Bela Kiss, το τέρας της Czinkota

6301024068_4e1288ab6cΤης Νίνας Κουλετάκη

Είναι απορίας άξιον το πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον Bella Kiss, αυτόν τον ούγγρο σειριακό δολοφόνο.  Το μόνο κομμάτι της ζωής του που είναι σχετικά γνωστό είναι τα δώδεκα χρόνια που έζησε στην πολίχνη της Czinkota, περίχωρο της Βουδαπέστης όπως αυτή σήμερα εκτείνεται. Το πριν αλλά και το μετά αυτού του διαστήματος παραμένουν άγνωστα και μυστηριώδη.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι δολοφόνησε τουλάχιστον 24 νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με τα ισάριθμα πτώματα που ανακαλύφθηκαν, αλλά εικάζεται ότι τα θύματά του ήταν πολύ περισσότερα.

kiss03Η εγκατάσταση στη Czinkota

Για την εγκατάσταση του Kiss στην Czinkota, υπάρχουν δύο απόψεις.  Η πρώτη υποστηρίζει ότι εγκαταστάθηκε γύρω στο 1912, μαζί με την –κατά 15 χρόνια- νεώτερη σύζυγό του, Marie.  Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Marie, σύντομα βρήκε εραστή, κάποιον Paul Bikari.  Το «παράνομο» ζεύγος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και οι πηγές αναφέρουν ως υπεύθυνο τον Kiss.  Πιο αξιόπιστες πηγές, όπως οι καταθέσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν, όπως έχουν καταγραφεί στον φάκελλό του μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του, συμφωνούν ότι ο Bella Kiss εγκαταστάθηκε στην Czinkota στις αρχές του 1900, σε ηλικία 23 ετών.  Νοίκιασε ένα αρκετά μεγάλο σπίτι και προσέλαβε μιαν οικονόμο, την κ. Jacubec, για να φροντίζει τον ίδιο και το σπίτι του.  Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε, κάποτε, παντρεμένος και –πολύ περισσότερο- ότι εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του στην Czinkota.

Το σπίτι του Bela Kiss
Το σπίτι του Bela Kiss

Ο Bella Kiss, όταν εμφανίστηκε στην Czinkota –άγνωστο από πού- ήταν ένας όμορφος ξανθός και γαλανομάτης νεαρός, χαμογελαστός και φιλικός, συμπονετικός και ευχάριστος, ιδιαίτερα καλλιεργημένος (αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είχε σπουδάσει κάτι), ικανότατος συνομιλητής επί παντός.  Μπορούσε να συζητήσει άνετα για οποιοδήποτε θέμα, ακόμα και με τον πλέον ειδικό γι αυτό, και ν’ ανταποκριθεί περίφημα στη συζήτηση.  Ήταν γνώστης της λογοτεχνίας και των τεχνών, της πολιτικής και της οικονομίας, άνθρωπος του κόσμου και γλετζές.  Αν και η δουλειά του ήταν γανωματής, εντούτοις φαινόταν να είναι άνθρωπος με μεγάλη οικονομική άνεση, καθώς νοίκιαζε ένα μεγάλο σπίτι, διατηρούσε οικονόμο –την οποία πλήρωνε πολύ καλά- και συχνά διοργάνωνε δείπνα και δεξιώσεις για τους φίλους του στα ακριβά ξενοδοχεία της πόλης.  Επίσης ταξίδευε συχνά στη Βουδαπέστη, που τότε δεν είχε επεκταθεί μέχρι την Czinkota.  Όλα αυτά τον είχαν καταστήσει έναν από τους πλέον περιζήτητους εργένηδες της μικρής πόλης.

Ο Kiss, όμως, δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον να «νοικοκυρευτεί» και ν’ αποκτήσει οικογένεια.  Φαινόταν να προτιμά την ξέγνοιαστη, εργένικη ζωή και όλα όσα τη συνόδευαν.  Όπως τις εφήμερες σχέσεις με πληθώρα γυναικών, με τις οποίες αλληλογραφούσε και –κάποιες από αυτές- τις προσκαλούσε και στο σπίτι του στη Czinkota.  Αν και η κ. Jacubec, η οικονόμος του, είχε δει κάμποσες από αυτές, εντούτοις ο Kiss δεν της είχε συστήσει καμία.

Τα βαρέλια
Τα βαρέλια

Τα βαρέλια και ο πόλεμος

Βρισκόμαστε ήδη στις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.  Ο Kiss αρχίζει να συγκεντρώνει μεταλικά βαρέλια στην αυλή του σπιτιού του, γεγονός που παραξένεψε τόσο τους κατοίκους της Czinkota όσο και την αστυνομία της.  Στις σχετικές ερωτήσεις ο Kiss απαντά ότι προνοεί για την έλλειψη βενζίνης και πετρελαίου που θα υπάρξει λόγω του επικείμενου πολέμου: συγκεντρώνει καύσιμα για να έχει, όταν αυτά θα εκλείψουν.

Margaret Schmeidak-Toth
Margaret Schmeidak-Toth

Την ίδια περίοδο που ο Kiss ξεκινά την συλλογή βαρελιών, οι αρχές της Βουδαπέστης ερευνούν την εξαφάνιση δύο γυναικών –αμφότερες χήρες- των Margaret SchmeidakToth και Katharine Vargo, οι οποίες είχαν αρκετές εβδομάδες να δώσουν σημεία ζωής σε συγγενείς και φίλους.  Και οι δύο γυναίκες είχαν, πριν την εξαφάνισή τους, θεαθεί με κάποιον κ. Hoffmann, ο οποίος σύχναζε στην περιοχή κοντά στη Γέφυρα της Μαργαρίτας, στην Βουδαπέστη και που επίσης είχε αξαφανιστεί χωρίς ν’ αφήσει ίχνη.  Το αστυνομικό τμήμα της Czinkota

Katharine Vargo
Katharine Vargo

γνώριζε για την υπόθεση αυτή, αλλά δεν είχε κανέναν λόγο να συνδέσει τον μυστηριώδη κ. Hoffmann με τον συμπαθητικό και φιλήσυχο Bela Kiss.  Ο πόλεμος ξεσπά, ο Kiss επιστρατεύεται και φεύγει για το μέτωπο, αφήνοντας το σπίτι του στην ευθύνη της κ. Jacubec.

Τον Ιούλιο του 1916, η αστυνομία της Βουδαπέστης λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος στη Czinkota, ο οποίος είχε ανακαλύψει στην ιδιοκτησία του επτά μεγάλα μεταλικά βαρέλια.  Ταυτόχρονα, ο χωροφύλακας της πόλης θυμήθηκε τα αποθηκευμένα καύσιμα του Kiss και οδήγησε στο σπίτι του στρατιώτες, προκειμένου να τα επιτάξουν για τις ανάγκες του πολέμου.  Καθώς προσπάθησαν ν’ ανοίξουν ένα από αυτά, μια φρικτή μυρωδιά –που δεν έμοιαζε καθόλου μ’ εκείνη των καυσίμων- ξεχύθηκε, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν και να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Στο σπίτι κατέφθασε ο ντετέκτιβ Charles Nagy, επικεφαλής της έρευνας, και άνοιξε ένα από τα βαρέλια, αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της κ. Jacubec, η οποία ένοιωθε υπέύθυνη για την περιουσία του εργοδότη της.  Αυτό που βρήκαν μέσα στο βαρέλι της έκοψε τη μιλιά: στριμωγμένο εκεί βρισκόταν το σε αποσύνθεση πτώμα μιας στραγγαλισμένης γυναίκας.

Inside one of the drums as seen from above. Victims face coveredΚαι τα υπόλοιπα βαρέλια έφεραν παρόμοιο, φρικιαστικό περιεχόμενο. Η έρευνα στην γύρω περιοχή έφερε στο φως άλλα 17 βαρέλια, το καθένα με ένα πτώμα μέσα του. Όταν η έρευνα του σπιτιού του Kiss και των περιχώρων έφτασε στο τέλος της, είχαν ανακαλυφθεί, συνολικά, τα πτώματα 24 γυναικών.

Το κοτέτσι. Ένα πτώμα βρέθηκε εδώ.
Το κοτέτσι. Ένα πτώμα βρέθηκε εδώ.

Αποκαλύψεις

Αμέσως ο Nagy ειδοποίησε τον στρατό για την σύλληψη του Bela Kiss, εφόσον ήταν ακόμη ζωντανός.  Μάλιστα, τον έψαξαν ανάμεσα και στους αιχμαλώτους πολέμου, ώστε να γίνει δυνατή η ανταλλαγή του και να τιμωρηθεί για τα εγκλήματά του.  Δυστυχώς, το όνομα Kiss ήταν ένα πολύ συνηθισμένο ουγγαρέζικο επώνυμο, καθώς επίσης και το μικρό του, Bela, γεγονός που κατέστησε την αναζήτηση του δολοφόνου πάρα πολύ δύσκολη.  Ο Nagy συνέλαβε και την κ. Jacubec και ζήτησε, τόσο από το πολιτικό όσο και από το στρατιωτικό ταχυδρομείο, να κρατά όλα τα γράμματα που έφθαναν για τον Kiss, για την περίπτωση που υπήρχε συνένοχος ο οποίο θα επεδίωκε να επικοινωνήσει μαζί του.

Υπόστεγο φύλαξης καυσόξυλων, όπου ανακαλύφθηκαν δύο πτώματα
Υπόστεγο φύλαξης καυσόξυλων, όπου ανακαλύφθηκαν δύο πτώματα

Αρχικά ο Nagy υποπτεύθηκε την κ. Jacubec ως συνένοχο του Kiss, ιδίως μετά την αποκάλυψη ότι της άφηνε χρήματα στη διαθήκη του.  Η γυναίκα, έντρομη από την φριχτή ανακάλυψη, ορκιζόταν ότι δεν είχε ιδέα για την αποτρόπαια δραστηριότητα του εργοδότη της.  Οδήγησε τους αστυνομικούς σ’ ένα κρυφό δωμάτιο του σπιτιού, την είσοδο στο οποίο ο Kiss της είχε απαγορεύσει.  Σπάζοντας τις βαριές κλειδαριές οι αστυνομικοί βρέθηκαν σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο με βιβλιοθήκες που ασφυκτιούσαν από το βάρος χιλιάδων βιβλίων και με ένα γραφείο στο οποίο ανακαλύφθηκε αλληλογραφία του Kiss με 74 γυναίκες.  Τα γράμματα ήταν εκατοντάδες, χωρισμένα σε 74 πακέτα, καθώς τα κρατούσε ταξινομημένα κατά αποστολέα και παραλήπτρια.  Σε πολλά από αυτά ο Kiss υπέγραφε ως “Herr Hoffmann”. Επίσης βρέθηκε και ένα άλμπουμ με περισσότερες από εκατό φωτογραφίες γυναικών.  Πολλά από τα βιβλία της βιβλιοθήκης του δολοφόνου είχαν ως θέμα τους τα δηλητήρια και τον στραγγαλισμό.

kiss02Η μελέτη της αλληλογραφίας αποκάλυψε διάφορα.  Το παλαιότερο από τα γράμματα ήταν του 1903 και ήταν φανερό ότι ο Kiss εξαπατούσε τις γυναίκες, τάζοντάς τους γάμο.  Είχε δημοσιεύσει αγγελίες σε εφημερίδες γνωριμιών και συνοικεσίων και επέλεγε γυναίκες οι οποίες δεν είχαν κοντά τους συγγενείς ή φίλους, οι οποίοι θα αντιδρούσαν άμεσα σε ενδεχόμενη εξαφάνισή τους.  Τις γοήτευε και της έπειθε να του στείλουν χρήματα.  Από τη στιγμή που θα γίνονταν απειλητικές ή, απλά και μόνο, ενοχλητικές, υπέγραφαν τη θανατική τους καταδίκη: κατέληγαν μέσα στα βαρέλια του Kiss.

Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης δικαστικά έγγραφα, τα οποία αποδείκνυαν ότι δύο από τα θύματα του Kiss του είχαν υποβάλει μήνυση για εξαπάτηση και υπεξαίρεση χρημάτων.  Καθώς, όμως, οι μηνύτριες είχαν εξαφανιστεί οι υποθέσεις εγκαταλείφθηκαν.

Det. Chief Charles Nagy
Det. Chief Charles Nagy

Πού είναι ο Kiss;

Στις 4 Οκτωβρίου του 1916, ο Nagy έλαβε μια επιστολή η οποία τον πληροφορούσε ότι ο Kiss ανάρρωνε σε ένα σερβικό νοσοκομείο.  Έφυγε αμέσως για εκεί, όμως έφθασε πολύ αργά: ο Kiss είχε διαφύγει και στο κρεβάτι του βρήκαν το πτώμα ενός άλλου στρατιώτη.  Ο Nagy ειδοποίησε την αστυνομία σε ολόκληρη την Ουγγαρία αλλά, δυστυχώς, η σύλληψη του Kiss δεν κατέστη δυνατή.

Μία από τις θεωρίες που κέρδισε έδαφος την εποχή εκείνη, ήταν ότι ο Kiss υποκρίθηκε τον θάνατό του, αλλάζοντας την ταυτότητά του με αυτήν κάποιου σκοτωμένου στρατιώτη.  Άλλες θεωρίες τον ήθελαν φυλακισμένο στη Ρουμανία για κλοπές ή νεκρό από κίτρινο πυρετό στην Τουρκία.

Την άνοιξη του 1919, o Kiss έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή της Γέφυρας της Μαργαρίτας, στη Βουδαπέστη, στα λημέρια του “Herr Hoffmann”.  Η αστυνομία που ερεύνησε την πληροφορία δεν αποκόμισε κάτι.

kiss05Η έρευνα για τον Kiss εξακολουθούσε να μην αποδίδει καρπούς.  Το 1924, ένας λιποτάκτης από την Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, κατέθεσε στους αστυνομικούς της γαλλικής ασφάλειας ότι ένας λεγεωνάριος διηγιόταν στο στράτευμα την επιδεξιότητά του στον στραγγαλισμό.  Το όνομά του ήταν Hoffmann και η περιγραφή του ταίριαζε με εκείνη του Bela Kiss.  Όταν η πληροφορία αυτή έφθασε στην ουγγρική αστυνομία, ήταν ήδη αργά:  ο λεγεωνάριος Hoffmann είχε επίσης λιποτακτήσει και είχε εξαφανιστεί.

Το 1932, ένας ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Νέας Υόρκης, ο Henry Oswald, ήταν σίγουρος πως είχε δει τον Kiss να βγαίνει από τον υπόγειο σταθμό της Times Square.  Με το παρατσούκλι «Μάτι της κάμερας» -που δήλωνε την εκπληκτική του μνήμη αναφορικά με πρόσωπα- ο Oswald ήταν σίγουρος πως ο Kiss (που τότε πλησίαζε τα 70) ζούσε κάπου στη Νέα Υόρκη.  Δυστυχώς, λόγω του συνωστισμού στην πλατεία δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ύποπτό του.

Το 1936 έχουμε και την τελευταία φήμη για εμφάνιση του Kiss: φέρεται να εργάζεται ως επιστάτης/θυρωρός σε μια πολυκατοικία της 5ης Λεωφόρου.  Οι αστυνομικοί που φθάνουν επί τόπου για να ερευνήσουν την καταγγελία, βρίσκουν το διαμέρισμα του θυρωρού άδειο και τον ίδιο φευγάτο.

kiss04Το τι, τελικά, απέγινε ο Bela Kiss, αν έζησε ποτέ στη Νέα Υόρκη ή όχι, αν σκοτώθηκε σε κάποιο πόλεμο, παραμένει μέχρι σήμερα μυστήριο.  Στην Ουγγαρία τον θυμούνται σαν εκείνον που ξέφυγε από το μακρύ χέρι του νόμου.

Όπως σημειώνει ο David Everitt στο βιβλίο του Ανθρώπινα Κτήνη, «παρά τις όποιες εμφανίσεις του Kiss ανά την υδρόγειο, κανένας άλλος φόνος δεν του χρεώθηκε».  Δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι ο Kiss σταμάτησε τις δολοφονίες.  Το μόνο που σημαίνει είναι πως δεν κατάφεραν να τον συνδέσουν με αυτές.

Μέχρι τις μέρες μας η μοίρα του Bela Kiss παραμένει άγνωστη.

Poster_of_the_movie_The_Mad_DoctorΕπιμύθιο

Αν και –μέχρι εφέτος- καμία ταινία της αμερικανικής ή άλλης βιομηχανίας του κινηματογράφου είναι βασισμένη κατευθείαν στην ιστορία και το πρόσωπο του Bela Kiss, εντούτοις πολλά στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του έχουν περάσει σε διάφορες ταινίες.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταινία The Mad Doctor, του 1940, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Basil Rathbone και όπου υπάρχει, σχεδόν απαράλακτη, η συνάντηση του Oswald με τον Kiss στον σταθμό της Times Square.

Στις αρχές του χρόνου, μια γερμανική παραγωγή βγήκε στις αίθουσες, με τίτλο “Bella Kiss, Prologue σε σκηνοθεσία του Lucien Forstner.

MV5BMjIzNTg1ODQ2N15BMl5BanBnXkFtZTcwMjg1MzY3OA@@._V1_SY317_CR5,0,214,317_Πρόκειται για μια ταινία τρόμου, βασισμένη στην ιστορία του Bella Κiss με αναγωγή στη σύγχρονη εποχή.  Δεν την έχω δει, αλλά υποψιάζομαι πως δεν θα πρόκειται για κάτι σπουδαίο.  Δείτε το trailer.

Kατά τα λοιπά, έχουμε ένα σουηδικό metal συγκρότημα, που τιμά τον Bela Kiss φέροντας το όνομά του -μια ακόμη μπάντα που επιλέγει το όνομά της από το πάνθεον των σειριακών δολοφόνων- ενώ μια άλλη μπάντα, με το γοητευτικό όνομα PUS, του αφιερώνει ένα από τα τραγούδια της.

Ο φημισμένος, εξαιρετικά ταλαντούχος αλλά και βαθειά διαταραγμένος ελληνογάλλος ποιητής, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Antonin Artaud έγραψε ένα σενάριο για βωβή ταινία, εμπνευσμένο από τον Kiss.  Με τίτλο «Τριάντα δύο», η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ μα το σενάριο υπάρχει στον τρίτο τόμο των απάντων του Artaud.

O Antonin Artaud, φωτογραφημένος από τον Man Ray
O Antonin Artaud, φωτογραφημένος από τον Man Ray

Ο Jay Stephens έγραψε ένα βιβλίο κόμικ με τίτλο «The Land of Nod: Rockabye Book», όπου ένας «κακός» ήρωας ονομάζεται Bela Kiss.

Και, εν κατακλείδι, παραμένει πάντα εντυπωσιακό πόσο οι παραβατικοί χαρακτήρες, οι αρνητικοί ήρωες εξακολουθούν και γοητεύουν τους την καλλιτεχνική Ιερουσαλήμ παρεπιδημούντες, οι οποίοι συνεχίζουν να τους «μετενσαρκώνουν» στο διηνεκές.

lnodtpbΠηγές

-The Crimes of Bela Kiss, Marilyn Bardsley-Denise Noe

-Human Monsters, David Everitt

 crime_and_punishment22

8 σκέψεις σχετικά με το “Bela Kiss, το τέρας της Czinkota”

 1. Καλως σας βρηκα και καλο χειμωνα! 🙂
  Δεν μου φαινεται πιθανο να διεφυγε απο την αστυνομια τοτε, αλλα μου φαινεται απιστευτο το πως παντα εξαφανιζόταν λιγο πριν την αφιξη της αστυνομιας…. Μα καλα, δεν σκεφτηκαν ποτε οτι ισως καποιος ή καποιοι του εδιναν πληροφοριες εκ των εσω???

 2. Απιθανο εννοουσα… μου ξεφυγε, συγγνωμη…

 3. Ενας απο τους ελάχιστους κατα συρροη δολοφονους που δεν πιαστηκαν ποτέ (μόνο ο Zodiac και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης μου ρχονται στο μυαλό σαν άλλα παραδειγματα). Πρέπει να ήταν εξαιρετικά έξυπνος και γνώστης της ανθρώπινης φύσης, πιστεύω πως καταλάβαινε ποιος τον είχε αναγνωρίσει και είχε πρόθεση να τον καρφώσει στην αστυνομία, για αυτό και μπορούσε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και να διαφεύγει. Από άποψη μελέτης της περίπτωσής του πάντως, κρίμα που δεν πιάστηκε ποτέ γιατί οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες και δεν ξέρουμε τι τον έκανε να γίνει αυτό που ήταν.
  Πολυ καλή δουλεία Νινα, ευχαριστουμε!

 4. Marco Polo, συμφωνώ με την παρατήρησή σας. Κατά τα λοιπά, εγώ ευχαριστώ που με διαβάζετε. 😀

 5. καλημερα πολυ καλη δουλεια δεν τον ηξερα τον συγκεκριμενο!!
  εχω την εντυπωση και διορθωσε με αν κανω λαθος ξεφευγει ισως απο τον κλασικο τυπο του serial killer απο την αποψη οτι απο τι καταλαβα τις σκοτωνε οταν ανακαλυπταν οτι ηταν απατεωνας περισσοτερο σε εξαφανιση μαρτυρων μου φερνει

 6. Καλημέρα Γιώργο! Nαι, φαντάζομαι ότι κάποια από τα θύματά του δολοφονήθηκαν για να μην τον αποκαλύψουν, θεωρώ όμως μάλλον απίθανο να τον είχαν αντιληφθεί όλα. Αν ήταν τόσο απρόσεκτος, ώστε να γίνεται αντιληπτός, πιστεύω ότι θα είχε συλληφθεί. Νομίζω ότι ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία των σειριακών δολοφόνων που διαθέτουν ιδιαίτερη ευφυΐα και κρίση και δολοφονούν, πρωτίστως, για το κέρδος και δευτερευόντως για την «απόλαυση».

 7. Πολύ μυστήρια περίπτωση ο τύπος! Μου φαίνεται εντελώς απίθανο το ότι εξαφανιζόταν κάθε φορά που κάποιος τον αναγνώριζε (και μάλιστα στα πιο απίθανα μέρη): ο Φαντομάς ήταν, που λέει ο λόγος; Και πώς κατάφερνε να βρεθεί στα πιο απομακρυσμένα μεταξύ τους μέρη;
  Κατά τα άλλα, ευχαριστούμε για τα ενδιαφέροντα άρθρα, που δεν ασχολούνται μόνο με γνωστές περιπτώσεις, αλλά και με πιο άγνωστους, δολοφόνους, όπως καλή ώρα ο εν λόγω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s