Κι άλλες θεωρίες για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη – II

Προηγούμενο

15-1500-g5bbd00zΤης Νίνας Κουλετάκη

Μετά από την θεωρία ότι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ήταν γυναίκα, που αναπτύξαμε στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου και η οποία είχε αρκετούς υποστηρικτές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που μας χωρίζουν από τους φόνους του Whitechapel, ένας συνταξιούχος αστυνομικός είναι βέβαιος πως ανακάλυψε το πρόσωπο που κρύβεται κάτω από το ημίψηλο καπέλο του Αντεροβγάλτη και τον σηκωμένο γιακά της κάπας του.  Θεωρία δεύτερη, λοιπόν.

2. Carl Feigenbaum: ο γερμανός ναύτης

Τα επίσημα θύματα του Jack the Ripper είναι πέντε, τα επονομαζόμενα και «κανονικά».  Εικάζεται ότι είχε σκοτώσει σχεδόν είκοσι γυναίκες, αλλά οι ερευνητές και οι ιστορικοί συμφωνούν μόνο για τις συγκεκριμένες πέντε, οι οποίες φέρουν απολύτως κοινά χαρακτηριστικά.  Πρόκειται για τις:

1. Polly Nichols, Παρασκευή 31 Αυγούστου

2. Annie Chapman, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου

3. Elizabeth Stride, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

4. Catharine Eddowes, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

5. Mary Kelly, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου

Elizabeth Stride
Elizabeth Stride

Παρόλο που η Elizabeth Stride αναγνωρίζεται ως ένα από τα «κανονικά» θύματα, κάποιοι διαφωνούν για δύο κυρίως λόγους.  Ο πρώτος είναι ότι την ίδια νύχτα υπήρξαν δύο θύματα, κάτι που δεν συνήθιζε ο Αντεροβγάλτης.  Ο δεύτερος ότι ο λαιμός της ήταν κομμένος από αριστερά προς τα δεξιά, ενώ των υπολοίπων από τα δεξιά προς τα αριστερά. Όμως, ακόμη και με την Stride στη λίστα των «κανονικών» θυμάτων, ένα σημαντικό γεγονός δεν αλλάζει: αυτό των ημερομηνιών κατά τις οποίες διαπράχθηκαν οι φόνοι.

Trevor Marriott
Trevor Marriott

Ο Trevor Marriott, συνταξιούχος αστυνομικός, ασχολείται επί μακράν σειρά ετών με τον Αντεροβγάλτη και την ανακάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας.  Τα ακανόνιστα διαστήματα μεταξύ των φόνων, τον έκαναν να υποθέσει ότι –ίσως- ο δολοφόνος ήταν αναγκασμένος να απουσιάζει από το Λονδίνο για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.  Έτσι, ξαναβάζει στο μικροσκόπιο όλους τους υπόπτους της υπόθεσης.  Απορρίπτει τον έναν μετά τον άλλον, για να καταλήξει σε έναν ναυτικό γερμανικής καταγωγής, το πλοίο του οποίου βρισκόταν στον Τάμεση τις ημέρες των δολοφονιών.  Επρόκειτο για ένα γερμανικό εμπορικό, που έφερνε στο Λονδίνο προϊόντα από την Γερμανία και τη Γαλλία.  Και ο ύποπτος δεν είναι άλλος από τον Carl Feigenbaum, που είχε ανακριθεί και απαλλαχθεί από την αστυνομία της εποχής.  Λίγο καιρό μετά τη δολοφονία της Mary Kelly, o Feigenbaum δεν ξαναφάνηκε στο Λονδίνο.  Προφανώς μετανάστευσε στην Αμερική, καθώς το 1894 εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα για τη δολοφονία μιας γυναίκας, όπως προκύπτει από τα αρχεία των φυλακών Sing-Sing.

Carl Feigenbaum
Carl Feigenbaum

Όλες οι δολοφονίες των «κανονικών» θυμάτων είχαν διαπραχθεί σε τριήμερα Παρασκευής έως Κυριακής.  Το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε ο Feigenbaum έδενε στις εμπορικές προβλήτες του Τάμεση Πέμπτες και απέπλεε Δευτέρες. Και όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, από την απαρχή των υδάτινων μεταφορών, οι ναυτικοί που άραζαν στα λιμάνια αναζητούσαν την ξεκούραση στις αγκαλιές διαθέσιμων κυριών και στο ποτό.  Και μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι ένας ναυτικός που επισκεπτόταν το Λονδίνο τακτικά, γνώριζε καλά τη συνοικία του Whitechapel, ακριβώς γι αυτούς τους λόγους.

Ο Marriott ισχυρίζεται ότι κατέληξε στην οριστικοποίηση της ταυτότητας του Αντεροβγάλτη, με τον συνδυασμό της μελέτης των αρχείων της υπόθεσης και της βοήθειας της σύγχρονης ιατροδικαστικής επιστήμης.  Μάλιστα, για να μπορέσει να εξετάσει τα αρχεία της Scotland Yard, οδήγησε την υπηρεσία στα δικαστήρια, το 2011!  Δηλώνει ότι ο μύθος και το Hollywood αλλοίωσαν πολλά από τα γεγονότα, με το πέρασμα του χρόνου.  Έτσι, κατά τη γνώμη του, η φιγούρα του καλοντυμένου άντρα που τριγυρίζει στα σοκάκια του Whitechapel με το μαχαίρι του, δεν είναι παρά αστικός μύθος.  Ο Marriott εκτιμά ότι ο Jack the Ripper ήταν τόσο καλοντυμένος, όσο ένας ναυτικός σε εμπορικό καράβι.

Carl Feigenbaum
Carl Feigenbaum

Η θεωρία του Marriott ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο William Lawton, δικηγόρος του Feigenbaum κατά τη δίκη του στην Αμερική, σε συνέντευξη που έδωσε στη National Police Gazette, μετά την εκτέλεση του πελάτη του, είπε πως ο Feigenbaum του είχε εξομολογηθεί πως ήταν ο Jack the Ripper, ισχυριζόμενος ότι έπασχε από μία ασθένεια που «τον ωθούσε να δολοφονεί και να ακρωτηριάζει γυναίκες».  Αν σε αυτό προσθέσουμε και το ότι ο Marriott ανακάλυψε μια σειρά, παρόμοιων με του Αντεροβγάλτη, δολοφονιών σε Γερμανία και Αμερική, η θεωρία του ενισχύεται, καθώς ο Feigenbaum βρισκόταν στις χώρες αυτές την εποχή των φόνων.  Το χειρότερο όμως για όλους όσοι παθιάζονται ακόμη με την υπόθεση του Αντεροβγάλτη, είναι η πεποίθηση του Marriott ότι αυτός δεν υπήρξε.  Σαφώς και οι φόνοι έγιναν, σαφώς και είναι σίγουρος πως τους διέπραξε ο Feigenbaum, όμως ο Jack the Ripper είναι δημιούργημα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, κατά τον Marriott: του δημοσιογράφου Thomas Bulling.

Η τελευταία σελίδα της επιστολής του Jack the Ripper προς την αστυνομία, με την υπογραφή του
Η τελευταία σελίδα της επιστολής του Jack the Ripper προς την αστυνομία, με την υπογραφή του

O Bulling ήταν ένας αλκοολικός δημοσιογράφος που το 1888 εργαζόταν στο Kεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λονδίνου και είχε αρκετές επαφές στη Scotland Yard.  Έγραφε τις αστυνομικές ειδήσεις για αρκετές από τις εφημερίδες της πόλης.  Έτσι, ψάχνοντας για τη «μεγάλη υπόθεση», έστειλε μια επιστολή στην αστυνομία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους φόνους και υπογράφοντας ως «Jack the Ripper».  «Ήταν το πιο ευφυές δημοσιογραφικό εύρημα», λέει ο Marriott.  «Κρατά το μυστήριο ζωντανό 125 χρόνια τώρα, και ο όρος χαρακτηρίζει, από καιρού εις καιρόν, σύγχρονους σειριακούς δολοφόνους».  Και συνεχίζει: «ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, έτσι όπως τον έχουμε στο μυαλό μας, δεν υφίσταται.  Το Whitechapel της εποχής εκείνης, δεν ήταν μόνο το αγριότερο μέρος του Λονδίνου, αλλά το χειρότερο της χώρας.  Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περπατούσε στα σοκάκια του τις νύχτες ένας καλοντυμένος δολοφόνος, με κάπα και υμίψηλο.  Θα του είχαν κόψει το λαρύγγι στα πρώτα μέτρα.  Επίσης, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις νέες έρευνες, δεν στοιχειοθετούν την αφαιρεση των σπλάχνων των θυμάτων από τον δολοφόνο τους.  Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό έγινε αργότερα, στο νεκροτομείο, κατά την ιατροδικαστική εξέταση».

Σύμφωνα με τον Marriott, ο Αντεροβγάλτης δεν ντυνόταν έτσι...
Σύμφωνα με τον Marriott, ο Αντεροβγάλτης δεν ντυνόταν έτσι…
...αλλά έτσι.
…αλλά έτσι.

Επί της ουσίας, η θεωρία του Marriott, παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα με όλες τις άλλες, που καθιστούν μέχρι σήμερα άγνωστη την ταυτότητα του Αντεροβγάλτη: δεν διαθέτει ατράνταχτες αποδείξεις!  Δεν υπήρξε σχεδόν κανείς σύγχρονός του που να μην καταστεί, σε κάποια στιγμή, ύποπτος για τους φόνους, από την αστυνομία, την κοινή γνώμη ή κάποιον ενθουσιώδη ερευνητή.  Από τη λαίλαπα των υποψιών δεν ξέφυγε ούτε ο Πρίγκηπας Άλμπερτ, σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, που συγκέντρωσε τις υποψίες γιατί αγαπούσε τις πόρνες, οι οποίες του είχαν δωρίσει και μια σύφιλη!  Διεσώθη καθώς την εποχή των φόνων βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Prince Albert
Prince Albert

Κι αν η αναζήτηση του υπόπτου στο πρόσωπο του βασιλικού συζύγου σας φαίνεται εξωφρενική, σας έχω δύο ακόμη τρανταχτά ονόματα: αυτό του ζωγράφου Vincent Van Gogh κι εκείνο του συγγραφέα, δημιουργού της Αλίκης, Lewis Carroll!

Vincent Van Gogh
Vincent Van Gogh

O Van Gogh συγκέντρωσε επάνω του τις υποψίες ότι ήταν ο Αντεροβγάλτης πολύ πρόσφατα, όταν ο συγγραφέας Dale Larner ισχυρίστηκε ότι στους πίνακες του ζωγράφου υπάρχουν κρυμμένες σκηνές από τα εγκλήματα του αντεροβγάλτη και εικόνες των θυμάτων.

Ο ευφάνταστος Dale Larner
Ο ευφάνταστος Dale Larner

Όσο για τον Carroll, αυτοί που τον υποψιάζονται ισχυρίζονται πως αν αναγραμματίσει κάποιος αποσπάσματα από τα βιβλία της Αλίκης, θα διαβάσει τις περιγραφές των φόνων!

Lewis Carroll
Lewis Carroll

Όπως και νάχει, ο Jack the Ripper συντηρεί τη δόξα και την ανωνυμία του με επιτυχία 125 χρόνια τώρα και όπως φαίνεται, θα εξακολουθήσει να το κάνει για πάρα πολλά ακόμη.

Ίσως και για πάντα.

Πηγές

-Jill the Ripper, Radar Reporter

-Jack The Ripper: The Hand Of A Woman, John Morris

-The Identity of Jack the Ripper, Donald McCormick

-Jack the Ripper: A New Theory, William Stewart

-Autumn of Terror, Tom Cullen

-The Huffington Post

-BBC News

-The Star

-New York Times

-The Guardian

-The Inquisitr

– National Police Gazette

1348575484crime_and_punishment22

6 σκέψεις σχετικά με το “Κι άλλες θεωρίες για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη – II”

 1. Ο Τζακ ο Αντεροβγαλτης θα παραμεινει για παντα μυθος ακριβως γιατι επεζησε ως τετοιος 125 χρονια. Πιστευω πως ακομα κι αν κανεις μπορουσε να αποδειξει περαν πασης αμφιβολιας την ταυτοτητα του, παλι η εικονα του τυπου με το ημιψηλο και την καπα θα ηταν αυτη που θα παρεμενε ζωντανη… Γιατι απλα οταν ακουω Τζακ ο Αντεροβγαλτης, δεν μπορω να σκεφτω τιποτα αλλο.

  Πολυ ενδιαφερον αρθρο, ως συνηθως! Υπεροχη δουλεια και πολλη τροφη για σκεψη. Ευχαριστω πολυ! 🙂

 2. Ίσως ο πιο διάσημος δολοφόνος της ιστορίας.
  Το γεγονός ότι ποτέ δεν συνελήφθη-αποκαλύφθηκε ουσιαστικά είναι και ο κυριότερος λόγος της φήμης του. Δεν ήταν ούτε ο πρώτος ή ο τελευταίος που έσφαζε εκδιδόμενες, ειδικά την εποχή που στο Λονδίνο έχανες τη ζωή σου για ένα καλό παλτό ή για ένα ζευγάρι μπότες.

  Οι άνθρωποι φαίνεται ότι προτιμούν τους δολοφόνους ασύλληπτους, με πιασάρικα ψευδώνυμα.

  Καλές γιορτές!

 3. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό το άρθρο. Μας έχετε κακομάθει για τα καλά! Διάβασα πριν από μερικές βδομάδες σε ένα άρθρο του Time ότι σύμφωνα με την έρευνα ενός συγγραφέα, ο οποίος αξιοποίησε DNA ευρήματα σε ρούχο ενός εκ των θυμάτων, πλέον υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι ο Jack the Ripper ήταν ένας Πολωνός μετανάστης, ο Aaron Kosminski (κουρέας στο επάγγελμα). Ο συγκεκριμένος ήταν εξαρχής ένας από τους υπόπτους, αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων, η αστυνομία ποτέ δεν μπόρεσε να αποδείξει την ενοχή του. Ανυπομονώ να δω και τη δική σας άποψη/έρευνα σχετικά με τη νέα αυτή εξέλιξη.

 4. ετσι ειναι..να σταθουμε στο πολυ σημαντικο οτι αν ησουν καλοντυμενος και να μην σε ειχαν πετσοκοψει σιγουρα θα σε ειχαν προσεξει..οποτε ξεχναμε το γοητευτικο jack the ripper με τον θαυμασιο μαικλ κειν που δολοφονος ηταν διασημος χειρουργος ο οποιος κυκλοφορουσε στο γουαιττσαπελ με τον αυτοκρατορικο θηρεο στην αμαξα για να ειναι υπερανω υποψιας παρολο που ειναι η πιο γοητευτικη και ιντριγκαδορικη θεωρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s