Ένας ιππότης για την …Τασούλα – I

του Φώτη Σπυρόπουλου,

δικηγόρου (ΜΔΕ) – οικονομολόγου,

υπ. Διδάκτoρa Νομικής Αθηνών

 assets_LARGE_t_420_140320

Καλοκαίρι. 20 Αυγούστου 1950. Ώρα 10:10 μ.μ. Η Αναστασία (Τασούλα), κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων καπετάν Γιώργη Πετρακογιώργη, βγαίνει από τον κινηματογράφο «Όασις» στο Ηράκλειο της Κρήτης μαζί με την αδερφή της και τον γαμπρό της. Η τύχη της έχει ραντεβού με το “έθιμο”… Ο ανωγειανός Κώστας Κεφαλογιάννης (στο παρατσούκλι «Κουντόκωστας»), αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη (και πατέρας του νυν Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη) την «κλέβει»…

Γιατί, όμως, να κλέψει κάποιος την κοπέλα που αγαπά; Κατά μια εκδοχή, το έθιμο ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας: οι Τούρκοι «έβαζαν στο μάτι» τις ομορφότερες κοπέλες της περιοχής και τις έπαιρναν για γυναίκες τους. Πριν τον γάμο, η νύφη «εξεταζόταν» από τον Τούρκο δικαστή «Καουκά» ή «Καντή» για την αγνότητα της!

tasoula 18Οι κρητικοί σε κάθε περίπτωση φημίζονται για τη δύναμή τους. Δεν «παζαρεύουν» – διαλέγουν την γυναίκα και την κλέβουν. Είναι κι αυτό μια επίδειξη ισχύος, υπεροχής, γοήτρου και δύναμης, όπως και η ζωοκλοπή. Ο υποψήφιος γαμπρός έκλεβε πρώτα τα πρόβατα του υποψήφιου πεθερού του και μετά ζητούσε την κόρη του. Όταν άρχιζαν οι συζητήσεις, ο θαρραλέος νέος δεν περίμενε – ορμούσε κι έκλεβε την «καλή» του. Γι’ αυτό και οι πατεράδες των κοριτσιών, αν κάποιος μικρός εκδήλωνε συμπάθεια για την κόρη τους, του έλεγαν: «Άμα μεγαλώσετε και σε θέλει, κλέψ’ τη»! Για να νιώθει κι αυτός περήφανος για το γαμπρό που έκανε…

Ωστόσο, αυτή η μακρά πρακτική με συνείδηση δικαίου, η οποία με μια λέξη περιγράφεται ως «έθιμο», έρχεται, ήδη από το 1950, σε αντίθεση με την έννοια του οργανωμένου κράτους και την εφαρμογή των ποινικών νόμων, εκεί όπου δεν χωρεί το έθιμο. Η Κρήτη «ακροβατεί» λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων της: είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη οι περισσότεροι ανωγειανοί δεν έχουν «ταυτότητα» εκδοθείσα από αστυνομική αρχή – επίσης, η δικαιοσύνη αποδίδεται ακόμη σε καθεστώς «αυτοδικίας», η οποία για να σταματήσει πρέπει μια από τις εμπλεκόμενες οικογένειες να φύγει από το χωριό ή να μεσολαβήσει γάμος μεταξύ των δύο αντίπαλων οικογενειών ή να γίνει «σιασμός» ή «σιάξιμο» με τη διαμεσολάβηση αξιοσέβαστων προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας (μια ιδιότυπη προσέγγιση «συμφιλιωτικής» δικαιοσύνης).

Image2Στην περίπτωσή μας τα πράγματα είναι κάπως ιδιόμορφα…

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης και η Τασούλα Πετρακογιώργη δεν έχουν σχέση, ούτε καν συμπάθεια από πριν. Απλώς χαιρετιούνταν παλιότερα στο δρόμο. Την εποχή εκείνη δε λένε ούτε «καλημέρα». Ωστόσο, ο Κουντόκωστας είδε, όπως λέει, στην όμορφη Τασούλα τη γυναίκα της ζωής του. Όμως, ήταν αδύνατο να «τη ζητήσει» από τον Πετρακογιώργη. Βρίσκονται σε τελείως αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα – επομένως, ο Πετρακογιώργης θα βρει, σύμφωνα και πάλι με το έθιμο, μια δικαιολογία και δεν θα του τη «δώσει». Αντίθετα, μαθαίνει ότι την «προξενεύουν» με κάποιον Στέλιο Ορφανουδάκη. Ο Κεφαλογιάννης τον συναντάει, του εξομολογείται τον έρωτά του για την Τασούλα και του ζητάει να κάνει πίσω. Ο Ορφανουδάκης αρνείται. Τότε ο Κουντόκωστας δεν βλέπει άλλη λύση – ήταν αυτός που συμμετείχε μαζί με τον Πετρακογιώργη στην ομάδα που απήγαγε τον Απρίλη του 1944 τον γερμανό στρατηγό Κράιπε. Ξέρει από απαγωγές… Κάνει την «κουζουλάδα» και την «κλέβει»…

Η Τασούλα αντιστέκεται. Ο Κώστας με τους οπλισμένους δικούς του βάζουν την Τασούλα σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο. Ο οδηγός απαντά στις κραυγές της Τασούλας να σταματήσει: «Ίντα θες να κάμω;» και τους οδηγεί στις στράτες του Ψηλορείτη. Εκεί έχει οργανωθεί ήδη η διαβίωσή τους σε σπηλιές.

Ο Πετρακογιώργης μαθαίνει για την απαγωγή και εξοργίζεται. Μάλλον δεν βλέπει «έθιμο» αλλά προσπάθεια εξευτελισμού της τιμής της οικογένειάς του. Το παράδοξο: κι ο ίδιος είχε «κλέψει» τη γυναίκα του Βαγγελιώ Φραγκιαδάκη από το Μεσαρά! Καταγγέλει το γεγονός στην Αστυνομία και ανακοινώνει ότι η προσβολή αυτή ξεπλένεται μόνο με αίμα. «Θα συγκρουστούμε με τους Κεφαλογιάννηδες»… Κρητικός εμφύλιος εν όψει…

T_a_2Ειδοποιείται ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, ο οποίος έχει ορκισθεί εδώ και μόλις μια ημέρα. Στην αρχή δε δίνει σημασία στο γεγονός, υπάρχουν άλλα που τον «καίνε». Ο πόλεμος στην Κορέα και τα μετεμφυλιακά «μέτρα ειρηνεύσεως» δεν αφήνουν περιθώρια για να ασχοληθεί κανείς με τις «κουζουλάδες» ενός ερωτοχτυπημένου ανωγειανού.

Την ίδια στιγμή στις σπηλιές του Ψηλορείτη ο Κώστας προσπαθεί να ηρεμήσει την Τασούλα. Της εξομολογείται τον ερωτά του και τη διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να της κάνει κακό – εξάλλου, την «έκλεψε» γιατί την αγαπάει.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έρχεται σε επαφή με τον Πετρακογιώργη και προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Του λέει ότι διαφωνεί με την πράξη του αδερφού του και τον παρακαλεί να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να λογοδοτήσει ο αδερφός του στη δικαιοσύνη εφόσον έχει πράξει κάποιο αδίκημα. Ο Πετρακογιώργης, όμως, είναι αποφασισμένος – η καρδιά του ασυμβίβαστου και περήφανου αντάρτη χτυπάει ακόμα στο στήθος του.

Άνθρωποι του Μανώλη Κεφαλογιάννη βρίσκουν τον Κουντόκωστα στη σπηλιά – ο Μανώλης δεν πάει γιατί φοβάται μήπως άνθρωποι του Πετρακογιώργη του έχουν στήσει ενέδρα και θελήσουν να τον απαγάγουν και να τον ανταλλάξουν με την Τασούλα. Και η Τασούλα κρατά ισορροπημένη στάση: λέει ότι δεν ήθελε ποτέ την απαγωγή της, τονίζει ότι ο απαγωγέας της τη σεβάστηκε αλλά δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με τη θέληση του πατέρα της.

Όσο η Αστυνομία δεν βρίσκει το κρησφύγετο, ο Πετρακογιώργης βγαίνει εκτός εαυτού. Ο καπετάν Μπαντουβάς, αν και ορκισμένος εχθρός του Πετρακογιώργη, του προσφέρει τη στήριξή του και τους οπλισμένους ανθρώπους του (να μια ευκαιρία να «κλείσουν» παλιές έχθρες – ή να ανοίξουν καινούριες;!) και στις 22 Αυγούστου οργανώνεται αυθόρμητο συλαλλητήριο στο Ηράκλειο που καταδικάζει την πράξη η οποία τελέστηκε από «κοινούς εγκληματίες Ανωγείων» – κι άλλο παράδοξο: ο γιος του καπετάν Μπαντουβά «έκλεψε» τη γυναίκα του Ευτυχία Λογιάδου! Πάνω από τριακόσιοι οπλοφόροι υποκαθιστούν την Αστυνομία και ψάχνουν το κρησφύγετο του Κουντόκωστα και την Τασούλα – από την άλλη, οι ανωγειανοί ετοιμάζονται κι αυτοί για πόλεμο για να υπερασπιστούν το χωριό τους και τον συγχωριανό τους. Το ζήτημα της απαγωγής παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς στην προκειμένη περίπτωση εξετέθη η τιμή του βουλευτού από τους οπαδούς αντίπαλου κόμματος! Αποτέλεσμα: η Κρήτη σε εμπόλεμη κατάσταση – η ανατολική υπέρ του Πετρακογιώργη, η δυτική υπέρ του Κεφαλογιάννη. Φιλελεύθεροι εναντίον δεξιών και τ’ανάπαλιν!

assets_LARGE_t_420_140344Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος Κωνσταντίνος Τσαλδάρης αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και συναντιούνται για να βρούν από κοινού μια λύση. Ο Τσαλδάρης προτείνει να γίνουν και οι δύο κουμπάροι του ζευγαριού όμως ο Βενιζέλος διατυπώνει τις επιφυλάξεις του για το αν θα δεχθεί ο Πετρακογιώργης που είναι «αγύριστο κεφάλι». Έπειτα πρέπει να πει το «ναι» και η Τασούλα… Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βενιζέλος ζητά τη συνδρομή του στρατάρχη Παπάγου ο οποίος στέλνει στο Ηράκλειο δύο τάγματα για να συνδράμουν τη χωροφυλακή στο έργο της.

Οι μέρες περνάνε, ο Κώστας και η Τασούλα άφαντοι. Οι «Πετρακογιωργικοί» οργώνουν τον Ψηλορείτη. Αστυνομία και στρατός προσπαθούν να βρούν τον απαγωγέα και κλείνουν τα περάσματα προς τα Ανώγεια. Ο Πετρακογιώργης κάθεται «σ’ αναμμένα κάρβουνα» ενώ ο Μανώλης συναντιέται με τον αδερφο του στο κρησφύγετο. Η Τασούλα διευκρινίζει στην επιτροπή που τους συνάντησε για δεύτερη φορά ότι δεν υπάρχει συναίσθημα για τον Κώστα αλλά ότι θα μείνει μαζί του. Αν και μόλις δεκαεννιά χρονών μάλλον εκτιμά ότι αν φύγει με την επιτροπή οι άνθρωποι του πατέρα της θα σκοτώσουν τον Κώστα – ή ότι δε θα επιτρέψει ο ίδιος να τον σκοτώσουν αλλά θα σκοτωθεί αφού πρώτα ίσως σκοτώσει και αυτή. Μοιρολατρική στάση ή συμπάθεια του θύματος για τον απαγωγέα;

Πολύ αργότερα, το 1973, διατυπώνεται η θεωρία του «συνδρόμου της Στοκχόλμης» και η συμπεριφορά της Τασούλας φαίνεται να προσομοιάζει σε αυτή τη θεωρια. Αλλά προς το παρόν ας δούμε τη συνέχεια της περιπέτειας του ζευγαριού το οποίο αρχίζει να γίνεται θέμα στις ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι οποίες βλέπουν στο πρόσωπο του Κουντόκωστα έναν σύγχρονο (και λίγο πιο άγριο ίσως!) Ρομέο.

life -1950 - 1life - 1950 - 2

Από αυτά τα δημοσιεύματα ο άγγλος αξιωματικός Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Πετρακογιώργη αλλά και τον Κώστα Κεφαλογιάννη στην απαγωγή του γερμανού στρατηγού Κράιπε, στέλνει επιστολές «πυρόσβεσης» και στους δύο. Συμπαραστέκεται στον Πετρακογιώργη και παρακαλεί τον Κεφαλογιάννη να βρει τρόπο να κλείσει αυτή η ιστορία.

tasoula 19Η μόλις λίγων ημερών ζωής Κυβέρνηση παραδέχεται εμμέσως ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, με ομάδες ενόπλων (Ανωγειανών και ανθρώπων του Πετρακογιώργη) να είναι έτοιμες να συγκρουστούν. Συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίζεται να κηρυχθεί στην Κρήτη στρατιωτικός νόμος – το μοναδικό στα ιστορικά χρονικά αυτό βασιλικό διάταγμα προβλέπει την αναστολή της ισχύος των άρθρων 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18 και 100 του Συντάγματος αναφορικά με τις «εν υπαίθρω συναθροίσεις, την κατ’ οικόν έρευνα και τον Τύπο» καθώς κρίθηκε ότι «απειλείται η διασάλευσις της δημοσίας τάξεως…». Η Διεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου οργανώνει τους 2.040 αστυνομικούς και στρατιώτες και επικηρύσσει τον Κώστα Κεφαλογιάννη ως ληστή με το ποσό των 30 εκατομμυρίων δραχμών, επικήρυξη που κρατά μόλις 3 ημέρες αφού και η επικήρυξη αλλά και ο κηρυχθείς στρατιωτικός νόμος –νομοθετικό απολίθωμα από την δικτατορία του Μεταξά – ξεσηκώνουν αντιδράσεις. Ωστόσο, μπορεί η Κυβέρνηση να «φίμωσε» τις ελληνικές εφημερίδες, οι εξελίξεις όμως πλέον μεταδίδονται κατά πρώτον από στόμα σε στόμα στην πλατεία του Ηρακλείου αλλά και από τις ξένες εφημερίδες, οι οποίες δεν καταλαμβάνονται από την απαγόρευση!!!

Συνεχίζεται

crime_and_punishment22

2 σκέψεις σχετικά με το “Ένας ιππότης για την …Τασούλα – I”

  1. Πω,πω! Ο κακός χαμός, στην κυριολεξία, έγινε με αυτήν την υπόθεση! Είχα ακούσει αυτή την ιστορία, αλλά ούτε που ήξερα ότι είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε να αναμιχθεί η κυβέρνηση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s