Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελβετία – IV

Προηγούμενο

Της MARIA CHRISTEN–KONSTANTINIDIS*

10. KURT MEIER
Το έτος 1967 ο ντετέκτιβ αρχιφύλακας της αστυνομίας της Ζυρίχης Kurt Meier, αποκαλούμενος «Meier 19», δίνει στην δημοσιότητα εσωτερικά έγγραφα της αστυνομίας, τα οποία αφορούν την ήπια αντιμετώπιση τροχαίων παραβάσεων επιφανών προσώπων, γεγονός που έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τo σώμα και την καταδίκη του για παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Ο Meier αντιδρά με μηνύσεις εναντίον συναδέλφων του. Εκτός αυτού, ο Meier αναφέρεται δημόσια (φέιγ βολάν) σε μία υπόθεση κλοπής μισθών της αστυνομίας του έτους 1963, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη, προσπαθώντας να στρέψει τις υποψίες προς τον τότε αρχηγό της αστυνομίας και καταδικάζεται σε φυλάκιση για δυσφήμηση και σε χρηματικό πρόστιμο. Το έτος 1998 ο Meier λαμβάνει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ζυρίχης αποζημίωση ύψους 50.000 ελβετικών φράγκων για την άδικη απόλυσή του.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ – ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
1925 – 2006

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Στην υπόθεση ήπιας αντιμετώπισης τροχαίων παραβάσεων επιφανών προσώπων, ο Meier τοποθετεί τον σεβασμό προς το Σύνταγμα (σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου) πάνω από την υποχρέωση υπακοής και τήρησης του υπηρεσιακού απορρήτου. Στην υπόθεση κλοπής μισθών, δεν υπάρχουν βάσιμα και τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την κατηγορία του Meier εναντίον του τότε αρχηγού της αστυνομίας, για τον λόγο αυτό η κατηγορία δικαίως απορρίπτεται.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ – ΑΠΗΧΗΣΗ
Το έτος 1968 φοιτητές πραγματοποιούν διαδήλωση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Meier στην Ζυρίχη (πρόκειται για το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο του Ꞌ68 στην πόλη). Η υπόθεση «Meier 19» απασχολεί έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα την κοινή γνώμη. Το έτος 1997 δημοσιεύεται σχετικό βιβλίο του Paul Bösch*. Το έτος 2001 προβάλλεται ντοκιμαντέρ του Erich Schmid**, το οποίο βασίζεται, μεταξύ των άλλων, στις έρευνες του ανωτέρω βιβλίου.

*Paul Bösch: «Meier 19. Eine unbewältigte Polizei- und Justizaffäre», Limmat Verlag, 1997.
**Erich Schmid: «Meier 19», Ariadnefilm GmbH, 2001

ΠΗΓΕΣ
1. https://www.erichschmid.ch/page.php?0,3,5,5,
2. Erich Schmid: «Meier 19», Ariadnefilm GmbH, 2001.
3. https://m.20min.ch/schweiz/news/story/13322770. Ημερομηνία δημοσίευσης: 08.11.2006.
4. https://www.nzz.ch/articleEN5JX-1.74342. Ημερομηνία δημοσίευσης: 09.11.2006.
5. Συνοδευτική δημοσίευση της έκθεσης «KRIMINELL – Verbrechen in Zürich als Spiegel ihrer Zeit» (Stadthaus Zürich 23.01.2008-09.05.2008). Έκδοση: Abteilung Kultur der Stadt Zürich, Willi Wottreng. Πνευματικά δικαιώματα: Abteilung Kultur der Stadt Zürich, Willi Wottreng (2008).

11. CATHERINE REPOND
Tο έτος 1731 η Catherine («Catillon») Repond δικάζεται με την κατηγορία της μαγείας και καταδικάζεται σε θάνατο στην πυρά. Πρόκειται για την τελευταία γυναίκα του καντονίου Fribourg που κατηγορείται για μαγεία και θανατώνεται. Η Repond φυλακίζεται στο κάστρο Corbières, ανακρίνεται από τον επίτροπο/διοικητή της περιοχής (bailli), αρνείται, αρχικά, την κατηγορία, στην συνέχεια, όμως, παραδέχεται υπό την πίεση φρικτών βασανιστηρίων ότι είναι «μάγισσα».

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ – ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
1663 – 1731

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Η Repond είναι μία γυναίκα που επιβιώνει, ως επί το πλείστον, από την επαιτεία. Τέσσερις από τους από τους δέκα μάρτυρες της δίκης αναφέρουν, σε γενικές γραμμές, ότι η Repond καταριέται όποιον δεν της προσφέρει βοήθεια και οι κατάρες της πιάνουν*. Με βάση αυτό το στοιχείο διατυπώνεται σήμερα η άποψη ότι η ιστορία της Repond αντιστοιχεί στο «charity refused model» των Keith Thomas και Alan Mcfarlane, το οποίο εμφανίζεται συχνά στο «κυνήγι μαγισσών»: αν στο σπίτι ενός πλούσιου κατοίκου του χωριού, ο οποίος αρνείται να βοηθήσει ένα πιο φτωχό γειτονικό πρόσωπο, συνήθως μία γυναίκα που ζητά ελεημοσύνη, συμβεί ένα ατύχημα, το ατύχημα αυτό αποδίδεται στην γυναίκα («μάγισσα») που ζητά βοήθεια και δεν λαμβάνει**. Επιπλέον, σύμφωνα με την συγγραφέα Josiane Ferrari-Clément, η Repond γνωρίζει πολλά για μία υπόθεση παραχάραξης, στην οποία εμπλέκονται μέλη της ανώτερης τάξης του Fribourg και αυτός είναι ο (πραγματικός) λόγος της θανάτωσής της***.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ – ΑΠΗΧΗΣΗ
Η Repond ζει στην συλλογική μνήμη. Το έτος 2009 δημοσιεύεται σχετικό βιβλίο της Josiane Ferrari-Clément****. Mία πλατεία στην συνοικία Guintzet (Fribourg) φέρει το όνομα «Place Catherine-Repond».

*Staatsarchiv Freiburg, https://www.fr.ch//sites/default/files/contens/aef/_www/files/pdf23/aef_catillon_d.pdf, σελίδα 2.
** Staatsarchiv Freiburg, https://www.fr.ch//sites/default/files/contens/aef/_www/files/pdf23/aef_catillon_d.pdf, σελίδες 2-3.
*** Staatsarchiv Freiburg, https://www.fr.ch//sites/default/files/contens/aef/_www/files/pdf23/aef_catillon_d.pdf, σελίδα 8.
****Josiane Ferrari-Clément: «Catillonet les écus du diable». Editions La Sarine, Fribourg 2009.

ΠΗΓΕΣ
1. Staatsarchiv Freiburg, https://www.fr.ch//sites/default/files/contens/aef/_www/files/pdf23/aef_catillon_d.pdf
2. https://www.nzz.ch/gerechtigkeit_fuer_eine_randstaendige-1.2079240. Hμερομηνία δημοσίευσης: 24.02.2009.
3. http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D49464.php. Hμερομηνία δημοσίευσης: 19.08.2010.
4. https://www.blick.ch/news/hexen-freiburg-rehabilitiert-hexe-la-catillon-id1525262.html. Hμερομηνία και ώρα δημοσίευσης/τελευταίας τροποποίησης: 05.10.2018, 18:54.

*Master in Cultural Media Studies / Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK), Εκπαιδευτικός.

crime_and_punishment

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελβετία – IV”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s