Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελβετία – III

Προηγούμενο

Της  MARIA CHRISTENKONSTANTINIDIS*

image0028. ERNST DEUBELBEISS – KURT SCHÜRMANN

Την νύχτα της 4ης Δεκεμβρίου του έτους 1951 ο μηχανικός Ernst Deubelbeiss και ο οικοδόμος Kurt Schürmann, το ποινικό παρελθόν των οποίων περιλαμβάνει ποινές για ληστείες, απαγάγουν έναν τραπεζίτη στην περιοχή Τσόλικον του καντονίου Ζυρίχης με σκοπό την ληστεία της τράπεζας που διοικεί, αλλά το σχέδιό τους αποτυγχάνει και τον δολοφονούν.

image001Την νύχτα της 25ης Ιανουαρίου του έτους 1952 οι Deubelbeiss και Schürmann, οι οποίοι χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους πυροβόλα όπλα και αυτοκίνητα που έχουν παράνομα στην κατοχή τους, εισβάλλουν στο ταχυδρομείο της περιοχής Reinach του καντονίου Άαργκαου με σκοπό την ληστεία, η αστυνομία, όμως, τους αιφνιδιάζει, διαφεύγουν, συλλαμβάνονται ύστερα από έντονη και πολύμηνη αναζήτηση και καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Schürmann αποφυλακίζεται το έτος 1970 και ο Deubelbeiss το έτος 1978.

image003ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ – ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ernst Deubelbeiss: 1921 – 2005
Kurt Schürmann: 1924 – 2006

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Οι Ντόιμπελμπαϊς και Σίρμαν, αριστεροί και μέλη του Κόμματος Εργασίας Ελβετίας PdAS*, ισχυρίζονται ότι κλέβουν για ιδεολογικούς λόγους με σκοπό την ίδρυση ενός επαναστατικού κόμματος. Η ακραία ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στον αστυνόμο και στον βοηθό του και στους Deubelbeiss και Schürmann κατά την απόπειρα ληστείας στην περιοχή Reinach αποτελεί μοναδικό γεγονός στα εγκληματικά χρονικά της Ελβετίας: η αστυνομία συλλέγει 108 σφαίρες.

image004ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ – ΑΠΗΧΗΣΗ

Η έντονη και πολύμηνη αναζήτηση των Deubelbeiss και Schürmann, ειδικά σε κύκλους αριστερών, ταράζει την ήσυχη ζωή της Ελβετίας. Η αστυνομία ελέγχει δύο χιλιάδες εν δυνάμει υπόπτους. Η καχυποψία εξαπλώνεται ανάμεσα στους πολίτες κι ένα μέρος αυτών ασκεί αρνητική κριτική στην αστυνομία. Ο όρος «γκάνγκστερ» εισάγεται στην γλώσσα και στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι Deubelbeiss και Schürmann αποκτούν σχεδόν μυθικές διαστάσεις στο συλλογικό ασυνείδητο, oι ενήλικοι φοβερίζουν για παράδειγμα τα άτακτα παιδιά με τον «μπαμπούλα» Deubelbeiss**. Το έτος 2007 δημοσιεύεται σχετικό βιβλίο του Willi Wottreng***.

*PdAS: Partei der Arbeit der Schweiz.
**»Wenn du nicht brav bist, kommt der Deubelbeiss.» (Βλέπε ΠΗΓΕΣ.)
***Willi Wottreng: «Deubelbeiss & Co. Wie ein Gangsterduo die Schweiz in Schrecken versetzte», Orell-Füssli-Verlag 2007.

ΠΗΓΕΣ

1.https://www.beobachter.ch/staat/ernst-deubelbeiss-und-er-anderte-sich-doch. Ημερομηνία δημοσίευσης: 06.01.2004.
2. http://www.nzz.ch/aktuell/startseite/articleF808K-1.368421. Ημερομηνία δημοσίευσης: 03.08.2007.
3.Συνοδευτική δημοσίευση της έκθεσης «KRIMINELL – Verbrechen in Zürich als Spiegel ihrer Zeit» (Stadthaus Zürich 23.01.2008-09.05.2008). Έκδοση: Abteilung Kultur der Stadt Zürich, Willi Wottreng. Πνευματικά δικαιώματα: Abteilung Kultur der Stadt Zürich, Willi Wottreng (2008).
4.https://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/Als-ein-Gangsterduo-die-heile-Schweiz-erschuetterte/story/16234793. Ημερομηνία δημοσίευσης: 06.12.2011.

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

*PdAS:ParteiderArbeitderSchweiz.

**»Wenndunichtbravbist,kommtderDeubelbeiss.»(ΒλέπεΠΗΓΕΣ.)

***WilliWottreng:»Deubelbeiss&Co.WieeinGangsterduodieSchweizinSchreckenversetzte»,Orell-Füssli-Verlag.

ΚΑΡΟΛΙΝΕ Χ
Caroline H.

9. CAROLINE H. 

Τον Ιούνιο του έτους 1991 η εργάτρια οικοδομής Caroline H. δολοφονεί με μαχαίρι μία γυναίκα σε ένα πάρκιγκ της Ζυρίχης και τον Ιούνιο του έτους 1997 δολοφονεί με τον ίδιο τρόπο μία δεύτερη γυναίκα σε έναν κήπο της πόλης. Η Caroline H., την οποία βαρύνουν επιπροσθέτως η απόπειρα δολοφονίας μίας τρίτης γυναίκας και σαράντα εμπρησμοί, ομολογεί τα εγκλήματά της και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη

ΚΑΡΟΛΙΝΕ Χ
Caroline H.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
1972 ή 1973

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας, μειωμένη ικανότητα καταλογισμού. Η Caroline H. επιτίθεται βίαια σε άγνωστες γυναίκες και απολαμβάνει σαδιστικά τον τρόμο τους, αποτελεί, δηλαδή, ανατρεπτικό παράδειγμα του φύλου της, διότι τα κίνητρα των θηλυκών δολοφόνων συνδέονται, συνήθως, με συγκρούσεις προσωπικών σχέσεων.

ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1
ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1

H «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ελβετίας», όπως την αποκαλούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θεωρεί τις γυναίκες πλάσματα αδύναμα και αξιοκαταφρόνητα και εκτίει την ποινή της στην απομόνωση, σε κελί ασφαλείας.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ – ΑΠΗΧΗΣΗ
Το έτος 2008 προβάλλεται σχετικό ντοκιμαντέρ της Elvira Stadelmann*.

*Elvira Stadelmann: «Die Parkhausmörderin», 2008.

ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 2
ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 2

ΠΗΓΕΣ 1.https://www.blick.ch/news/caroline-h-irgendwie-befriedigte-mich-der-tod-der-jungen-frau-id116832.html. Ημερομηνία δημοσίευσης: 18.12.2001. Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.12.2012.
2.Συνοδευτική δημοσίευση της έκθεσης «KRIMINELL – Verbrechen in Zürich als Spiegel ihrer Zeit» (Stadthaus Zürich 23.01.2008-09.05.2008). Έκδοση: Abteilung Kultur der Stadt Zürich, Willi Wottreng. Πνευματικά δικαιώματα: Abteilung Kultur der Stadt Zürich, Willi Wottreng (2008).
3.https://www.nzz.ch/toetungsdelikte_in_der_schweiz__begangen_von_frauen-1.1205176?reduced=true. Ημερομηνία δημοσίευσης: 02.11.2008. Hμερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.02.2012.

*Master in Cultural Media Studies / Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK), Εκπαιδευτικός.

Συνεχίζεται


crime_and_punishment22

3 σκέψεις σχετικά με το “Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελβετία – III”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s