Στυλλού Παντοπίου-Χριστοφή, η θανάσιμη πεθερά – II

styllou-christofi-2Προηγούμενο

Tης Νίνας Κουλετάκη

Το δεύτερο έγκλημα

Το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουλίου του 1954, δεν διέφερε σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Ο Σταύρος ετοιμάστηκε κι έφυγε για τη δουλειά, η μητέρα του καθόταν στο σαλόνι και η Hella, αφού τακτοποίησε τα παιδιά στα κρεβάτια τους και τα καληνύχτισε, πήγε να κάνει το μπάνιο της. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή διάλεξε η Στυλλού για να εκτελέσει το αποτρόπαιο έργο της.

Πήρε από την ξυλόσομπα τον βαρύ, μαντεμένιο δίσκο όπου συγκεντρώνονταν οι στάχτες, αιφνιδίασε την Hella στο μπάνιο και την έριξε αναίσθητη, χτυπώντας την στο κεφάλι με το βαρύ αντικείμενο. Στη συνέχεια, την έσυρε στην κουζίνα, όπου την σταγγάλισε χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τόση ήταν η μανία της και το μίσος απέναντι στην άτυχη κοπέλα, που το μαντήλι έσχισε το δέρμα του λαιμού και παγιδεύτηκε στην πληγή. Για να το αφαιρέσει η Στυλλού, αναγκάστηκε να το κόψει. Υποκύπτοντας σε μια παρόρμηση της στιγμής, έβγαλε τη βέρα από το δάχτυλο της νύφης της και την έκρυψε στο δικό της δωμάτιο, τυλιγμένη σ’ ένα κομμάτι χαρτί.

StyllouChristofi003Το έγκλημα είχε γίνει και η Στυλλού έπρεπε να βρει τρόπο να το κρύψει και να εξαφανίσει τα ίχνη της. Ποιος καλύτερος τρόπος, λοιπόν, από τη φωτιά; Έτσι, μετέφερε το πτώμα της Hellaστην αυλή, το έλουσε με παραφίνη, του έβαλε φωτιά κι έμεινε να το παρακολουθεί, ατάραχη, να καίγεται.

Η ώρα είχε πάει 23.45’ κι ένας γείτονας, ο JohnYoung, είδε από το παράθυρο του σπιτιού του τις μεγάλες φλόγες στην αυλή των Χριστοφή. Βγήκε στον κήπο του ανήσυχος ότι επρόκειτο περί πυρκαγιάς και πλησίασε στον φράχτη που χώριζε τα δύο σπίτια, για να δει καλύτερα. Αργότερα κατέθεσε ότι είδε την μητέρα του Σταύρου να καίει κάτι που έμοιαζε με κούκλα βιτρίνας και υπέθεσε ότι, απλά, έκαιγε σκουπίδια. Γύρισε καθησυχασμένος στο σπίτι και το κρεβάτι του.

John Young, ο γείτονας
John Young, ο γείτονας

Γύρω στη 1 το πρωί, ο κ. και η κα Burstoff που επέστρεφαν σπίτι τους από το εστιατόριο που διατηρούσαν, κόντεψαν να χτυπήσουν με το αυτοκίνητο μια γυναίκα που, σχεδόν, ρίχτηκε στις ρόδες τους. Δεν ήταν άλλη από την αναστατωμένη Στυλλού η οποία, σε σπασμένα αγγλικά, ψέλισσε κάτι για φωτιά και για παιδιά που κοιμούνται. Το ζευγάρι προσπάθησε να την καθησυχάσει και την ακολούθησε στο σπίτι. Είδαν τη φωτιά που είχε σχεδόν σβήσει στην αυλή και που, σίγουρα, δεν απειλούσε το σπίτι. Ο κ. Burnstoff έντρομος διαπίστωσε πως το κορμί που κάπνιζε στην αυλή δεν ήταν κορμί κούκλας, αλλά το σώμα μιας γυναίκας. Καθώς η φωτιά δεν είχε προκαλέσει παρά επιφανειακά εγκαύματα (ένα ανθρώπινο σώμα καίγεται πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι, ίσως, θα υπέθετε κανείς), το βαθύ σημάδι του στραγγαλισμού ήταν ευδιάκριτο στον λαιμό του πτώματος. Ειδοποίησε την αστυνομία που έφθασε λίγο αργότερα, ταυτόχρονα σχεδόν με τον Σταύρο, που γύριζε από την βάρδια του.

Σταύρος Χριστοφής
Σταύρος Χριστοφής

Η Στυλλού προσπάθησε να πείσει τους αστυνομικούς ότι, βλέποντας τις φλόγες, βγήκε στην αυλή να δει τι συμβαίνει και ανακάλυψε το πτώμα της νύφης της. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε πώς βρέθηκε εκεί, ούτε πώς έπιασε φωτιά. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τα τραύματα στο κεφάλι και τον λαιμό του θύματος. Επέμενε ότι δεν ήξερε τίποτα για το φόνο, κυριολεκτικά! Φυσικά, συνελήφθη.

Την επόμενη ημέρα της απαγγέλθηκαν κατηγορίες με την βοήθεια ενός έλληνα διερμηνέα και οδηγήθηκε στην φυλακή Holloway, για να περιμένει τη δίκη.

Αστυνομικοί εξετάζουν τα απομεινάρια της Hella
Αστυνομικοί εξετάζουν τα απομεινάρια της Hella

Δίκη και καταδίκη

Η δίκη της Χριστοφή άρχισε στις 25 Οκτωβρίου του 1954, στο Δικαστήριο του Λονδίνου Old Bailey και κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες. Όταν άκουσε το κατηγορητήριο, κούνησε ζωηρά το κεφάλι της και φώναξε «Νο!», μια από τις ελάχιστες φορές που μίλησε αγγλικά. Ο δικηγόρος της, καθώς και ο γιος της, προσπάθησαν να την πείσουν να δεχτεί τη δήλωση παραφροσύνης, ώστε να γλιτώσει τη ζωή της. Η Στυλλού ήταν ανυποχώρητη: «Μπορεί να είμαι φτωχή και αγράμματη, αλλά τρελή δεν είμαι. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!»

styllou-christofi-4Μετά από την άρνησή της αυτή, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ραγδαία. Η πολιτική αγωγή κατέρριψε κάθε ασθενικό ισχυρισμό αθωότητος (όχι ότι κανείς πίστευε πως υπήρχαν και τέτοιοι) και με συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε (ίχνη αίματος στο μπάνιο και την κουζίνα που δεν είχαν καθαριστεί καλά, το κομμένο φουλάρι που βρέθηκε στα σκουπίδια, η βέρα της Hella που ανακαλύφθηκε στο δωμάτιο της Χριστοφή, ίχνη στο πάτωμα από το σύρσιμο του πτώματος) ζήτησε να κηρυχθεί η Στυλλού ένοχη. Οι εξηγήσεις της, από αφελείς έως αστείες (ισχυρίστηκε πως βρήκε τη βέρα της Hella στις σκάλες του σπιτιού και υπέθεσε πως ήταν κρίκος από το κουρτινόξυλο) δεν έπεισαν κανέναν και, κυρίως, το σώμα των ενόρκων το οποίο χρειάστηκε μόνο δύο ώρες για να προσκομίσει την ετυμηγορία του: η Στυλλού Παντοπίου – Χριστοφή είχε κριθεί ένοχη για την δολοφονία της νύφης της. Η ποινή της θα ήταν ο θάνατος δι’  απαγχονισμού.

Φυλακή Holloway
Φυλακή Holloway

Την εποχή της δίκης της Στυλλούς Χριστοφή, η Κύπρος ήταν σε αναβρασμό. Οι διεθνείς αντιξοότητες για την Ελλάδα την επαύριον του Εμφυλίου ήταν πολλές, όμως ήταν αδύνατο, πλέον, να εμποδίσουν τους Κυπρίους. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η βρετανική αδιαλλαξία παρέμενε άκαμπτη, και ούτε το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, ούτε η διεθνοποίηση του Κυπριακού, με την προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη απέδωσαν καρπούς. Για τους Βρετανούς η παραμονή στην Κύπρο αποτελούσε μονόδρομο, ύστερα από την απώλεια άλλων σημαντικότερων κτήσεών τους και άλλοτε επικαλούνταν εναντίον της Ενωσης τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και άλλοτε τα «τουρκικά συμφέροντα». Παράλληλα, δεκάδες ανώτεροι αποικιακοί υπάλληλοι υποστήριζαν ότι οι Κύπριοι ήταν αδύνατο να καταφύγουν στα όπλα.  Λίγο αργότερα, την 1η Απριλίου 1955, θα διαψεύδονταν, καθώς άρχισε στην Κύπρο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας με στόχο την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

735db-10Προς το παρόν, βρισκόμαστε στο 1954 και στην δίκη της Στυλλούς Χριστοφή. Δυο μήνες πριν, ένα δοχείο γεμάτο με αίμα είχε παραδοθεί στον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Winston Churchill. Ήταν το αίμα μιας ομάδας κυπρίων αξιωματικών οι οποίοι, με αυτή τη συμβολική τους κίνηση, ήθελαν να μηνύσουν στον άγγλο πρωθυπουργό πως ήταν αποφασισμένοι να χύσουν το αίμα τους για να πραγματοποιηθεί η ένωση με την Ελλάδα. Ένα ίδιο δοχείο παραδόθηκε από τους ίδιους αυτοπροσώπως στην Αθήνα, στην Εκκλησία της Κύπρου. Ταυτόχρονα στο νησί συνέβαιναν μια σειρά επιθέσεων σε αγγλικούς στόχους.

Φυσικά, αυτά τα γεγονότα δεν επηρρέασαν άμεσα την εξέλιξη της δίκης της Χριστοφή. Έπαιξαν, όμως, τον ρόλο τους στο να διαμορφωθεί ένα απολύτως αρνητικό κλίμα εναντίον της που είχε σαν αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτηση χάριτος που κατέθεσε ο δικηγόρος της. Στο πρόσωπό της, η αγγλική κοινή γνώμη δεν έβλεπε μόνο τη στυγνή και αμετανόητη φόνισσα, αλλά και την αγνώμονα Κύπρια, που δεν εκτιμούσε τα ωφέλη του νησιού από τον αποικιακό πολιτισμό και, επομένως, δεν της άξιζε επιείκεια.

Eκτέλεση και ταφή

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1954 η Στυλλού Χριστοφή άφησε την τελευταία της πνοή στην αγχόνη της φυλακής Holloway, από τον διαβόητο δήμιο Albert Pierrepoint. Όταν ρωτήθηκε αν είχε καμιά τελευταία επιθυμία, ζήτησε να κρεμάσουν έναν σταυρό στον τοίχο του χώρου εκτέλεσης. Η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε και ο σταυρός έμεινε στην ίδια θέση μέχρι το 1967, οπότε και ο συγκεκριμένος χώρος καταργήθηκε και η αγχόνη αποσυνδέθηκε. H Στυλλού Χριστοφή πέθανε μόνη της, καθώς ούτε ο γιος της παραβρέθηκε στην εκτέλεση.

Η απόφαση εκτέλεσης της Στάλλως Χριστοφή
Η απόφαση εκτέλεσης της Στυλλούς Χριστοφή

H Στυλλού ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από τριάντα χρόνια. Ήταν, επίσης, η προτελευταία καθώς, 8 μήνες αργότερα, ακολούθησε η εκτέλεση της Ruth Ellis, η οποία είχε δολοφονήσει τον εραστή της έξω από ένα εστιατόριο που, από διαβολική σύμπτωση, απείχε μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι των Χριστοφή. Η Ruth Ellisήταν και η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Κι ενώ η βρετανική κοινή γνώμη είχε ήδη αρχίσει να στρέφεται κατά της επιβολής της θανατικής ποινής, η Στυλλού Χριστοφή δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές, σε αντίθεση με την Ruth Ellis. Και ο λόγος δεν ήταν μόνο οι διαφορές στην εμφάνιση των δύο γυναικών.

Το πτώμα της Χριστοφή τάφηκε σε έναν αμαρκάριστο τάφο, μέσα στα τείχη της φυλακής Holloway, όπως ήταν το σύνηθες. Το 1971 έγιναν εκτεταμένες εργασίες στο σωφρονιστικό κατάστημα κατά τη διάρκεια των οποίων απαιτήθηκε εκταφή όλων των γυναικών που είχαν εκτελεστεί εκεί.

graveΜε εξαίρεση τα λείψανα της RuthEllis, αυτά τεσσάρων άλλων γυναικών, των Edith Thomson, Amelia Sach, Annie Walters και Στυλλούς Χριστοφή, τάφηκαν εκ νέου σε ομαδικό τάφο, στο κοιμητήριο του Brookwood, στο Surrey, ο οποίος παρέμεινε επίσης αμαρκάριστος μέχρι τις 13 Νοεμβρίου του 1993, οπότε και τοποθετήθηκε μια γρανιτένια πλάκα με τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών που ήσαν θαμμένες εκεί. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τους συγγενείς της Edith Thomson, το όνομα της οποίας βρίσκεται γραμμένο στο πάνω μέρος της πλάκας, ενώ των άλλων τριών στις πλευρές της.

3298340Πηγές

-Serial Killer Crime Index

-Wayback Machine Internet Archive

-TrueCrimeStories, MaxHaines

– Το κυπριακό ενωτικό κίνημα, 1830-1955, Πέτρου Παπαπολυβίου

-Knitted Homes of Crime, Freddie Robins

crime_and_punishment22

3 σκέψεις σχετικά με το “Στυλλού Παντοπίου-Χριστοφή, η θανάσιμη πεθερά – II”

  1. Ε ρε τι εχει γίνει στον κόσμο και δεν το ξέρουμε. Βαθιά διαταραγμένη προσωπικότητα αλλά πρέπει να είχε και εφυία ελάφρώς (ή πολύ) χαμηλή. Έκανε το έγκλημα χωρίς καμμία απολύτως πρόβλεψη προστασίας του εαυτού της, δεν το βλέπεις συχνά αυτό.

  2. Το γεγονός ότι διέπραξε φόνο νωρίτερα στην Κύπρο και δεν τιμωρήθηκε, πιθανότατα την έκανε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να το επαναλάβει χωρίς συνέπειες.
    Άλλο πράγμα όμως η Κύπρος της δεκαετίας του ’20 και άλλο πράγμα η Αγγλία της δεκαετίας του ’50.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s