Συνέντευξη: Σήφης Καμπανάκης

Της Νίνας Κουλετάκη

H γνωριμία μου με τον Σήφη Καμπανάκη υπήρξε «αστυνομική». Αρχικά παρατήρησα επισκέψεις στο blog από μιαν άγνωστη, μέχρι τότε, διεύθυνση. Πηγαίνοντας να δω, έπεσα στην προσωπική ιστοσελίδα ενός Αστυνομικού Υποδιευθυντή. «Ώπα», λέω, «μας πιάσανε!». Γεμάτη αγωνία και απορία περιπλανήθηκα στον ιστότοπο για να ανακαλύψω, έκπληκτη, όχι μόνο το λινκ προς το «Έγκλημα και Τιμωρία» αλλά –κυρίως- το προφίλ μιας συναρπαστικής προσωπικότητας, αυτής του Σήφη Καμπανάκη. Με λαμπρές σπουδές και αγάπη για τη λογοτεχνία, ο Σήφης δεν ανταποκρινόταν στο στερεότυπο του έλληνα «μπάτσου» που είχα στο μυαλό μου.

Η προσωπική μας συνάντηση έμελλε να γίνει δυο-τρεις μήνες αργότερα, σε μια από τις συζητήσεις για την αστυνομική λογοτεχνία που διοργάνωνε το βιβλιοπωλείο Cube. Μιλήσαμε αρκετά και ήδη, από τότε, κατάφερα να του εκμαιεύσω την υπόσχεση για μια συνέντευξη για το «Έγκλημα και Τιμωρία».

Επικοινωνούσαμε συχνά με μαίηλ και τηλεφωνήματα και –τελικά- η πολυπόθητη για τη συνέντευξη συνάντηση δόθηκε στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, τις τελευταίες μέρες της ανοιξιάτικης έκθεσης βιβλίου. Περπατήσαμε στην έκθεση μιλώντας και αγοράζοντας βιβλία και καταλήξαμε σε ένα καφέ, με θέα την Ακρόπολη, να συζητάμε για το έγκλημα, την αστυνομική λογοτεχνία και την ελληνική αστυνομία.

Η προσπάθειά μου να κρατήσω σημειώσεις δεν απέδωσε καρπούς. Ο Σήφης είναι ένας χειμαρρώδης, ενθουσιώδης συνομιλητής και η κουβέντα μαζί του ανοίγει διαρκώς νέα θέματα. Οι ώρες πέρασαν κι εγώ δεν είχα καταγράψει ούτε μια λέξη από όσα είχαμε πει. Μου υποσχέθηκε πως θα έκανε τον κόπο να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις μου. Και ιδού το αποτέλεσμα.

Σήφη, σ’ ευχαριστώ πολύ για όλα και την επόμενη φορά θυμήσου να φέρεις μαζί κι εκείνο το βιβλίο του Πανούση που μου έχεις τάξει!!!

1. Ο μέσος έλληνας αστυνομικός του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της ζωής, μοιάζει στον Γιώργο Μπέκα του Γιάννη Μαρή (μετριοπαθής, οικογενειάρχης, υπηρεσιακός) , ή στον Milo Sturgis του Jonathan Kellerman (παραβατικός, περιθωριοποιημένος, με πολλά και έντονα πάθη);

Δεν μοιάζει (απόλυτα ή σε μεγάλο βαθμό) σε κανέναν από τους δύο!

Μερικά (άγνωστα;) χαρακτηριστικά του:

· Παλεύει με γραφειοκρατικές & ξεπερασμένες αντιλήψεις ενώ οι δικές του αντιλήψεις για τη δουλειά του είναι περισσότερο σύγχρονες και εναρμονισμένες με το διεθνές περιβάλλον.

· Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί όσο θα ’θελε και μπορούσε με την κάθε ανθρωποκτονία, ενώ γενικά ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στη δουλειά για διάφορα θέματα.

· Οι ικανότητές του για ανακάλυψη πειστηρίων και αποδεικτικών στοιχείων είναι καλύτερες από εκείνων που εποπτεύουν το έργο του.

· Η κοινωνική και η οικογενειακή του ζωή είναι περιορισμένη (αν όχι προβληματική) σε σχέση με αυτή των περισσότερων αστυνομικών.

· Είναι αναγκασμένος να έχει «ιδιαίτερες» σχέσεις-επαφές με εγκληματίες, οι οποίες ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως.

· Έχει όλα τα στοιχεία ενός δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος σε αντίθεση με άλλους έχει πείσμα, θέληση και αυστηρή προσήλωση στο έργο του.

· Έχει σημαντική βοήθεια στο έργο του από την σύγχρονη τεχνολογία (επιστημονικά εργαστήρια, ειδικά λογισμικά, κ.ά) και από ειδικούς (ψυχολόγους, αναλυτές, τεχνικούς, κ.ά).

2. Πόσο σε απασχολούν τα θέματα της δουλειάς, εκτός ωραρίου; Τα κουβαλάς στο σπίτι;
Αν και προσπαθώ να το αποφύγω δεν μπορώ! Άλλοτε λόγω της σπουδαιότητας ή του (προσωπικού) ενδιαφέροντος που παρουσιάζει μια υπόθεση ή ένα θέμα, άλλοτε γιατί χτυπάει το τηλέφωνό μου και ακούω τη φωνή του προϊστάμενου κτλ κτλ…!

3. Τι είδους εγκλήματα στην Ελλάδα βρίσκονται στις ψηλότερες θέσεις της λίστας;
Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες).

4. Σε τι ποσοστό, του συνολικού ετήσιου αριθμού εγκλημάτων κατά της ζωής, ανέρχονται αυτά που έχουν διαπραχθεί από γυναίκες; Τι είδους εγκλήματα είναι;

5% περίπου. Για παράδειγμα η Ασφάλεια Αττικής τα έτη 2001-2008 έχει κατηγορήσει 742 άτομα για ανθρωποκτονία από τα οποία 38 ήταν γυναίκες! Συνήθως είναι για προσωπικές διαφορές (ερωτικοί λόγοι, αντιζηλία, εκδίκηση, κ.ά.)

5. Παιδική εγκληματικότητα και εγκληματικότητα εφήβων: υπάρχει αύξηση στα ποσοστά τα τελευταία χρόνια; Τι είδους εγκλήματα διαπράττονται από ανηλίκους;
Κατά της ιδιοκτησίας (κλοπές) και περί ναρκωτικών.

6. Ο έλληνας κατά συρροή δολοφόνος υπάρχει; Αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πιστεύεις πως οι κατά συρροή δολοφονίες είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να περιμένουμε και στην Ελλάδα;
Θεωρώ ότι ο σωστός όρος είναι σειριακός δολοφόνος (αυτός που διαπράττει σειρά από εγκλήματα) ή ο κατ’εξακολούθηση δολοφόνος. Ο όρος συρροή έχει διαφορετική σημασία στο ποινικό μας δίκαιο.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν ελάχιστες περιπτώσεις ανθρωποκτόνων (χαρακτηριστικές οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις Δαγκλή και Μπέσκου), οι οποίοι διέπραξαν τουλάχιστον δύο ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και με θύματα τα οποία δεν είχαν σχέση μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό τους ήταν το στοιχείο της «αναίτιας βίας». Οι ελληνικές περιπτώσεις απέχουν κατά πολύ στον αριθμό των θυμάτων, στην αποτελεσματικότητα και στη συνεχιζόμενη δράση με τη «σφραγίδα» του δράστη σε σχέση με ξακουστές περιπτώσεις σε άλλες χώρες.

Μια μη τεκμηριωμένη πρόβλεψή μου (με βάση μόνο τα χαρακτηριστικά και τις μεταβολές της νεοελληνικής κοινωνίας) είναι ότι στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες εμφανίσεις σειριακών ανθρωποκτόνων με ψυχοπαθολογική προσωπικότητα, οι οποίοι θα έχουν πολλά (αριθμητικά) θύματα και αποτελεσματικότητα στη δράση τους (π.χ. με πυροβόλο όπλο ως ελεύθερος σκοπευτής).

Να πω κι ένα σχετικό στίχο-ποίημα αγαπημένου ποιητή;

Το έγκλημα

Μόλις είχε γεννηθεί κι οι γυναίκες, κλαίγοντας, κάτω στο πλυσταριό, του’ πλεναν κιόλας το πουκάμισο

για την ημέρα της δίκης

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (1977)

7. Στα αστυνομικά μυθιστορήματα, πολύ συχνά, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του αστυνομικού-ήρωα και ενός δημοσιογράφου. Είναι μια σχέση συνεργασίας και αλληλοβοήθειας: ο δημοσιογράφος παρέχει πληροφορίες στον αστυνομικό, με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα ή την πρωτιά στην είδηση. Κατά πόσο συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα;

Στην Ελλάδα εμφανίζονται περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο δημοσιογράφος δέχεται (αντιδεοντολογικά) πληροφορίες από αστυνομικούς, όχι όμως με αντάλλαγμα πληροφορίες για εγκλήματα (ελάχιστος έως μηδενικός αριθμός δημοσιογράφων διενεργεί σε βάθος έρευνα για εγκλήματα και διαθέτει κρίσιμες, και για την ίδια την αστυνομία, πληροφορίες) αλλά με αντάλλαγμα την ευνοϊκή δημοσιογραφική μεταχείριση των αστυνομικών (θετικά δημοσιεύματα, προβολή τους έργου, κ.α.).

8. Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για την αστυνομία, συνήθως το κάνουμε με τρόπο επικριτικό και –πολλές φορές- όχι αδικαιολόγητα. Στο μυαλό του μέσου Έλληνα η αστυνομία είναι δύναμη καταστολής των δικαιωμάτων του πολίτη και όχι προστασίας του. Σχολιασμός: το θεωρείς κοινωνικό ρατσισμό; Τι θα έπρεπε να ξέρει ο κόσμος για να διαφοροποιηθεί η κοινή γνώμη;
Δικαιολογώ ορισμένες τέτοιες αντιλήψεις του κόσμου γιατί στην Ελλάδα ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε η αστυνομία από τις εξουσίες κατά την σύγχρονη ιστορία εξυπηρέτησε σκοπούς διαφορετικούς από την (κοινωνική) αποστολή της. Τα βιώματα του κόσμου μεταφέρονται και στις νέες γενιές με όλα τα αρνητικά στερεότυπα. Από την άλλη η ίδια η αστυνομία δεν έχει αποβάλλει νοοτροπίες και δράσεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τον σύγχρονο ρόλο της. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι πολιτικές εξουσίες, οι οποίες δεν επιθυμούν μια «ανεξάρτητη» απ’ αυτές αστυνομία, η οποία να παίρνει ισχύ από τους πολίτες τους οποίους και θα «υπηρετεί».

Ο κόσμος πρέπει να μάθει πολλά για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά πολλοί αστυνομικοί (όχι όμως όλοι). Να δουν κάτω από ποιες συνθήκες εργάζεται και ποιες (υπερ)προσπάθειες κάνουν για να βγει έργο (και με πολλές προσπάθειες αποτυχημένες αναφορικά με τη δίωξη οργανωμένων εγκληματιών). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αστυνομία να καταστεί ένας «ανοικτός οργανισμός». Αυτό σημαίνει και άνοιγμα προς τους πολίτες, δηλαδή οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα εσωτερικά του αστυνομικού έργου και παράλληλα το καθοδηγούν αλλά και το ελέγχουν.

9. Οικονομικοί (και άλλοι) μετανάστες και εγκληματικότητα. Έχουμε στοιχεία και τι λένε αυτά;
Κατά κανόνα συμβάλλουν στην εγκληματολογική στατιστική με ποσοστό ανάλογο του ποσοστού τους στο συνολικό πληθυσμό. Εξαιρέσεις υπάρχουν στα βίαια εγκλήματα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί) και στις κλοπές, στα οποία τα ποσοστά τους είναι αυξημένα. Οι λόγοι άλλοτε είναι αυτονόητοι (παράνομη παραμονή τους, χωρίς εργασία, γκετοποίηση, ρατσισμός, κ.α.) και άλλοτε κρυφοί (αυξημένη δραστηριότητα μελών αλλοδαπών εγκληματικών ομάδων στην Ελλάδα λόγω πρόσφορου περιβάλλοντος…).

10. Μορφωτικό επίπεδο μέσου αστυνομικού. Είναι ιδέα μου ή βελτιώνεται συνεχώς; Να πούμε και δυο λόγια για την επαγγελματική εκπαίδευση και επιμόρφωση των αστυνομικών. Είναι επαρκείς για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες αστυνόμευσης και πρόληψης του εγκλήματος; Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν;

Όντως συνεχώς βελτιώνεται. Όμως εγώ θα το’ θελα να βρίσκεται ήδη σε καλύτερο επίπεδο, ιδιαίτερα στο πεδίο των σχέσεων αστυνομικών-πολιτών.

Το κυριότερο μέτρο κατά τη γνώμη μου για την βελτίωσή του και για καλύτερους επαγγελματίες είναι να εφαρμοστούν διαδικασίες επιλογής στελεχών, οι οποίες θα επιλέγουν όντως τους καλύτερους από τους χιλιάδες υποψήφιους. Το σύστημα μέσω των γενικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας είναι εντελώς ακατάλληλο (πετυχαίνει μόνο στο να είναι αδιάβλητο). Σήμερα υπάρχουν υποψήφιοι, οι οποίοι διαθέτουν αρκετές γνώσεις και προσόντα, που δείχνουν ότι θα γίνουν καλοί αστυνομικοί. Όμως δεν επιλέγονται εκείνοι αλλά κάποιοι άλλοι επειδή έχουν αποστηθίσει μερικές σελίδες βιβλίων. Μετά την επιλογή σημαντικό ρόλο στην βελτίωση του αστυνομικού προσωπικού έχουν η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση, η υποστήριξη από τους προϊσταμένους ή γενικά την Υπηρεσία του, η αξιοκρατική αξιολόγηση, η δημιουργία κινήτρων και άλλα πολλά, τα οποία εντάσσονται στην αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

11. Υπάρχουν profilers στην ελληνική αστυνομία; Είναι απαραίτητοι;

Υπάρχουν εκπαιδευμένοι αξιωματικοί στο θέμα αλλά δεν έχουν αποκλειστική απασχόληση ως profilers, ούτε έχουν τέτοια ειδικότητα επίσημα. Συνήθως είναι ανενεργοί λόγω έλλειψης αντικειμένου (δεν έχουμε εμφάνιση σειριακών δραστών για ανθρωποκτονίες και βιασμούς) αλλά και από άγνοια των υπευθύνων. Κατά τη γνώμη μου μπορεί να προσφέρουν μέχρι σ’ ένα σημείο στην εξιχνίαση σειριακών εγκλημάτων (όχι μόνο ανθρωποκτονιών αλλά και βιασμών, ληστειών, κλοπών, κ.α.). Πρέπει να πω ότι η παρουσίαση της δουλειάς των profilers όπως αυτή παρουσιάζεται από ταινίες και τα μέσα ενημέρωσης είναι υπερτιμημένη. Έρευνες δείχνουν ότι η συμβολή τους είναι πολύ μικρότερη (για να μη πω ότι οι αποτυχίες είναι περισσότερες από τις επιτυχίες). Όμως δεν παύει να αποτελεί ένα από τα πολλά εργαλεία-μέσα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος, από τα οποία κανένα τους δεν είναι πάντα αποτελεσματικό από μόνο του.

12. Συνεργασία με τις αστυνομίες άλλων χωρών σε επίπεδο εξιχνίασης εγκλημάτων και επιμόρφωσης.
Ολοένα και βελτιώνεται, ιδιαίτερα στην Ε.Ε. Όταν το έγκλημα δεν «συγκρατείται» από τα σύνορα τότε δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν δεν υπάρχει και διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία. Η διεθνής συνεργασία αστυνομιών μαζί με την εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών αποτελούν τα δύο κυριότερα σύγχρονα εργαλεία στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

13. Αστυνομική λογοτεχνία: κατά πόσον οι αστυνομικοί-ήρωες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα! Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο στην λογοτεχνία. Όμως, σε πολλούς ήρωες βρίσκω συγκεκριμένα στοιχεία στη δράση τους, τα οποία έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ρεαλιστικό στοιχείο; Οι ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ αστυνομικών (ανταγωνισμός, αντιπαλότητα) και η βοήθεια των μαρτύρων στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Μη ρεαλιστικό στοιχείο; Να ασχολείται ο αστυνομικός μόνο με μία έρευνα (π.χ. για εξιχνίαση ανθρωποκτονίας) αφιερώνοντας όλο τον χρόνο του σ’ αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σπάνιο για τον αξιωματικό του τμήματος ανθρωποκτονιών. Οι υποθέσεις είναι τόσο πολλές (παλαιές και νέες), ώστε αναγκαστικά μπαίνουν προτεραιότητες και μοίρασμα του χρόνου για κάθε υπόθεση.

14. Οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα. Έλληνες και ξένοι «συμμορίτες». Ποιοι είναι οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται;

 • Παράνομη διακίνηση μεταναστών
 • Διακίνηση Ναρκωτικών
 • Εμπόριο ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση
 • Διακίνηση κλεμμένων αυτοκινήτων
 • Παραχάραξη του Ευρώ
 • Λαθρεμπόριο
 • Απάτες μεγάλης χρηματικής αξίας

15. Η δουλειά του αστυνομικού. Πρακτικά προβλήματα όπως: επαρκής εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιστάσεις με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, παρεμβάσεις στην τήρηση της διαδικασίας από άλλους (πολιτικούς, βουλευτές, υπηρεσιακούς παράγοντες κ.λ.π.), συνεργασία με διάφορους σχετιζόμενους φορείς (δικαστήρια, νοσοκομεία, ΜΜΕ, σωφρονιστικό σύστημα κ.λ.π.).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αστυνομικός στο έργο του είναι πολλά και σημαντικά, για τα οποία απαιτείται εκτενής αναφορά. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω τα εξής:

· Ελλιπής επαγγελματική κατάρτιση (το προσωπικό δεν εφοδιάζεται με όλες εκείνες τις ικανότητες, ώστε να είναι ικανό να ελέγξει το συνεχώς εξελισσόμενο εγκληματικό περιβάλλον).

· Αναποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και αξιολόγησης δραστηριότητας αστυνομικών υπηρεσιών

· Καχυποψία πολιτών (αρνητικά στερεότυπα)

· Προσωπικό πολλών ταχυτήτων: Μεγάλη απόσταση από τους καλά καταρτισμένους και συνειδητοποιημένους αστυνομικούς (οι οποίοι μοχθούν καθημερινά) μέχρι τους αδιάφορους και αντιπαραγωγικούς αστυνομικούς (οι οποίοι επιβιώνουν στηριζόμενοι στα τρωτά του συστήματος)

· Ανοχή στη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία ενός μέρους του προσωπικού

· Έλλειψη σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και όταν αυτά υπάρχουν, έλλειψη στη γνώση για την αποτελεσματική χρήση τους.

· Έλλειψη διαδικασιών για τη συνεχή υποστήριξη και βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με την ανορθολογική του κατανομή σε αστυνομικές Υπηρεσίες.

· Έλλειψη ηγετών με νέες ιδέες και θέληση-πείσμα να τις υλοποιήσουν.

16. Υπάρχουν εγκλήματα που σχεδόν έχουν εκλείψει από το ποινικό δελτίο; (π.χ. βεντέτες, εγκλήματα τιμής κ.λ.π.). Τι είδους «καινούρια» εγκλήματα τα έχουν αντικαταστήσει;

Έχουν εκλείψει εγκλήματα, κυρίως αυτά που έχουν ως αιτία την τιμή-αξιοπρέπεια και εκείνα που διαπράττονταν για επιβίωση (κλοπή τροφής-ρουχισμού-ζώων).

Νέα Εγκλήματα:

-Εγκλήματα που χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία (διαδίκτυο, Η/Υ).

-Εγκλήματα, τα οποία στηρίζονται στην εφευρετικότητα των δραστών (απάτες με χρήση πιστωτικών καρτών, επίτευξη παράνομων τραπεζικών δανείων, απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών από πολίτες με απάτη-τεχνάσματα, κ.ά.)

17. Υπάρχουν εγκλήματα που ποτέ δεν καταγγέλλονται και –επομένως- δεν τιμωρούνται (βιασμοί, κακοποιήσεις ανηλίκων κ.λ.π.). Ο λόγος, συνήθως, είναι η μη επαρκής προστασία του θύματος από τη διαπόμπευση. Τι θα έπρεπε να αλλάξει ώστε να φτάσουμε στο σημείο το θύμα να μην ντρέπεται και να μη νοιώθει ενοχές για ό,τι του συνέβη;

-Αξιόπιστο σύστημα απονομής δικαιοσύνης (από την αστυνομία μέχρι τους δικαστές και το σωφρονισμό), στο οποίο θα έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες

-Αλλαγή κοινωνικών στερεοτύπων για τα θύματα (συνυπεύθυνοι για το έγκλημα, κ.ά.)

-Υποστήριξη θυμάτων (ψυχολογική-δικαστική, κ.ά.)

-Φροντίδα θυμάτων (σε ειδικά κέντρα νοσηλείας-αποκατάστασης)

Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω και επομένως ν’ αλλάξει η κατάσταση.

18. Πιστεύεις πως όλοι είμαστε εν δυνάμει εγκληματίες;

Ναι το πιστεύω. Είμαστε όλοι ικανοί κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις να διαπράξουμε από το μικρότερο έγκλημα (π.χ. τροχαία παράβαση) μέχρι το μεγαλύτερο (ανθρωποκτονία).

19. Πόσο επηρεάζεται και αλλάζει ο χαρακτήρας ενός αστυνομικού λόγω της δουλειάς του;

Πολύ. Όσο πιο καταρτισμένος είναι και με ευρύτερη μόρφωση, τόσο περισσότερο, νομίζω, ότι μπορεί να ελέγξει θετικά την κατάσταση. Η «αστυνομική υποκουλτούρα» εμφανίζεται σε όλους σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Το ζήτημα είναι πως την χειρίζονται και αυτό κατ’ επέκταση εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός (μόρφωση, αντίληψη, ενημέρωση, πείρα, επιρροές, κ.α.).

20. Τι θα έλεγες σ’ ένα παιδί που θα ήθελε σήμερα να γίνει αστυνομικός;

Να πληροφορηθεί καλά (εκ των έσω αλλά και από οπουδήποτε) για το αστυνομικό επάγγελμα, έτσι ώστε να γνωρίζει τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματος και να βασίσει την απόφασή του από τη μια στην σημερινή (αλλά και μελλοντική) πραγματικότητα του επαγγέλματος και από την άλλη στο αν του ταιριάζει ένα επάγγελμα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι που επιλέγουν το αστυνομικό επάγγελμα δεν κατέχουν τη βασική και απαραίτητη γνώση γι’ αυτό.

11 σκέψεις σχετικά με το “Συνέντευξη: Σήφης Καμπανάκης”

 1. Διαφωνώ σε ορισμένα σημεία αλλά κατά κύριο λόγο, χαίρομαι που παρουσιάζονται δημόσια οι αξιόλογοι άνθρωποι που φοράνε αυτήν την ατιμασμένη στολή…

  Well done Νίνα!

 2. Είναι τρομερά ενδιαφέρον!! Πληροφόρηση εκ των έσω!

  Μπράβοοο! 😀

 3. Εξαιτίας της Νίνας γνωρίζω και γω προσωπικά το Σήφη και επιβεβαιώνω όλα όσα ανέφερε στην αρχή! Είναι από τους πιο μορφωμένους και ενδιαφέροντες ανθρώπους που διαθέτει η ελληνική αστυνομία!

 4. Αυτό που θα ήθελα να μας απαντούσε στο μέλλον είναι μια πιο ξεκάθαρη θέση περί του θέματος των μεταναστών και φυσικά περί των ασφαλιτών:)

 5. Φιλιά στον Σήφη απο το Ρέθυμνο.(θα σε δούμε φέτος στο κυνήγι;)
  Όταν τον πρωτογνώρισα πριν 15 χρόνια και όντας έχοντας μέσα μου το στερεότυπο του…μπάτσου κλπ, δεν μπορούσα στηην αρχή να καταλάβω τι ρολο βαράει αυτό το άτομο.
  Ένα βράδυ καλοκαιριού τραγουδούσαμε φωνασκώντας σε μια ταβέερνα 3 η ώρα το πρωί. Ο Σήφης ήταν στην παρέα. Όταν ηρθε η αστυνομία που κλήθηκε απο τουυς αγανακτησμένους πολίτες ο Σήφης δεν έκανε τίποτα να μας ξελασπώσει, ούτε για να μην ξαναρθούν. Τελικά μας έδιωξαν κι εγώ τα έβαλα μαζί του που δεν έκανε κάτι!
  Όταν κατάλαβα με τι άνθρωπο έχω να κάνω και πως αυτό που δείχνει δεν είναι το ψεύτικο και το δήθεν ενός μπάτσου που θέλει να γίνεται αρεστός γίναμε και φίλοι. Όπως είναι και φίλος ο Σήφης με πολλούς Ρεθυμνιώτες αλλά και πρώην φοιτητές που έχουν περάσει απο το Ρέθυμνο. Εξάλλου έκανε και μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία τότε (94-2000;) Επίσης την ίδια περίοδο είχε μόνιμη στήλη στην Ελευθεροτυπία.
  Ελπίζω οι μαθητές του αστυνομικοί να τον έχουν ως πρότυπο, γιατί αν η πλειοψηφία τους ήταν σαν αυτόν η αστυνομία θα ήταν εντελώς διαφορετική σήμερα.
  Πολύ καλή και η συνέντευξη.

 6. @The MiRRor: Άσε την αριστερο-θολοκουλτούρα για το Indymedia και το σινάφι του. Αν είσαι κατά της Αστυνομίας, φόρα κουκούλα κι άντε με τα άλλα παιδάκια να παίξετε τις κουμπάρες. Μια χαρά τα λέει ο άνθρωπος, κι αν ήταν όλοι οι μπάτσοι έτσι στην Ελλάδα θα είμασταν από τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο!

 7. Εδώ είμαι πάλι, κι ας άργησα!!!

  The Mirror, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ειπώθηκαν πολλά πράγματα, όχι μόνο αυτά που βρίσκονται εδώ καταγεγραμμένα. Σου δίνω το λόγο μου πως συζητούσα με έναν άνθρωπο βαθειά δημοκρατικό και με ξεκάθαρες απόψεις για όλα τα θέματα, ακόμα και γι αυτά που αναφέρεις. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις η γλώσσα του ήταν πιο σκληρή από τη δική σου. Όμως, όπως καταλαβαίνεις, όταν κατέχεις μια (τέτοια) θέση και μιλάς επώνυμα, πρέπει ο αναγνώστης σου να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές, που λένε! 😉

  Αλέξανδρε, θα του διαβιβάσω τους χαιρετισμούς σου.

  Άννα, και τους δικούς σου.

  @Χαλκιδέε, μη μου μαλώνεις τον Mirror, λέει αυτά που σκεφτόμαστε όλοι μας, αυτά που είπα κι εγώ στο Σήφη. 🙂

  @Ρενάτα, φιλιά!

 8. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλιά σας.

 9. Μακαρι ολοι να ειχαν τη δικη σας νηφαλια και τεκμηριωμενη σκεψη…
  Mirroraκι μου γλυκο ολο διαφωνουμε. Δεν ειναι ατιμασμενη η στολη, αλλα μερικα καθικια που τη φορανε! Το κακομοιρο το ρουχαλακι ειναι ουδετερο-ουτε καλο και αγιο, ουτε ατιμασμνο!

 10. ΣΤΟΝ ΣΗΦΗ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΑ ΒΑΡΑΘΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΞΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΙΜΑΣΣΟΥΣΑ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ!
  ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

 11. Ο Κος ΚΑΜΠΑΝΑΚΗΣ ειναι πραγματι μια εξεχουσα προσωπικοτητα για την Αστυνομια. Αποτελει φωτεινη εξαιρεση στον κανονα. Οσοι τον γνωριζουμε ειμαστε περηφανοι γι αυτον. Ευχομαι να παει ψηλα στην ιεραρχια της Αστυνομιας γιατι το εχουμε αναγκη, αλλα πανω απ ολα γιατι το ΑΞΙΖΕΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s