Ο δολοφόνος με το τσεκούρι – I

Της Ζέτας Ταλιαδώρου

Ήρθε μέσα στη νύχτα

Ο AndrewMaggio, ένας κουρέας στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, μόλις είχε λάβει το φύλλο πορείας του. Ηταν 22 Μαίου του 1918 και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στο μυαλό όλων. Ο Αndrewδεν πολυήθελε να πάει στο στρατό, έτσι βγήκε έξω για να πιει το ίδιο βράδυ. Όταν επέστρεψε, λίγο πρίν τις 2στο σπίτι που μοιραζόταν με τον αδελφό του Jake, δεν παρατήρησε κάτι το περίεργο. Άλλωστε δεν ήταν και σε θέση να παρατηρήσει οτιδήποτε, πράγμα που σύντομα θα βασάνιζε το μυαλό του. Σε σύγκριση με το τι επρόκειτο να βιώσει, το φύλλο πορείας θα έμοιαζε με τσίμπημα κουνουπιού μπροστά σε δάγκωμα καρχαρία.

Το δωμάτιο του Jake και του Andrewήταν δίπλα στο σπίτι του παντρεμένου αδελφού τους JosephMaggio και της γυναίκας του Catherine. Όπως επισημαίνει ο RobertTallant, συγγραφέας και αναγνωρισμένη αυθεντία πάνω στον «Δολοφόνο με το Τσεκούρι», το πρωί της 23ης Μαϊου ο Jakeξύπνησε γύρω στις 4.00΄π.μ. Συνειδητοποίησε ότι τον είχαν ξυπνήσει απότομα θόρυβοι σαν βογγητά που έρχονταν από τη μεσοτοιχία με το δωμάτιο που κοιμόταν ο αδελφός του Joseph με την γυναίκα του. Ο Jakeσηκώθηκε και χτύπησε τον μεσότοιχο για να τραβήξει την προσοχή τους και να σταματήσουν αλλά δεν είχε αποτέλεσμα, έτσι χτύπησε πιό δυνατά. Ξανά, τίποτα.

Ανήσυχος πια ο Jake, προσπάθησε να ξυπνήσει τον Andrew, δυσκολεύτηκε όμως γιατί ο Andrew, ήταν μεθυσμένος. Τελικά τον σήκωσε και μαζί αποτόλμησαν να πάνε στο σπίτι του Joseph όπου ξαφνιάστηκαν όταν βρήκαν σημάδια διάρρηξης. Το ξύλινο κομμάτι της πόρτας της κουζίνας είχε αφαιρεθεί με σκαρπέλο και ήταν πεσμένο στο έδαφος. Το σκαρπέλο ήταν παρατημένο πάνω του. Μπήκαν στο σπίτι από την κουζίνα προσπέρασαν το μπάνιο και έφτασαν στο υπνοδωμάτιο του Joseph. Αυτός ήταν στο κρεββάτι με τα πόδια του κρεμασμένα στο πλάϊ και η Catherine ήταν γερμένη πάνω του. Όταν ο Joseph είδε τα αδέλφια του προσπάθησε να σηκωθεί αλλά έπεσε κάτω απο το κρεββάτι. Έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει και είδαν ότι μετά βίας ήταν ζωντανός και είχε βαθιά ματωμένα τραύματα στο κεφάλι του. Η Catherineήταν ήδη νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος. Κάλεσαν αμέσως την αστυνομία.

Ο αστυνομικός ArthurHatener ήταν ο πρώτος που έφθασε, ακριβώς πρίν το ασθενοφόρο, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Ο Joseph είχε εκπνεύσει. Όσο ο Hatener περίμενε ενισχύσεις ανέκρινε τους αδελφούς Maggio και ερευνούσε για στοιχεία.

Η εφημερίδα TimesPicayune δημοσίευσε την ιστορία πρωτοσέλιδο εκείνο το πρωί, μαζί με μια φωτογραφία του «θαλάμου του θανάτου», το υπνοδωμάτιο του σπιτιού όπου οι Maggio ζούσαν , πίσω από το κατάστημά τους. Παντρεμένοι 15 χρόνια, ήταν παντοπώλες και διατηρούσαν ένα μικρό κατάστημα με αίθουσα μπαρ, στη γωνία των οδών Upperline και Magnolia. Μετά την έρευνα του εγκλήματος η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βάρβαρη διπλή ανθρωποκτονία είχε γίνει λίγο πρίν το ξημέρωμα.

Ερευνώντας την ματωμένη σκηνή του εγκλήματος ο Ηatener ανακάλυψε ένα σωρό από αντρικά ρούχα στοιβαγμένα στη μέση του πατώματος στο μπάνιο. Στη μαντεμένια μπανιέρα βρήκε ακουμπισμένο ένα τσεκούρι. Απότι έδειχνε το είχαν ξεπλύνει βιαστικά από το αίμα, παρόλο που λίγο αίμα βρισκόταν ακόμη στη λεπίδα και στη μπανιέρα. (Στο GamboYaYa σύμφωνα με άρθρο σχετικό με τον «Δολοφόνο με το Τσεκούρι» , το τσεκούρι είχε βρεθεί κάτω από το σπίτι, ενώ στη HumanMonstersEveritt ο ίδιος συγγραφέας αναφέρει ότι ήταν στο κατώφλι της πίσω πόρτας).

Η Ν�α Ορλεάνη σε χάρτη του 1908
Η Νέα Ορλεάνη σε χάρτη του 1908

Πίσω στο υπνοδωμάτιο, ο Hatener έκανε ακόμα μια ανακάλυψη: ένα ξυράφι σαν κι αυτά που χρησιμοποιούν οι κουρείς , βρισκόταν ματωμένο απάνω στο κρεβάτι. Από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο αστυνομικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δολοφόνος μπήκε στο σπίτι ξηλώνοντας ένα κομμάτι της ξύλινης πόρτας της κουζίνας με ένα σκαρπέλο. ‘Επειτα πήγε κατευθείαν στο υπνοδωμάτιο. Με το τσεκούρι χτύπησε την κα Maggio στο κεφάλι και μετά χρησιμοποίησε το ξυράφι για να κόψει το λαιμό της τόσο βαθιά, που το κεφάλι σχεδόν αποσπάσθηκε από το σώμα.Με το ίδιο τσεκούρι χτύπησε και τον JosephMaggio. Επειδή ο Joseph ήταν μισοπεσμένος από το κρεββάτι φαινόταν ότι ο δολοφόνος ίσως τον είχε χτυπήσει τελευταίο, με τη θέση όμως της Catherine πάνω του ίσως τα χτυπήματα να έγιναν με διαφορετική σειρά. Τα γεγονότα δεν ήταν ξεκάθαρα. Ηταν όμως φανερό ότι ο δολοφόνος είχε χρησιμοποιήσει και το ξυράφι πάνω στον Joseph πριν το πετάξει.Σύμφωνα με τον άμεσο υπόλογισμό του χρόνου θανάτου από τον ανακριτή, οι φόνοι έγιναν μεταξύ 2.00΄και 3.00΄π.μ.

Φωτογραφία της Ν�ας Ορλεάνης την εποχή των φόνων
Φωτογραφία της Νέας Ορλεάνης την εποχή των φόνων

Τα πτώματα μεταφέρθηκαν καθώς πλήθος ανθρώπων παρακολουθούσαν συγκεντρωμένοι έξω από το σπίτι. Μια γειτόνισσα πλησίασε τους αστυνομικούς για να πει ότι είχε δει τον Andrew έξω τα ξημερώματα. Ο Jake και ο Andrew συνελήφθησαν για να ανακριθούν. Την επόμενη ημέρα ο Jake αφέθηκε ελεύθερος ενώ ο Andrew παρέμεινε στη φυλακή. Στη συνέχεια η αστυνομία πιστοποίησε οτι το ξυράφι που είχε χρησιμοποιηθεί για να κόψει το λαιμό του Joseph και της Catherine, ανήκε στον Andrew. Ένας από τους υπαλλήλους του τον είχε δει τηνίδια μέρα να το παίρνει από το κουρείο του, στην οδό SouthRamport123 (ή οπως αναφέρει μια εφημερίδα στην οδο Camp). Φανερά νευρικός ο Andrew παραδέχτηκε οτι το είχε πάρει για να το επισκευάσει. Τα πράγματα ήταν γι αυτόν άσχημα, με δυο μαρτυρες και ένα αποδεικτικό στοιχείο να τον ενοχοποιούν.

Στις 26 Μαίου σε μια συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα TimesPicayune φάνηκε πόσο είχε υποφέρει από τη σύλληψή του « Είναι τρομερό να κατηγορείσαι για τον φόνο του ίδιου του αδελφού σου όταν η καρδιά σου έχει γίνει κομμάτια από το θάνατό του. Τη στιγμή μάλιστα που ρπόκειται να πάω στον πόλεμο. Είχα πιεί πολύ εκείνο το βράδυ. Ήμουν πολύ μεθυσμένος για να ακούσω έστω και έναν θόρυβο από δίπλα.».

Αν και δεν το είχε αναφέρει προηγουμένως, είπε ότι είχε δει κάποιον άνδρα να μπαίνει στο σπίτι του αδελφού του γύρω στη 1:30΄ όταν επέστρεψε. Η αστυνομία δεν τον πίστεψε. Στο σπίτι του Joseph είχε βρεθεί το χρηματοκιβώτιο ανοιχτό και άδειο, πράγμα που έδειχνε ληστεία, όμως είχαν μείνει χρήματα κάτω από το μαξιλάρι του Joseph, στα συρτάρια, καθώς και η κοσμηματοθήκη της Catherine κάτω από το χρηματοκιβώτιο άθικτη. Ένα τενεκεδένιο μαύρο κουτί βρέθηκε άδειο σε μια γωνία. Τα αδέλφια του είπαν ότι ο Joseph κλείδωνε το χρημαυοκιβώτιο αλλά δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης στην πόρτα. Αυτοί που έκανα την έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τσεκούρι ανήκε στα θύματα και ότι ο δολοφόνος γνώριζε το σπίτι καλά.

Ο ανακριτής εξέτασεπροσεκτικά τις πληγές των θυμάτων. Στην περίπτωση του Josephτο τσεκούρι ήταν το κυρίως όπλο που είχε χρησιμοποιθεί στη δολοφονία του. Του είχε σπάσει το κρανίο ενώ ο λαιμός της Catherine είχε κοπεί με ξυράφι πέρα για πέρα.

Λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη των θυμάτων ο Andrew αφέθηκε ελεύθερος. Παρά τις μαρτυρίες δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον του. Σύντομα, μια άλλη ανακάλυψη θα έδειχνε έναν διαφορετικό ύποπτο- κάποιον που έιχε διαφύγει από την αστυνομία προηγουμένως.

Φωτογραφία της Ν�ας Ορλεάνης την εποχή των φόνων
Φωτογραφία της Νέας Ορλεάνης την εποχή των φόνων

Το μαύρο χέρι

Περίπου ένα τετράγωνο μακριά από το μικρό παντοπωλείο που είχαν δολοφονηθεί οι Maggio, δύο αστυνομικοί βρήκαν ένα παράξενο μήνυμα γραμμένο με κιμωλία στο πεζοδρόμιο. Το μήνυμα έλεγε : « Η κυρία Maggio θα καθίσει απόψε όπως η κυρία Toney».(mrsMaggiowillsituptonightjustlikemrsToney).Το αντέγραψαν προσεκτικά (αν και άλλες πηγές αναφέρουν κάποια διαφοροποίηση στις λέξεις αντί για “justlike’’ λένε ‘justwright’’, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων συμφωνούν με την πρώτη εκδοχή). Ο γραφικός χαρακτήρας έμοιαζε παιδικός και παρόλο που το σημείωμα φαινόταν σημαντικό στοιχείο, εκείνη τη στιγμή κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς να κάνει με αυτό. Κάποιοι είπαν ότι το έγραψαν συνεργοί για να προειδοποιήσουν το δολοφόνο ότι η κ. Μaggio θα ήταν σε επιφυλακή το βράδυ της επίθεσης. Μετά από ενδελεχή έρευνα, η αστυνομία τελικά εντόπισε κάποια πιθανή σύνδεση με προηγούμενα εγκλήματα στην περιοχή.

Το 1911, επτά χρόνια νωρίτερα, έγιναν δυό – τρία φρικτά εγκλήματα με τσεκούρι (οι απόψεις διίστανται αναλόγως με τα σχετικά αναγνώσματα: ένας αστυνομικός συγγραφέας ο MichaelNewton υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αρχεία για τέτοια εγκλήματα. Υπάρχει όμως δημοσίευση σε εφημερίδα το 1918 βασισμένη στην περιγραφή συνταξιούχου αστυνομικού που είχε εμπλακεί στην έρευνα). Η αστυνομία υπέθεσε ότι στόχος των εγκλημάτων αυτών ήταν Ιταλοί παντοπώλες. Καθώς όλα τα δολοφονημένα ζευγάρια ήταν παντοπώλες, δολοφονήθηκαν με τσεκούρι ενώ κοιμόντουσαν στα κρεββάτια τους, οι πίσω πόρτες των σπιτιών τους είχαν τα ίδια σημάδια διάρρηξης (αφαίρεση ξύλου πόρτας με σκαρπέλο), φαινόταν να υπάρχει κάποιος σύνδεσμος αν και τα τρία περιστατικά παρέμειναν ανεξιχνίαστα. Σύμφωνα με αναφορές, οι οποίεςθα μπορούσαν να μην είναιτίποτα περισσότερο από λαΊκές φήμες, οι αστυνομικοί προβληματίστηκαν για τα ονόματα στο γραμμένο μήνυμα ώστε να μπορέσουν να διακρίνουν κάποια συνδεση με τις υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Tallant το όνομα του πρώτου θύματος ήταν Cruti (χωρίς σύζυγο), του δεύτερου Rosetti (σκοτώθηκε με τη σύζυγό του) και του τρίτου Schiambra (επίσης σκοτώθηκε με τη σύζυγό του). Το όνομα του τελευταίου ήταν Tonyέτσι ο Tallant λέει οτι η αστυνομία αναρωτήθηκε πόση σχέση είχε το όνομα του τελευταίου θύματος με την κυρία “Toney” του μηνύματος με την κιμωλία. Ίσως τελικά ο στόχος να ήταν οι γυναίκες και όχι οι άντρες.

Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι ο κόσμος να αρχίσει να μιλά για πιθανή σύνδεση με τη Μαφία. Αυτοί οι άνθρωποιήταν Ιταλοί και ίσως δεν είχαν πληρώσει τα «οφειλόμενα». Ίσως είχαν δανειστεί χρήματα και μετά δεν φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ήταν γνωστό ότι η Μαφία έδινε «μαθήματα» σε ανθρώπους που έδειχναν τέτοιου είδους αυθάδεια. Λίγοι Ιταλοί πολίτες της Νέας Ορλεάνης ζήτησαν αστυνομική προστασία. Κάποιοι ψιθύριζαν για μια οργάνωση με την ονομασία «ΜΑΥΡΟ ΧΕΡΙ», μια ομάδα αποσπασμένη από τη Μαφία, που το 1911 εθεωρείτο υπεύθυνη γι αυτή την έξαρση των φόνων.

David Hennessy
David Hennessy

Υπήρχε μια εποχή που το οργανωμένο έγκλημα ήταν κυρίαρχη δύναμη στη Νέα Ορλεάνη μέχρι του σημείου να χυθεί πολύ αίμα. Το 1890 μία ομάδα δολοφόνων της Μαφίας, όπως πιστεύεται είχαν πυροβολήσει τον Διοικητή της Αστυνομίας DavidHennessy, όπως αναφέρει η GamboYaYa, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του. Υποτίθεται ότι είχε συλλάβει κάποιον επικεφαλής της Μαφίαςκαι είχε απειλήσει να εκθέσει τα εγκλήματα κάποιων άλλων στην επικείμενη δίκη.Έγιναν συλλήψεις υπόπτων αλλά στη δίκη τους οι ένορκοι απειλήθηκαν και δωροδοκήθηκαν, έτσι ένας ένας απαλάσσοταν. Το αποτέλεσμα εξαγρίωσε τους πολίτες της Νέας Ορλεάνης. Σχηματίστηκε ένας όχλος, έκαναν πορεία μέχρι τη φυλακή για να βρουν και να λυντσάρουν όσους από τους υπόπτους είχαν απομείνει μέσα, και λυντσάρισαν 11 άτομα που θεώρούσαν υπεύθυνα για το έγκλημα. Αυτό έγινε περισσότερο σαν αντίδραση προς το οργανωμένο έγκλημα παρά για την απόδοση δικαιοσύνης. Οι πολίτες είχαν κουραστεί να καταπιέζονται και οι εκλεγμένοιαξιωματούχοι τους να είναι διεφθαρμένοι ή όσοι δεν ήταν να διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Παρόλα αυτά το οργανωμένο έγκλημα παρέμεινε και το ΜΑΥΡΟ ΧΕΡΙ ήταν ακόμα μια μυστική οργάνωση το 1911. Είχε ονομαστεί έτσι γιατί έστελναν σεόσους δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις τους, απειλητικά σημειώματα με τυπωμένο ένα μαύρο χέρι για τα φοβερά αντίποινα που επρόκειτο να υποστούν. Πολλοί Ιταλοί έδιναν μερίδιο από τα ημερομίσθιά τους σ΄αυτή την εγκληματική ομάδα και αν δεν το έκαναν παρενοχλούντο συνεχώς ακόμα και δολοφονούνταν. Υπήρχε η αντίληψη ότι το ΜΑΥΡΟ ΧΕΡΙ προσέφερε εκπαίδευση δολοφόνων σε όσους ορκίζονταν πίστη στην οργάνωση, ώστε να εκφοβίζουν αποτελεσματικά τους ανθρώπους. Ενώ πολλοί έλεγαν ότι το ΜΑΥΡΟ ΧΕΡΙ είχε συντριβεί μετά από μία σειρά δικών το 1907, η Ιταλική κοινότητα φοβόταν ότι υπήρχαν ακόμα ελεύθερα μέλη της οργάνωσης. Αφού ο φόνος των Maggio ήταν τόσο όμοιος με τη σειρά φόνων του 1911, υπήρξαν φήμες για αναβίωση του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτές οι φήμες εντείνονταν και αυξάνονταν καθώς περισσότερα γεγονότα συνέβαιναν.

Συνεχίζεται

6 σκέψεις σχετικά με το “Ο δολοφόνος με το τσεκούρι – I”

  1. Την καλησπερα μου αγαπητη εγκληματολογα.
    Μηπως υπαρχει περιπτωση καποια στιγμη στο μελλον να δουμε αναρτηση με Ελληνες που τιμησαν τα εθνικα μας χρωματα και εκαναν διεθνη καριερα;

  2. @Ρενάτα, Καθρέφτη, Έλληνα, η ιστορία του δολοφόνου με το τσεκούρι είναι μια από τις πλέον περίεργες. Θα το διαπιστώσετε στη συνέχεια.

    @Vinumbonum, δεν έχω κάτι πρόχειρο, πέραν του Τσαφέντα, αλλά υπόσχομαι να το ψάξω! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s