Winnie Judd: Οι φόνοι του μπαούλου – III

winnie-ruth-judd-107Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Ενόσω η Winnie Judd ήταν ακόμη ζωντανή, διεξήχθησαν διαδοχικές, ανεπίσημες έρευνες για την υπόθεση, με πιο σημαντική ανάμεσά τους εκείνην της ερευνήτριας-δημοσιογράφου Jana Bommersbach.  Το αποτέλεσμά τους ήταν ιδιαίτερα περίεργο:  μια σειρά ανθρώπων οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρέθηκαν κοντά στα γεγονότα ή τα πρόσωπα της υπόθεσης, πίστευαν πως η Judd είχε πράγματι σκοτώσει ευρισκόμενη εν αμύνει και, συνεπώς, έπρεπε να έχει κατηγορηθεί γι αυτό και όχι για φόνο πρώτου βαθμού.

trunk-murderess-winnie-ruth-judd-jana-bommersbach-paperback-cover-artΑρχικά η Bommersbach δημοσίευε τα ευρήματα της έρευνάς της σε μια σειρά άρθρων στην εφημερίδα Phoenix New Times και, στη συνέχεια, προχώρησε στη συγγραφή και την έκδοση ενός βιβλίου για την υπόθεση Judd, με τίτλο «Η Φόνισσα του Μπαούλου: Winnie Ruth Judd» (The Trunk Murderess: Winnie Ruth Judd). H Bommersbach, κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, πέρασε πολλές ώρες μιλώντας με την ίδια τη Winnie Judd.

H Jana Bommersbach με την Winnie Judd
H Jana Bommersbach με την Winnie Judd

 Όσο προχωρούσε η έρευνά της, διαπίστωνε ότι, τόσο η αστυνομία όσο και η πολιτική αγωγή, επέδειξαν προκατάληψη έναντι της Winnie, σε πολλά επίπεδα.  Σύμφωνα με το βιβλίο, λόγω του μικρού πληθυσμού του Phoenix το 1931, αρκετοί αστυνομικοί γνώριζαν καλά τον Jack Halloran΄καθώς και τα άτομα με τα οποία συσχετιζόταν, όπως και τους φίλους και τις ερωμένες του.

Tα θύματα, Agnes Anne LeRoi και Hedvig Samuelson
Tα θύματα, Agnes Anne LeRoi και Hedvig Samuelson

Μερικοί αστυνομικοί γνώριζαν και τα θύματα.  Υπήρχαν και αρκετοί που πίστευαν πως η Winnie δεν σκότωσε κανέναν, ούτε καν ενώ βρισκόταν σε άμυνα, αλλά κατηγορήθηκε για να καλυφθεί ο Halloran και, ενδεχομένως, άλλα άτομα.  Οι περισσότεροι ήταν της γνώμης πως δεν ήταν δυνατόν η Winnie να έχει διαμελίσει το σώμα της Hedvig, πως δεν ήταν η «Ξανθιά Χασάπισσα» όπως την αποκαλούσε ο τύπος της εποχής και πως δεν θα μπορούσε μόνη της αυτή, μια τόσο λεπτεπίλεπτη γυναίκα, να σηκώσει και να μεταφέρει τα πτώματα.

H Winnie, με το περίφημο βελούδινο φουστάνι που έκανε τον τύπο της εποχής να την ονομάσει "Βελούδινη Φόνισσα"
H Winnie, με το περίφημο βελούδινο φουστάνι που έκανε τον τύπο της εποχής να την ονομάσει «Βελούδινη Φόνισσα»

Υπήρξαν ενδείξεις πως κάποιος με γνώσεις χειρουργικής είχε πραγματοποιήσει τον διαμελισμό και η Winnie τέτοιες γνώσεις δεν διέθετε.  Σύμφωνα με τις φωτογραφίες της αυτοψίας το σώμα δεν είχε κατακρεουργηθεί αλλά η κοπή ήταν καθαρή και σε συγκεκριμένα σημεία.

Agnes Anne LeRoi και Hedvig Samuelson
Agnes Anne LeRoi και Hedvig Samuelson

Η απαλλαγή του Jack Halloran από όλες τις κατηγορίες, θεωρήθηκε από πολλούς ως κακοδικία και η αθώωσή του ως πολιτική κάλυψη.  Το αυτοκίνητο του Halloran, μια γκρίζα Packard, είχε θεαθεί έξω από το σπίτι του εγκλήματος τη νύχτα των δολοφονιών, καθώς και την επόμενη ημέρα.  Το λιγότερο, λοιπόν, θα έπρεπε να είχε δικαστεί και καταδικαστεί ως συνένοχος της Judd.

Winnie Judd (010)Παρόλο, όμως,  που ο Halloran αθωώθηκε από τον νόμο, δεν αθωώθηκε και από την κοινωνία του Phoenix.  Η, μέχρι τότε, ανθούσα επιχείρησή του πήρε την κάτω βόλτα, οι επιφανείς επαγγελματικοί του συνεργάτες εξαφανίστηκαν και η κοινωνική του θέση καταβαραθρώθηκε.

Winnie Judd (002)Η Bommersbach κάνει επίσης λόγο στο βιβλίο της για την πιθανότητα να υπήρχε και δεύτερο όπλο, εκτός από το 25άρι colt που σκότωσε την Hedvig.  Κι αυτό γιατί, στα πρώτα δημοσιεύματα μετά την ανακάλυψη των φόνων, είχε διατυπωθεί κάτι σχετικό.  Συγκεκριμένα, η εφημερίδα The Arizona Republic, στο φύλλο της της 20ης Οκτωβρίου 1931 έγραψε: «Στους φόνους χρησιμοποιήθηκαν δύο ρεβόλβερ, με σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος, λένε οι ιατροδικαστές».  Την ίδια ημέρα η εφημερίδα The Los Angeles Times αναφέρει «Ο δολοφόνος εικάζεται ότι χρησιμοποίησε ένα αυτόματο 25άρι στη δολοφονία της Hedvig Samuelson, αλλά ένα άλλο όπλο, με σφαίρες μεγαλύτερου διαμετρήματος, ήταν αυτό που σκότωσε την Agnes LeRoi». Εντούτοις, σε καμία από τις αναφορές της αστυνομίας γίνεται λόγος για την ύπαρξη δεύτερου όπλου.  Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο τα δημοσιεύματα –των οποίων η πηγή δεν έγινε ποτέ γνωστή- αναφορικά με δεύτερο όπλο έπαψαν.

To σαλόνι, στο σπίτι των φόνων
To σαλόνι, στο σπίτι των φόνων

Αναφορικά με την θεωρία ότι κάποιο πρόσωπο με γνώσεις χειρουργικής διαμέλισε το πτώμα της Samuelson, η Bommersbach παραθέτει την μαρτυρία της Ann Miller.  Η Μiller ήταν μια νοσοκόμα του Κρατικού Ψυχιατρείου της Αριζόνα κατά το 1936, όπου ήταν κρατούμενη η Judd, και η οποία είχε δώσει συνέντευξη στην Bommersbach κατά την διάρκεια της έρευνάς της.  Ισχυρίστηκε, λοιπόν, η νοσοκόμα ότι η Winnie –με την οποία είχαν γίνει φίλες- της είχε εξομολογηθεί ότι κάποιος Dr Brown την είχε επισκεφθεί ενόσω ήταν ακόμη στη φυλακή και της είχε πει ότι ήταν αποφασισμένος να τα ομολογήσει όλα.

Η Winnie στον κήπο της φυλακής
Η Winnie στον κήπο της φυλακής

Αργότερα, όταν η Miller διηγήθηκε την ιστορία της Judd και μαζί κι αυτήν την πληροφορία σε έναν δικηγόρο του Phoenix, εκείνος της είπε: «Δεν αμφιβάλλω ότι σου εκμυστηρεύθηκε κάτι τέτοιο.  Ο Dr Brown ήλθε στο γραφείο μου και ήθελε να μου πει όλη την ιστορία, όπως πραγματικά συνέβη.  Ήμουν απασχολημένος και του έκλεισα ένα ραντεβού γιά την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ.  Είχε πεθάνει την προηγούμενη ημέρα».  Πράγματι, ο Dr Brown πέθανε από ανακοπή τον Ιούνιο του 1932, σε ηλικία σαράντα τεσσάρων ετών.

winnie-ruth-judd-40Σύμφωνα με την Bommersbach, κάποιοι υπέθεσαν ότι είχε αυτοκτονήσει. Γράφει στο βιβλίο της: «Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Mirror την ημέρα της απαλλαγής του Halloran από τις κατηγορίες, ένας δεύτερος άνδρας θα είχε πιθανότατα κατηγορηθεί, σύμφωνα με τις οργιάζουσες φήμες, αν δεν τον είχε προλάβει ο θάνατος.  Η ιστορία που αφηγήθηκε η κ. Judd, περιλαμβάνει και έναν γιατρό ο οποίος κλήθηκε από τον Halloran στο σπίτι των φόνων για να βοηθήσει στην απαλλαγή από τα πτώματα.  Ο γιατρός αυτός αυτοκτόνησε».

winnie-ruth-judd-123Μέχρι σήμερα, πολλά σημεία της ιστορίας της Winnie Judd παραμένουν στο σκοτάδι;  Σκότωσε η ίδια;  Σκότωσε ευρισκόμενη σε άμυνα; Κάλυπτε τον Halloran, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη;  Υπήρχε και άλλο, εμπλεκόμενο, άτομο;  Δεν θα μάθουμε με σιγουριά ποτέ, καθώς κανείς από τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Η ιστορία των Φόνων του Μπαούλου ενέπνευσε βιβλία και ταινίες.

-Το βιβλίο της Megan Abbott «Bury Me Deep», βασίζεται χαλαρά στην υπόθεση.

bury-me-deep-scanned-Η βρετανικής παραγωγής ταινία «Keeping Mum» βασίζεται επίσης χαλαρά στην ιστορία της Winnie Judd.  Η κεντρική ηρωίδα, που την υποδύεται η Maggie Smith, είναι μια δολοφόνος που έχει δραπετεύσει και βρίσκει δουλειά ως γκουβερνάντα και οικιακή βοηθός.  Τα διαμελισμένα θύματά της βρέθηκαν σε δυο ματωμένα μπαούλα, καθώς ταξίδευε με τραίνο, αν και δεν πρόκειται για δυο φίλες, όπως συνέβη στην πραγματικότητα.  Στην ταινία, που είναι μια μαύρη κωμωδία, πρωταγωνιστούν επίσης ο Rowan Atkinson, η Kristin Scott Thomas και ο Patrick Swayze.

Η ιστορία της Winnie Judd είναι επίσης το θέμα της ταινίας Murderess, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Scott Coblio, στην οποία παίζουν αποκλειστικά μαριονέττες.  Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Rochester New Yorks Little Theater, το 2007, και από τότε προβάλλεται κάθε χρόνο στο θέατρο The Trunk Space, στο Phoenix, στις 16 Οκτωβρίου, επέτειο του εγκλήματος.

Τέλος, η ταινία κινουμένων σχεδίων του «Baggage Claim», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Teppei Ando, βασίζεται επίσης στην υπόθεση Judd.

Πηγές

-Phoenix New Times

-Dobkins J. Dwight –  Robert J. Hendricks: Winnie Ruth Judd: the Trunk Murders

Jana Bommersbach: The Trunk Murderess: Winnie Ruth Judd

-Arizona Memory Project

-Christopher G. McPherson: Μy life with Winnie

-Imdb

-Murder Dollhouse

crime_and_punishment22

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Winnie Judd: Οι φόνοι του μπαούλου – III”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s