Jeanne Weber, η Δράκαινα της Οδού Goutte d’Or – II

Προηγούμενο

52273f14-dcb4-4487-805c-9076d23333ad

Της Νίνας Κουλετάκη

Η δεύτερη δίκη
Μετά από την αποκάλυψη αυτή, ο δικαστής Belleau διατάσει τη σύλληψη της Jeanne και ταυτόχρονα υπογράφει την άδεια εκταφής, προκειμένου το πτώμα του Auguste να υποβληθεί σε νέα νεκροψία, η οποία ανατίθεται στους τοπικούς γιατρούς Bruneau και Audiat.  Αμφότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του Auguste ήταν αποτέλεσμα βίαιης, εγκληματικής ενέργειας.

Στις 27 Ιουλίου του 1907 αρχίζει η δεύτερη δίκη της Jeanne Weber.  Την υπερασπίζεται και πάλι ο ικανός Henri Robert ο οποίος, αυτή τη φορά, επιλέγει ως γραμμή υπεράσπισης την αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας των επαρχιακών γιατρών.  Ζητά να πραγματοποιήσουν νέα νεκροψία οι ιατροδικαστές Thoinot και Socquet, οι οποίοι είχαν φέρει σε πέρας και τις νεκροψίες της πρώτης δίκης.  Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συγκεκριμένοι αποδίδουν το θάνατο του Auguste σε φυσικά αίτια και, ειδικώτερα, σε τυφοειδή πυρετό.  Την άποψή τους υποστηρίζει και ο, οικειοθελώς προσφερθείς καθηγητής ιατροδικαστικής, Lacassagne από τη Lyon.

Η όλη υπόθεση μετατρέπεται σε ένα πεδίο μάχης μεταξύ «παριζιάνων και χωριατών», ιατροδικαστών και γιατρών, με τους πρώτους να αμφισβητούν απροκάλυπτα την ιατροδικαστική ικανότητα των δεύτερων.  Η διαμάχη αυτή θα καταλήξει με τους Thoinot και Lacassagne να απευθύνουν έγγραφο ερώτημα στην Ακαδημία της Ιατρικής, αναφορικά με το ποίου η γνώμη θεωρείται εξειδικευμένη σε περίπτωση διαπίστωσης εγκληματικής ενέργειας: ενός γιατρού, οποιασδήποτε ειδικότητας, ή ενός ιατροδικαστή;  Η Ακαδημία αποφαίνεται πως αρμόδιος να κρίνει αν υφίσταται εγκληματική ενέργεια ή όχι, είναι ο ιατροδικαστής. Η απόφαση της Ακαδημίας χαιρετίζεται με ενθουσιασμό από τον Robert, καθώς η έκθεση των ιατροδικαστών απαλλάσσει την πελάτισσά του.  Η Jeanne, μετά το τέλος και της δεύτερης δίκης, είναι και πάλι ελεύθερη. Η ημερομηνία είναι 6 Ιανουαρίου 1908.

294

Κι άλλοι φόνοι, η τρίτη δίκη και το τέλος
Η Jeanne εγκαταλείπει την περιοχή την ίδια μέρα της απελευθέρωσής της. Με το όνομα Marie Lamoine εγκαθίσταται στο Faucombault,όπου εργάζεται ως βοηθός νοσοκόμος στο Νοσοκομείο Παίδων της πόλης.  Η κάθε άλλο παρά φιλική αντιμετώπισή της από το υπόλοιπο προσωπικό την αναγκάζει να μεταβεί στο Orgeville, όπου κάποιοι γνωστοί της, ακράδαντα πεπεισμένοι για την αθωότητά της, της προσφέρουν εργασία στο Ορφανοτροφείο που διευθύνουν.  Δεν θα περάσει μία εβδομάδα από τη μέρα που η Jeanne/Marie θα αρχίσει να εργάζεται εκεί και συλλαμβάνεται επ΄ αυτοφώρω να στραγγαλίζει ένα παιδί.  Φοβούμενοι τον αντίκτυπο που θα είχε στην κοινωνία η ευπιστία τους, καθώς και ο φόβος της δυσφήμισης του ιδρύματος, οι εργοδότες της αποφασίζουν να τη διώξουν αθόρυβα, χωρίς να την καταγγείλουν στην αστυνομία. Η δολοφονία σκεπάζεται και η Jeanne διαφεύγει ξανά.

Επιστρέφει στο Παρίσι όπου συλλαμβάνεται για αλητεία και αντικοινωνική συμπεριφορά.  Για ένα σύντομο διάστημα τη στέλνουν σε άσυλο ατόμων με διαταραχές, όπου όμως οι γιατροί αποφαίνονται πως έχει σώας τας φρένας και της δίνουν εξιτήριο. Για να επιβιώσει επιδίδεται στην πορνεία και παντρεύεται με έναν σεσημασμένο κακοποιό, τον Paul Moulinet. Στις 8 Μαΐου του 1908, το ζευγάρι καταλύει σε ένα πανδοχείο στο Commercy. Λίγες μέρες αργότερα η Jeanne θα συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να στραγγαλίζει τον επτάχρονο Marcel Poirot, γιο του πανδοχέα, με ένα ματωμένο μαντήλι.  Φαίνεται να είναι εκτός εαυτού και ο πατέρας του παιδιού αναγκάζεται να τη χτυπήσει τρεις φορές στο πρόσωπο με τις γροθιές του και με όλη του τη δύναμη, πριν εκείνη τραβήξει τα χέρια της από το λαιμό του άψυχου παιδιού του.  Η αποκάλυψη πως η Jeanne Moulinet και η Δράκαινα της Οδού Goutte-d’Or είναι το ίδιο πρόσωπο δεν θ’ αργήσει.

jeanneweber

Η Jeanne συλλαμβάνεται για τελευταία φορά.  Στην ομολογία της θα παραδεχτεί τις δολοφονίες των παιδιών και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο τα δολοφονούσε: είτε σφίγγοντας ένα κομμάτι ύφασμα γύρω από το λαιμό τους, είτε πιέζοντας με όλη της τη δύναμη το στήθος τους, μέχρι να τους κοπεί η αναπνοή.  Φυλακίζεται στο Saint-Michel μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της, που δεν θα καθυστερήσει.

Όμως η Δράκαινα θα γλιτώσει τη λαιμητόμο, καθώς το δικαστήριο την κρίνει φρενοβλαβή και, συνεπώς, μη φέρουσα ευθύνη για τις πράξεις της.  Την καταδικάζουν σε εγκλεισμό στο ψυχιατρείο του Mareville για να μεταφερθεί, στη συνέχεια σε αυτό του Fains, στις 26 Δεκεμβρίου του 1908.

Η Jeanne θα περάσει δύο χρόνια στο άσυλο.  Στις 5 Ιουλίου του 1910 θα τη βρουν στραγγαλισμένη στο κελί της, έχοντας αφαιρέσει η ίδια τη ζωή της.

6642443

Επιμύθιο
Μετά την τρίτη δίκη της Jeanne Weber, εκτός από τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, υπήρξαν και κάποιοι ακόμα που ένοιωσαν δικαιωμένοι.  Δεν ήταν άλλοι από τους «επαρχιώτες» γιατρούς Bruneau και Audiat, οι οποίοι, λίγες μέρες μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη της Jeanne έκαναν την ακόλουθη δήλωση στις εφημερίδες της εποχής: «Παρά τις πιέσεις, τις καλυμμένες απειλές, την απαξίωση και τις προσβολές που δεχτήκαμε, αρνηθήκαμε να υποκύψουμε και να ενεργήσουμε αντίθετα με τη συνείδησή μας.  Αποδείχτηκε πέρα από κάθε αμφιβολία, πως η Jeanne Weber ήταν αυτό που υποστηρίζαμε χωρίς ταλαντεύσεις, αξιολογώντας τα ευρήματα από την εξέταση του πτώματος του άτυχου Auguste Bavouzet: μια δολοφόνος παιδιών».

image003

ΠΗΓΕΣ
*Le Petit Journal,  1907-1908
*The New York Times, 1907-1908
*Jeanne Weber, L’Ogresse de la Goutte d’Or – Marc Nadaux
*N’avouez jamais – Solange Fasquelle – Presses de la Cité
*Le Journal du Département de l’ Indre
*L’Ogresse et les Experts – Eugène Louis Doyen & Fernand Hauser – Bibliothèque Interuniversitaire de Médecine
*Eternelles coupables – Les femmes criminelles de l’Antiquité à nos jours – Myriam Tsikounas

eternellesCoupables

crime_and_punishment

15 σκέψεις σχετικά με το “Jeanne Weber, η Δράκαινα της Οδού Goutte d’Or – II”

 1. Δηλ ελεος!Ποσα ακομα επρεπε να σκοτωσει; Και λες αντε ειναι τερας, δρακαινα, ψυχικα αρρωστη, ολοι οι υπολοιποι που της επετρεπαν να συνεχιζει…πως πρεπει να χαρακτηριστουν;! Και γιατι δε δικαστηκαν μαζι και ολοι αυτοι; Τι αποριες παραλογες εχω ε;…
  Αυτο με εκπλησσει καθε φορα πιο πολυ σε οσες ιστοριες διαβαζω, οχι μονο οι πραξεις του δραστη αλλα και οσων θα μπορουσαν να τον σταματησουν

 2. Εξαιρετική και αυτή η μελέτη για τη δράκαινα..μπράβο σου που τα γράφεις και μας ενημερώνεις για το παρελθόν..Καλή Κυριακή

 3. Εξαιρετικη δουλειά! Ευχαριστω πολυ! Κριμα που δεν μαθαμε τη την οδηγουσε σε αυτα τα εγκληματα… παντα ειναι ενδιαφερον να ακουμε και την αποψη του «κακου». 🙂

 4. Άψογη, όπως πάντα!!
  Συμφωνώ με τη Γωγώ ότι θα ήταν κάπως διαφωτιστικό να μάθουμε το λόγο!

 5. Πράγματι,θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια επιστημονική προσέγγιση της διαταραχής της.Τα παιδιά βεβαίως είναι τα πιο τρωτά θύματα,αλλά δεν αρκεί η φύσει και θέσει αδυναμία τους για να δικαιολογήσει την αποκλειστικότητα της ανίκητης σαγήνης που ασκούσαν στα δολοφονικά ένστικτα αυτής της γυναίκας

 6. Είμαι σχετικά καινούργιος εδώ. Πρόσφατα σας ανακάλυψα και με την σειρά μου δίνω τα συγχαρητήριά μου. Πλέον διαβάζω σιγά-σιγά όλα τα κειμενά σας. Πολύ αξιόλογη προσπάθεια! Ευχαριστούμε για όλες αυτές τις ιστορίες,είναι πραγματικά συγκλονιστικές!

 7. καλά έχω πάθει ζημιά με το blog!!!απίστευτη δουλειά!!απίστευτο υλικό!!συγχαρητήρια!!τις τελευταίες μέρες έχω καεί εδώ!!!

 8. φοβερή υπόθεση. το πιο φοβερό είναι ότι την άφησαν 3 φορές σε ξεχωριστές περιοχές να σκοτώσει αθώα παιδάκια λόγω τις ανικανότητας των τότε ιατροδικαστών να βρουν έγκληματική ενέργεια.
  εδώ φαίνεται φυσικά και ο υπερμετρός εγωισμός κάποιων γιατρών, οι οποίοι έβαλαν τον επαγγελματικό εγωισμό τους πιο πάνω από τα εβρήματα με αποτέλεσμα ένα παιδάκι να χάσει τη ζωή του.
  σήμερα ίσως να μη συνέβαινε κάτι τέτοιο γιατί η ιατροδικαστική έχει κάνει άλματα σαν επιστήμη.
  όμως κάποιοι γιατροί και ο άκρατος εγωισμός τους καλά κρατεί και συχνά οδηγεί σε λάθη που αποβαίνουν μοιραία.

 9. Γεια σε ολους!Ειμαι καινουργια στην παρεα,αλλα κατι μου λεει οτι θα περασω ομορφες ωρες τον φετινο χειμωνα με την συντροφια σας!!!

 10. Το απολαμβάνω όταν προστίθενται νέα φιλόδοξα μέλη στην παρέα, με βλέψεις περί υπέροχων χειμωνιάτικων δειλινών:D

  Εξαιρετική ιστορία Νίνα!

  All the be(A)st,
  A

 11. Καλωσορίζω τους «νέους», κλείνω το μάτι στους «παλιούς» και καλώ όλους να μείνετε συντονισμένοι. Φέτος το χειμώνα θα γνωρίσουμε και άλλες δηλητηριώδεις κυρίες!

 12. Απίστευτη δουλειά, έχεις κάνει εδω μέσα..
  .. εκρηκτική γυναίκα, τι βίτσιο με τα μικρά παιδιά και αυτό! Να σκότωνε κανένα βουλευτή, κανένα πλούσιο να πω, στα κομμάτια.. Και τόσοι γκαβοί γύρω της..
  (Έχεις κανένα τηλέφωνο, μαιλ, κανενός νέου στο επάγγελμα; να μας βρίσκεται.. )

 13. Θέλω να επαινέσω τη δουλειά που γίνεται, καθώς όλα τα άρθρα είναι προσεκτικά επιμελημένα από πηγές και με φωτογραφικό και άλλο υλικό της εποχής. Αυτό που με τίποτε δεν καταλαβαίνω στη συγκεκριμένη υπόθεση (καθώς τυγχάνει να έχω κάποιες γνώσεις περί του αντικειμένου) είναι το πώς οι συγκεκριμένοι ιατροδικαστές έβγαζαν πόρισμα φυσικού θανάτου σε παιδιά που στραγγαλίστηκαν. Οποιοσδήποτε έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις, θα σας πει πως ο θάνατος δια στραγγαλισμού είναι εμφανέστατος. Τα μελανά σημάδια στον τράχηλο από το θανατηφόρο σφίξιμο, οι αιμορραγικές υποδόριες κηλίδες σε όλο το πρόσωπο ή ακόμη και η κυανωτική χροιά του, δεν αφήνουν αμφιβολίες. Ακόμη και η πίεση που ασκείται στο θώρακα ώστε να μην είναι σε θέση να εκπτυχθεί ικανοποιητικά, πρέπει να είναι τόσο μεγάλη, ώστε και πάλι να παραμείνουν εκτεταμένες μελανιές σε όλη την επιφάνειά του. Με αυτό το σκεπτικό, η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό σε σχέση με τα αθωωτικά νεκροτομικά πορίσματα είναι ΔΟΛΟΣ. Άραγε διερευνήθηκε ποτέ η σχέση του συνηγόρου της φόνισσας με τους δύο (περιέργως επιλεγμένους για όλες τις περιπτώσεις) ιατροδικαστές;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s