Ο δολοφόνος με το τσεκούρι – III

Προηγούμενο

Ν�α Ορλεάνη
Νέα Ορλεάνη

Της Ζέτας Ταλιαδώρου

Από την Κόλαση

Στο Λονδίνο το 1888, για μία περίοδο δέκα εβδομάδων, ένας άνδρας δολοφονούσε με βάρβαρο τρόπο πόρνες, συχνά κόβοντας κομμάτια τους για να τα πάρει μαζί του. Δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ ποιος είναι και δεν συνελήφθη ποτέ αλλά αρκετές επιστολές έφταναν στην αστυνομία την περίοδο αυτών των φόνων, μία από τις οποίες είχε την υπογραφή «Τζακ ο Αντεροβγάλτης». Κάποια άλλη επιστολή που λέγεται ότι περιείχε ένα κομμάτι νεφρού κάποιου από τα θύματα, ήταν ανυπόγραφη. Απλώς έλεγε «ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ» και υποσχόταν περισσότερη βία.

Τώρα, φαινόταν ότι ο Δολοφόνος με το Τσεκούρι είχε γράψει ένα παρόμοιο μήνυμα. Η επιστολή αναδημοσιεύεται εξ ολοκλήρου στο βιβλίο του Τallant, στην Gambo Yaya και στο μυθιστόρημα της JulieSmith «Η τζαζ του Δολοφόνου με το Τσεκούρι»(πήρε αυτόν τον τίτλο από ένα αστείο τραγουδάκι της εποχής).

Με ημερομηνία 13 Μαρτίου 1919 η επιστολή έγραφε:

Αξιότιμε θνητέ,

Δεν με έχουν πιάσει ποτέ και ποτέ δεν θα με πιάσουν. Δεν με έχουν δει ποτέ γιατί είμαι αόρατος, όπως ο αιθέρας που περιβάλλει τη γη σας. Δεν είμαι ανθρώπινο oν, αλλά ένα πνεύμα και ένας πεπτοκώς δαίμων από την πιο καυτή κόλαση. Είμαι αυτός που εσείς οιανόητοι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης και η αστυνομία αποκαλούν «Ο Δολοφόνος με το Τσεκούρι».

Όταν νιώσω έτοιμος θα γυρίσω ξανά και θα διεκδικήσω κι άλλα θύματα. Εγώ μόνον γνωρίζω ποιοι θα είναι. Δεν θα αφήσω κανένα στοιχείο εκτός από το ματωμένο μου τσεκούρι, βουτηγμένο στα μυαλά και το αίμα αυτού που έστειλα κάτω για να μου κάνει παρέα.

Αν θέλεις μπορείς να πεις στην αστυνομία να μη με εξαγριώνει. Βεβαίως είμαι ένα λογικό πνεύμα. Δεν με προσβάλλει ο τρόπος που έκαναν τις έρευνές τους στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα ήταν τόσο απόλυτα βλάκες που διασκέδασαν όχι μόνο εμένα αλλά και την αυτού Σατανική Εξοχότητα, τον FrancisJosef κ.λ.π. π. Πέςτους όμως να προσέχουν. Ας μη προσπαθήσουν να ανακαλύψουν ποιος είμαι, γιατί θα είναι καλύτερα να μην είχαν γεννηθεί ποτέ παρά να προκαλέσουν την οργή του Δολοφόνου με το Τσεκούρι. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται τέτοια προειδοποίηση, γιατί νιώθω ότι η αστυνομία θα λουφάρει όπως και παλιά. Είναι ξύπνιοι και ξέρουν πως να μείνουν μακριά από κάθε κακό.

Αναμφισβήτητα, εσείς οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης με θεωρείτε ειδεχθή δολοφόνο, πράγμα το οποίο είμαι, αλλά θα μπορούσα να είμαι πολύ χειρότερος αν ήθελα. Αν ήθελα, θα μπορούσα να επισκέπτομαι την πόλη σας κάθε βράδυ. Θα μπορούσα να σφάζω κατά βούληση χιλιάδες από τους καλύτερους πολίτες σας, γιατί είμαι στενός συγγενής του Άγγελου του Θανάτου.

Τώρα για να είμαι ακριβής, στις 12:15 (γήινη ώρα) την επόμενη Τρίτη το βράδυ, πρόκειται να επισκεφθώ ξανά τη Νέα Ορλεάνη. Με το ατελείωτο έλεός μου θακάνωσε σας τους ανθρώπους μια πρόταση. Ιδού η πρότασή μου.

Μου αρέσει πολύ η μουσική τζαζ και ορκίζομαι σε όλους τους δαίμονες της κόλασηςότι θα χαρίσω τη ζωή σ΄αυτούς που στα σπίτια τους θα παίζει δυνατά μουσική τζαζ την ώρα που ανέφερα. Αν όλοι ακούτε μια μπάντα τζαζ, λοιπόν τόσο το καλύτερο για σας, άνθρωποι. Ένα πράγμα είναι βέβαιο κι αυτό είναι πως κάποιοι από όσους δεν ακούν τζαζ την Τρίτη το βράδυ (αν υπάρχει κανένας) θα συναντήσουν το τσεκούρι μου.

Λοιπόν, επειδή κρυώνω και αναπολώ την σπιτική ζεστασιά στα Τάρταρα,και επειδή είναι ώρα να αφήσω την γήινη κατοικία σας σταματώ τη συζήτηση εδώ. Ελπίζοντας ότι θα δημοσιευτεί η επιστολή μου, και ότι όλα θα πάνε καλά με σας, είμαι και θα είμαι το χειρότερο πνεύμα που έχει υπάρξει ποτέ είτε στην πραγματικότητα είτε στο βασίλειο της φαντασίας.

Ο Δολοφόνος με το Τσεκούρι”

Είτε ήταν φάρσα είτε ήταν αλήθεια, οι άνθρωποι πήραν την επιστολή στα σοβαρά. Λέγεται ότι ενώ οι κάτοικοι του BigEasy (ονομασία της Νέας Ορλεάνης) ψάχνουν ευκαιρία για διασκέδαση, δεν έχει γίνει ποτέ πιο θορυβώδης, πιό δραστήριο βράδυ από αυτό το βράδυ του Αγίου Ιωσήφ, στις 19 Μαρτίου. Ένας οικοδεσπότης δημοσίευσε μια πρόσκληση για τον «Δολοφόνο με το Τσεκούρι», με την υπόσχεση ξεφαντώματος αλλά επιμένοντας να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο. Θα μπορούσε να μπεί από το ανοιχτό παράθυρο του μπάνιου, αλλά θα μπορούσε να αφήσει ήσυχη την πόρτα της κουζίνας;

Κανείς δεν δολοφονήθηκε εκείνη τη νύχτα.

Εκείνη περίπου την εποχή, ο LouisBesumer πέρασε από δίκη όμως τώρα που ο πόλεμος είχε τελειώσει, κανέναν δεν ενδιέφερε αν ήταν κατάσκοπος. Ο ανακριτής κατέθεσε ότι μόνο ένας άνδρας πολύ πιο δυνατός από τον Besumer θα μπορούσε να έχει επιφέρει στον εαυτό του τα τραύματα που είχε ο Besumer, κι έτσι οι ένορκοι δεν χρειάστηκαν παρά δέκα λεπτά για να τον απαλλάξουν από την κατηγορία της δολοφονίας της συντρόφου του.

Έπειτα, στις 10 Αυγούστου, άλλος ένας Ιταλός παντοπώλης υπέφερε μια δοκιμασία. Ενώ κοιμόταν, ο SteveBocaχτυπήθηκε με τσεκούρι. Παραπατώντας έφτασε από το σπίτι του στο σπίτι κάποιου φίλου του για να ζητήσει βοήθεια. Αν και ο Boca ανέρρωσε, δεν θυμόταν λεπτομέρειες από την επίθεση. Από την πόρτα του είχαν βγεί με σκαρπέλο κάποιες σανίδες και το τσεκούρι βρέθηκε στην κουζίνα του. Δεν είχαν πάρει τίποτα από το σπίτι.

Μετά από τρείς εβδομάδες στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Δολοφόνος με το Τσεκούρι (ή κάποιος) κατάφερε να μπεί στο σπίτι της SarahLaumann, όμως όχι από παραβιασμένη πόρτα. Ηδεκαεννιάχρονη κοπέλλα βρέθηκε αναίσθητη στο κρεβάτι της, με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι της. Ένα ματωμένο τσεκούρι βρέθηκε έξω από ένα ανοιχτό παράθυρο.

Το επόμενο θύμα ήταν ο MikePepitone στις 27 Οκτωβρίου. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες, η γυναίκα του άκουσε συμπλοκή από το δωμάτιο του άντρα της, το οποίο επικοινωνούσε με το δικό της. Όρμησε μέσα και σχεδόν συγκρούστηκε με έναν άνδρα που έφευγε τρέχοντας από τη σκηνή του εγκλήματος. Ο Mike ήταν ξαπλωμένος μέσα στο δικό του αίμα, και το όπλό της επίθεσης ήταν εμφανώς ένα τσεκούρι. Ήταν αφημένο στο πίσω μέρος του σπιτιού στο πίσω κατώφλι. Για ακόμα μία φορά, μια σναίδα είχε αποκοπεί από την πόρτα.

Η κόρη τους έτρεξε να ειδοποιήσει την αστυνομία, και κάλεσε τονβοηθό BenCorcoran, ο οποίος βρήκε την κα Pepitone να στέκεται πάνω από τον σύζυγό της «Φαίνεται πως ο Δολοφόνος με το τσεκούρι ήταν εδώ και δολοφόνησε τον Mike», ήταν το σχόλιό της. Μετέφεραν το θύμα στο Νοσοκομείο Charity όπου και πέθανε.

Η κα Pepitone ισχυρίστηκε ότι είχε δεί δύο άνδρες μέσα στό σπίτι της, όχι μόνον ΄ένα, ακαί ότι και οι δύο ήταν μεγαλόσωμοι. Αφού είχαν επιτεθεί στον σύζυγό της και δύο το έσκασαν, χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Περιέργως, την ώρα της επίθεσης μέσα στο σπίτι βρίσκονταν οκτώ άτομα, ωστόσο οι δράστες δεν πτοήθηκαν από το γεγονός ότι ίσως κάποιος τους αναγνωρίσει. Ένα άλλο περίεργο ήταν ότι η κα Pepitone δεν ακούστηκε να φωνάζει και καθώς απαντούσε στις ερωτήσεις που της έθεταν οι αστυνομικοί, δεν ήταν έμοιαζε να είναι σε σύγχυση.

Μία εφημερίδα, η States, έκανε μια εικασία για τον δολοφόνο, αναρωτώμενη άν ήταν δαίμονας, τρελλός, ληστής, σαδιστής ή κάποια υπερφυσική οντότητα. Ήταν μια ερώτηση που απασχολούσε και άλλους. Οι άνθρωποι είχαν παρατηρήσει ότι τα ανοίγματα από τα ξύλα της πόρτας που αφαιρούνταν από κάθε τόπο εγκλήματος, ήταν πολύ μικρά για να περάσει μέσα από αυτά ένας ενήλικας. Ούτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ανοίγματα για να ξεκλειδώσει τις πόρτες, αφού ούτως ή άλλως οι πόρτες ήταν πάντα κλειδωμένες. Πως έμπαινε και έβγαινε άν δεν ήταν κάτι άλλο εκτός από άνθρωπος;

Ο Διάβολος

Όπως απεικονίζεται στα λαϊκά διηγήματα της GamboYaYa, οι προλήψεις και οι θρύλοι σχετικά με τη Νέα Ορλεάνη ήταν δεν ήταν σπάνιοι. Οι άνθρωποι μιλούσαν για τους «Ανδρες με τις Βελόνες» που μαχαίρωναν γυναίκεςκαι ενώ ήταν αναίσθητες τις απήγαγαν. Υπήρχε επίσης και ο θρύλος για τους «Ανδρες με το μαύρο μπουκάλι» που σκότωναν ασθενείς στα νοσοκομεία και έδιναν τα πτώματα σε φοιτητές Ιατρικής. Πιό μυστηριώδης ήταν ο «Ανθρωπος με τον Μανδύα» που φορούσε ένα μακρύ μαύρο μανδύα και οδηγούσε ένα μαύρο αυτοκίνητο ψάχνοντας νέα κορίτσια μόνα τους. Κάποιοι που τον φοβόντουσαν, πίστευαν ότι ήταν ένα μοχθηρό φάντασμα. Ήταν το ίδιο πιθανόν να πηδήξει από ένα δέντρο ή να σταματήσει απότομα με το αυτοκίνητό του, όπως και ο «Αντρας Ντόμινο» στο Gentilly, ένα προάστιο της Νέας Ορλεάνης. Φορώντας ένα μακρύ λευκό ένδυμα με κουκούλα πηδούσε ανάμεσασε παρέες νέων κοριτσιών και τα τρομοκρατούσε.

Το 1914 όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της GamboYaYa κάποιος αποκαλούμενος JacktheClipper κατάφερε να κόψει τις μπόυκλες τριών κοριτσιών σε σχολέια. Αναφέρθηκαν περισσότερες περιπτώσεις και τα κορίτσια άρχισαν να φυλάγονται. Ο Jack εξαφανίστηκε όσο γρήγορα είχε εμφανιστεί.

Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν, οτι πολλοί κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης άρχισαν να λένε ότι ο «Δολοφόνος με το Τσεκούρι» ήταν πνεύμα, ένας διάβολος ανάμεσά τους, ειδικά αφού μερικοί μάρτυρες είπαν ότι τον είχαν δεί ντυμένο στά μαύρα, να φοράει ένα μαύρο καπέλλο που κάλυπτε το πρόσωπό του. Ήταν ψηλός κι αδύνατος, όπως κάθε αξιοπρεπές φάντασμα.

Γι αυτούς εν μέρει τους λόγους ηKalilaSmith ιστορικός της Νέας Ορλεάνης και συγγραφέας του βιβλίου «Ταξίδι στο σκοτάδι:Φαντάσματα και Βρυκόλακες στη Νέα Ορλεάνη», (JourneyintoDarkness: GhostsandVampiresofNewOrleans) συγκεντρώνει ιστορίες για τον «Δολοφόνο με το Τσεκούρι» : «Ενδιαφέρθηκα γιατί έγραφα για ιστορίες με βρυκόλακες που είχαν καταγραφεί στην πόλη», εξηγεί, «και μου κίνησε την περιέργεια η κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα ότι ο «Δολοφόνος με το Τσεκούρι» είχε εξαφανιστεί σαν να είχε φτερά. Έπειτα ήταν κι εκείνη η επιστολή που υποστήριζε ότι αυτός ήταν πνεύμα. Δεν βρήκαν ποτέ κάποιον ένοχο, και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης. Ήταν μια μυστηριώδης έξαρση φόνων στην πόλη, και συμφώνησα με την ιδέα ότι ίσως δεν ήταν άνθρωπος».

«Η Νεα Ορλεάνη έχει ιστορικό ανθρώπων που παραφρονούν. Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχε μια μανία με το βουντού, και οι άνθρωποι σκότωναν ο ένας τον άλλον γιατί πίστευαν ότι κάποιος τους είχε κάνει μάγια. Υπήρξαν περίοδοι σαν κι αυτή. Είναι πιθανόν αυτέςοι επιθέσεις να έγιναν από κάποιον που πίστευε ότι ήταν υπεράνθρωπος. Οι ψυχικά διαταραγμένοι δολοφόνοι μπορεί να έχουν παραισθήσεις μεγαλείου. Ακόμα, πίστεψε ότι δεν θα τον πιάσουν και δεν τον έπιασαν. Οι φόνοι δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ. Στα 1980 όταν η Νέα Ορλεάνη εθεωρείτο η πρωτεύουσα του εγκλήματος σε όλη τη χώρα, είχα ελπίσει ότι θα έγραφα για αυτούς τους άλυτους φόνους. Νομίζω όμως ότι η ιστορία διαστρεβλώθηκε από τους μυθιστοριογράφους και κάποια από τα γεγονότα εξωραίστηκαν. Είναι δύσκολο να μαθευτεί τι πραγματικά συνέβη».

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι ο «Δολοφόνος με το Τσεκούρι» αναγνωρίστηκε και εκτελέστηκε.

Δικαιοσύνη

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1920 κ κα Cortimiglia, η οποία είχε περάσει ευλογιά, είχε προφανώς κρίση συνείδησης. Απέσυρε την κατηγορία της κατά των Jordano, παραδεχόμενη άκρως μελοδραματικά, στα γραφεία των εφημερίδων ότι είχε πει ψέμματα. Ένας άγιος την είχε επισκεφθεί, ισχυρίστηκε, που την καθοδήγησε να εξιλεωθεί. Εκλιπαρούσε να την συγχωρήσουν.

Και οι δυο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Έπειτα η αστυνομία έλαβε μια αναφορά για κάποιο συμβάν στο Λος Άντζελες,στην Καλιφόρνια, στις 2 Δεκεμβρίου. Κατά τα φαινόμενα, η καMikePepitone, ντυμένη στα μαύρα, πλησίασε, βγαίνοντας από μια σκοτεινή είσοδο, έναν κάτοικο της Νέας Ορλεάνης, τον JosephMumfre,και τον πυροβόλησε.

Έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο και αυτή περίμενε την αστυνομία για να τη συλλάβει. Επέμενε ότι τον είχε δει να βγαίνει τρέχοντας από το δωμάτιο του άνδρα της την ημέρα της δολοφονίας του.

Ο Mumfre είχε εγκληματικό παρελθόν και το διάστημα ανάμεσα στο 1911 και το 1918, και από τον τελευταίο φόνο το 1918 μέχρι τον πρώτο φόνο το 1919, ήταν στη φυλακή. Τα διαστήματα που έγιναν οι φόνοι, ήταν ελεύθερος. Είχε φύγει από τη Νέα Ορλεάνη ακριβώς μετά τη δολοφονία του Pepitone.Όμως, εκτός από την μαρτυρία της κας Pepitone, δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τονMumfre με κάποιο από τα εγκλήματα. Ο Newton επισημαίνει ότι ο συγγραφέας JayRobertNash, στο «Ματωμένα γράμματα και Κακοί ‘Ανθρωποι» (BloodlettersandBadmen), καταδεικνύει τον Mumfre ως εκτελεστή της Μαφίας, όμως ύστερα αναγνωρίζει τα αδύνατα σημεία στην θεωρία του.Παρά τον αριθμό των Ιταλών παντοπωλών που υπήρξαν θύματα του «Δολοφόνου με το Τσεκούρι», δεν ήταν όλα τα θύματα παντοπώλες ούτε ήταν όλοι Ιταλοί. Ο Tallant επίσης επισημαίνει ότι η Μαφία δεν σκότωνε γυναίκες.

Η κα Pepitone εξέτισε τρία χρόνια από τη δεκαετή φυλάκιση που της επιβλήθηκε, στο Λος Άντζελες και μετά εξαφανίστηκε.

Δεν έγιναν άλλοι φόνοι με τσεκούρι στη Νέα Ορλεάνη.

Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά ποιός είναι ο «Δολοφόνος με το Τσεκούρι».

The axeman's jazz back
Beasts of Bourbon: The axeman's jazz

8 σκέψεις σχετικά με το “Ο δολοφόνος με το τσεκούρι – III”

 1. Πραγματικά παράξενο. Τρελό μέρος η Νέα Ορλεάνη. Δολοφονίες ανεξιχνίαστες, βουντού, όλου του κόσμου οι τρελοί πρέπει να έχουνε μαζευτεί εκεί…
  Ίσως τελικά να χάνε γίνει 2-3 φόνοι κι απο κει και πέρα να τους έκαναν διάφορα άτομα με τον ίδιο τρόπο για δικούς τους λόγους (copycat?)
  Όπως και να χει, πάρα πολύ καλή δουλειά, πολύ ενδιαφέρον.

 2. Το κάθε θέμα πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά και πρέπει από την αρχή να δούμε εάν τελικά πιστεύουμε στο μεταφυσικό ή όχι. Εξηγήσεις για το γιατί δεν μπορούσαν τα θύματα να θυμηθούν κάτι για αυτόν-αυτούς που τους επιτέθηκαν μπορούμε να δώσουμε πολλές. Ίσως ο δράστης να χρησιμοποιούσε κάποια ουσία που τους αποπροσανατόλιζε, ίσως ακόμα και το ίδιο το σοκ που πάθαιναν να ήταν τόσο μεγάλο που να μην μπορούσαν να θυμηθούν. Μιλάμε για το 1920 που σίγουρα δεν υπήρχαν ούτε ψυχολόγοι στην αστυνομία, ούτε καν αστυνομία… Πόσο μάλλον στην Νέα Ορλεάνη. Είναι σίγουρο ότι μετά από τόσα χρόνια και ειδικά σε ένα μέρος όπως η Νέα Ορλεάνη που οι άνθρωποι πίστευαν και ακόμα πιστεύουν στα πνεύματα, στο βουντού και όλα αυτά, να δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από τον δολοφόνο με τον τσεκούρι. Αναρωτιέμαι τι τελικά από όλα αυτά είναι αληθινό, τι όχι και τι παραλήψεις υπήρξαν από την αστυνομία. Ποιος μπορεί να αποκλίσει ότι ήταν κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, να μην υπήρξε ο δολοφόνος με το τσεκούρι και πολύ απλά να φρόντισαν αρκετοί ακόμα, να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, με τον άντρα τους, τον γείτονα, τον γνωστό με τον ίδιο τρόπο για να ρίξουν το φόνο στον “δολοφόνο” με τον τσεκούρι? Αυτό θα μπορούσε να είναι μια απλή εξήγηση γιατί κανείς δεν θυμόταν τίποτα, γιατί πολλές φορές άλλαζαν άποψη για αυτά που έλεγαν, γιατί σε μια περίπτωση από όσο θυμάμαι μια γυναίκα τα έριξε στον άντρα της και μετά άλλαξε άποψη…
  Πριν από λίγο καιρό ένας άντρας σηκώθηκε μέσα σε πουλμαν, έβγαλε ένα μαχαίρι και αποκεφάλισε έναν ανυποψίαστο νεαρό που άκουγε μουσική. Πήρε το κεφάλι του και με αυτό έκανε βόλτες στο λεωφορείο. Δύο μέρες μετά ένας άλλος άντρας έκοψε το κεφάλι της κοπέλας του, πήρε το κεφάλι στα χέρια του και βγήκε έξω. Ο πρώτος ήταν στον Καναδά, ο δεύτερο στην Σαντορίνη. Σύμπτωση; Κάποιο κακό που έρπει στις σκιές και δεν βλέπουμε; Κάτι μεταφυσικό;
  Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα;

  Καλό σας βράδι… ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

  Lykos

 3. Ενδιαφέρουσα ιστορία. Με πολλά κενά όμως στην έρευνα της αστυνομίας και πολλές περίεργες καταστάσεις. Το ποιο πιθανό κατά την άποψη μου είναι ότι κάθε επίθεση έγινε από διαφορετικό δράστη, που απλά χρησιμοποιούσε σαν προπέτασμα καπνού την ιστορία με το τσεκούρι για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες της αστυνομίας. Πιθανότερο είναι όπως προανέφερε ο ELGRECO μόνο οι πρώτοι φόνοι να έγιναν από τον πραγματικό δολοφόνο με το τσεκούρι.

  Τέλος να πω ότι σε αρκετά σημεία η ιστορία έδειξε κλασικά σημάδια αστικού μύθου. Για παράδειγμα το γράμμα και συνέπειές του. Στη νέα Ορλεάνη που η τζαζ και το ξεφάντωμα είναι σαν τον αέρα που αναπνέουμε, υπάρχει μια ιστορία για ένα πνεύμα – δολοφόνο που λατρεύει τη τζαζ. Και το πνεύμα στέλνει ένα γράμμα στο οποίο υπόσχεται να μην επιτεθεί σε όποιον ακούσει τζαζ μια συγκεκριμένη μέρα, γεγονός που οδηγεί σε ένα τρελό ξεφάντωμα υπό τους ήχους της τζαζ, όλης της πόλης, που όμοιο του δεν έχει ξαναγίνει. Έντονο το φολκλορικό στοιχείο… και δύσκολο να πει κανείς που τελειώνουν τα γεγονότα και αρχίζει ο μύθος.

 4. Και, ως γνωστόν, η Νέα Ορλεάνη βρίθει θρύλων και μύθων… Το σίγουρο, πάντως, είναι πως οι δολοφονίες έγιναν και ήταν απόλύτως αληθινές!

 5. Tωρα εδω τι μπορουμε να πιστεπσουμε εμεις????

 6. Απίστευτη ιστορία! Το γράμμα για φάρσα κάποιου με μπόλικο μαύρο χιούμορ μου φαίνεται, παρά για μήνυμα δολοφόνου. Ιδίως η προειδοποίηση να ακούσουν όλοι τζαζ και να χορέψουν μου φαίνεται σαν «διαφήμιση» για γλέντι, έστω με μια μακράβια αφορμή.
  Μου φαίνεται πιθανότερο οι φόνοι να ήταν άσχετοι μεταξύ τους (ίσως και οικογενειακά εγκλήματα), οι ένοχοι να είπαν αοριστίες για να καλυφθούν, αυτή η φιγούρα να ενσωματώθηκε στο συλλογικό ασυνείδητο και, λόγω της χρονικής σύμπτωσης των φόνων, να γινόταν αντιγραφή της μεθόδου και των αόριστων μαρτυριών και έτσι, μέσω ενός φαύλου κύκλου να δημιουργήθηκε ο αστικός θρύλος ενός φανταστικού δολοφόνου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s