Η αστυνομική αφήγηση και τα μυστικά της

Ανδρέας Αποστολίδης
Ανδρέας Αποστολίδης

Της Νίνας Κουλετάκη

«Εν αρχή ήσαν οι Εκδόσεις ΑΓΡΑ και ο Ανδρέας Αποστολίδης».

Η φράση αυτή ανήκει στον Henri Tonnet και υπάρχει στην μελέτη του «Το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα, από το 1995 μέχρι σήμερα»*.  Με αυτήν ο Tonnet σηματοδοτεί, αφενός μεν την ανάδειξη του παγκόσμιου αστυνομικού μυθιστορήματος μέσα από εκδόσεις και μεταφράσεις υψηλής ποιότητας, αφετέρου δεν την αρχή του νέου ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, αναφορικά με τη φόρμα, τη θεματολογία και την συνέπεια στην συγγραφή του είδους. Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι υπεύθυνος και για τα δύο, καθώς έχει μεταφράσει τον κύριο όγκο της αγγλόφωνης ξένης λογοτεχνίας της αστυνομικής σειράς των Εκδόσεων ΑΓΡΑ, αλλά μας έχει δώσει και δέκα δικά του βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα και μελέτες), μέσα από την ίδια σειρά.

Είχαν την μεγάλη τιμή και την τεράστια χαρά να γνωρίσω προσωπικά τον Ανδρέα Αποστολίδη και να συνεργαστώ στενά μαζί του, στα πλαίσια της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και, σήμερα, είμαι πραγματικά υπερήφανη που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φίλους μου.  Ο Αποστολίδης είναι μέγα κεφάλαιο για την αστυνομική λογοτεχνία, καθώς έχει ευρύτατη γνώση για τα περί αυτήν τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές πλαίσιο, σε επίπεδο συγγραφέων αλλά και θεωρητικό.  Και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ότι η γνώση του αυτή δεν είναι αποστειρωμένη, αλλά συνδυάζεται με την συνεχή δημιουργία, καθώς αποτελεί –κατά τη γνώμη μου- τον σημαντικότερο έλληνα συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ένα κομμάτι από την εμπειρία και τη γνώση του θα μεταλαμπαδεύσει σε επίδοξους νέους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, σε μια σειρά μαθημάτων που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στον ΙΑΝΟ, στα πλαίσια του σεμιναρίου «Η αστυνομική αφήγηση και τα μυστικά της».  Είναι η πρώτη φορά –ή, έστω, μία από τις ελάχιστες- που η αστυνομική λογοτεχνία βρίσκει χώρο και χρόνο να εκφραστεί ως σειρά μαθημάτων, απευθυνομένων όχι στενά σε μελλοντικούς ή νέους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά σε οποινδήποτε μελετά ή αγαπά το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος.

Η σειρά περιλαμβάνει δέκα τρίωρα μαθήματα στην διάρκεια των οποίων ο Ανδρέας Αποστολίδης θα αναπτύξει την ιστορία του είδους και την θεωρία του, τα είδη, την έρευνα, τις πρακτικές συγγραφής, το στυλ, τους ήρωες και την πλοκή, το αστυνομικό αφήγημα μέσα από διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.  Όλα αυτά εμπλουτισμένα με ασκήσεις και παραδείγματα, μέσα από την διδασκαλία του Αποστολίδη**.

Αναλυτικά τα μαθήματα έχουν ως εξής:

1. Τι είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα. Η αρχή του και η ιστορία του/τα είδη.
2. Τα αστυνομικά στην Ελλάδα: Η Μάσκα και ο Γιάννης Μαρής. Τα σύγχρονα. Ανάλυση, παραδείγματα (Έγκλημα στο Κολωνάκι/Τρίτη αλήθεια).
3. Τα αστυνομικά στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση («Γεράκι της Μάλτας»/«Τσάινατάουν»/«Wire»).
4. Η σύγχρονη τάση. Από το διήγημα στο μυθιστόρημα. Από το τότε στο τώρα: 1840-2010. Ο μηχανισμός της εξέλιξης. Τι είναι παραλογοτεχνία και τι λογοτεχνία. Τα μπεστ σέλερ.
5. Πώς έγραφε ο Κόναν Ντόυλ και πώς η Αγκάθα Κρίστυ. Δύο παραδείγματα. Το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Το πέρασμα στον Χάμμετ. Το νουάρ.
6. Προσωπικές εμπειρίες, έρευνα και συγγραφή. Πώς έγραφαν: Σιμενόν – Χάισμιθ – Ελλρόυ.
7. Ο ήρωας. Xολμς/Πουαρώ/Σαμ Σπέηντ/Φίλλιπ Μάρλοου/Μπέκας/Χαρίτος/ Ρίπλεϋ/Πάρκερ/Μονταλμπάνο/οι τελευταίοι ήρωες στο μυθιστόρημα και στην τηλεόραση.
8. Η πλοκή. Και η λύση. Παραδείγματα – ασκήσεις.
9. Το διήγημα και η νουβέλα. Παραδείγματα – ασκήσεις.
10. Το μυθιστόρημα. Σκελετός. Κεφάλαια. Η παράλληλη δράση. Παραδείγματα − ασκήσεις. Τι είναι, λοιπόν, αστυνομικό μυθιστόρημα. Τα όρια. Το είδος. Οι εξαιρέσεις.

Τα μαθήματα ξεκινούν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 17.30 και πληροφορίες αναφορικά με τις εγγραφές και όλα τα σχετικά μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

 —

*Την μελέτη του Tonnet, σε δική μου μετάφραση, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

**ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε μια συνέντεξη του Ανδρέα Αποστολίδη στον Γιάννη Μπασκόζο, αναφορικά με τα μαθήματα.

crime_and_punishment22

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s