Νίκος Σεργιανόπουλος: Ηθοποιός, καμιά φορά, σημαίνει και σκοτάδι – III

Προηγούμενο

sergianopoulos_mediumΤης Νίνας Κουλετάκη

Και συνεχίζει ο Μιχάλης Αργυρόπουλος:

«Η υπεράσπιση του Μουρτχικνέλι επέµεινε στην αρχική του απολογία, ότι δηλαδή µαχαίρωσε τον ηθοποιό γιατί θίχτηκε η σεξουαλική αξιοπρέπειά του. Ωστόσο, είχε αποφύγει να αναφερθεί µε λεπτοµέρειες στο πώς έγινε το έγκληµα, υποστηρίζοντας ότι είχαν κάνει χρήση αλκοόλ και κοκαΐνης και δεν θυµόταν ακριβώς. Υποστήριξε ότι όταν πήγε στο σπίτι του Σεργιανόπουλου εκείνος του ζήτησε να γδυθούν και οι δύο ώστε όταν έρθουν οι γυναίκες να τους βρουν έτοιµους, και τον πίεζε να κάνει κόκα. Όταν του είπε ότι ένιωθε άσχηµα σωµατικά, εκείνος του πρότεινε να την τρίψει στα ούλα του. Μετά από αυτό τον πήρε ο ύπνος και ξύπνησε γυµνός, µε τον Σεργιανόπουλο από πάνω του να τον απειλεί µε το µαχαίρι ζητώντας να του κάνει στοµατικό έρωτα.

Ο Μουρτχικνέλι µετά το φόνο έψαξε να καλύψει τα ίχνη του, έκανε µπάνιο, έπλυνε το µαχαίρι του ψωµιού από το Ikea, µε το οποίο είχε σκοτώσει τον Σεργιανόπουλο, όµως όταν πήγε να ανοίξει την πόρτα δεν µπορούσε γιατί ήταν κλειδωµένη από µέσα. Έπαθε ντελίριο και έπειτα από µεγάλη προσπάθεια, που επίσης δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν, έσπασε την πόρτα και κατάφερε να φύγει.

Ο Μουρτχικνέλι οδηγείται στον εισαγγελέα
Ο Μουρτχικνέλι οδηγείται στον εισαγγελέα

Τους ισχυρισµούς του ωστόσο αντέκρουσαν οι ειδικοί µάρτυρες. Στο καλαµάκι που βρέθηκε στο διαµέρισµα και είχε χρησιµοποιηθεί για να γίνει η χρήση κοκαΐνης βρέθηκε γενετικό υλικό µόνο του Σεργιανόπουλου, ενώ τα όσα ο θύτης περιέγραφε ως συµπτώµατα από τη χρήση του ναρκωτικού δεν συνάδουν µε τις ιδιότητές του. Η υπεράσπιση ζήτησε να εξεταστεί ξανά το επίµαχο καλαµάκι. Το σηµαντικότερο στοιχείο είναι βέβαια η κατάθεση του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσαύτη, που προσδιόριζε το χρόνο θανάτου γύρω στις 10.00 µε 12.00 το βράδυ της 3ης Ιουνίου του 2008. Ωστόσο, κράτησε µια επιφύλαξη που θα µπορούσε να µεταθέσει το χρόνο θανάτου το πολύ δύο µε τρεις ώρες ακόµη, προς το ξηµέρωµα, αποκλείοντας ωστόσο το έγκληµα να έγινε κοντά στις 6.00 τα ξηµερώµατα, όπως υποστήριζε ο Μουρτχικνέλι. Η αίθουσα πάγωσε όταν έγινε η περιγραφή του εγκλήµατος. «Χτυπήθηκε στο θώρακα και το λαιµό, όπου βρίσκονταν ζωτικά όργανα και αγγεία τα οποία οδηγούν στο θάνατο. ∆ηλαδή, έκοψε τα δεξιά πλάγια αγγεία στο λαιµό… µέσα σε πέντε µε δέκα λεπτά έγιναν όλα. Υπήρξαν πολλές µαχαιριές µε διαφορετική πορεία και φορά. ∆εν υπήρξε µεγάλο χρονικό διάστηµα µεταξύ των δύο κακώσεων στο λαιµό και το θώρακα. ∆εν µπορώ όµως να πω µε ασφάλεια ποιο είναι το πρώτο χτύπηµα».

Αυτό θα είχε ιδιαίτερη σηµασία, καθώς αν έγινε πρώτα η διατοµή του λάρυγγα που επέφερε το θάνατο και µετά τα χτυπήµατα στο υπόλοιπο σώµα, τότε κατά πάσα πιθανότητα οι υπόλοιπες µαχαιριές έγιναν για «διακοσµητικούς» λόγους, για να δηµιουργηθούν εντυπώσεις. Αν πάλι το χτύπηµα στο λαιµό ήρθε στο τέλος, αυτό καταδεικνύει την ψυχική κατάσταση του δράστη ως εν βρασµώ.

upl55703fbb57bd9Οι εισαγγελείς πάντως µιλώντας προς τους ενόρκους τόνισαν τη βαναυσότητα του εγκλήµατος, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια του θύτη να δικαιολογήσει την αντίδρασή του. Οι φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήµατος συγκλόνισαν τους ενόρκους, που ήταν συνηθισµένοι στην τηλεοπτική εικόνα του ηθοποιού. Στις φωτογραφίες το θύµα παρουσιάζεται ξαπλωµένο στο πάτωµα, µέσα στο αίµα, αλλά και κατόπιν στο νεκροτοµείο. Οι εκχυµώσεις στο πρόσωπο του ηθοποιού, τα τραύµατα από τις 21 µαχαιριές δεν άφησαν καµία αµφιβολία για τη µεγάλη αγριότητα του εγκλήµατος.

Υπέρ του δράστη µίλησε κοινωνιολόγος που τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο εξαθλιωµένο, ο οποίος έπεσε θύµα εκµετάλλευσης. Εξήγησε πως στη Γεωργία η οµοφυλοφιλία είναι ταµπού και πως το να είσαι παθητικός οµοφυλόφιλος είναι η µεγαλύτερη ντροπή. Όταν δέχτηκε, σύµφωνα µε τα λεγόµενά του, την επίθεση του Σεργιανόπουλου προκειµένου να έχει τον παθητικό ρόλο, έπαθε πολιτισµικό σοκ, γιατί άλλαζε κι άλλο την ισορροπία ενεργητικού παθητικού ρόλου, και γι’ αυτό τον σκότωσε.

nikos-sergianopoulosTην ίδια στιγµή η θεωρία περί έντιµου πρότερου βίου του Μουρτχικνέλι κατέρρεε. Είχε απελαθεί αρκετές φορές, περνούσε τα σύνορα παράνοµα δηλώνοντας συχνά Αφγανός, ενώ είχε πλήθος εγκληµατικών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γεωργία, ως επί το πλείστον κλοπές.

Οι πιο σηµαντικές µαρτυρίες ήρθαν από δύο µάρτυρες που δεν ξαναβρέθηκαν και αναγνώστηκε η αρχική κατάθεσή τους στην αστυνοµία. Ένας θαµώνας της Πλατείας Βικτωρίας είχε δει τον Γεωργιανό πολλές φορές ξανά στην πιάτσα και δεν του είχε κάνει καλή εντύπωση. Ο δεύτερος είχε καταθέσει ότι το προηγούµενο βράδυ του φόνου είχε δει τον Γεωργιανό να ψωνίζεται ξανά µε τον Σεργιανόπουλο, για τον οποίο είπε επίσης ότι βίωνε την οµοφυλοφιλία του πολύ προβληµατικά, µε µεγάλη ενοχή και γι’ αυτό διάλεγε πολύ συχνά τους χειρότερους από την πιάτσα, τους πιο βρόµικους. Συχνά ήθελε να τους ταπεινώνει προτρέποντάς τους να γδυθούν για να µετρήσει ποιος έχει το µεγαλύτερο πέος».

upl55703ef4b0820

Η κηδεία στη Δράμα
Η κηδεία στη Δράμα

Η κηδεία του Νίκου Σεργιανόπουλου έγινε από το Α’ Νεκροταφείο της Δράμας. Ίσως, τελικά, όλα τα παραπάνω να μην έχουν σημασία, παρά μόνο για την δικαιοσύνη και τον τύπο. Ίσως, τελικά, αυτό που πραγματικά κρύβει την αλήθεια να είναι η δήλωση του Δημήτρη Αποστόλου για τον χαμό του Νίκου: «Ο Νίκος πέθανε ουσιαστικά στα 16 του χρόνια, όταν συνειδητοποίησε πως η σεξουαλική ιδιαιτερότητά του θα αποτελεί πάντα κόκκινο πανί. Σήμερα, απλά, τον θάψαμε».

Έφη Παπαθεοδώρου
Έφη Παπαθεοδώρου

Η συνέχεια, για την οικογένεια Σεργιανόπουλου, θυμίζει αρχαία τραγωδία. Λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία του Νίκου, πεθαίνει η αδελφή του Έφη Παπαθεοδώρου, χτυπημένη απ΄τον καρκίνο για να την ακολουθήσει, λίγο αργότερα, ο σύζυγός της Χρήστος Παπαθεοδώρου. Η μητέρα του, Νικολέτα Σεργιανοπούλου, μένει μόνη να θρηνεί τρία παιδιά: τα βιολογικά της, τον γιο και την κόρη της και το εξ αγχιστείας, τον γαμπρό της. Επισκέπτεται τα μνήματα κάθε ημέρα, και παραμένει δίπλα τους από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ουσιαστικά, η ζωή της έχει τελειώσει. Τυπικά, αυτό θα γίνει λίγο μετά τον θάνατο του γαμπρού της.

Χρήστος Παπαθεοδώρου
Χρήστος Παπαθεοδώρου

Δεν είμαι ψυχολόγος. Οι γνώσεις μου περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και σε όσα, από μόνη μου, έχω διαβάσει. Νομίζω, όμως, ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ψυχολογίας για να αντιληφθείς το αυτονόητο. Καμιά από εμάς δεν έχει πάει σε σχολή, για να μάθει πώς να γίνει «καλή μάνα». Δεν υπάρχουν σχολές που να σου μαθαίνουν την τέχνη του να είσαι γονιός. Προχωράς με το ένστικτο και με τον χαρακτήρα σου. Και, κυρίως και πρωτίστως, με την αγάπη για το πλάσμα σου. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να μην το αποδέχεσαι όπως είναι, δεν μπορεί να βάζεις την γνώμη του κόσμου πάνω από την ευτυχία του, είναι αδιανόητο να θες να το μεταλλάξεις σε κάτι που ποτέ εκείνο δεν θα μπορέσει να πλησιάσει και που, στην τελική, υπάρχει μόνο μέσα στο δικό σου το μυαλό.

Νικολέτα Σεργιανοπούλου
Νικολέτα Σεργιανοπούλου

Πιστεύω ότι ο Νίκος Σεργιανόπουλος πλήρωσε με τη ζωή του, τόσο ζωντανός όσο και νεκρός, την υποκρισία της στενόμυαλης ελληνικής επαρχιακής κοινωνίας, τον φόβο του «τι θα πει ο κόσμος», την προκατάληψη για κάθε τι διαφορετικό και την άρνηση της οικογένειας να τον αποδεχτεί και να τον αγαπήσει γι αυτό που ήταν.

Και η μεγαλύτερη ζημιά που, όλα αυτά, έκαναν ήταν που τον εμπόδισαν από το να αποδεχτεί και ν’ αγαπήσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Πηγές
Ο τύπος της εποχής

crime_and_punishment22

3 σκέψεις σχετικά με το “Νίκος Σεργιανόπουλος: Ηθοποιός, καμιά φορά, σημαίνει και σκοτάδι – III”

  1. Τη θυμάμαι αυτή την υπόθεση… Είχε προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο!
    Πάντως, εμένα προσωπικά, αν και ήμουν έφηβη τότε, περισσότερο με σκανδάλισε η συμπεριφορά των ΜΜΕ, που έκαναν βορά του πρώτου τυχόντος περιέργου την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου παρά η ιδιωτική ζωή του εν λόγω ανθρώπου. Ξέρω, βέβαια, έχοντας διαβάσει τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι με τον Ηρακλή Πουαρό, ότι για την επίλυση ενός εγκλήματος χρειάζονται τα στοιχεία της ιδιωτικής ζωής του δολοφονημένου, αλλά άλλο να τα μαθαίνουν αυτοί που πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις κι άλλο να κανιβαλίζεται ένας άνθρωπος μετά θάνατον προς τέρψη του Πανελλήνιου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s