Γιατροί, κατά συρροή δολοφόνοι – II

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Δολοφόνοι αγνώστων

Ο Dr Thomas Neill Cream, ο «δηλητηριαστής των πορνών», ήταν ο πρώτος άνδρας κατά συρροή δολοφόνος που απαγχονίστηκε στη Βρετανία, το 1892.  Είχε επίσης σκοτώσει τρεις γυναίκες στην Αμερική.

Dr Thomas Neil Cream

Ο Dr Michael Swango, γνωστός και ως «Δρ Δηλητήριο», ένας από τους πιο παραγωγικούς σειριακούς δολοφόνους της Αμερικής, δολοφόνησε επίσης αρκετά άτομα στην Αφρική, τη δεκαετία του 1990, συγκλονίζοντας την ιατρική κοινότητα που αδυνατούσε να πιστέψει πως ένας γιατρός ήταν ικανός για κάτι τέτοιο.  Καταδικάστηκε σε ισόβια τον Σεπτέμβριο του 2000.

Michael Swango

Παρόμοια δράση με τον Swango είχε και ο Dr Marcel Petiot, ο χειρότερος κατά συρροή δολοφόνος της Γαλλίας, ο οποίος δολοφόνησε πάνω από 100 άτομα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να οικειοποιηθεί τα υπάρχοντά τους, με την πρόφαση πως ήθελε να τους βοηθήσει να διαφύγουν από τους Γερμανούς.

Marcel Petiot

Ο αμερικανός Dr Morris Bolber και η συμμορία του έκαναν περιουσία από μιαν ασφαλιστική απάτη, στην οποία ενέπλεξαν και στη συνέχεια δολοφόνησαν 30 φτωχούς ιταλούς μετανάστες, στη δεκαετία του 30.  Ο Bolber συνεργάστηκε με τη «Μάγισσα της Φιλαδέλφεια», μια γυναίκα που είχε δηλητηριάσει τον άνδρα της, η οποία του έδινε τα ονόματα των υποψήφιων θυμάτων.  Η δολοφονική τους γκάμα περιελάμβανε από «τροχαία δυστυχήματα» μέχρι θανάτους από «φυσικά αίτια»: ένα σάκο από καραβόπανο, γεμισμένο με άμμο,  που προκαλούσε εγκεφαλική αιμορραγία χωρίς να αφήνει σημάδια.

Morris Bolber

Δολοφόνοι ασθενών

Το 1967, ο Dr Ronald E Clark από το Detroit του Michigan, πρώην ψυχασθενής, κακοποιούσε σεξουαλικά τους ασθενείς του και στη συνέχεια τους σκότωνε με νατριούχο θειοπεντάλη.  Μια δεκαετία αργότερα ο Dr Mario D Jascalevich από το New Jersey, δολοφόνησε πέντε από τους ασθενείς του με κουράριο.

Ένας νορβηγός γιατρός, ο Arnfinn Nesset, είναι πιθανό να δολοφόνησε περίπου 140 ασθενείς του, χρησιμοποιώντας κουράριο.  Όλοι οι φόνοι διαπράχθηκαν μέσα σε μια πενταετία, το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970.  Είναι πολύ πιθανό να αντλούσε σεξουαλική ευχαρίστηση βλέποντάς τους να πεθαίνουν.  Κατά τη δίκη του επικαλέστηκε, αρχικά, παράνοια, στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι δολοφονίες δεν ήταν παρά ευθανασία, αλλά δεν έπεισε τους ενόρκους που τον έκριναν ένοχο για 21 φόνους.

Arnfinn Nesset

O Harold Frederick «Fred» Shipman, βρετανός γιατρός και ένας από τους πιο παραγωγικούς κατά συρροή δολοφόνους, με εξακριβωμένους 218 φόνους ασθενών του, αν και ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να ήταν διπλάσιος, καταδικάστηκε το 2000 σε ισόβια, χωρίς δυνατότητα αναστολής.  Κρεμάστηκε στο κελί του το 2004.

Harold Frederick Shipman

Ο Dr John Bodkin Adams, γιατρός από το Eastbourne και πλαστογράφος συνταγών, ο οποίος –πιθανότατα- αποτέλεσε το μοντέλο για τον Shipman (είχαν, μάλιστα, και έναν κοινό συνάδελφο), παραδέχτηκε στη δίκη του το 1957, ότι «διευκόλυνε» το θάνατο μερικών ηλικιωμένων κυριών (πιθανότατα πάνω από 400), οι οποίες έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στη φροντίδα του.  Από αυτές, 132 τον ανέφεραν στις διαθήκες τους.

John Bodkin Adams

Το 1823 ο Dr Edme Castaing από το Παρίσι, πλαστογράφος διαθηκών, δηλητηρίασε δύο από τους ασθενείς του με ένα καινούριο σκεύασμα της εποχής, τη μορφίνη.  Το 1892 ο αμερικανός Dr Thomas Thatcher Graves, έπεισε μια ασθενή του, μια πρόσφατα χήρα και κληρονόμο μεγάλης περιουσίας, να τον καταστήσει πληρεξούσιό της.  Στη συνέχεια της έστειλε ένα μπουκάλι με δηλητηριασμένο ουίσκι, που σκότωσε εκείνη καθώς και έναν φίλο της.  Όπως και ο Shipman, αυτοκτόνησε στο κελί του το 1893, παίρνοντας δηλητήριο.

Dr Holmes

Ο Dr Harry Howard Holmes, ο «γιατρός-βασανιστής», πιστεύεται ότι δολοφόνησε πάνω από 200 γυναίκες στο άντρο του στο Σικάγο, μεταξύ των ετών 1892 και 1896.  Ήταν ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος που απαγχονίστηκε στην Αμερική.

«Πολιτικοί» δολοφόνοι

Οι «πολιτικοί» κατά συρροή ή μαζικοί δολοφόνοι ήταν, κατ’ εξοχήν, οι Ναζί γιατροί που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της «εθνικής κάθαρσης», καθώς και οι ιάπωνες συνάδελφοί τους που ασχολήθηκαν με τον βιολογικό πόλεμο.

Υπήρξε όμως και ένας γιατρός, ο Dr Jean-Paul Marat, ένας από τους διανοούμενους πίσω από τη Γαλλική Επανάσταση, που υπήρξε πρωτοπόρος στις πολιτικές κατά συρροή δολοφονίες «δι’ αντιπροσώπου»  Ο Marat είχε γράψει: «για να εξασφαλιστεί η δημόσια ηρεμία, πρέπει να πέσουν 200.000 κεφάλια».  Έτσι κι έγινε.  Όμως δεν κόπηκαν μόνο τα κεφάλια των αριστοκρατών, αλλά και πολλά ποινικών κρατουμένων στις φυλακές, στα νοσοκομεία των φυλακών και στα ψυχιατρικά ιδρύματα.  Η δολοφονία του Marat το 1793 τον κατέστησε ήρωα στα μάτια και στη συνείδηση του κόσμου και σε ολόκληρη τη Γαλλία δρόμοι και πλατείες φέρουν το όνομά του.

Jean-Paul Marat

Στους πιθανούς διαδόχους του Marat συγκαταλέγονται ο σέρβος ψυχίατρος Radovan Karadzic, υπόδικος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν κατά την πολιορκία του Σεράγεβο, καθώς και οι γιατροί από την Αργεντινή, που το 1992 κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία ασθενών τους, προκειμένου να εμπορευθούν όργανά τους.

Radovan Karadzic

Επίσης ο αϊτινός δικτάτορας Dr. François Duvalier, ή «Papa Doc», αρχικά γνωστός ως ανθρωπιστής γιατρός, ειδικός στις τροπικές ασθένειες, ο οποίος οργάνωνε εκκαθαρίσεις και μαζικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Dr. François Duvalier

Επίλογος

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να καταθέσω την προσωπική μου άποψη.  Σε καμία περίπτωση με αυτό το άρθρο δεν υπαινίσσομαι  ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εν δυνάμει κατά συρροή δολοφόνοι.  Όμως το επάγγελμά τους έχει να επιδείξει τους περισσότερους τέτοιους από οποιοδήποτε άλλο.  Αυτό, ενδεχομένως, δεν είναι τυχαίο καθώς, λόγω της γνώσης του ανθρωπίνου σώματος, των οργάνων και των λειτουργιών τους, είναι σε θέση να ξέρουν πώς ακριβώς θα πλήξουν το καθένα από αυτά και –πιθανότατα- να μείνουν ατιμώρητοι, παρουσιάζοντάς το ως «φυσικό αίτιο».  Αυτό, εννοείται, πως ισχύει για τους δολοφόνους και μόνο, οι οποίοι θα γίνονταν δολοφόνοι ακόμα και αν δεν είχαν γίνει γιατροί.

Αναφορικά με την ευθανασία και τους «Αγγέλους του Θανάτου», όπως ονομάζονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές που την «προσφέρουν» στους ασθενείς τους, θεωρώ ότι είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για το οποίο δεν έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη.  Πιστεύω όμως πως αν εγώ ή κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο, υπέφερε από ανίατη ασθένεια, βασανιζόταν από πόνους και έχανε σιγά-σιγά μία μία τις λειτουργίες του σώματός του και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και αν η «φυγή» ήταν επιθυμία του, τότε –μάλλον- δεν θα δίσταζα να το «βοηθήσω» να αφήσει αυτή τη ζωή, προκειμένου να το βλέπω (και κυρίως να βλέπει αυτό τον εαυτό του) να λειώνει και να χάνεται μέρα με τη μέρα.

Η ευθανασία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται το άλλοθι για «καθαρές» δολοφονίες αθώων, που σαφέστατα δεν έχουν συναινέσει και που ο λόγος που δολοφονούνται είναι για να εξασφαλίσει ο δολοφόνος του οφέλη,  οικονομικά ή άλλα.  Και επειδή, δυστυχώς για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη στιγμή σε διάφορες χώρες του κόσμου, η αστυνομία ερευνά ύποπτους θανάτους ασθενών σε διάφορα νοσοκομεία και κλινικές.

9 σκέψεις σχετικά με το “Γιατροί, κατά συρροή δολοφόνοι – II”

 1. Και ο Τριανταφυλλόπουλος κυνηγάει τα φακελάκια… Ο γιατρός που καταγγέλλει s-k γιατρούς μπορεί να θεωρηθεί «αντισυναδελφικός»;

 2. Το 80% του ιατρικού κλάδου έχει δολοφόνους. Συνήθως όταν έχουν κάνει μια λάθος διάγνωση και ο ασθενής αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο, είναι από καθαρή αμέλεια και φυσικά τόσο το ιατρικό δυναμικό όσο και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, καλύπτουν αυτού του είδους τις δολοφονίες προκειμένου να γλυτώσουν δικαστικές διαμάχες και φυλακίσεις. Οι συγγενείς συνήθως είναι ενημερωμένοι για άσχετες επιπλοκές και έχουν την εντύπωση πως ο άνθρωπος τους απλά δεν άντεξε! Τα’χω ζήσει εκ των έσω και γι’αυτό πια δεν εξασκώ το λειτούργημα της νοσηλεύτριας. Δεν ήθελα να γίνομαι μέτοχος τέτοιων πράξεων.
  Το ΕΣΥ βρωμάει από παντού και δυστυχώς κανένας δεν το ψάχνει εις βάθος ώστε να καθαρίσει την πλέμπα!

 3. Συνυπογράφω αυτά που είπε η Μια Νοσοκομα. Αίσχος…
  Το τρίγωνο ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΓΙΑΤΡΟΙ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ είναι αυτό που εγγυάται τη διατήρηση της ασυδοσίας στο κωλο-Ελλαντάν.

 4. Πολύ καλό το άρθρο,όπως και όλα τα υπόλοιπα 🙂 .Ένα μικρό λαθάκι μόνο : «Η δολοφονία του Marat το 1973» ==> 1793

 5. @Ξινέ, δεν ξεύρω να σας απαντήσω. Μπορείτε να το εξομολογηθείτε στον πνευματικό σας και να του πετάξετε, έτσι, το μπαλάκι! 😛

  @Μία νοσοκόμα, ούτε σε σας μπορώ να απαντήσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν έπεφταν στην αντίληψή μου τέτοια γεγονότα στο χώρο που εργαζόμουν, και αν μπορούσα να τα αποδείξω, σίγουρα θα προχωρούσα σε καταγγελία.

  @Ξινέ, οι μπάτσοι, κατά τη λαϊκή ρήση είναι όλοι δολοφόνοι. Και γουρούνια επίσης! 😛

  @Aνώνυμε, ευχαριστώ για την επισήμανση του τυπογραφικού, το διόρθωσα! 🙂

 6. οι γιατροί όπως και να ο κάνουμε είναι η ομάδα του πληθυσμού με την μεγαλύτερη ικανότητα να σκοτώσει έναν άνθρωπο λόγω των τεράστιων και ατελείωτων γνώσεών τους πάνω στο ανθρώπινο σώμα και την ανθρώπινη ψυχή. εξάλλου πως γίνεται να πεί κανείσ το αντίθετο όταν είναι καθημερινά τόσο κοντά στον θάνατο και την ζωή και έχουν δει τα πάντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s