Hélène Jégado, η δηλητηριάστρια της Βρεττάνης – I

Της Νίνας Κουλετάκη

Εισαγωγή

Έμεινε στην ιστορία του εγκλήματος ως «LaJégado»: η υπηρέτρια από τη Βρετάνη, η θεωρούμενη πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της σύγχρονης εποχής, κάτοχος ενός μακάβριου ρεκόρ.Αυτού της δολοφόνου με τα περισσότερα θύματα στη Γαλλία.Η ιστορία της παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, ζει μέσα από το θρύλο της και τα λαϊκά τραγούδια της Βρετάνης, αλλά και από τη μανία των Αμερικανών για τους κατά συρροή δολοφόνους.Το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, την κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους «λάτρεις» του εγκλήματος και το όνομά της έρχεται στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου, σε ιστότοπους αφιερωμένους στις γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους.Πέρα, όμως, από το γεγονός αυτό καθεαυτό, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή και τη δράση της.Στο «Έγκλημα και Τιμωρία» θα προσπαθήσουμε να βάλουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερες πινελιές στο πορτραίτο της.

Τα πρώτα χρόνια

Η HélèneJégadoγεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1803 στην κωμόπολη Kerotdevin, στο Plouhinec, κοντά στο Lorient, στη Βρετάνη. Σε ηλικία επτά ετών χάνει τη μητέρα της και, μαζί με την αδελφή της,πηγαίνουν να ζήσουν με δύο θείες τους, που ήταν υπηρέτριες στο πρεσβυτέριο του Bubry.Με τη μεσολάβηση του πάστορα M. Raillau και κατά τη συνήθεια της εποχής και την κοινή μοίρα, όχι μόνο των ορφανών, αλλά και των παιδιών από πολυμελείς, φτωχές οικογένειες, τοποθετείται ως υπηρέτρια σε ένα σπίτι, όντας παιδί ακόμα.

Νεαρή κοπέλα ερωτεύεται έναν νέο και κάνουν σχέδια για κοινή ζωή, ένα μικρό όμορφο σπίτι και πολλά παιδιά.Η μοίρα της στερεί, όμως, για άλλη μια φορά, αγαπημένο πρόσωπο.Ο νεανικός της έρωτας βρίσκει τραγικό θάνατο σε δυστύχημα, γεγονός που της ράγισε την καρδιά.

Η χολέρα

Ήδη, από το 1817, έχει αρχίσει η πρώτη πανδημία χολέρας.Ξεκίνησε από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Μαδαγασκάρη για να εξαπλωθεί στη συνέχεια στην Εγγύς Ανατολή, την Αφρική, τη Βόρειο και Λατινική Αμερική, την Αυστραλία και –ως ήταν αναμενόμενο- την Ευρώπη.Το 1832 η χολέρα περνάει τα σύνορα της Γαλλίας, προερχόμενηαπό τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Η κατάσταση είναι απελπιστική και ανεξέλεγκτη.Οι υγειονομικές αρχές της χώρας είναι ανίσχυρες μπροστά στην επιθετικότητα της ασθένειας.Το δονάκιο της χολέραςεξαπλώνεται στο Παρίσι και τις επαρχίες της Γαλλίας και σπέρνει το θάνατο.Οι άνθρωποι και τα ζώα πεθαίνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες, σωριάζονται στους δρόμους, απ’όπου μαζεύονται για να ριχτούν σε ομαδικούς τάφους.

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αρρώστιας είναι οι κοιλιακοί μυϊκοί σπασμοί, οι οποίοι, πολλές φορές, σταματούν αρκετή ώρα μετά το θάνατο του ασθενούς.Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στη δημιουργία του μύθου ότι, κατά τις επιδημίες χολέρας, έθαβαν τους ανθρώπους ζωντανούς.

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την επιδημία και οι άνθρωποι πεθαίνουν σωρηδόν, ο φόνος μπορεί, πολύ εύκολα, να περάσει απαρατήρητος.Μεσούσης της επιδημίας χολέρας στη Γαλλία, η HélèneJégado ξεκινά τη δολοφονική της καριέρα.

Τα πρώτα θύματα

Δεκαέξι χρόνια μετά την εγκατάστασή της στο Bubry, το 1826, η μία από τις θείες της φεύγει και παίρνει μαζί της την Hélène.Πηγαίνουν στο Seglien, όπου μπαίνουν στην υπηρεσία του M. Conan, πάστορα της περιοχής.Εκεί εκδηλώνεται, για πρώτη φορά, η σκοτεινή φύση της HélèneJégado.Ένα κορίτσι που φρόντιζε τα πρόβατα του πάστορα, ισχυρίστηκε πως βρήκε σπόρους κάνναβης στη σούπα που της είχε ετοιμάσει η Hélène.Όμως η δολοφονική της μανία δεν θα ξεσπάσει παρά έξι χρόνια αργότερα.

Το 1833, η Hélène προσλαμβάνεται στο σπίτι του πάστορα της Guern, LeDrogo, για να περιποιείται αυτόν και την οικογένειά του.Έχει ήδη μάθει να μαγειρεύει και δεν απασχολείται πλέον ως υπηρέτρια.Βασίλειό της είναι η κουζίνα του σπιτιού.Στους τρεις μήνες που εργάστηκε εκεί, από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, επτά άτομα στο σπίτι πέθαναν μέσα σε εμετούς και φριχτούς πόνους.Όλοι είχαν φάει φαγητό που τους είχε ετοιμάσει η Hélène, η οποία και τους περιποιόταν κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν οι γονείς του πάστορα, , αλλά και η αδελφή της Anna, που είχε πάει να την επισκεφθεί, καθώς και ο ίδιος ο LeDrogo.Ο τελευταίος, ένας γερός και δυνατός άντρας, πέθανε μέσα σε 32 ώρες, από τη στιγμή που του πρωτοπαρουσιάστηκε η «ασθένεια».Λέγεται πως η Hélène έδειξε συντετριμμένη από τους θανάτους, αλλά μετά το θάνατο του LeDrogo την άκουσαν να λέει πως ο δικός του δεν θα ήταν ο τελευταίος.Και δεν ήταν: ακολούθησαν άλλοι τρεις, υπηρετών του σπιτιού.

Όπως ήταν φυσικό, τόσοι θάνατοι σε ένα σπίτι δεν ήταν δυνατόν να περάσουν απαρατήρητοι.Το σώμα του πάστορα εξετάστηκε από τον DrGalzain, ο οποίος βρήκε ενδείξεις σοβαρότατης διαταραχής στα πεπτικά υγρά, με ταυτόχρονη φλεγμονή των εντέρων.Τόσο αυτός, όσο και ο συνάδελφός του DrMartel, υποψιάστηκαν δηλητηρίαση, αλλά η θλίψη και η αφοσίωση της Hélèneαπομάκρυνε τις υποψίες τους από εκείνη.

Ο θάνατος την ακολουθεί

Στη συνέχεια βρίσκουμε την Hélène στο Bubry, να αντικαθιστά τη νεκρή, πλέον, αδελφή της Annaστην υπηρεσία του εκεί πάστορα.Τους επόμενους τρεις μήνες, τρεις άνθρωποι θα πεθάνουν: η θεία της Hélène, MarieJeanneLiscouet καθώς και η αδελφή και η ανηψιά του πάστορα.Η τελευταία, ένα υγιέστατο κορίτσι 16 ετών, πέθανε μέσα σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έτρωγε και δεν έπινε τίποτα, παρά μόνο γάλα που της ετοίμαζε η Hélène, η οποία περιποιόταν και τις άλλες δύο ασθενείς.Ο πόνος και η θλίψη της για το χαμό των τριών γυναικών, εντυπωσίασε όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Από το Burbry, η Hélène πηγαίνει στο Locmine, όπου η οικογένειά της –χρόνια υπηρέτες κληρικών- της έχει εξασφαλίσει διαμονή στο πρεσβυτέριο της περιοχής.Η Hélène πηγαίνει, ως μαθητευόμενη, στη δούλεψη μιας μοδίστρας, της MarieJeanneLeboucher, στο σπίτι της οποίας κατοικεί.Η Leboucher, καθώς και μία από τις κόρες της θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν.Επίσης άρρωστος θα πέσει και ο γιος της Pierre, oοποίος θα επιβιώσει καθώς, αντιπαθώντας την Hélène, δεν της επιτρέπει να τον περιθάλψει.

Οι υποψίες αρχίζουν να βαρύνουν την Hélène και αρχίζει να απολογείται.Φεύγει από το σπίτι των Leboucherκαι μια χήρα, στην ίδια πόλη, η κ. Lorey, της προσφέρει ένα δωμάτιο στο σπίτι της.Θα πεθάνει, αφού φάει μια σούπα που της ετοίμασε η Hélène.Όταν η ανηψιά της, η κ. Cadic, φτάνει στο σπίτι για την κηδεία, η Hélène θα την αγκαλιάσει και με λυγμούς θα της μιλήσει για τη δυστυχία της και για το θάνατο που την ακολουθεί σε όλα τα σπίτια που πάει.Και ο θάνατος δεκατριών ανθρώπων μέσα σε διάστημα μικρότερο των δεκαοκτώ μηνών, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Τον Μάιο του 1835, η Hélène ήταν στην υπηρεσία της κ. Toussaint, στο Locmine.Τέσσερις ακόμα άνθρωποι θα πεθάνουν: η έμπιστη καμαριέρα της Toussaint, AnneEveno, ο πατέρας της Toussaint, η κόρη της Julie και, αργότερα, η ίδια η Toussaint.Είχαν όλοι τους γευτεί τη σούπα λαχανικών που είχε μαγειρέψει η HélèneJégado.Ο γιος της οικογένειας, στον οποίο δεν άρεσε ούτε το πρόσωπο της Hélène, ούτε οι φήμες που την ακολουθούσαν, παρέμεινε ζωντανός και μετά το θάνατο των δικών του την απέλυσε.

Η ατμόσφαιρα στην πόλη είχε γίνει βαριά για την HélèneJégado.Φεύγει και εγκαθίσταται στην πόλη του Auray, στο μοναστήρι του Αιώνιου Πατέρα, ως οικότροφος.Η διαμονή της εκεί δεν κράτησε πολύ, καθώς σημειώθηκαν διάφορα περίεργα περιστατικά.Τα ασπρόρουχα του μοναστηριού και τα ρούχα των μαθητών του βρέθηκαν κομματιασμένα, η Hélèneθεωρήθηκε ύποπτη και της ζήτησαν να φύγει.

Παραμένει στην πόλη και μπαίνει ως μαθητευόμενη στο μαγαζί και στο σπίτι μια άλλης μοδίστρας, της 77χρονης AnneLecouvrec.Η άτυχη γυναίκα δοκιμάζει τη θανατηφόρα σούπα της HélèneJégado και μετά από δυο μέρες πεθαίνει.Όσο για την Jégado, κλαίει τη μοίρα της που τα αφεντικά της πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο.

Η θλίψη της, εντούτοις, δεν την αποτρέπει από το να συνεχίσει να ψάχνει νέα αφεντικά.

Η επόμενη δουλειά της είναι στο σπίτι της AnneLefur, στο Ploermel, όπου μένει για ένα μήνα.Αρχίζει να ενδιαφέρεται ζωηρά για τα θρησκευτικά θέματα και ενημερώνει την κυρία της πως θα επισκεφτεί τη μοναχική κοινότητα του Auray.Πριν φύγει, την πείθει να πιει ένα ποτό που έχει ετοιμάσει η ίδια και η Anne, μια υγιέστατη γυναίκα, αρρωσταίνει βαριά.Σ’ αυτή την περίπτωση η HélèneJégado δεν έδειξε τη συνηθισμένη της συμπόνια.Εγκαταλείπει άκαρδα την άρρωστη γυναίκα, γεγονός που προφανώς την ωφέλησε, καθώς μετά την απομάκρυνση της Jégado, συνήλθε.

Η Hélène, στο μεταξύ, βρίσκει δουλειά στο Auray, στο σπίτι της κ. Hetel, που όμως δεν θα κρατήσει πάνω από μερικές μέρες.Ο γαμπρός της κ. Hetel, Μ. LeDore, έχοντας ακούσει το λόγο που την έδιωξαν από το μοναστήρι του Αιώνιου Πατέρα, της δείχνει την πόρτα, δυστυχώς όμως αργά.Η πεθερά του, έχοντας φάει φαγητά μαγειρεμένα από την Hélène, έχει αρχίσει τους εμετούς, για να πεθάνει τη μέρα που η υπηρέτριά της απολύεται.

Μην κατορθώνοντας να εξασφαλίσει άλλη θέση εργασίας στο Aurey, η Hélène πηγαίνει στο Pontivy και προσλαμβάνεται ως μαγείρισσα στο σπίτι του SieurJouanno.Ήταν ήδη πέντε μήνες εκεί όταν ο γιος της οικογένειας, ένα αγόρι 14 ετών, πεθαίνει ύστερα από ασθένεια πέντε ημερών, υποφέροντας από εμετούς και σπασμούς.Αμέσως διατάχθηκε νεκροψία, η οποία έδειξε φλεγμονή στο στομάχι και διάβρωση των εντέρων.Το αγόρι είχε τη συνήθεια να πίνει ξύδι και σε αυτήν αποδόθηκαν τα παθολογικά ευρήματα.

Η επόμενη θέση της Hélène, ήταν με στο σπίτι του κ. Kerallic, στο Hennebont, το 1836.Ο κ. Kerralicανάρρωνε από έναν πυρετό.Όταν ήπιε ένα αφέψημα που του ετοίμασε η Hélène, άρχισε τους αλλεπάλληλους εμετούς που τον οδήγησαν στο θάνατο, πέντε μέρες αργότερα.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο θάνατος ακολούθησε την HélèneJégado στα σπίτια που έπιανε δουλειά.Τουλάχιστονγιαταεπόμενατρίαχρόνια.

Συνεχίζεται

11 σκέψεις σχετικά με το “Hélène Jégado, η δηλητηριάστρια της Βρεττάνης – I”

 1. Θανατηφόρα ιστορία, θανατηφόρα μαγειρική, ομολογώ ότι σήμερα το μεσημέρι θα κοιτάω το περιεχόμενο του πιάτου μου λίγο παράξενα!!!!
  Nίνα οι φωτογραφίες της γυναίκας με το δίσκο στα χέρια απεικονίζουν την Hélène Jégado ή απλά τυχαίες υπηρέτριες της εποχής?

  Ανυπομονώ για τη συνέχεια και την κατάληξη της ιστορίας. Και έχω μεγάλη περιέργεια να μάθω με τη τους δηλητηρίαζε. Ελπίζω να είναι γνωστό.

 2. Ε την αθεοφοβη,τους καθαρισε ολους…
  Νινα το γιατι τους δηλητηριαζε με ενδιαφερει πολυ.
  Περιμενω τη συνεχεια…

 3. Αναμένουμε τη συνέχεια με αγωνία!
  Καλά… η γυναίκα ήταν τελείως άρρωστη, τους ξεπάτσρεψε όλους!

 4. ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΧΕ ΨΥΧΩΣΗ, ΗΤΑΝ ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ, ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΡΥΦΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΑΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ. ΠΙΣΤΕΨΕ ΟΤΙ ΑΦΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ. ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΘΟΛΩΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ, ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΤΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΠΑΓΛΑΡΩΣΑΝΕ. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ , ΗΤΑΝ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ…..
  ΠΑΝΤΩΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΤΑΝ ΚΟΥΚΟΥ. ΕΤΡΕΦΕ ΒΑΘΥ ΜΙΣΟΣ ΜΕΣΑ ΤΗΣ. ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΙΔΥΜΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ, ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ…
  ΝΙΝΑ ΜΟΥ, ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ. ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΑΧΙΣΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ
  ΧΡΥΣΗΙΣ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ

 5. Καλά, όταν την προσλαμβάνανε σε ένα σπίτι μετά τα πρώτα 2-3 δεν μαθαίνανε οτι πεθαίνανε όλοι απ οπου περνούσε? Ξεπάστρεψε ολόκληρε οικογένειες η άρρωστη!
  Πολύ καλή δουλειά Νίνα, περιμένουμε τη συνέχεια…

 6. Τα νέα έφταναν δύσκολα και αργά στα αυτιά που έπρεπε εκείνη την εποχή . Ή πολύ καλή ηθοποιός ή διχασμένη προσωπικότητα .

  Μου έκανε εντύπωση η μανία της . Δεν ξεπάστρευε έναν ή δύο για να μην καρφωθεί, εξολόθρευε ό,τι κινούνταν γύρω της . Ντούρασελ !
  Εκείνη πάντως νηστικιά δεν έμενε . Τη στρουμπουλάδα της την είχε .

  Μα και την ίδια της την αδερφή ? Σκόπιμα ή κατά λάθος ??

  Για να δούμε τι θα δούμε …

 7. @Δημήτρη, μη φοβάσαι, εκτός αν έχεις καμιάν Ελένη να σου μαγειρεύει! 😛 Οι φωτό είναι τυχαίες, μόνο το πρώτο σκίτσο απεικονίζει τη Jegado.

  @Koρίτσια (Mpatsono, Γιώτα, Renata, Aura, Χρυσηίδα) και αγόρι (Ελ Γκρέκο), η εποχή κατά την οποία έδρασε η Jegado, δεν ευνοούσε ούτε τη διασπορά των πληροφοριών, ούτε η αστυνομική έρευνα ήταν εμπεριστατωμένη. Μην χεχνάμε πως η Ευρώπη ήδη είχε υποφέρει από την πανούκλα, και ωραιότατα διάφορες ενοχλήσεις ή και θάνατοι ακόμα του είδους, εκλαμβάνονταν συχνά ως αποτέλεσμα της αρρώστιας ή κάποιας επιμόλυνσης. Επίσης, η ψυχολογική μελέτη του εγκληματία ήταν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ετκίμηση για το τι ωθούσε τη Jegado στις δολοφονίες. Υποψιάζομαι πάντως διαταρραχή και αίσθημα αδικίας που μεταλλάχθηκε σε θυμό και οργή.

 8. ayth h helena paizei na einai xeiroteri magirisa kai apo tin mana m…an einai dinaton…pantws palikari i tipisa skotwne skotwne kai sinexizan na tin proslabanoun aporw pws ta kataferne!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s