε βίντεο, από τους StephanieBeaton και WilliamCombs, το sequelBloodyBender’sReturn, εξίσου κακό και αδιάφορο.

4. Αναμνηστική πλάκα

Το Κάνσας είναι μια από τις πολιτείες της Αμερικής, που αναρτά αναμνηστικές πινακίδες ακόμη και για τα θλιβερά επιτεύγματα των κατοίκων του.Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε τη σχετική πινακίδα για τους Bender.

5. Πηγές

-Εφημερίδα TopekaDailyCapital (φύλλο 13ης Ιανουαρίου, 1886)

Dead Men Do Tell Tales, The Benders

-Περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, Τεύχος 130. Απρίλιος 1979

20 σκέψεις σχετικά με το “Οι αιμοσταγείς Bender – II”

 1. πολυ μυστηριο! πολυ ωραια ιστορια! μπράβο Νίνα

 2. Καταπληκτικο!!πως τα καταφερνεις παντα να διαβαζω τα αρθρα με το στομα ανοιχτο και τα ματια γουρλωμενα.
  Εξαιρετικη αποδοση.
  Πολλα μπραβο!!!

 3. @Τόνια, ευχαριστώ! 🙂

  @Mpatsono, είναι τα θέματα τέτοια! 😛

  @Renata, έχω γράψει και χειρότερα! 😛

 4. Δεν την ηξερα τη συγκεκριμενη ιστορια και με καθηλωσε. …Νινα για μια φορα ακομα κεντησες!

 5. Την έκαναν με ελαφρά οι …Blenders (να κάνω κι ένα μαύρο αστειάκι) κι άντε να τους βρουν. Σου λέει: έτσι και περάσουμε τα σύνορα της πολιτείας και πάμε σε άλλη, την βγάλαμε καθαρή.

  Νίνα χίλια μπράβο. Περιμένουμε νεώτερη ιστορία με ενδιαφέρον! 🙂

 6. Ούτε εγώ πιστεύω στην ύπαρξη του εγκληματικού γονιδίου για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν στο παρτ 1. Μια υπόθεση έκανα μόνο και ναι, τελικα δεν ήταν όλοι συγγενείς μεταξύ τους .

  Το μουσείο πάντως είναι για γέλια . Καλά, πλήρωναν εισιτήριο για να δουν το κουκλοθέατρο της οικογένειας Σοφιανού ??? Είναι τρελλοί αυτοί οι Αμερικάνοι ( και αμφιβόλου νοημοσύνης … )

  Φιλιά Νίνα !

 7. Παντως αυτη η τρελα με τα ενθυμια απο κατα συρροην δολοφονους….κραταει απο παλια…….μπραβο νινα…..πολυ ωραια ιστορια………

 8. Εξαιρετικο κι αυτο οπως ολα.Ασχετο,αλλα μηπως σκοπευετε ν ασχοληθειτε με Ιαπωνες serial-killers;Εχω ακουσει οτι ξεφευγουν απο οσα ξερουμε.

 9. @Αλεξάνδρα, μερσί! Το μαίηλ το είδες?

  @Ελ Γκρέκο, μερσί επίσης! 😛

  @Sadrina, μην ξεχνάμε και την εποχή και τις συνθήκες: δύσβατες περιοχές, ελλειπείς μέθοδοι αναζήτησης…

  @Aura, χάλια το μουσείομ χάλια!

  @Εύη, η τρέλα με τα ενθύμια αποτελεί ολόκληρη βιομηχανία στην Αμερική, ζει κόσμος και κοσμάκης από αυτή! Δες το σχετικό άρθρο για τα murderabilia στο blog.

  @Bill, βεβαίως και σκοπεύουμε. Σιγά μη μας ξέφευγαν οι Ιάπωνες! 😛

  @

 10. 9334. Τόσα δολάρια άθροισα από την περιγραφή της Νίνας ως κέρδη για τους Bender. Συν τα άλογα… Και αυτά είναι μόνο για τα θύματα που γνωρίζουμε. Φανταστείτε και αυτά που δεν γνωρίζουμε. Πρέπει να ήταν παρά, παρά πολλά λεφτά για το 1873. Αν κρίνω και από την επικήρυξη των 3000 δολαρίων στο σύνολο και συγκρίνοντας την με αντίστοιχες που ακούμε σήμερα. Δεν θα μου φαινόταν περίεργο οι Bender να πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους ως πλούσιοι αστοί σε κάποια μεγάλη πόλη. Και άντε μετά να τους βρεις μέσα στο πλήθος και εκείνη την εποχή…

  Το μουσείο μου φάνηκε και εμένα λίγο απλοϊκό να το πω, σίγουρα πάντως ηλίθιο και βασικά ανατριχιαστικό. Αλλά ακόμα ποιο παρανοϊκή είναι η αναμνηστική πινακίδα που ανάρτησε το Κάνσας. Φανταστείτε αντίστοιχες πινακίδες στην Ελλάδα. “Καλώς ήρθατε στην Αττική. Εδώ σας σκοτώνουμε καλύτερα, από το 1873.” Όπως θα έλεγε και ο Οβελίξ: “Είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικανοί!!!”

 11. Νινα μου το ειδα το μεηλ αλλα δυστυχως θα ειμαι Ξανθη για δουλειες (ΚΛαψ!)

 12. @Δημήτρη, έτσι ακριβώς είχαν τα πράγματα. Και, ναι, είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικανοί! 😀

  @Μαμαλούξ, merci! Διορθώθηκε πάραυτα! 😉

  @Alexandra, 😦

 13. Τα κατωτέρω φυσικά συμπερασματικά και με κάθε επιφύλαξη…
  Θυμάμαι μικρός που διάβαζα Μικρό Αρχηγό και Μικρό Καουμπόυ κι ένιωθα να ταξιδεύω σε άλλους κόσμους. Δεν μπορώ να πω αν κυρίως οι συνθήκες παράγουν το έγκλημα, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ενσυνείδητη τις περισσότερες φορές απόφαση το να παραβείς το Νόμο και μάλιστα ποινικώς, ακόμη και με αμελή συμπεριφορά. Η κατάστρωση σχεδίου, ιδίως διαφυγής, και η βούληση, ενώ γνωρίζει κάποιος, έστω και μέσω κοινής λογικής κι όχι με αυστηρά νομικά κριτήρια, ότι κάτι είναι Κακό και πάραυτα να επιτρέπει στην ιδιοτέλειά του και τον εγωπαθή χαρακτήρα του να κυριαρχήσει είναι τουλάχιστον αποτρόπαιο. Το χειρότερο στο έγκλημα είναι η συγκάλυψη της δόλιας συμπεριφοράς πρώτα στη συνείδηση του ίδιου του δράστη και η προσπάθεια δικαιολόγησής της με τρόπο, ο οποίος παραπέμπει ανηκέστως σε ατραπούς της ψυχιατρικής. και το τελευταίο δεν πρέπει να μας ποδηγετεί ως λόγος ελαφρυντικός. Πρέπει πρωταρχικά να τιμωρείται κανείς διότι επέτρεψε να βγει στην επιφάνεια ο ράθυμος, εγωμανής, ιδιότροπος, δεσποτικός εαυτός του με στόχο να επιβληθεί με το έτσι θέλω στους γύρω του. Σε τέτοιες περιπτώσεις ατόμων χωρίς αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο (όχι βέβαια σε απόλυτο βαθμό αυτοσαρκασμού κι αφέλειας), ζηλότυπων και ελάχιστα προοδευτικών στην προσωπική τους ζωή συνάμα, δικαιολογείται νομίζω υπό όρους το capital punishment.
  Θυμάμαι μικρός που διάβαζα Μικρό Αρχηγό και Μικρό Καουμπόυ κι ένιωθα να ταξιδεύω σε άλλους κόσμους. Δεν μπορώ να πω αν κυρίως οι συνθήκες παράγουν το έγκλημα, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ενσυνείδητη τις περισσότερες φορές απόφαση το να παραβείς το Νόμο και μάλιστα ποινικώς, ακόμη και με αμελή συμπεριφορά. Η κατάστρωση σχεδίου, ιδίως διαφυγής, και η βούληση, ενώ γνωρίζει κάποιος, έστω και μέσω κοινής λογικής κι όχι με αυστηρά νομικά κριτήρια, ότι κάτι είναι Κακό και πάραυτα να επιτρέπει στην ιδιοτέλειά του και τον εγωπαθή χαρακτήρα του να κυριαρχήσει είναι τουλάχιστον αποτρόπαιο. Το χειρότερο στο έγκλημα είναι η συγκάλυψη της δόλιας συμπεριφοράς πρώτα στη συνείδηση του ίδιου του δράστη και η προσπάθεια δικαιολόγησής της με τρόπο, ο οποίος παραπέμπει ανηκέστως σε ατραπούς της ψυχιατρικής. και το τελευταίο δεν πρέπει να μας ποδηγετεί ως λόγος ελαφρυντικός. Πρέπει πρωταρχικά να τιμωρείται κανείς διότι επέτρεψε να βγει στην επιφάνεια ο ράθυμος, εγωμανής, ιδιότροπος, δεσποτικός εαυτός του με στόχο να επιβληθεί με το έτσι θέλω στους γύρω του. Σε τέτοιες περιπτώσεις ατόμων χωρίς αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο (όχι βέβαια σε απόλυτο βαθμό αυτοσαρκασμού κι αφέλειας), ζηλότυπων και ελάχιστα προοδευτικών στην προσωπική τους ζωή συνάμα, δικαιολογείται νομίζω υπό όρους το capital punishment.

 14. @Αλεξήνορα, αν και δεν έχετε άδικο στα περισσότερα από όσα λέτε, θα διαφωνήσω ριζικά σε ένα μόνο: δεν μπορώ να δικαιολογήσω, σε καμία περίπτωση, την εσχάτη των ποινών. Και όχι γιατί είμαι καλός άνθρωπος, ακριβώς το αντίθετο! 😛 Πιστεύω πως είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη τιμωρία για κάποιον να ζει ανελεύθερος, παρά να μη ζει καθόλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s