Beverley Allitt: Ο Άγγελος του Θανάτου – II

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Η σύλληψη

Μέχρι τις 26 Ιουλίου του 1991 η αστυνομία είχε αρκετά στοιχεία ώστε να προχωρήσει σε απαγγελία κατηγορίας για φόνο κατά της Allitt, εντούτοις δεν ήταν παρά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους που την κατηγόρησαν επίσημα.

Η Allitt παρέμεινε ήρεμη και συγκρατημένη κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αρνούμενη όλες τις επιθέσεις και επιμένοντας πως το μόνο που έκανε ήταν να φροντίζει τα θύματα.Έρευνα που έγινε στο σπίτι της έφερε στο φως τις χαμένες σελίδες από το βιβλίο νοσηλείας. Επιπλέον έλεγχος και εξετάσεις, έδειξαν ένα περίεργο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο ήταν δηλωτικό μιας σοβαρής διαταραχής.Η Allitt εκδήλωνε συμπτώματα τόσο του Συνδρόμου Μινχάουζεν όσο και του MHBP, κατά τα οποία ο ασθενής επιζητά την προσοχή μέσω ιατρικών προβλημάτων, δικών του ή των άλλων.

Αναμένοντας τη δίκη της η BeverleyAllitt φυλακίστηκε και εξετάστηκε από σωρεία ειδικών.Σε κανέναν από τους ψυχιάτρους της δεν παραδέχτηκε ποτέ την ενοχή της.

Η δίκη

Μετά από αναρίθμητες αναβολές λόγω «προβλημάτων υγείας» της (εξαιτίας των οποίων έχασε 35 κιλά), η δίκη της έγινε στο Βασιλικό Δικαστήριο του Nottingham, στις 15 Φεβρουαρίου του 1993.Ο δημόσιος κατήγορος απέδειξε στους ενόρκους τη φυσική της παρουσία σε όλες τις επιθέσεις κατά των παιδιών καθώς και την ανυπαρξία παρόμοιων περιστατικών όταν η Allittδεν ήταν παρούσα.Τη συνέδεσε επίσης με τα ευρήματα ινσουλίνης και καλίου στον οργανισμό των θυμάτων καθώς και τα σημάδια από τις ενέσεις, με τις οποίες τους χορηγούσε τις ουσίες.Επίσης κατηγορήθηκε για διακοπή της παροχέτευσης οξυγόνου σε κάποια από τα θύματα.

Η ασυνήθιστη συμπεριφορά της κατά την παιδική και εφηβική της ηλικία ήρθε στο φως και ο καθηγητής παιδιατρικής RoyMeadow εξήγησε στους ενόρκους τα Σύνδρομα Μινχάουζεν και Μινχάουζεν δι’αντιπροσώπου.Έδειξε πώς η Allitt παρουσίαζε συμπτώματα και των δύο, παρουσιάζοντας ως επιπλέον απόδειξη τη συμπεριφορά της μετά τη σύλληψη, με αλλεπάλληλες «ασθένειες» που καθυστέρησαν τη διεξαγωγή της δίκης της.Η κατάθεσή του ήταν καταπέλτης καθώς υποστήριξε πως η BeverleyAllittδεν επρόκειτο ποτέ να θεραπευτεί, αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο για όποιον την πλησίαζε.

Η δίκη διήρκεσε περίπου δύο μήνες με την Allitt παρούσα μόνο 16 ημέρες (καθώς τις υπόλοιπες ήταν άρρωστη).Ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου του 1993 με την καταδίκη της 13 φορές σε ισόβια για φόνους και απόπειρες φόνων.Ήταν η σκληρότερη ποινή που είχε επιβληθεί σε γυναίκα, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά σύμφωνα με τον δικαστή έπρεπε να επιβληθεί για να δικαιωθούν τα θύματα, οι οικογένειές τους που θα εξακολουθούσαν να υποφέρουν καθώς και για να εξαλειφθεί η βαριά σκιά που έριξε πάνω στο επάγγελμα της αδελφής νοσοκόμου. Πράγματι, ο αντίκτυπος για το νοσοκομείο Grantham & Kesteven ήταν τόσο μεγάλος, που η παιδιατρική πτέρυγα έκλεισε οριστικά.

Η δικαστική απόφαση όριζε πως η BeverleyAllitt θα έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 40 χρόνια και να μην απελευθερωθεί πριν από το 2032, σε ηλικία 64 ετών.Ακόμη όμως

Rampton Hospital
Rampton Hospital

και τότε με την προϋπόθεση πως δεν είναι σε θέση να βλάψει κανέναν.

Η Allitt κλείστηκε στο Rampton, Νοσοκομείο Υψίστης Ασφάλειας του Nottingham, όπου σε ειδική πτέρυγα κρατούνται κατάδικοι που χρήζουν ψυχιατρικής αγωγής.Με το που βρέθηκε εκεί άρχισε πάλι να επιζητά την προσοχή στο άτομό της, μασώντας γυαλιά και καίγοντας τα χέρια της με καυτό νερό.Διαδοχικά, παραδέχτηκε στους ψυχιάτρους της τρεις από τους φόνους που διέπραξε και έξι από τις απόπειρες.Η ειδεχθής φύση των εγκλημάτων της της κατέταξε ανάμεσα στους εγκληματίες που δεν δικαιούνται αναστολής.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Το σύνδρομο Μινχάουζεν (MunchausenSyndrome)

Πρόκειται για διαταραχή της προσωπικότητας. Στην προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή των γιατρών, ο ασθενής εφευρίσκει διάφορες σωματικές ενοχλήσεις. Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου τις προξενεί ο ίδιος. Κοιλιακοί πόνοι, ναυτία και ίλιγγοι είναι τα συνήθη συμπτώματα. Σκοπός των ανθρώπων που πάσχουν απ’ αυτό το σύνδρομο είναι να φαίνονται πάντα άρρωστοι, εξασφαλίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη συνταγογράφηση κλινικών εξετάσεων και φαρμακολογικών θεραπειών. Αν έρθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια δεν την αποδέχονται και απευθύνονται σε άλλες υγειονομικές μονάδες.

Το όνομα προέρχεται από το βαρόνο Μινχάουζεν, πρωταγωνιστή του πασίγνωστου βιβλίου του Ροδόλφου Ράσπε, του 1785. Αφότου επέστρεψε από το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1768-1774), άρχισε να διηγείται φανταστικά κατορθώματα.

Οι Περιπ�τειες του Βαρώνου Μινχάουζεν
Οι Περιπέτειες του Βαρώνου Μινχάουζεν

Ο γιατρός έρχεται συχνά αντιμέτωπος μ’ ένα ασυνάρτητο και απίθανο ιστορικό του ασθενούς, το οποίο αποτελείται από σοβαρά συμπτώματα ασύνδετα μεταξύ τους, τα οποία δεν αποδίδονται σε καμιά αιτία. Οι ίδιες οι κλινικές εξετάσεις μπορεί να έχουν παραποιηθεί από τον ασθενή, ο οποίος θέλει να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση σχετικά με την «αρρώστια» του.

Υπάρχει επίσης το λεγόμενο «σύνδρομο του Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου» (MunchausenbyProxysyndrome–MHBP), που πλήττει τους γονείς, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένας γονιός φαινομενικά στοργικός αλλάζει γιατρούς και νοσοκομεία για να γιατρέψει ένα μονίμως άρρωστο παιδί, το ασυνάρτητο ιατρικό ιστορικό του οποίου οφείλεται στον ίδιο τον ενήλικο με την άλογη χορήγηση φαρμάκων ή την παραποίηση των κλινικών εξετάσεων.

2. Εξελίξεις στην υπόθεση

-Υπήρξαν καταγγελίες, ιδιαίτερα από τον ChrisTaylor, πατέρα του πρώτου θύματος της Allitt, ότι το Ramptonμοιάζει περισσότερο με παραθεριστικό κέντρο παρά με φυλακή.Με 1400 άτομα προσωπικό για 400 τροφίμους, στοιχίζει στους φορολογούμενους πολίτες£2000 την εβδομάδα, για κάθε έγκλειστο.

-Το 1999, η KatiePhillipsκέρδισε αποζημίωση £2.125 εκατομμυρίων από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να πληρώνει την περίθαλψη και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για το υπόλοιπο της ζωής της.Το Υπουργείο δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το περιστατικό, αλλά αναγνώρισε το δικαίωμα της Katieστην αποζημίωση.

-Το 2001 υπήρξαν πληροφορίες πως η BeverleyAllittεπρόκειτο να παντρευτεί με έναν άλλο τρόφιμο του Rampton, τον MarkHeggie, εντούτοις μέχρι σήμερα είναι ανύπαντρη.

-Τον Αύγουστο του 2006, η Allitt έκανε αίτηση επανεξέτασης της ποινής της και κινήθηκε μια διαδικασία κατά την οποία η Υπηρεσία Αναστολών ήρθε εκ νέου σε επαφή με τις οικογένειες των θυμάτων.Στις 6 Δεκεμβρίου του 2007 το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε πως η Allittθα έπρεπε να παρμείνει τουλάχιστον για 30 χρόνια στη φυλακή, μη δίνοντάς της έτσι το δικαίωμα για αίτηση αναστολής μέχρι το 2022.

3. Σχετικήβιβλιογραφία

-Alt, Barry, and Sandra Wells. Wicked Women. Boulder, CO: Paladin Press, 2000.

-American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Ed. 4, WashingtonDC, 1994.

-Asher, Richard. «Munchausen syndrome,» Lancet, 1951; 1:339-341.

-Berman, Laura, with mary Bryk, «How her Mother Hurt her in the Name of Love,» Redbook, February 1998.

-Feldman, Marc D., Charles V. Ford, and Toni Reinhold, Patient or Pretender: Inside the Strange World of Factitious Disorders. New York: John Wiley, 1994.

-Ford, Charles V. Lies! Lies!! Lies!!!: The Psychology of Deceit. Washington, DC: American Psychiatric Press, 1996.

-Kellerher, Michael D. and C. L. Kelleher. Murder Most Rare: The Female Serial Killer. New York: Dell, 1998.

-Manner, Terry. Deadlier than the Male: Stories of Female Serial Killers. London: Pan Books, 1995.

-McClure, R. J., Davis, P.M., Meadow, S.R. and Silbert, J.R. «Epidemiology of Munchausen Syndrome by Proxy, Non-accidental Poisoning and Non-accidental Suffocation,» Archive of Diseases in Children, 75: 57-61, 1996.

-Schreier, H.A. and Libow, J.A. Hurting for Love: Munchausen by Proxy Syndrome. New York: Guilford Press, 993.

-Schurman-Kauflin, Deborah. The New Predator: Profiles of Female Serial Killers. New York, Algora, 2000.

-www.Munchausen.com

-www.emedecine.com/emerg/topic322.htm

-www.shpm.com/articles/chronic/factit.html

-www.forensic-psych.com/articles/artPretender.html

4. Μουσική

Η BeverleyAllitt μνημονεύεται μαζί με άλλους, κατά συρροή και μη, δολοφόνους στο τραγούδι του 1994 «ArchivesofPain», του συγκροτήματος ManicStreetPreachers.

5. Ταινία

Το 2005, το ΒBCγύρισε ένα δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ της υπόθεσης της BeverleyAllitt, με τίτλο «AngelofDeath».Την Allittενσάρκωσε η ηθοποιός Charlie Brooks.

Charlie Brooks
Charlie Brooks

6. Πηγές

-Ramsland, Katherine, Beverly Allitt: Suffer The Children.

-www.wikipedia.com

-BBC news

-Εφημερίδα “The Mirror”, UK

21 σκέψεις σχετικά με το “Beverley Allitt: Ο Άγγελος του Θανάτου – II”

 1. Καλημέρα. Νίνα όπως πάντα εξαιρετική δουλειά.
  Άλλη μια άρρωστη ψυχή που δεν έγινε έγκυρα αντιληπτή με αποτέλεσμα να την πληρώσουν αθώοι άνθρωποι. Το τραγικό είναι ότι της παραχωρήθηκε η κατάλληλη ή η ακατάλληλη θέση, εξαρτάτε από ποια μεριά το βλέπει κανείς, για να σκοτώνει. Θέλω να πω πως αν δεν προσλαμβανόταν ως νοσοκόμα πιθανότατα δεν θα σκότωνε κανέναν. Κανένας ψυχιατρος δεν ελέγχει το πρωσωπικό των νοσοκομείων? Πολλα ζητάω ε? Και οι συνάδερφοι της στο νοσοκομείο δεν καταλάβαιναν ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί της? Δεν μπορεί να δουλεύεις κάθε μέρα με έναν άνθρωπο, και ιδικά σε μια τόσο πιεστική δουλειά και να μην αντιλαμβάνεσαι τυχόν προβλήματα στη συμπεριφορά του?

  Πάντως το ότι την προσέλαβαν σε νοσοκομείο δεδομένου του Συνδρόμου Μινχάουζεν από το οποίο έπασχε είναι σαν να δίνεις σε έναν πυρομανή αναπτήρα και βενζίνη και να του επιτρέπεις να κυκλοφορεί στο δάσος το καλοκαίρι. Δεν φταίει μόνο αυτός που κάηκε το δάσος…. Κατά τη γνώμη μου οι υπηρεσίες υγείας είναι τόσο υπόλογες για τους θανάτους των παιδιών όσο και η Beverly Allitt.

  Συμφωνώ πως είναι αθεράπευτη η Beverly Allitt, αλλά θανάσιμα επικίνδυνη για όποιον την πλησιάζει? Δεν νομίζω. Εκτός και αν την ξανά προσλάβουν σαν νοσοκόμα όταν βγει από τη φυλακή, δεν νομίζω να κινδυνεύει κανένας από αυτήν, εκτός από την ίδια. Και τα 40 χρόνια ποινής τα βρίσκω απαράδεκτα πολλά. Αυτοί οι Άγγλοι αμερικανίζουν επικίνδυνα….

  Νίνα σχετικό θέμα και πολύ ενδιαφέρον είναι και ο Jack Kevorkian. Τελικά δεν θυμάμαι είχε καταδικαστεί? Ελπίζω να είναι μέσα στα σχέδια σου η ιστορία του…

 2. Υπέροχη δουλειά, απολαυστική ιστορία;)
  Συμφωνώ με Δημήτρη ως συνήθως και προτίνω και γω την περίπτωση Kevorkian αν δεν είναι ήδη εντός σχεδίων.

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

 3. Άραγε οι γονείς της τι ρόλο έπαιξαν στην αναπτυξή της, αλλά και γενικά έπειτα στην ζωή της που ήξεραν ότι η κόρη τους ήταν προβληματική;

  Δημήτρη στην Ελλάδα δεν υπάρχει ψυχιατρική εξέταση του νοσηλευτικού προσωπικού. Άλλωστε στην περίπτωση που παρατηρηθεί ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια κλινική έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβεις έχουν καλύψει τα πάντα και φυσικά έχει χάσει την δουλειά του ο νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια που έπραξε ασυλλόγιστα. Τουλάχιστον κανένα νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική στην χώρα μας δεν διακινδυνεύει την φήμη έτσι (δεν αναφέρομαι στα ιατρικά λάθη που έχουμε κάμποσα από τέτοια). Η κλινική που εργαζόταν η Μπέβερλι μάλλον στα οικονομικά της έσοδα είχε την έννοια της κι όχι στα περιστατικά που διαδέχονταν το ένα το άλλο σε παρενέργειες…

  40 χρόνια και λίγα της είναι.

  Νίνα τα γνωστά κι από εμένα! 😀

 4. Θε μου που ζω??
  Μια ενεση ινσουλινης η καλιου στο ματι ηθελε η αχρηστη.
  Παρασουηδεψαμε μου φαινεται………….
  40 χρονια βασανηστηρια ηθελε η να μη πω τωρα……..
  Συγχυστηκα παλι…………

 5. Εξαιρετικη δουλεια!!!

  Παναγια μου δεν ξαναπαω σε νοσοκομειο……

 6. mpatsono tha epanerthoume sta ekastote themata peri poinwn, tha diafwnhsoume ws synhthws kai kala tha kanoume.
  htan arrwsth…
  vasanismenh kai atherapeuth…
  isovios egkleismos tha htan kati vary alla isws dikaiologhmeno, vasanisthrio se enan arrwsto einai kati eksisou apanthrwpo me osa diavasame…

  Kalhmera kai kalo taksidi sto paidi pou efyge xthes to vrady.

 7. Η Allitt δολοφονούσε παιδιά, γιατί ήταν άρρωστη. Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τη δικαιολογία του μπάτσου που δολοφόνησε το παιδί χθες. Καθώς και τη δικαιολογία του άλλου μπάτσου, που τον κοιτούσε να το κάνει. Και όχι, δεν τους θέλω νεκρούς. Τους θέλω μέσα στη φυλακή για πολλά χρόνια. Στην πτέρυγα των ποινικών. Και όχι στην απομόνωση…

 8. @ The MiRRor Συμφωνούμε απόλυτα. Επίσης τώρα το έμαθα το νέο σχετικά με τον 16χρονο.

  Ρε παιδιά, έλεος δηλαδή, δεν φταίνε για όλα οι καλοί αστυνομικοί της χώρας μας. Πέρυσι μια ζαρντινιέρα συναντήθηκε τυχαία με το κεφάλι ενός Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη και κατηγορήσατε την αστυνομία. Χτες μια σφαίρα που αποφάσισε αυτοβούλως να βγει από ένα όπλο να πάρει λίγο αέρα και να ξεμουδιάσει, κατά λάθος συναντήθηκε με εναν δεκαεξάχρονο και πάλι έφταιγε ενας αθώος αστυνομικός. Σας παρακαλω πολυ! Έτσι όπως το πάτε, σε λίγο θα μας πείτε οτι η αστυνομία βασάνιζε και σκότωνε την περίοδο της χούντας ή οτι νόθευε εκλογικά αποτελέσματα το ’60. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια αισχρά ψέματα!!!!!!!!! Θα ρίξει ο Θεός φωτιά να σας κάψει!!!!

  Σοβαρά τώρα. Οι μπάτσοι έχουν αρχίσει να εκτελούν ανήλικους… ποιο είναι το επόμενο βήμα? Ο επαναποικισμός της Γυάρου? Και έχουν και κάτι τανκς που σκουριάζουν τα καημένα από την αχρησία. Βγάλτε τα ρε παιδιά μια βόλτα στην Αθήνα να ξεσκουριάσουν…

  Αν ήμουν ο πατέρας του παιδιού αυτού θα είχα την απαίτηση ο μπάτσος να περάσει τα επόμενα 20 χρόνια της ανώφελης ζωής του στη φυλακή. Σε κάθε άλλη απόφαση θα τον εκτελούσα μόνος μου.

  mpatsono Εν όψη και των χτεσινών γεγονότων (για να μην αναφερθώ σε παλιότερα) είσαι σίγουρη ότι θες να παραδόσεις στα χέρια του κράτους το πανίσχυρο όπλο μαζικής καταστροφής που λέγετε θανατική ποινή και βασανιστήρια? Όσο για το θέμα της Σουηδίας…… οι Σουηδέζες είναι οι καλύτερες πρέσβειρες του γιατί πρέπει να γίνουμε Σουηδία (μεταξύ πολλών άλλων λόγων)…..

 9. πολυ ωραιο αρθρο…..Ηταν αρρωστη….Ισοβιος εγκλεισμος σε Υψιστης ασφαλειας νοσοκομειο……..Νομιζω οτι ηταν δικαιη η ποινη……Για το περιστατικο με τον νεαρο…….Παιδια τι να πουμε?…..Αυτη ειναι η Ελλαδα του σημερα……..δυστυχως……

 10. Ισόβια χωρίς αναστολή, να υποφέρει μέχρι τέλους και χωρίς να μπορεί να βλάψει τον οποιονδήποτε.
  Όσο για το παιδί που έφυγε άδικα, τι να πω? Ως πότε θα ναι αυτή η χώρα στο χάος….?

 11. Δημητρη στο μυαλο μου εισαι……..
  Δε θα αναφερθω στο θεμα γιατι θελω τρεις μερες να γραφω.
  Το μον που θα πω ειναι οτι σε καμοια περιπτωση δε θελω
  αυτος ο κωλομπατσος του κερατα(συγνωμη για την εκφραση ζητω μονο απο εσας)να περασει τα υπολοιπαχρονια του στη φυλακη οσο ανωφελη κι αν θα ειναι η ζωη του απο δω και περα.
  ΑΠΑΙΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ,ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
  Μιλαμε για εν ψυχρω εκτελεση ενος παιδιου.
  Ημαρτον!!!
  Δε ξερω αν ο θεος συγχωρεσει αυτες τις αμαρτιες σιγουρα ο λαος δεν μπορει.
  Ευχαριστως θα ημουνα εγω αυτη που θα σηκωνε ολες τις αμαρτιες αυτων που θα τον παταγαν κατω μεχρι να πεθανει.
  Αισχος στο παλιοκαθικι.
  Εχει και παιδια ……….
  Αυτο που με θλιβει περισσοτερο ειναι οτι η ιστορια επαναλαμβανεται ακριβως με τον ιδιο τροπο.
  Ας μη ξεχναμε τον ΝΙΚΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ και τον ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΤΕΖΑ που ειναι ακριβως η ιδια περιπτωση.
  Ν Τ Ρ Ο Π Η

 12. Επί εποχής Καλτέζα, η Αθήνα καίγονταν 3 μέρες.
  Ας τις κάνουμε βδομάδα επιτέλους…

  Καλησπέρα σε όλους.

 13. Χανιά, 8/12, ώρα 10:30, οδός Ηρώων Πολυτεχνείου. Πάω να επιστρέψω ένα DVD που είχα πάρει για το σαββατοκύριακο. Στο δρόμο λίγο πριν το ντιβιντάδικο πυρπολημένοι κάδοι σκουπιδιών, πέτρες, δακρυγόνα. Το μαγαζί κλειστό ή στις φλόγες, πολύς ο καπνός για να δω καθαρά.
  Στη μια πλευρά του δρόμου, ανώμαλα δεκαπεντάχρονα, πεζά ή πάνω σε μηχανάκια, φορώντας και φέροντας κουκούλες, χωρίς αιτία και σκοπό πετούν πέτρες, μολότοφ και ότι άλλο μπορεί να σηκώσει το χέρι τους. Στοχοποιούν τα πάντα, μα κυρίως το τίποτα, τον αέρα. Η μόνη λέξη που ακούς να μπορούν και να ξέρουν να αρθρώνουν είναι: Μαλάκα. Πίσω τους μερικοί μεγαλύτεροι υποκινούν και καθοδηγούν. Από την άλλη πλευρά του δρόμου ανώμαλοι μπάτσοι ρίχνουν δακρυγόνα. Στοχοποιούν τα δεκαπεντάχρονα. Το μόνο που βγαίνει από το στόμα τους είναι διαταγές και προσταγές. Πίσω τους ένα ολόκληρο, ηλίθιο, κράτος. Αριστερά και δεξιά στους κάθετους δρόμους άνθρωποι, πολίτες, το σύνταγμα τους προσδιορίζει ως ελεύθερους και κυρίαρχους, φοβισμένοι κοιτάζουν να δουν τι γίνεται, να αλλάξουν δρόμο, μητέρες να σώσουν τα μικρά παιδιά τους. Προσπαθούν να γλιτώσουν από τα, εκατέρωθεν, κοράκια που εκμεταλλεύονται το σώμα ενός νεκρού παιδιού και στήνουν φαγοπότι γύρο του, μέσα στο θολό και αποπνικτικό τοπίο που ορίζουν τα καμένα πλαστικά και τα δακρυγόνα. Δεν ταυτίζομαι με κανέναν τους, δεν ανήκω σε κανέναν τους. Δεν μπορώ να περάσω, γυρίζω πίσω.
  Το μυαλό μου γυρίζει χρόνια πίσω. Στα οχτώ μου χρόνια, ένα όμορφο ζεστό ανοιξιάτικο μεσημέρι. Ο βαθιά δημοκράτης παππούς μου, μου δίνει ένα μάθημα ζωής, το σημαντικότερο που μου έχουν δώσει μέχρι σήμερα. «Δημήτρη, να ξέρεις, είσαι ελεύθερος να λες ότι θέλεις, να κανείς ότι θέλεις, να πας όπου θέλεις. Όλοι είναι ελεύθεροι στη Δημοκρατία.» Σήμερα στα 25 μου, για πρώτη μου φορά, μερικοί άνανδροι κρυμμένοι πίσω από κουκούλες ή πίσω από το νόμο, έκαναν πολύ θόρυβο για να ακουστεί η φωνή μου, απάντησαν με βία στις πράξεις μου, έστησαν φλογισμένα οδοφράγματα για να με περιορίσουν.
  Σήμερα, για πρώτη φορά οι άνανδροι μου στέρησαν την ελευθερία μου. Σήμερα δεν με φόβισαν, στάθηκα απέναντι τους με φανερό το πρόσωπό μου, γυμνά τα χέρια μου απαιτώντας μόνο την ελευθερία μου μα, χωρίς να ντρέπομαι αμολώ, με νίκησαν. Και αυτό με εξοργίζει. Χωρίς να στερήσω την ελευθερία κανενός μου στέρησαν τη δική μου. Νιώθω άδικα φυλακισμένος. Η αδικία αυτή γεννά μέσα μου τεράστια οργή. Τουλάχιστον ξέρω ότι αυτή η οργή σημαίνει πως ακόμα πιστεύω στην ελευθερία, στη δημοκρατία. Όσο εξοργίζομαι με όσους μου στερούν την ελευθερία, παραμένω ελεύθερος.

  Ανταπόκριση από ένα από τα σημεία της Ελλάδας που σήμερα κάποιοι, ακροαριστεροί και ακροδεξιοί, φασίστες, για άλλη μια φορά περιορίζουν ελευθερίες. Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη.

 14. αμολώ = ομολογώ (Το Word της Microsoft τα έχει παίξει τελείως.)

 15. Δημήτρη διαφωνώ σε πολλά σημεία αλλά συμφωνώ σε ορισμένα.
  Συγχαίρω για το post παρ’όλες τις διαφωνίες.

 16. @Δημήτρη, κι εγώ επίσης. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν ανεβαίνουν και τέτοια σχόλια στο blog.

 17. Δημητρη μου κι απο μενα συγχαρητηρια. Αυτο που με εξοργιζει εμενα περα απο την ενεργεια του μπασκινα (λες και δεν υπαρχει ειδικος νομος για την οπλοφορια των αστυνομικων εδω και 5 χρονια κι ακομα μπορουν να βαρανε στο ψαχνο οποτε τους καυλωσει) ειναι οι δηλωσεις Κουγια («αν επρεπε να πεθανει το παιδι θα το αποφασισει η δικαιοσυνη» ειναι η χειροτερη μαλακια που ειπε). Θεμιτο να υπερασπιζεται τον πελατη του, οχι ομως περιυβριζοντας ενα ΝΕΚΡΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ. Εστω κι αν αυτα που ειπε δεν ηταν αισχρα ψευδη (πραγμα που τον καθιστα δραστη εγκληματος- της προσβολης μνημης τεθνεωτος). Εστω κι αν ο μικρος ηταν ο χειροτερος αληταρας. Και παλι δεν αιτιολογειται η ενεργεια του να δολοφονησει ενα παιδι.
  Mpatsono αμα τον χωσουνε ισοβια στη φυλακη σε δυο μηνες θα παρακαλαει να τον εκτελεσουν! Οι κρατουμενοι του ετοιμαζουν μια μοιρα τρεις φορες χειροτερη απο το θανατο (και μπατσος και σκοτωσε παιδι? Την πατησε!)

 18. να την κρεμάσουν έπρεπεεε
  το κολόζωοοο
  Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ..
  ανώμαλοι άνθρωποί..
  Η κρεμάλα είναι η καλύερη λύση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s