H Brenda Spencer δεν αγαπούσε τις Δευτέρες

Brenda Ann Spencer
Brenda Ann Spencer

Της Νίνας Κουλετάκη

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου του 1979, μια χαριτωμένη δεκαεξάχρονη κοκκινομάλλα πήρε το όπλο της κι άρχισε να πυροβολεί, από το παράθυρό της τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, που βρισκόταν απέναντι από το σπίτι της. Ο λόγος; Δεν της άρεσαν οι Δευτέρες…

H Brenda σε μικρή ηλικία
H Brenda σε μικρή ηλικία

Η Brenda Ann Spencer γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1962 στο San Diego της California. Γονείς της ήταν ο Wallace και η Suzanne «Dot» Spencer, οι οποίοι χώρισαν το 1972, όταν η Brenda ήταν δέκα χρονών. Μετά το διαζύγιο έμενε με τον πατέρα της σ’ ένα σπίτι στην συνοικία San Carlos του San Diego, μέσα σε συνθήκες που υποδήλωναν έσχατη ένδεια η οποία, όμως, δεν ήταν παρά εικονική, καθώς ο πατέρας της Brenda δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Το σπίτι δεν είχε ούτε καν τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα και, πατέρας και κόρη, μοιράζονταν ένα μονό στρώμα στο –σπαρμένο με άδεια μπουκάλια μπύρας- πάτωμα του σαλονιού.

Wallace Spencer
Wallace Spencer

Η Brenda, σε ηλικία 16 ετών, ήταν μια μικροκαμωμένη, όμορφη κοπελίτσα με μακριά, λαμπερά κατακόκκινα μαλλιά. Είχε καλλιτεχνική «ματιά» και ήταν μια εξαιρετική φωτογράφος, έχοντας διακριθεί σε πολλούς σχετικούς διαγωνισμούς. Παρ’ όλο που ήταν ένα έξυπνο παιδί, αντιμετώπιζε προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, το οποίο έδειχνε να μην την ενδιαφέρει καθόλου, κάνοντας πολλές φορές τους καθηγητές της να αναρωτιούνται αν κοιμόταν μέσα στην τάξη. Λόγω των πολλών και αδικαιολόγητων απουσιών της από το σχολείο –και σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για μαθητές που απέχουν από την υποχρεωτική εκπαίδευση- η Brenda στάλθηκε σε ειδικό σχολείο για προβληματικά παιδιά. Έδειχνε μιαν απέχθεια για τους αστυνομικούς και είχε εκφράσει σε συμμαθητές της την επιθυμία να σκοτώσει έναν, όπως και το ότι ήθελε, κάποια μέρα, να κάνει κάτι που θα την έφερνε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

tumblr_nlkywz0ewa1unfkofo1_400Στις αρχές του 1978, το προσωπικού του εδικού σχολείου στο οποίο φοιτούσε, ενημέρωσε τους γονείς της ότι η Brenda παρουσίαζε αυτοκτονικές τάσεις. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, κι ενώ κυνηγούσε πουλιά στην γειτονιά, συνελήφθη γιατί πυροβολούσε έξω από το δημοτικό σχολείο Cleveland, απέναντι από το σπίτι της. Τον Δεκέμβριο, μια ψυχιατρική εξέταση της Brenda, ύστερα από υπόδειξη του δικαστικού επιτηρητή της, είχε ως αποτέλεσμα την σύσταση εγκλεισμού της σε ψυχιατρικό ίδρυμα, γεγονός για το οποίο ο πατέρας της δεν έδωσε την συγκατάθεσή του. Τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, ο Wallace δώρισε στην κόρη του ένα ημιαυτόματο 22άρι Ruger τουφέκι, με τηλεσκοπικό κλείστρο και 500 σφαίρες. Αργότερα η Brenda θα δηλώσει: «Του είχα ζητήσει ένα ραδιόφωνο κι αυτός μου έφερε όπλο. Ένοιωσα σαν να ήθελε να σκοτωθώ». Ένα μήνα αργότερα θα ακολουθούσε το μακελειό.

D46Το πρωί της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 1979, η Brenda όπλισε το όπλο της και άρχισε να πυροβολεί, από το σπίτι της, τα παιδιά που περίμεναν έξω από το δημοτικό σχολείο Cleveland τον διευθυντή του Burton Wragg να ανοίξει την πύλη, τραυματίζοντας οκτώ από αυτά. Ο Wagg σκοτώθηκε προσπαθώντας να βοηθήσει τα παιδιά και ο σχολικός φύλακας Mike Suchar ενώ προσπάθησε να σώσει ένα παιδί. Ο αστυνομικός Robert Robb, που ανταποκρίθηκε στην κλήση για βοήθεια, τραυματίστηκε στον λαιμό.

 Tα θύματα B. Wragg και M. Suchar
Tα θύματα B. Wragg και M. Suchar

Έχοντας ρίξει περίπου 300 σφαίρες, η Spencer οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι της και παρέμεινε εκεί για αρκετές ώρες. Στην διάρκεια της παραμονής της στο σπίτι συνομίλησε τηλεφωνικά με δημοσιογράφους και, στην ερώτηση ενός από αυτούς γιατί το έκανε, απάντησε «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό ζωντάνεψε, λίγο, τη μέρα». Τελικά, γύρω στις 3.30’ το απόγευμα, βγήκε από το σπίτι, άφησε το τουφέκι της στην άσφαλτο και παραδόθηκε. Οι αστυνομικοί βρήκαν σωρούς άδειων μπουκαλιών από μπύρα και ουίσκυ στο σπίτι, αλλά η Brenda δεν ήταν υπό την επήρρεια αλκοόλ την στιγμή της σύλληψής της.

Η Brenda την στιγμή που βγαίνει από το σπίτι της
Η Brenda την στιγμή που βγαίνει από το σπίτι της

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο είχε ψηφιστεί η Πράξη του 1978, περί Νεανικής Εγκληματικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις της οποίας, παιδιά ηλικίας από 13 ετών και πάνω, θα ήταν δυνατόν να δικάζονται από δικαστήρια ενηλίκων, αν τους είχε απαγγελθεί κατηγορία για φόνο, και θα αντιμετώπιζαν τις ίδιες ποινές. Ο νόμος αυτός κατέρριψε την πεποίθηση 150 χρόνων στην αμερικανική ιστορία, πως τα παιδιά ήταν εύπλαστα και θα μπορούσαν να αναμορφωθούν και να σωθούν. Τώρα επικρατούσε η άποψη πως υπήρχαν παιδιά τόσο επικίνδυνα για την κοινωνία, που θα έπρεπε να κρατηθούν μακριά της για όλη τους τη ζωή.

St. Petersburg Times, January 30, 1979Σύμφωνα με αυτήν την νομοθετική πράξη, η Brenda Spencer δικάστηκε ως ενήλικας, ομολόγησε δύο φόνους και επιθέσεις με πυροβόλο όπλο και καταδικάστηκε σε απροσδιόριστη ποινή που, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο σήμαινε ότι θα εξέτιε από 25 χρόνια έως ισόβια, με την ποινή να εξετάζεται κατά διαστήματα. Οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές της California, στο Chino. Στην διάρκεια της φυλάκισής της διαγνώστηκε με επιληψία και κατάθλιψη. Επίσης ανακαλύφθηκε μια βλάβη στον δεξιό λοβό του εγκεφάλου της, η οποία αποδόθηκε σε χτύπημα κατά την πτώση από το ποδήλατό της, όταν ήταν μικρότερη. Στην φυλακή εργαζόταν στο τμήμα επισκευής ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

BrendaannspencermugshotΣύμφωνα με την απροσδιόριστη καταδίκη της, το 1993 η Brenda είχε το δικαίωμα να περάσει από την διαδικασία εξέτασης του δικαιώματος αναστολής της ποινής της. Μετά από τέσσερις αποτυχημένες σχετικές ακροάσεις, επέστρεψε στην φυλακή. Κατά την πρώτη από αυτές τις ακροάσεις ισχυρίστηκε ότι, κατά την διάρκεια του συμβάντος ήταν υπό την επήρρεια ουσιών και αλκοόλ, κάτι που δεν επαληθέφθηκε κατά την εξέτασή της μετά την σύλληψή της. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι επιθυμούσε να πεθάνει και ήλπιζε να την σκοτώσουν οι αστυνομικοί προσπαθώντας να την συλλάβουν.

‎April 5, 1980, Edmonton Journal, School Rille Attack Lets 25 Years To Life,Το 2001 η σχετική διαδικασία επαναλήφθηκε και η Brenda, για πρώτη φορά, ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της την χτυπούσε και την κακοποιούσε σεξουαλικά, γεγονός που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά αλλά οι πράξεις του θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτες. Ένα χρόνο μετά την κάθειρξη της κόρης του, παντρεύτηκε την πρώην συγκρατούμενή της, που είχε μόλις αποφυλακιστεί. Το όνομά της ήταν Sheila, ήταν νεότερη από την Brenda και παντρεύτηκε τον Wallace αφού έμεινε έγκυος με το παιδί του. Όσοι την έβλεπαν, σχολίαζαν ότι έμοιαζε συγκλονιστικά με την Brenda. Η Sheila εγκατέλειψε τον ΓουάλαςWallace και την κόρη της μετά από λίγα χρόνια γάμου. Οι ισχυρισμοί της Brenda για κακοποίηση από τον πατέρα της δεν λήφθηκαν υπόψη, καθώς έγιναν 22 ολόκληρα χρόνια μετά το γεγονός.

Brenda Ann Spencer (005)Το 2009, για τρίτη φορά, η Brenda καταθέτει αίτηση αναστολής της ποινής της, η οποία απορρίπτεται κι αυτή. Καθοριστική για την απόρριψη ήταν η έκθεση ενός εισαγγελέα του San Diego o οποίος, αναφερόμενος σ’ ένα περιστατικό του 2005 (η Brenda, αποκαρδιωμένη από την αποφυλάκιση της αγαπημένης της, χαράσσει με αιχμηρό αντικείμενο τις λέξεις «κουράγιο» και «περηφάνεια» στο δέρμα της), υποστηρίζει ότι είναι ψυχωσική και επικίνδυνη τόσο για τον εαυτό της όσο και για τους άλλους. Η Brenda Spencer εξακολουθεί να εκτίει την απροσδιόριστη ποινή της με δικαίωμα επανεξέτασης της αίτησης αποφυλάκισής της το 2019.

Δημοτικό Σχολείο Cleveland
Δημοτικό Σχολείο Cleveland

Το Δημοτικό Σχολείο Cleveland έκλεισε το 1983, μαζί με άλλα σχολεία της περιοχής, λόγω μειωμένων εγγραφών μαθητών. Σήμερα στεγάζει την Ακαδημία Επιστημών Magnolia. Στην είσοδο έχει στηθεί ένα μικρό μνημείο, στη μνήμη των θυμάτων.

3818632243_fdc1ec0631Από την υπόθεση της Brenda Spencer, εμπνεύστηκε ο Bob Geldof το τραγούδι «I Don’t Like Mondays», που κυκλοφόρησε με το συγκρότημά του, Τhe Boomtown Rats, το καλοκαίρι του 1979 και το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η Brenda έγραψε στον Geldof από την φυλακή, ευχαριστώντας τον που την «έκανε διάσημη». Ο Geldof έμαθε για την υπόθεση τον Φεβρουάριο του 1979, ενώ βρισκόταν στο San Diego για μια συναυλία, και η Brenda Spencer ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες και πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Πηγές
– New York Times
– CBS 8 News
– The Milwalkee Journal
– Los Angeles Times

tumblr_ntlgqb6tux1tepew7o1_400

crime_and_punishment22

3 σκέψεις σχετικά με το “H Brenda Spencer δεν αγαπούσε τις Δευτέρες”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s