Winnie Judd: Οι φόνοι του μπαούλου – II

winnie-ruth-judd-52Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Κατά την προανάκριση, το μόνο που δήλωσε η Winnie ήταν ότι σκόπευε να ρίξει τα μπαούλα στη θάλασσα, να βυθιστούν στον ωκεανό.  «Κι αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε», συμπλήρωσε.

Στην προανάκριση
Στην προανάκριση

Ο σύζυγός της, γιατρός William Judd, είπε στους αστυνομικούς: «Η Winnie μου είναι μια εκλεπτυσμένη και ήσυχη γυναίκα, ανίκανη να διαπράξει τα φρικτά εγκλήματα για τα οποία την κατηγορείτε.  Παραδέχομαι, ωστόσο, πως η υγεία της είναι εύθραυστη –πάντα ήταν- και έχει περάσει έξι μήνες σ’ ένα σανατόριο στην Pasadena.  Ως γιατρός θα έλεγα πως είναι ψυχολογικά ασταθής». Ο William Judd ήταν νευρολόγος και μέσω της ειδικότητάς του γνωρίστηκε με την γυναίκα του.  Επίσης, ο αδελφός της Winnie κατέθεσε πως η αδελφή του «συχνά εξεδήλωνε αδικαιολόγητες εκρήξεις οργής».

Dr Latton
Dr Latton

Ο Dr Latton, ένας ψυχίατρος, κατέθεσε ότι η Winnie ήταν πνευματικά ασθενής και χρησιμοποίησε τα αμφίβολα αποτελέσματα μιας ανθρωπομετρικής εξέτασης για να στηρίξει την διάγνωσή του.  Κατά την διάρκεια της προανάκρισης η Winnie έπαθε νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να αναρρώσει πριν οδηγηθεί σε δίκη.  Ο William δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό της.

H Winnie με τον σύζυγό της, στο νοσοκομείο
H Winnie με τον σύζυγό της, στο νοσοκομείο

Η δίκη ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου του 1932, τρεις μήνες μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων στα μπαούλα.  Πρόεδρος της έδρας ήταν ο δικαστής Clarence E. Ice.

Ο δικαστής Clarence E. Ice
Ο δικαστής Clarence E. Ice

Η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι η Winnie είχε προμελετήσει το έγκλημά της, ότι οι σχέσεις των τριών γυναικών ήταν τεταμένες τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των φόνων, ότι είχαν αναπτύξει μιαν αντιζηλία εξαιτίας του Jack Halloran και ότι η Winnie αυτοτραυματίστηκε στο χέρι για να υποστηρίξει την υπόθεση της επίθεσης εναντίον της.

H Winnie με τον δικηγόρο της Dick Cantillon
H Winnie με τον δικηγόρο της Dick Cantillon

Ο συνήγορος της Winnie, Dick Cantillon, δήλωσε ότι η  Judd ήταν αθώα λόγω παραφροσύνης και δεν χρησιμοποίησε τον ισχυρισμό της περί αυτοάμυνας.  Επίσης ο διαμελισμός του σώματος της Hedvig δεν αναφέρθηκε, καθώς η Winnie κατηγορήθηκε μόνο για τον φόνο της Agnes, το πτώμα της οποίας βρέθηκε ανέπαφο.

Οι ένορκοι στη δίκη της Winnie
Οι ένορκοι στη δίκη της Winnie
Η ετυμηγορία
Η ετυμηγορία

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1932, το σώμα των ενόρκων κατέληξε σε ετυμηγορία:  η Winnie κρίθηκε ένοχη για φόνο πρώτου βαθμού και καταδικάστηκε σε θάνατο. Οι ένορκοι, όλοι άντρες, δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να καταλήξουν στην ομόφωνη απόφαση.  Ήδη είχαν σοκαριστεί από τις φωτογραφίες των πτωμάτων στα μπαούλα, που τους έδειξε η πολιτική αγωγή και από τους υπαινιγμούς περί λεσβιακών σχέσεων των γυναικών.

Agnes Anne LeRoi
Agnes Anne LeRoi
Hedvig Samuelson
Hedvig Samuelson

Η στάση της Winnie στο δικαστήριο, που έδειχνε να μην μετανοιώνει για το φρικτό έγκλημά της τους ερέθισε περισσότερο και, με την απόφασή τους, θέλησαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά αυτή τη γυναίκα που ξεπέρασε κάθε όριο και παρέβη κάθε κανόνα ηθικής.

H δίκη της Winnie Judd
H δίκη της Winnie Judd

Ορίστηκε να εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού στις 17 Φεβρουαρίου του 1933 και οδηγήθηκε στις Κρατικές Φυλακές της Αριζόνα.  Οι δικηγόροι της κατάφεραν να εξασφαλίσουν μιαν εξέταση από συμβούλιο ειδικών, προκειμένου να αποδείξουν ότι ήταν ψυχασθενής.

H δίκη της Winnie Judd
H δίκη της Winnie Judd

Η ακροαματική διαδικασία για την κατάσταση της πνευματικής και ψυχικής υγείας της Winnie κράτησε δέκα ημέρες και το αποτέλεσμά της της έσωσε τη ζωή: η Winnie Judd κρίθηκε ψυχικά ασθενής και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Ψυχιατρείο της Αριζόνα, στις 24 Απριλίου του 1933.

Η ακροαματική διαδικασία για την κατάσταση της πνευματικής και ψυχικής υγείας της Winnie
Η ακροαματική διαδικασία για την κατάσταση της πνευματικής και ψυχικής υγείας της Winnie

Εκτός όμως από την Winnie, κάποιος άλλος βρέθηκε σε εξίσου δεινή θέση. Κι αυτός δεν ήταν παρά ο Jack Halloran ο οποίος, όταν η παράνομη σχέση του με την κατηγορούμενη αποκαλύφθηκε στη δίκη, θεωρήθηκε συνένοχος στο έγκλημα και, μάλιστα, αυτός που προχώρησε στον τεμαχισμό του πτώματος της Samuelson.

Halloran
Halloran

Παραπέμφθηκε σε δίκη στις 30 Δεκεμβρίου του 1932.  Ενώ η Winnie δεν κατέθεσε στη δίκη της, υπήρξε λαλίστατη σ’ εκείνη του Halloran.  Κάθισε στο έδρανο των μαρτύρων και ιδιαίτερα συγκινημένη είπε: «Θα με κρεμάσουν για κάτι για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Jack Halloran…  Καταδικάστηκα για φόνο, ενώ πυροβόλισα ευρισκόμενη εν αμύνει.  Ο Jack Halloran εξαφάνισε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.  Αυτός φταίει για όσα υφίσταμαι.  Είναι ένοχος για όλα όσα κατηγορούν εμένα.  Κι αυτή είναι όλη η αλήθεια». 

winnie-ruth-judd-126Η Winnie κατέθεσε ότι πήγε στο διαμέρισμα των κοριτσιών επειδή την είχαν καλέσει να παίξουν μπριτζ.  Όταν έφυγε η τέταρτη της συντροφιάς, μια και μια άλλη κοπέλλα φίλη των κοριτσιών, ξέσπασε μια λογομαχία ανάμεσα στις τρεις τους.  Η Agnes και η Hedvig κατηγόρησαν την Winnie ότι ενθάρρυνε την σχέση του Halloran με μια άλλη γυναίκα.  Η Winnie ισχυρίστηκε ότι απειλήθηκε με το περίστροφο και σκότωσε αμυνόμενη.

winnie-ruth-judd-81Στη συνέχεια –και σύμφωνα πάντα με την Winnie- συναντήθηκε με τον Jack κι επέστρεψαν οι δυο τους μαζί στο διαμέρισμα.  Όταν αυτός είδε τα πτώματα πήγε στο γκαράζ και κουβάλησε τα μπαούλα.  Τεμάχισε την Hedvig και, μαζί με την Winnie, έβαλαν τα πτώματα στις αποσκευές.  Της είπε να μη μιλήσει σε κανέναν.

winnie-ruth-judd-12Ο Halloran δεν κατέθεσε στη δίκη του.  Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε πως η κατάθεση της Winnie ήταν «αποκύημα φαντασίας ενός διαταραγμένου μυαλού».  Καθώς δεν υπήρξαν αποδείξεις για την εμπλοκή του Halloran, με οιονδήποτε τρόπο, στην εκτέλεση ή την συγκάλυψη του εγκλήματος, οι κατηγορίες απορρίφθηκαν και, στις 25 Ιανουαρίου του 1933, ο Jack Halloran αφέθηκε ελεύθερος.

Winnie Judd (007)Μετά την άρση της εκτέλεσης της θανατικής ποινής η Winnie, όπως προείπα, κλείστηκε στο Κρατικό Ψυχιατρείο της Αριζόνα, στο Phoenix, που ήταν και το μοναδικό ψυχιατρείο της Πολιτείας.  Από το 1933 μέχρι το 1963,  η Judd δραπέτευσε από το ψυχιατρείο έξι φορές, σε μία μάλιστα από αυτές ακολούθησε με τα πόδια τις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, μέχρι την Yuma της Αριζόνα.

Σύλληψη της Judd, μετά από μια απόδραση
Σύλληψη της Judd, μετά από μια απόδραση
Σύλληψη της Judd, μετά από μια απόδραση
Σύλληψη της Judd, μετά από μια απόδραση

Τελευταία φορά δραπέτευσε στις 8 Οκτωβρίου του 1963, χρησιμοποιώντας ένα κλειδί για την κύρια πόρτα του ψυχιατρείου, που της είχε δώσει μια φίλη.  Η Winnie κατέληξε στην περιοχή του Κόλπου του San Francisco, όπου προσελήφθη ως εσωτερική οικιακή βοηθός σε μια πλούσια οικογένεια, που ζούσε σ’ ένα επιβλητικό μέγαρο με θέα στον Κόλπο.  Είχε διαλέξει για όνομά της το Marian Lane και η ελευθερία της διήρκεσε έξι χρόνια.  Η πραγματική της ταυτότητα αποκαλύφθηκε, συνελήφθη και επέστρεψε στην Αριζόνα στις 18 Αυγούστου του 1969.

Σύλληψη της Judd, μετά την τελευταία απόδραση
Σύλληψη της Judd, μετά την τελευταία απόδραση

Winnie Ruth Judd was recaptured six-and-a-half years after her escapeΣτη συνέχεια η Winnie προσέλαβε τον φημισμένο συνήγορο του San Francisco Melvin Belli.  Επειδή ο ίδιος δεν είχε άδεια να δικηγορεί στο Phoenix, προσέλαβε τον, τότε παντελώς άσημο δικηγόρο, Larry Debus, ως βοηθό.  Ο Debus κατόρθωσε να πείσει τον Κυβερνήτη της Αριζόνα Jack Williams να υπογράψει για την απελευθέρωση της Judd, υποσχόμενος ότι η συνάντησή τους θα έμενε μυστική.  Ο υπερφίαλος και ανυπόμονος Belli παραχώρησε μια συνέντευξη τύπου, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της Judd.  Για να μην αποτύχει το εγχείρημα, ο Debus αποδεσμεύτηκε από τον Belli.  Τελικά, μετά από δύο χρόνια νομικών διαδικασιών και εμπλοκών, η Winnie αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή στις 22 Δεκεμβρίου του 1971.

Η Winnie Judd σε ηλικία 77 ετών
Η Winnie Judd σε ηλικία 77 ετών

Μετά την αποφυλάκισή της, μετακόμισε στο Stockton της Calofornia.  Το 1983 η Πολιτεία της Αριζόνα της εκχώρησε πλήρη απαλλαγή, έπαψε δηλαδή η αποφυλάκισή της να τελεί υπό αναστολή.  Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1998, σε ηλικία 93 ετών, 67 χρόνια μετά την ημέρα που παραδόθηκε στην αστυνομία του Los Angeles, το 1931.

Συνεχίζεται

crime_and_punishment22

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Winnie Judd: Οι φόνοι του μπαούλου – II”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s