Vlado Taneski και Krystian Bala: δολοφονίες, χαρτί και καλαμάρι.

Της Νίνας Κουλετάκη

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας σκοπιανός 56χρονος δημοσιογράφος κι ένας πολωνός 35χρονος συγγραφέας;  Εκτός από το γράψιμο, ένα ακόμη: και οι δύο δολοφόνησαν ανθρώπους και μετά έγραψαν γι αυτό!

Vlado Taneski
Vlado Taneski

Vlado Taneski

Γεννήθηκε το 1952 στην πρώην Γιουγκοσλαβία και για πάνω από 20 χρόνια εργάσθηκε ως δημοσιογράφος, ασχολούμενος κυρίως με το αστυνομικό ρεπορτάζ.  Ο πατέρας του αυτοκτόνησε το 1990 και η σχέση του Taneski με την μητέρα του ήταν πάντα γεμάτη εντάσεις και συγκρούσεις.  Παντρεύτηκε και απόκτησε δυο παιδιά, αλλά χώρισε και έκτοτε ζούσε μόνος.

O Taneski με την πρώην σύζυγό του
O Taneski με την πρώην σύζυγό του

Το 2005, στο Kicevo της πρώην Γιουγκοσλαβίας – που απέχει 75 μίλια από τα Σκόπια-, βρίσκεται δολοφονημένη η 64χρονη Mitra Simjanoska και η αστυνομία αδυνατεί να διελευκάνει το έγκλημα.  Το DNA του δράστη που εντοπίζεται δεν υπάρχει σε καμία βάση δεδομένων.  Το ίδιο σκοτάδι καλύπτει τις έρευνες για δυο ακόμη δολοφονίες γυναικών που ακολούθησαν, στην ίδια πόλη: της 56χρονης Ljubica Licoska τον Φεβρουάριο του 2007 και της 65χρονης Zivana Temelkoska τον Μάιο του 2008. Και οι τρεις γυναίκες βρέθηκαν δεμένες με καλώδιο τηλεφώνου, είχαν κακοποιηθεί σωματικά και σεξουαλικά και είχαν στραγγαλιστεί.  Τα γυμνά τους σώματα, τυλιγμένα με πλαστικές σακούλες, βρέθηκαν κρυμμένα σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

MACEDONIA-CRIME-MEDIA

MACEDONIA-CRIME-MEDIAΞαφνικά, τον Ιούνιο του 2008, στην εφημερίδα όπου εργάζεται ο Taneski, εμφανίζονται δύο άρθρα, αναφορικά με τους φόνους, που φέρουν την υπογραφή του.  Ο δημοσιογράφος περιγράφει τις δολοφονίες λεπτομερώς και ψέγει την αστυνομία που είναι ανίκανη να τις επιλύσει.  Εμβρόντητοι οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι στις περιγραφές του υπάρχουν λεπτομέρειες που ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν από την αστυνομία, όπως π.χ. το γεγονός ότι ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει καλώδιο τηλεφώνου για να δέσει τα θύματά του.  Ο Taneski συλλαμβάνεται, το DNA του συγκρίνεται με το σπέρμα του δράστη που βρέθηκε στα πτώματα και ταυτίζεται πλήρως.  Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του, ανακαλύφθηκαν αρκετά μέτρα τηλεφωνικού καλωδίου, ομοίου με εκείνο που ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει για να δέσει τα θύματά του.

MACEDONIA-CRIME-MEDIAΌλα τα θύματα ήταν μεσόκοπες, φτωχές γυναίκες, που εργάζονταν ως καθαρίστριες.  Την ίδια δουλειά έκανε και η μητέρα του Taneski, η οποία γνωριζόταν προσωπικά και με τις τρεις. Στις 22 Ιουνίου του 2008 ο Taneski προφυλακίζεται για 30 ημέρες, κατηγορούμενος για τις δολοφονίες των δύο γυναικών, ενώ η αστυνομία συγκεντρώνει στοιχεία και αποδείξεις και για την τρίτη.  Υπάρχουν υποψίες πως ο Taneski σχετίζεται και με την εξαφάνιση της 78χρονης Gorina Pavleska το 2003.  Δεν θα προλάβουν, όμως, να ανακρίνουν τον Taneski γι αυτά: την επόμενη από την σύλληψή του ημέρα, στις 23 Ιουνίου του 2008, τον ανακαλύπτουν νεκρό στο κελί του.  Είχε πνιγεί βυθίζοντας το κεφάλι του σ’ έναν κουβά με νερό, στις τουαλέττες της προσωρινής του φυλακής.  Ο θάνατός του χαρακτηρίζεται ως αυτοκτονία.

taneski_011Οι συγγενείς των θυμάτων έμειναν εμβρόντητοι από την αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου.  Ο Taneski, χρησιμοποιώντας την δημοσιογραφική του ιδιότητα, τους είχε επισκεφθεί προκειμένου να τους πάρει συνέντευξη για τις δολοφονίες.

Ο Taneski ήταν πραγματικά ο «σειριακός δολοφόνος της διπλανής πόρτας».  Οι συνάδελφοί του στις εφημερίδες που είχε εργασθεί καθώς και οι γείτονές του, τον χαρακτήριζαν ως έναν ήρεμο, ήσυχο κι ευγενικό άνθρωπο και σοκαρίστηκαν έντονα από τις αποκαλύψεις.

Krystian Bala
Krystian Bala

Krystian Bala

Μια παρόμοια, με του Taneski, περίπτωση είναι αυτή του πολωνού συγγραφέα και φωτογράφου Krystian Bala, γεννημένου το 1973.

Toν Δεκέμβριο του 2000, το πτώμα του Dariusz Janiszewski, ιδιοκτήτη μιας μικρής διαφημιστικής εταιρίας στο Wroclaw της Πολωνίας, ανακαλύπτεται στο ποτάμι Oder.  Καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο χωρίς εμφανείς εχθρούς και ύποπτες δοσολειψίες, οι έρευνες γρήγορα τελματώνουν και, μετά από έξι μήνες, σταματούν εντελώς.  Άλλη μια «παγωμένη υπόθεση» στα αστυνομικά αρχεία.

Όπως συμβαίνει, όμως, ενίοτε υπάρχουν και κάποιοι ερευνητές του εγκλήματος που δεν παραιτούνται εύκολα.  Ένας από αυτούς ήταν και ο ντετέκτιβ της αστυνομίας Jacek Wroblewski ο οποίος, το 2003, αποφάσισε να ανοίξει ξανά τον φάκελλο της δολοφονίας του Janiszewski και να τον ξαναδεί με μια νέα, πιο φρέσκια ματιά, ελπίζοντας να βρει κάποιο νέο στοιχείο που είχε παραβλεφθεί κατά την αρχική έρευνα.  Και το βρήκε.

bala_031Στον φάκελλο υπήρχε το αρχείο των τηλεφωνικών κλήσεων από και προς το κινητό του Janiszewski, στο οποίο φαινόταν ότι, την ημέρα της δολοφονίας του, είχε δεχτεί αρκετές κλήσεις από έναν συγκεκριμένο αριθμό που, όπως αποδείχτηκε, ανήκε σ’ έναν τηλεφωνικό θάλαμο που βρισκόταν κοντά στο γραφείο του. Όμως το ίδιο το τηλέφωνο δεν βρέθηκε πουθενά.  Το γεγονός φάνηκε περίεργο στον Wroblewski ο οποίος, μαζί με έναν νεαρό αστυνομικό, βάλθηκαν να το εντοπίσουν.  Δεν τους πήρε πολύ να ανακαλύψουν ότι η τηλεφωνική συσκευή είχε πουληθεί σε μια διαδικτυακή δημοπρασία, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του Janiszewski.

Ο πωλητής ήταν ένας 30χρονος διανοούμενος, ο Krystian Bala, ο οποίος δεν βρισκόταν εκείνες τις ημέρες στη χώρα.  Κατά την ενδελεχή έρευνά του, ο Janiszewski ανακάλυψε τα εξής: ο Bala είχε δημοσιεύσει πρόσφατα ένα σαδιστικό, πορνογραφικό, ανατριχιαστικό μυθιστόρημα με τον τίτλο «Αμόκ».

amokΣ’ αυτό το θύμα είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως ο Janiszewski.  Ο δολοφόνος ονομαζόταν Chris που πρόκειται για την αγγλική εκδοχή του Krystian.  Ο Bala, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις φίλων και γνωστών του που πήρε ο ντετέκτιβ, έδειχνε ένα έντονο ενδιαφέρον για τα έργα των μεταμοντέρνων στοχαστών, όπως οι Jacques Derrida, Georges Bataille και Michel Foucault.  Παρουσιαζόταν ως διανοούμενος συγγραφέας και καλλιτέχνης φωτογράφος, χτίζοντας ένα μύθο γύρω από το πρόσωπό του, τόσο καλοϋφασμένο ώστε ακόμη και οι πιο στενοί του φίλοι δεν ήταν απολύτως σίγουροι για όσα γνώριζαν για εκείνον.

BalaES0908_228x306Ο Bala το 1995, σε ηλικία 22 ετών, παντρεύτηκε την αγαπημένη του από το σχολείο, Stasia.  Ο γιος τους γεννήθηκε το 1997.  Προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του, ο Bala αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο για να δουλέψει.  Ξεκίνησε μιαν εταιρία καθαρισμών η οποία, όμως, χρεοκόπησε το 2000 και μαζί της κατέρρευσε και ο γάμος του.  Έφυγε από την Πολωνία, ταξίδεψε ανά τον κόσμο γράφοντας το βιβλίο του, το οποίο τελείωσε το 2000 κι εκδόθηκε το 2003.  Το βιβλίο ήταν αποτυχία κι ο Bala έφυγε για δεύτερη φορά από την Πολωνία.  Στο διάστημα αυτής της δεύτερης απουσίας του ήταν που ο Wroblewski έκανε τις ανακαλύψεις του.  Όπως και στην περίπτωση του Taneski, στο βιβλίο του Bala υπήρχαν λεπτομέρειες του φόνου οι οποίες δεν είχαν ποτέ γίνει γνωστές στο κοινό.  Ο Wroblewski ήταν σίγουρος πως είχε ανακαλύψει τον δολοφόνο του.

O Bala σε ένα από τα ταξείδια του
O Bala σε ένα από τα ταξείδια του

Όταν ο Bala επέστρεψε στην Πολωνία, συνελήφθη αμέσως.  Ο ίδιος ισχυρίστηκε αργότερα ότι κακοποιήθηκε κατά την διάρκεια της ανάκρισης, κάτι που ο Wroblewski αρνήθηκε κατηγορηματικά.  Υποβλήθηκε στη δοκιμασία του ανιχτευτή ψεύδους χωρίς, όμως, αξιόπιστα αποτελέσματα.  Η συνεχιζόμενη έρευνα κατάφερε να συνδέσει τον Bala με την τηλεκάρτα που είχε χρησιμοποιηθεί για τα τηλεφωνήματα που έγιναν στον Janiszewski την ημέρα της δολοφονίας του.  Καθώς η δολοφονία είχε γίνει την ίδια εποχή που ο Bala έχασε γυναίκα και επιχείρηση, το βάρος της έρευνας ρίχτηκε εκεί.  Ένας φίλος της Stasia κατέθεσε ότι εκείνη είχε γνωριστεί με το θύμα σε ένα μπαρ, το καλοκαίρι του 2000.  Ο Bala έκανε μια οργισμένη σκηνή ζηλοτυπίας και λογομάχησε έντονα με τη γυναίκα του.

e3f2c17df85dd83443da6ca8154be00f,12,1Η σύλληψη του Bala και όσα ακολούθησαν ανεβάζουν ραγδαία τις πωλήσεις του βιβλίου, που γίνεται best-seller μέσα σε χρόνο-ρεκόρ.  Όλοι θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο του δολοφόνου.  Ο Bala απολαμβάνει την επιτυχία του μέσα από τη φυλακή, όπου περιμένει να δικαστεί.

Η φυλακή όπου βρίσκεται έγκλειστος ο Bala
Η φυλακή όπου βρίσκεται έγκλειστος ο Bala

Η δίκη του γίνεται το 2007.  Κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε 25 χρόνια κάθειρξη.  Εφεσιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου και το 2008 βγαίνει η οριστική: η ποινή του παραμένει ως έχει.

imagesΣήμερα, μέσα στη φυλακή, περνά τις ημέρες του ήρεμα, ασχολούμενος με χειροτεχνίες.  Ταυτόχρονα γράφει το δεύτερο βιβλίο του.  Στις σημειώσεις του στον υπολογιστή του, οι αστυνομικοί είχαν βρει στοιχεία ότι σχεδίαζε και μια δεύτερη δολοφονία, πάνω στην οποία θα βάσιζε την υπόθεση του δεύτερου μυθιστορήματός του.

Ο Krystian Bala στο κελί του
Ο Krystian Bala στο κελί του
Το κρεβάτι του Bala στο κελί του.  Σε πρώτο πλάνο μια από τις χειροτεχνίες του
Το κρεβάτι του Bala στο κελί του. Σε πρώτο πλάνο μια από τις χειροτεχνίες του

Επιμύθιο

Τι ήταν αυτό που έκανε τόσο τον Vlado Taneski όσο και τον Krystian Bala να οδηγήσουν τις διωκτικές αρχές προς αυτούς έχοντας γράψει, ο πρώτος άρθρα και ο δεύτερος ολόκληρο βιβλίο, για τους φόνους που διέπραξαν με κάθε λεπτομέρεια;  Νομίζω ότι μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο υποθέσεις.  Κατά την πρώτη, ήταν τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους και την ευφυΐα τους, τόσο αλλαζόνες και περήφανοι για το κατόρθωμά τους, ώστε αποφάσισαν να το τρίψουν ξεκάθαρα στα μούτρα των διωκτικών αρχών και της κοινωνίας, χλευάζοντας την αδυναμία τους να καταλάβουν.  Κατά τη δεύτερη, η –κατά κάποιον τρόπο- γραπτή αυτή τους ομολογία, αποσκοπούσε υποσυνείδητα στο να οδηγήσει στη σύλληψή τους, καθώς γνώριζαν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσουν το αποτρόπαιο έργο τους.

Όπως και νάχει, όποια υπόθεση και να επιλέξουμε, για ένα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: ότι και οι δύο ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ ενός σειριακού δολοφόνου, όπως ήταν ο Vlado Taneski και όπως είχε τις προδιαγραφές να γίνει ο Krystian Bala.

Πηγές

-The Independent

-The New York Times

-The Newyorker

-The Guardian

-La Republica

– Nova Makedonija

– Utrinski Vesnik

-Variety

-BBC News

crime_and_punishment22

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s