Η τριάδα Macdonald ως τρόπος πρόβλεψης μετέπειτα βίαιων συμπεριφορών: Μύθος ή Πραγματικότητα;

aaeaaqaaaaaaaafoaaaajgnhy2qxyzzlltc3nzmtngu0zs05ogy1ltqymjm1mzdlnzy4mqΤης Ειρήνης – Έλλης Μπούτσικα

Τι είναι η «Τριάδα Macdonald»

Η Τριάδα Macdonald (γνωστή και ως «triad of sociopathy»)  είναι μια σειρά τριών συμπεριφορικών χαρακτηριστικών που θεωρήθηκε πως σχετίζονται άμεσα με την μετέπειτα εκδήλωση  βίαιης συμπεριφοράς από το άτομο που θα παρουσιάσει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.

Αυτά είναι:

– Κακομεταχείριση/ βασανισμός ζώων

– Πυρομανία

–Ακράτεια κατά την διάρκεια του ύπνου, πέραν της ηλικίας των πέντε ετών.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1963, ο John Marshall Macdonald (7 Νοεμβρίου 1920 – 16 Δεκεμβρίου 2007), εγκληματολόγος – ψυχίατρος, σε μία εργασία του με τίτλο «The Threat to Kill», δημοσιευμένη στο American Journal of Psychiatry, παρατήρησε πως οι παραπάνω συμπεριφορές εμφανίζονταν συχνά σε ασθενείς του με έντονα επιθετική και σαδιστική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα σε δείγμα 100 ατόμων, ο Macdonald συνέκρινε 48 ψυχωτικούς ασθενείς του με 52 μη ψυχωτικούς, όλοι έχοντες ήδη απειλήσει κάποιον πως θα τον σκοτώσουν, χωρίς απαραίτητα να έχουν προβεί σε κάποια ανάλογη πράξη.

John Marshall Macdonald
John Marshall Macdonald

Αν και το δείγμα του ήταν μικρό και μη αντιπροσωπευτικό και ο Macdonald δεν στόχευε στην διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τρόπους πρόβλεψης της βίαιης συμπεριφοράς, εν τούτοις η τριάδα αυτών των συμπεριφορών, απασχόλησε στην πορεία πολλούς ερευνητές οι οποίοι θέλησαν να τη διερευνήσουν περεταίρω. Έτσι το 1966, δύο ψυχίατροι, οι Hellman και Blackman, σε δείγμα 84 φυλακισμένων, μετά από το διαχωρισμό τους σε δύο ομάδες, μη επιθετικοί (53) και επιθετικοί – βίαιοι (31), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υφίσταται συσχετισμός ανάμεσα στις συμπεριφορές της τριάδας Macdonald (η οποία από τότε ονομάστηκε και τριάδα Hellman and Blackman) και στην εμφάνιση μετέπειτα βίαιης συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα κατά την έρευνά τους βρήκαν πως τα ¾ των επιθετικών – βίαιων ατόμων είχαν παρουσιάσει μία ή δύο από τις συμπεριφορές της τριάδας ενώ το 45% αυτών, είχε παρουσιάσει και τα τρία συμπεριφορικά χαρακτηριστικά. Και πάλι όμως η έρευνά τους αυτή έπασχε σωστού σχεδιασμού και εύρους δείγματος, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματά της να μην είναι ασφαλή. Όταν δε σε έρευνες που ακολούθησαν έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν οι θεωρίες αυτές σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, δεν υπήρξε επαλήθευση των στοιχείων τους. Ακόμα και ο ίδιος ο Macdonald το 1968 παραδέχτηκε στο βιβλίο του με τίτλο «Homicidal Threats» πως δεν μπόρεσε σε επόμενες μελέτες του, να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα συσχετισμού της τριάδας με παραβάτες οι οποίοι είχαν διαπράξει βίαιες ανθρωποκτονίες.

sexual-homicide-patterns-and-motives-paperback-9780028740638_hrΠαρόλα αυτά όμως η τριάδα Mcdonald συνέχισε να είναι δημοφιλής και να συζητείται συχνά στους εγκληματολογικούς κύκλους. Ρόλο σε αυτό ίσως να έπαιξε και η έκδοση του βιβλίου «Sexual Homicide: Patterns and Motives»  των τότε νεόκοπων profilers του FBI, R. Ressler, A. Burgess, και J. Douglas οι οποίοι έπειτα από μία ακόμα γεμάτη ελλείψεις και σχετικά αναξιόπιστη έρευνα, εξετάζοντας 36 μόνο δολοφόνους – σεξουαλικούς παραβάτες κατέληξαν πως η πλειονότητα αυτών εμφάνιζε την εν λόγω συμπεριφορική τριάδα.  Και η φήμη της συνέχισε να τροφοδοτείται. Αναφορές πλέον στην τριάδα Macdonald γίνονταν όχι μόνο στις επίσημες ψυχολογικές αναλύσεις των profilers του FBI και της Behavioral Analysis Unit του Quantico αλλά και στην αστυνομική λογοτεχνία, σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, καθιερώνοντας την πλέον στη συνείδηση των ασχολούμενων με την εγκληματολογία, σαν ένα βασικό εργαλείο πρόβλεψης βίαιων συμπεριφορών (ακόμα και σαν βασικό εργαλείο εντοπισμού εκκολαπτόμενων κατά συρροή δολοφόνων!!). Χρόνια μετά όμως, θα εμφανιστούν μελετητές οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό θα αμφισβητήσουν τη χρησιμότητα της τριάδας Macdonald και θα υποστηρίξουν πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της αποτέλεσε έναν ακόμα «αστικό μύθο» που απλά πήρε διαστάσεις λόγω των συγκυριών.

Το 2009 η Kori Ryan, πρώην φοιτήτρια Εγκληματολογίας του California State University, Fresno, στην εμπεριστατωμένη Master thesis της, κατέληξε αιτιολογημένα πως καμία από τις προηγούμενες έρευνες πάνω στην τριάδα Macdonald ούτε μπορεί να δώσει ασφαλή συμπεράσματα για το αν μπορεί αυτή να αποτελέσει τρόπο πρόβλεψης των βίαιων εγκληματιών, αλλά ούτε για το ότι τελικά η τριάδα Macdonald  υφίσταται ως ένα «καλή τη πίστη» φαινόμενο.

Kori Ryan
Kori Ryan

Αντί αυτών, ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα τελικά θα ήταν πως η βίαιη συμπεριφορά κατά των ζώων, η πυρομανία και η νυχτερινή ακράτεια είναι δείκτες σοβαρής παιδικής κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας και ισχυρών ψυχικών τραυμάτων της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά συνήθως δε, εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές στα πλαίσια δυσλειτουργικών αμυντικών μηχανισμών που αναπτύσσουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν της κακομεταχείρισης που έχουν υποστεί καθώς και στα πλαίσια διαφόρων διαταραχών συμπεριφοράς, προσωπικότητας κ.τ.λ.. Η βίαιη συμπεριφορά κατά των ζώων μπορεί για παράδειγμα να λειτουργεί σαν αντιστάθμισμα των αισθημάτων κατωτερότητας που έχει βιώσει ένα κακοποιημένο παιδί και μια προσπάθεια ανάκτησης κυριαρχίας – ελέγχου πάνω σε ένα αδύναμο – ανυπεράσπιστο θύμα, αναπαράγοντας ουσιαστικά τα δικά του τραυματικά βιώματα. Η πυρομανία από την άλλη, ως μία πράξη βανδαλισμού, μπορεί παραδείγματος χάριν να ερμηνευθεί κατά περίσταση ως μία πράξη εκτόνωσης, εκδίκησης, ακόμα και ως κραυγή βοήθειας και ανάγκης για προσοχή. Τέλος δε, η νυχτερινή ακράτεια, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί δείγμα έντονου στρες που μπορεί να βιώνει για διάφορους λόγους ένα παιδί.

90543-86756Πέρα από όλα αυτά όμως, χρήσιμο θα ήταν να σημειωθεί το εξής. Η Εγκληματολογία και εν γένει οι κλάδοι των επιστημών που ασχολούνται με την μελέτη των εγκληματικών φαινομένων, είναι σχετικά νέες σε ηλικία. Το έγκλημα δε, ως κάτι που σχετίζεται με τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, είναι πάντα κάτι που κουβαλάει στις πλάτες του τεράστιες προκαταλήψεις που έχουν παγιωθεί μέσα μας ανά τους αιώνες, είναι κάτι που οι απαγορεύσεις που το οριοθετούν συχνά καταδικάζουν σημαντικές πτυχές του στο να μην βγαίνουν ποτέ στο φως και που το σχετίζουν με φόβους τόσο θεμελιακούς, που φθάνουν μέχρι τα βάθη της ίδιας μας της ύπαρξης. Παρά την προσπάθεια λοιπόν που γίνεται από τους εκάστοτε ερευνητές για συστηματοποίηση των επιστημονικών ευρημάτων, για τη διατύπωση γενικά αποδεκτών ορισμών και κανόνων που θα επαληθεύονται σε μεγάλο ποσοστό στην πράξη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι τέτοια η φύση του αντικειμένου μελέτης που οι επιστήμονες σε μεγάλο βαθμό θα είναι πιθανότατα αναγκασμένοι για πολλά χρόνια ακόμα να κινούνται σε γκρίζες ζώνες, μακριά από απολυτότητες και πάντοτε προετοιμασμένοι για εξαιρέσεις που καμιά φορά μπορεί να μην τους επαληθεύσουν τον κανόνα αλλά ακόμα και να τους τον ανατρέψουν ολοσχερώς.

Πηγές

http://www.psychologytoday.com

http://classictriads.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Macdonald_triad

http://www.medicaldaily.com

crime_and_punishment22

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Η τριάδα Macdonald ως τρόπος πρόβλεψης μετέπειτα βίαιων συμπεριφορών: Μύθος ή Πραγματικότητα;”

  1. Love ur. Blog,i used google. Translate, english…im spanish from PR (PUERTO RICO )I LIVE IN LAWRENCE ,MASSACHUSETTS SMALL CITY IN US. ARE YOU FROM Ukraine?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s