Της Νίνας Κουλετάκη
Από σήμερα εγκαινιάζουμε στο «Έγκλημα και Τιμωρία» μια νέα κατηγορία. Την λέμε «Σκοτεινή Τέχνη» και είναι ακριβώς αυτό. Τέχνη –αναμφισβήτητα- διαφόρων μορφών, με θέματα σκοτεινά, δύσκολα, αιματηρά, θανατερά! Έτσι θα σπάει η μονοτονία των φόνων, αφενός, και θα γνωρίσουμε «περίεργους» μεν, σημαντικούς δε δημιουργούς. Ελπίζω να σας αρέσει.
Ξεκινάμε σήμερα με τον Edward Gorey (1925 – 2000), σημαντικότατο συγγραφέα και εικονογράφο, που ξεχώρισε για τα ιδιαίτερα μακάβρια σκίτσα του. Ως εικονογράφος εικονογράφησε πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων, από το «Δράκουλα» του Bram Stoker μέχρι «Τον Πόλεμο των Κόσμων» του H.G. Wells, καθώς και βιβλία των Samuel Beckett, Edward Lear, Alain Fournier, T.S. Eliot και άλλων. Κυρίως, όμως, ήταν εικονογράφος παιδικών βιβλίων.
Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη Βικτωριανή εποχή και συχνά την χρησιμοποιούσε ως πλαίσιο στις εικονογραφήσεις του. Βικτωριανή ατμόσφαιρα έχει και το έργο του που παρουσιάζουμε σήμερα εδώ. Πρόκειται για το φημισμένο «The Gashlycrumb Tinies: or, After the Outing», γραμμένο και εικονογραφημένο από τον ίδιο. «Τα Πεθαμένα», όπως μου αρέσει να τα αποκαλώ, είναι ένα ιδιότυπο αλφαβητάρι, ένα αλφαβητάρι του θανάτου.
Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963 και ο Gorey μας λέει, με μια φράση τη φορά, την ιστορία 26 παιδιών (όσων τα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου). Το όνομα κάθε παιδιού αρχίζει από ένα διαφορετικό γράμμα και πληροφορούμαστε τον τρόπο θανάτου του! O Gorey ενέπνευσε πολλούς σύγχρονους δημιουργούς, όπως τους καρτουνίστες Dame Darcy και Tony Millionaire, αλλά και τον σκηνοθέτη Tim Burton. Επίσης μουσικούς, όπως τον Mark Romanek και τους Tiger Lillies αλλά και πολλούς άλλους.
Απολαύστε!!!
M is for MAUD who was swept out to sea
Απίθαναααα τα πεθαμένα!!!! 😉 Φαντάζομαι πως ειδικά στην Corpse Bride θα ΄ταν πρότυπο, όπως και στον «Eφιάλτη των Χριστουγέννων».
Είχες ανεβάσει παλιότερα κανένα σκίτσο απ’ αυτά στο άλλο μπλογκ? Έχω αυτήν την αμυδρή εντύπωση. 🙂
@Ρενάτα, πολύ καλά θυμάσαι! Πώς σου φαίνεται ως ιδέα η «Σκοτεινή Τέχνη»;
Έξοχηηηη!;)
Μπραβοοο….εξοχη ιδεα η «Σκοτεινή Τέχνη»….κ ξεκινησε με εναν απο τους αγαπημενους μου «καλλιτεχνες»…….
πωπω… τη τελεια ιδεα!! φανταστικα σκιτσα!! βαλτε και αλλα!! 🙂
@Εύη, Γωγώ, χαίρομαι που σας άρεσε! 🙂
Αρκετά ευφάνταστα! 🙂
Πολύ καλή η κίνηση να αναρτηθούν τα σκίτσα αυτά στο site. Θα πήγαινε και ο Ιερώνυμος Μπος. Ευχαριστώ.
@Χαρά, ΝΛΚ, αξίζει να τον ψάξετε περισσότερο, θα σας ενθουσιάσει! 😀
Ειναι λιγο ανησυχητικη αυτη η φαση με την σκοτεινη τεχνη….
Αλλα τι να πω μου αρεσει!!!??(σκοτεινη τεχνη ειναι και το μεταλ και κυριως το death/doom)
Τέλειο! Μου αρέσει ο συνδυασμός της λεπτεπίλεπτης τεχνικής με το μακράβιο θέμα. Και ότι είναι ασπρόμαυρα ταιριάζει πολύ με το θέμα.
Αλήθεια, είμαι η μόνη που πιστεύει ότι έχουν ένα μελαγχολικό χιούμορ; Φαντάζομαι ότι οφείλεται στην πληροφορία ότι ενέπνευσε, μεταξύ άλλων, τον Tim Burton, του οποίου οι περισσότερες ταινίες καταπιάνονται με μακράβια θέματα, αλλά είναι κιόλας χιουμοριστικές με κάποιο τρόπο.