Οι φόνισσες της Victoria – II

Της Νίνας Κουλετάκη

Προηγούμενο

Frances Knorr
Frances Knorr

Frances Knorr

Άνθρωποι σαν την Frances και τον Rudolph Knorr βρήκαν πολύ δύσκολη τη ζωή στη Μελβούρνη της ύφεσης του 1890.  Οι δουλειές σπάνιζαν, η κοινωνική πρόνοια ήταν ανύπαρκτη και η εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες μικρού βεληνεκούς αναπόφευκτη.

Όταν ο Rudolph φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1892, επειδή πουλούσε έπιπλα που είχε αγοράσει με δόσεις και δεν είχε ολοκληρωθεί η αποπληρωμή τους, η Frances βρέθηκε μόνη και απένταρη.  Άρχισε να εργάζεται ως ανάδοχη τροφός, φροντίζοντας παιδιά που οι μητέρες τους δεν είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν μαζί τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1892, ανακαλύπτονται στο Brunswick τα πτώματα τριών από τα μωρά που φρόντιζε η Frances, η οποία και συλαμβάνεται.  Η δίκη της ορίζεται για τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.  Στην εφημερίδα The Weekly Times, η 23χρονη Frances περιγράφεται ως  «χλωμή και αγωνιούσα» ενώ, πιθανότατα, υπέφερε από επιληψία.

Το νεκρικό προσωπείο της Frances Knorr
Το νεκρικό προσωπείο της Frances Knorr

Όπως ήταν αναμενόμενο για την εποχή και τα ήθη, η Frances καταδικάζεται σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, γεγονός που διχάζει την κοινωνία της εποχής.  Ο Thomas Jones, ο δήμιος των φυλακών, αυτοκτονεί δύο ημέρες πριν την εκτέλεση.  Η σύζυγός του είχε απειλήσει να τον εγκαταλείψει «αν σκότωνε την κ. Knorr».  Μολαταύτα, η Frances Knorr εκτελείται στις 15 Ιανουαρίου του 1894.

Παρόλο που η κοινή γνώμη είχε αρχίσει, σιγά-σιγά, να ευαισθητοποιείται αναφορικά με το θέμα της θανατικής ποινής, η περίπτωση της Frances Knorr, επειδή ακριβώς επρόκειτο για θανάτους βρεφών, δεν συγκέντρωσε την συμπάθεια ευρείας μερίδας του κοινού.  Η εκτέλεσή της θεωρήθηκε ως προειδοποίηση για όλες εκείνες τις γυναίκες που ασχολούνταν ως ανάδοχοι τροφοί.  Ήδη από το προηγούμενο έτος, ο Dr Neil, υπεύθυνος στο Τμήμα Υγείας της πόλης, είχε καταθέσει στην βασιλική επιτροπή υγείας ότι από τις περίπου 500 νεκροψίες σε πτώματα παιδιών που είχε εκτελέσει, απέδιδε πάνω από τις μισές σε εγκληματικές ενέργειες.

Martha Needle
Martha Needle

Martha Needle

Η Martha Needle ήταν μια ακόμη τρόφιμος των φυλακών της Victoria, που εκτελέστηκε το 1894, μετά την Frances Knorr.  H Martha ήταν μια ελκυστική γυναίκα με φιλική διάθεση και χαρακτήρα όμως, αδιαφιλονίκητα ψυχασθενής, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.  Η Martha είχε μεγαλώσει σε μια βίαιη και καταπιεστική οικογένεια και, ως έφηβη, είχε παρουσιάσει σημάδια πνευματικής αστάθειας.  Καθώς, όμως, έγινε μια όμορφη κοπέλα δεν δυσκολεύτηκαν να την παντρέψουν στα δεκαεπτά της.

Ο φιλικός και οικογενειακός της περίγυρος σοκαρίστηκε όταν αποκαλύφθηκε πως είχε δηλητηριάσει τον σύζυγο, τις κόρες της και τον κουνιάδο της.  Μετά τις δολοφονίες και πριν την σύλληψή της, εισπέπραξε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από την ασφάλεια, το οποίο διέθεσε ολόκληρο για την κατασκευή ενός επιβλητικού ταφικού μνημείου για την οικογένειά της, το οποίο επισκεπτόταν σε καθημερινή βάση.

Όταν εκτελέστηκε ήταν τριάντα χρονών.  Η ιστορία της διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες σε αυτό το άρθρο, καθώς τα εγκλήματά της δεν ήταν απόρροια των δύσκολων συνθηκών στην πολιτεία της Victoria λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά είχαν της ρίζες τους στην οικογενειακή και προσωπική δυσλειτουργία.

H Ellen Kelly με τα εγγόνια της
H Ellen Kelly με τις εγγονές της

Ellen Kelly

Η Ellen Kelly παντρεύτηκε τον «Red» Kelly το 1850.  Ο Red ήταν ένας πρώην κατάδικος, που μεταφέρθηκε από την Ιρλανδία στην Αυστραλία επειδή, υποτίθεται, είχε κλέψει δυο γουρούνια.  Εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Victoria, αναζητώντας χρυσό.  Στη συνέχεια αγόρασε μια μικρή φάρμα, αλλά αναγκάστηκε να την πουλήσει λόγω χρεών.  Μετά τον θάνατο του Red η Ellen, η οποία δεν ήξερε ανάγνωση και γραφή, άνοιξε ένα μικρό μπαρ, προκειμένου να συντηρήσει τον εαυτό της και τα παιδιά της.  O διαβόητος παράνομος Ned Kelly ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά της Ellen και του Red.  Ένα παιχνίδι της τύχης είχε ως αποτέλεσμα, την ημέρα που εκτελέστηκε ο Ned στις φυλακές της Victoria –στις 11 Νοεμβρίου του 1880- η μητέρα του Ellen να είναι κρατούμενη στην γυναικεία πτέρυγα.

Ned Kelly
Ned Kelly

H Ellen καταδικάστηκε για την επίθεση στον αστυνομικό Fitzpatrick ο οποίος, προφασιζόμενος έρευνα για τον Ned, μπήκε με τη βία στο σπίτι της και κακοποίησε την κόρη της Kate.  Η Ellen καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, επειδή χτύπησε τον αστυνομικό στο κεφάλι με ένα φτυάρι.  Ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής η απόφαση ήταν πολύ σκληρή και κάτι που την κατέστησε σκληρότερη ήταν το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στην Ellen να πάρει μαζί της στη φυλακή το μόλις τεσσάρων μηνών μωρό της, κάτι που ήταν πρακτική για όλες τις άλλες κρατούμενες.  Είναι φανερό ότι η τιμωρία της έστελνε μήνυμα στην οικογένεια των Kelly και τους συγγενείς της.

Όταν ο Ned συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, η Ellen ζήτησε και έλαβε άδεια να τον επισκεφτεί στο κελί του, πριν από την εκτέλεση.  Τον αγκάλιασε, τον κοίταξε στα μάτια και του είπε: «Πέθανε γενναία, πέθανε σαν Kelly» και γύρισε στο κελί της περιμένοντας την εκτέλεση του γιου της.

005povΠαράρτημα – Ανάδοχοι τροφοί

Ο θεσμός των ανάδοχων τροφών (baby farming), προέρχεται από την Μεγάλη Βρεττανία.  Πρωτοσυναντάται στα τέλη της βικτωριανής περιόδου, κυρίως στο μητροπολιτικό νησί αλλά και, αργότερα, στις αποικίες σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία καθώς και στην Αμερική και συνιστάται στην ανατροφή ενός βρέφους ή παιδιού με αντίτιμο.  Μερικοί από τους αναδόχους αναλάμβαναν παιδιά με ένα εφάπαξ ποσό, άλλοι με τμηματικές καταβολές τροφείων.

Παρόλο που οι ανάδοχει τροφοί πήρώνονταν για την φροντίδα που θα αφιέρωναν στα παιδιά, ο όρος κατέληξε να έχει εντελώς αρνητική σημασία καθώς, οι περισσότεροι από αυτούς κακομεταχειρίζονταν και υποσίτιζαν τα παιδιά, γεγονός που, πολύ συχνά, οδηγούσε μέχρι τον θάνατό τους.

Σε αναδόχους κατέληγαν τα παιδιά φτωχών και προβληματικών οικογενειών, τα παιδιά εκτός γάμου και τα παιδιά των πορνών.  Η ανάθεση παιδιών σε αναδόχους τροφούς ήταν ο πρόδρομος της αναδοχής και της υιοθεσίας, πριν αυτές θεσμοθετηθούν με νόμους στην Μεγάλη Βρετανία.

_63785923_110402134Όμως και πλούσιες οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους να ανατραφούν από αναδόχους, οι οποίοι είναι καλοστεκούμενοι χωρικοί.  Το άλλοθι είναι ο καθαρός αέρας της εξοχής, μακριά από την αποπνικτικό και βρώμικο Λονδίνο της εποχής.  Η συγγραφέας Jane Austen, καθώς και όλα της τ’ αδέλφια, ανατράφηκαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους από τέτοιους χωρικούς, γεγονός που δημιούργησε μιαν αποξένωση με την βιολογική τους οικογένεια.

Το γεγονός ότι η πληρωμή των αναδόχων τροφών ήταν χαμηλή και δεν επαρκούσε για την σωστή διατροφή των παιδιών, οδηγούσε πολλές από αυτές να παραμελούν τα παιδιά, αναφορικά με την υγιεινή και την διατροφή τους, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους από κακουχίες και ασιτία.  Κάποιες από αυτές έφτασαν στο σημείο να τα δολοφονήσουν, προκειμένου να επωφεληθούν των τροφείων.  Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για εγκλήματα αυτού του είδους, τόσο στην Μεγάλη Βρετανία όσο και στις αποικίες.

004povΌσο πύκνωναν τα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών από τις αναδόχους τροφούς, τόσο άρχισε να ευαισθητοποιείται η κοινωνία, προεξαρχόντων των γιατρών.  Μια σειρά άρθρων στην British Medical Journal το 1867 ήταν η αφορμή για το αγγλικό κοινοβούλιο ν’ αρχίσει, το 1872, να θέτει κανόνες για το baby farming και να συνεχίσει έτσι μέχρι το 1939, οπότε η αναδοχή και η υιοθεσία τέθηκαν υπό την δικαιοδοσία και προστασία του κράτους.

Το 1926, η βωβή ταινία του William Beaudine «Sparrows», με πρωταγωνίστρια την Mary Pickford, αναπαριστά την ζωή των παιδών σε μια «φάρμα μωρών».

Πηγές

-Stories of women prisoners and their families in Old Melbourne GAOL, Diane Gardiner

Baby farming, History by the Yard

Crimes Against Infants,  Allan L. Peters crime_and_punishment22

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι φόνισσες της Victoria – II”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s